Bästa Koldioxidmätarna För Ventilation Och Luft (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka koldioxidmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Koldioxidmätare är ett ord som klingar obekant i mångas öron, men som likväl fyller en rad med viktiga funktioner. Enkelt förklarat mäter en koldioxidmätare inomhusluften, samtidigt som den kontrollerar hur ventilationenfungerar, till exempel kan man använda den för att mäta luftkvaliteten i en lokal eller växthus.

Vidare så mäter en koldioxidmätare koldioxidnivån, vilket ger en indikation på hur luftväxlingen och ventilationen fungerar. Många använder den för att mäta koldioxidkoncentrationer från 0 till 9 999 ppm, samt lufttemperatur och luftfuktighet, vilket gör att du kan se kvaliteten på inomhusluften.

1. Vinnare och bäst i test blev koldioxidmätaren från EXTECH CO100

Fördelar

 • användarprogrammerbar synligt och hörbart CO₂-varningslarm
 • mäter koldioxidkoncentrationer från 0 till 9 999 ppm

Nackdelar

 • kunde varit en bättre design
 • saknar support för batteri

Specifikationer

Mer om koldioxidmätaren från EXTECH CO100

Med den här stationära koldioxidmätaren får du ett programmerbart synligt och hörbart CO₂-varningslarm. Detta larm mäter kvaliteten på inomhusluften och själva mätaren har en maximal samt minsta återkallningsfunktion för CO₂-värde. Den har också en underhållsfri NDIR CO₂-sensor och kommer komplett med universell nätadapter, samt att den mäter temperaturer från 23 upp till 122 ° F.

Med den här mätaren kan du mäta koldioxidkoncentrationer från 0 till 9 999 ppm, lufttemperatur och luftfuktighet, vilket många föredrar. På så sätt får du en komplett koldioxidmätare med en snygg design som tydligt visar all information, som exempelvis vilken temperatur och luftfuktighet det är i rummet.

2. På andra plats kommer koldioxidmätaren från EXTECH CO240

Fördelar

 • prisvänlig
 • automatisk avstängning

Nackdelar

 • kräver batteri, men medföljer 6 stycken AAA-batterier vid köp

Specifikationer

Mer om koldioxidmätaren från EXTECH CO240

Den här produkten är i prisklassen den absolut bästa koldioxidmätare som bland annat mäter koldioxid, lufttemperatur, samt våttemperatur och den används vanligtvis för att anpassa miljöförhållanden i ett slutet område, som exempelvis i ett växthus. Det innebär att den ger optimal växtodling, och är vidare väldigt lätt att använda.

Tack vare sitt förmånliga pris är det många som föredrar att använda sig av denna enkla modell enligt koldioxidmätare test. Den kanske inte har den snyggaste designen men den fyller absolut sin funktion och är lätt att bära, samt att den har ett varningslarm när koncentrationsnivån av koldioxid överstiger förinställd larmgräns.

3. På tredjeplats kommer koldioxidmätaren från KIMO AQ110

Fördelar

 • Utrustad med 5 knappar och 4-raders LCD-display.
 • ger snabba luftkvalitetsmätningar via IR-givare

Nackdelar

 • högre prisklass än andra modeller

Specifikationer

Mer om koldioxidmätaren från KIMO AQ110

Det här är en praktisk koldioxidmätare för snabba luftkvalitetsmätningar via IR-givare. Den är så gott som fullutrustad med med 5 knappar och 4-raders LCD-display. Givaren är dessutom utrustad med en temperatursensor och själva värdet visas samtidigt på displayen, vilket helt enkelt gör den till en effektiv CO2-mätare för snabba luftkvalitetsmätningar utrustad med 5 knappar och 4-raders LCD-display.

Den här mätaren är väldigt uppskattad i koldioxidmätare test då mätning sker via IR-givare, vilket innebär hög precision, snabb svarstid och en stabil sensor. Kimo AQ110 används ofta i arbetsmiljömätningar och luftkvalitetsmätningar i bostäder, kontor och skolor och har en automatisk avstängning och är smidig att använda, vilket gör den till en klar favorit.

4. På en fjärdeplats kommer koldioxidmätaren från EXTECH CO260

Fördelar

 • Programmerbar CO-varningsnivå med hörbart larm
 • Kontinuerlig dataloggning med upp till 32 000 avläsningar

Nackdelar

 • passar bäst offentliga miljöer

Specifikationer

Mer om koldioxidmätaren från EXTECH CO260

Det här är en koldioxidmätare för olika byggnader och lokaler där höga koldioxidnivåer genereras, som exempelvis skolor, kontorsbyggnader, sjukhus och fabriker. Den är bra lämpad för användning i exempelvis pannrum och lager som använder propan samt bensindrivna för hissar, båtar, flygplan och tillverkningsanläggningar och dessutom mäter den luftfuktighet, samt beräknar daggpunkt.

