Bästa Luftfuktare & Luftrenare För Sundare Luft (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera och jämföra vilka luftfuktare/luftrenare som är bäst i test enligt vår testpanel!

En luftfuktare är ett perfekt hjälpmedel mot torr luft i hemmet. Det räcker oftast med en liten luftfuktare för att göra din luft mer behaglig och hälsosam. I vårt test av luftfuktare och test luftrenare har vi valt ut tre stycken produkter som vi tycker är de allra bästa av olika anledningar. Vi har tittat på faktorer som kapacitet, storlek, vattentank, reducering av partiklar och ljudnivå. Detta då dessa egenskaper är viktiga för dig som konsument vid valet av luftfuktare eller luftrenare för ditt hem. Givetvis har vi också kikat närmare på priset och vad andra kunder tycker om respektive produkt. Nedan kommer vi detaljerat att beskriva våra favoriter och varför de placerades på vår bäst i test av luftfuktare och luftrenare.

Varför ska du skaffa en luftfuktare eller luftrenare, och vad är skillnaden?

Både virus och bakterier trivs i torr luft och därför minskar dessa ovälkomna gäster hastigt om du har en luftfuktare hemma. För dig med pollenallergi, astma eller andra typer av allergier kommer en luftrenare fånga upp både dofter men även förorenande partiklar i luften. En renare inomhusluft är något som gör en enorm skillnad på livskvaliteten för personer med astma och allergier. Detta då luftburna partiklar som smuts, damm, mögel, djurallergener, pollen, virus och andra bakterier florerar i luften. Något som kan göra livet besvärligt för flera av oss, och riktigt jobbigt för någon med pollenallergi eller astma.

Vi kan inte garantera att du som allergiker slipper dina besvär helt men när vi jämfört recensioner och även själva testat vår vinnare av bästa luftrenare; “Levoit Core 300 Smart” på en person med svår pollenallergi gjorde det enorm skillnad på personens välmående, även sömnen påverkades och blev betydligt mycket bättre! Dessutom känns det bra att hela familjen får ett renare inomhusklimat då vår testare har husdjur.

1. Vinnare och bäst i test luftrenaren från Levoit Core 300 Smart

Levoit core 300 Smart

Fördelar

 • Använder mindre ström än en glödlampa
 • Tystgående
 • Fångar in 99,97 % av partiklarna i luften
 • Ovärderlig för dig med astma, allergi eller pollenallergi
 • Kontrollera enkelt luftkvaliteten med VeSync-appen

Nackdelar

 • För dig som är väldigt känslig mot ljud kanske den kan behöva sättas i viloläge under natten

Specifikationer

Mer om luftrenaren från Levoit Core 300 Smart

Vi på Testjakt har testat Levoit Core 300 Smart luftrenare och det råder ingen tvekan om att detta är en fantastisk luftrenare som kommer att revolutionera din uppfattning om ren luft! Med en HEPA 3-stegsfiltreringsteknik är luftrenaren från Levoit utformad för att fånga upp till 99,97 % av mikroskopiska allergener och partiklar i luften, vilket gör att du kan andas renare och mer hälsosam luft i ditt hem.

Luftrenaren är byggd med en kraftfull motor som ser till att luften filtreras snabbt och effektivt, men den är otroligt tyst tack vare den finjusterade fläkten som använder brusreducerande teknik. Du och din familj kan njuta av en renare och friskare luft. Något som är viktigt både för dig med allergier eller astma, men självklart finns det enbart fördelar för alla att använda en luftrenare och få en bättre och renare luft inomhus.

Levoit luftrenare kommer i olika storlekar och olika kapaciteter, välj storlek baserat rummets eller hemmets yta. För dig med en större yta finns Levoit Core 400 ( renar upp till 83 m²) och Levoit Core 600 (renar upp till 147 m²).

Levoit Core 300 har en modern cylinderformad och neutral design som passar oavsett om du har ett minimalistiskt vardagsrum eller ett elegant sovrum. Den diskreta och moderna formen får denna luftrenare att smälta in sömlöst. Med en touchpanel som gör det enkelt att ändra inställningar och övervaka luftkvaliteten, är det verkligen enkelt att använda Core 300 Smart. Vill du övervaka luftkvaliteten från jobbet kan du enkelt kontrollera både drifttid, luftkvalitet och filter via appen VeSync.