Den har en kontinuerlig dataloggning med otroliga upp till 32 000 avläsningar, en justering av tryckkompensation för mätning av CO₂ vid andra höjder än havsnivå med en väldigt användarvänlig koldioxidmätare med flera användarområde. Mätaren kan datalogga manuellt upp till 99 avläsningar med internt minne och är lätt att bära med sig.

5. På en femteplats kommer koldioxidmätaren från EXTECH CO250

Fördelar

 • Beräknar statistiska viktade medelvärden av TWA
 • försedd med ett programmerbart och hörbart larm

Nackdelar

 • Inga extra finesser, väldigt basic

Specifikationer

Mer om koldioxidmätaren från EXTECH CO250

Med denna koldioxidmätare görs mätning av koldioxidhalt, temperatur och fuktighet, och den kommer fullt försedd med ett programmerbart och hörbart larm där du dessutom får programvara samt kabel för datainsamling. Den är väldigt smidig och kompakt att bära med sig vilket många uppskattar och kommer med en underhållsfri NDIR CO₂-sensor.

Den här modellen fyller flera olika funktioner, där den exempelvis beräknar den statistiska viktade medelvärden av TWA, samt STEL (15 minuters gräns vid kortvarig exponering). Med denna koldioxidmätare görs en datainsamling för att registrera och dokumentera data om CO2, luftfuktighet och temperatur och vid köp av produkten medföljer batterier och väska.

Köpguide – Välj rätt koldioxidmätare

För att göra rätt val av koldioxidmätare behöver du först räkna ut vilket användningsområde du ska ha den till och vilka funktioner som är viktiga för ändamålet. Ska den användas för ett växthus för att ge optimal växtodling eller på platser där höga koldioxidnivåer genereras?

Kvaliteter som ofta eftersöks är hög mätprecision, snabb svarstid och en stabil sensor. Vidare är det viktigt att kolla så att den är enkel att bära med sig och om det går att se informationen direkt på displayen, vad gäller temperatur och luftfuktighet.

Hitta bäst i test koldioxidmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test koldioxidmätare hos oss på Testjakt.se!

Lätt att använda

Det ska inte vara krångligt att utföra mätningar av koldioxid och luftkvalitet. Det är alltid behändigt att ha en lättburen koldioxidmätare som snabbt tar test på temperaturvärdet med hög noggrannhet och pålitlighet för bästa resultat, samt hög mätprecision, snabb svarstid och långtidsstabil sensor.

Den ska också vara lätt att bära med sig i arbetet och ta upp så lite plats som möjligt i väskan. Eftersom många mätningar sker ute i lokaler, på skolor, fabriker och andra byggnader är det optimalt att ha en lätt koldioxidmätare som ger snabba svar.

Enkel att avläsa

Det ska vara enkelt att tydligt kunna se informationen på displayen och många uppskattar därför att få värdet visat direkt på displayen. Ännu bättre är det om givaren dessutom är utrustad med en temperatursensor som ger snabba luftkvalitetsmätningar.

Vid exempelvis arbetsmiljömätningar och luftkvalitetsmätningar i bostäder, kontor och skolor är det viktigt att enkelt och smidigt få snabba svar på värdet i luften. Det förenklar arbetet och gör det effektivt och snabbt att utföra mätningen med svar direkt på displayen.

Ska kunna mäta höga koldioxidkoncentrationer

De flesta vill ha en koldioxidmätare som mäter koldioxidkoncentrationer från 0 till 9 999 ppm. Fördelarna med detta är att se till så att luftkvaliteten inte är bristfällig, om koldioxidnivån ska höjas, samt om ventilationen är tillräckligt bra.

Det är alltid bra att ha en koldioxidmätare som ger dig en indikation på hur kvaliteten på inomhusluften är. Det är viktigt att vi andas in ren och frisk luft eftersom vår hälsa är det absolut viktigaste vi har.

När behöver man använda en koldioxidmätare?

Koldioxidmätare används vanligtvis för att mäta kvaliteten på luften, vare sig det är inomhus eller utomhus. Du kan exempelvis använda den på ett växthus för att få den bästa växtodlingen, men du kan också använda den på transportlinjer, sjukhus, hotell och olika fabriker.

En koldioxidmätare är det bästa instrumentet du kan ha för att övervaka CO₂-nivåerna och ser till så att du andas in ren och fräsch luft. En koldioxidmätare hjälper dig att hålla koll på luftfuktighet och vill du få den bästa luftfuktaren rekommenderar vi vårt test https://testjakt.se/basta-luftfuktare-luftrenare/.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 16/08/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test