Sammanfattningsvis är Levoit Core 300 Smart en imponerande luftrenare som ger ett renare och friskare inomhusklimat. Med sin HEPA 3-stegsfiltreringsteknik, brusreducerande fläkt och moderna design finns det inte mycket mer att önska av en bra luftrenare. Vår testfamilj upplevde en väsentligt skillnad på luftkvaliteten i hemmet, avsevärd skillnad blev det framförallt för familjens pollenallergiker som genast fick betydligt bättre sömn och en avsevärt bättre tillvaro.

2. Vinnare och bäst i test luftfuktaren från Dyson Pure Humidity+Cool luftrenare, luftfuktare

dyson pure humidity cool luftrenare

Fördelar

 • Luftfuktare, luftrenare och bordsfläkt
 • Styrs med fjärrkontroll
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Inget nämnvärt förutom priset

Specifikationer

Mer om Dyson Pure Humidity+Cool luftrenare, luftfuktare

ÄVen på pallplacering i vårt luftfuktare test är Dyson Pure Humidity+Cool luftrenare, luftfuktare och bordsfläkt! En högteknologisk luftfuktare som fungerar även som bordsfläkt på sommarhalvåret. Denna mångsidighet gör produkten till en bra investering, som kan användas året runt. Dessutom spar du mycket plats genom att kombinera tre produkter i en! Varumärket Dyson är främst känt för att tillverka fläktlösa-bordsfläktar och det här är inget undantag då denna fuktar luften helt utan fläktar. Användare är mycket nöjda med resultatet av den här luftfuktaren och många tester har gett den bra omdömen för sin prestation.

Som luftfuktare renar den här produkten vattnet från 99,9 % av bakterierna inom tre minuter efter start. Den delar upp vattnet i mindre partiklar med hjälp av ultraljudsteknik och renar vattnet med UV-ljus. Eftersom den inte har några fläktar som flyttar luften är det en mycket tyst luftfuktare – detsamma gäller för när den används som fläkt. Den har dessutom en relativt stor vattentank på 4,5 liter vilket gör att den kan stå på länge utan att vattentanken behövs fyllas på. Den kräver alltså mindre underhåll än många andra luftrenare på marknaden.

En stor fördel med den här produkten är att den styrs med fjärrkontroll – du kan alltså styra den från soffan eller sängen. Den är även utrustad med en timer samt att den kan gå i viloläge av sig själv. Dyson har dessutom lyckats med det otroliga, en mycket innovativ och modern design som gör att den passar in i alla hem. Det finns en app du kan ladda ner för att följa värdena i ditt hem, tillgänglig för både Iphone och Android.

3. På tredjeplats kommer luftfuktaren från HACE PCMH45

HACE PCMH45

Fördelar

 • Stor räckvidd
 • Räcker med en luftfuktare för hela huset (Även för dig med stor villa)
 • 30 liters vattentank

Nackdelar

 • Stor och lite otymplig

Specifikationer

Mer om luftfuktaren från HACE PCMH45

I vårt test av luftfuktare hittar du även HACE PCMH45, en produkt i premiumklassen. Den klarar av ett arbetsområde på 250 kvadratmeter och lämpar sig därför för stora bostäder eller kontor. Det är en produkt som främst riktar sig till professionella ändamål men den kan med fördel även användas även av dig som bor i en stor villa. En fördel med att den klarar av ett stort arbetsområde är att du slipper ha flera luftfuktare i hemmet – dock är den ganska stor vilket är en nackdel.

Ljudnivån är mycket låg, kring 30 dB. Den låga ljudnivån gör att den inte stör oavsett om du har den hemma eller på arbetet, en fördel med kvalitetsprodukter! Den erbjuder fyra olika lägen för luftfuktighet, samt olika inställningar för fläkthastighet. Valmöjligheterna dig gott om utrymme att ställa in Hace luftfuktare så att den passar dig och dina önskemål. Det är enkelt att förflytta luftfuktaren tack vare dess sex hjul – dock är det inte så ofta den behöver flyttas med tanke på dess stora kapacitet. Den kan dessutom anslutas till vattennätet så att du slipper fylla på tanken.

Det här är en strömsnål luftfuktare med ett filter som kan rengöras. Skulle vattnet ta slut avger den ett alarm vilket också är en fördel. När önskad luftfuktighet uppnås stänger HACE PCMH45 av sig själv. Det är helt klart en högkvalitativ luftfuktare som förbättrar ditt inomhusklimat avsevärt. Den är både kraftfull och effektiv och du bör inte avskräckas av det höga priset eller den stora storleken – den sköter verkligen sitt jobb och avlägsnar effektivt damm och andra partiklar från luften. Den kan avge upp till 45 liter vatten per dygn.

Köpguide för att hitta bästa luftfuktare och bästa luftrenare

Innan du väljer vilken luftrenare du ska köpa bör du tänka igenom dina behov för att hitta en som passar just dig. Ett dåligt inomhusklimat kan leda till en sämre hälsa vilket gör en luftfuktare eller luftrenare till en värdefull investering. Det är speciellt under vinterhalvåret som det är svårt att hålla rätt luftfuktighet i hemmet då det vid låg temperatur blir svårare för luften att hålla vätskan. En temperatur på runt 20 grader är ett sätt att reglera luftfuktigheten på och luftfuktigheten bör ligga på runt 40 % för ett bra inomhusklimat.

Många luftfuktare erbjuder inställningar där du kan ställa in vilken luftfuktighet du vill ha i hemmet vilket är mycket fördelaktigt. Saker du bör titta på innan du väljer vilken produkt du ska köpa är hur användarvänlig den är: hur mycket ljud den avger, vilken kapacitet den har samt dess storlek och design. Givetvis måste du också tänka över din budget – hur mycket pengar är du redo att lägga på en luftfuktare? Nedan ska vi gå igenom några viktiga egenskaper och varför de är av stor vikt för vilket val du gör.

Användarvänlig

När du köper en luftfuktare eller luftrenare är det alltid bra om den är användarvänlig, då det är enkelt att tröttna på en produkt som är svår att förstå sig på. Ingen gillar krångliga manualer och knepiga inställningar. Sedan är det förstås bra om luftfuktaren har olika program eller inställningar så att du kan få den effekt just du önskar – men det ska vara enkelt att manövrera och ställa in. Några luftfuktare har fjärrkontroll som gör att du kan styra dem från avstånd och det är också en stor fördel om du inte har luftfuktaren precis bredvid dig.

Det är också viktigt att vattentanken är lätt att komma åt för att du enkelt ska kunna fylla på vatten vid behov. Risken finns annars att du struntar i det och bara låter luftfuktaren stå avstängd. Den ska vara lätt att underhålla och hålla rent – många modeller har utbytbara filter och de ska då vara enkla att byta. Genom att läsa andra kunders omdömen kan du på ett enkelt sätt få ett hum om hur luftfuktaren fungerar och om den är lätt att använda – om den inte är det kan du räkna med sämre recensioner.

Luftrenare är den bästa investeringen för allergiker

Allergiker bör överväga att köpa en luftrenare eftersom luftrenare kan hjälpa till att minska mängden allergener i inomhusluften. Allergener som damm, pollen, mögel och husdjurshår kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer och påverka deras hälsa och välbefinnande.

En luftrenare fungerar genom att filtrera luften och ta bort allergener och andra partiklar som kan irritera allergiker. Det finns olika typer av luftrenare som använder olika teknologier för att ta bort allergener, såsom HEPA-filtrering, aktivt kolfilter och UV-ljus.

HEPA-filter, som står för High-Efficiency Particulate Air-filter, är en av de vanligaste typerna av luftrenare som används för att ta bort allergener. Dessa filter är konstruerade för att ta bort små partiklar från luften, inklusive pollen, damm och mögelsporer.

Låg ljudnivå

Oavsett om du ska ha din luftfuktare eller luftrenare i sovrummet, vardagsrummet eller på kontoret vill du inte att den ska föra oväsen. Av den anledningen bör du alltid kontrollera ljudnivån på produkten innan du gör ditt inköp. I produktbeskrivningarna av de allra flesta produkter kan du se hur hög ljudnivån är mätt i dB. De tystaste luftfuktarna är de som använder sig av ultraljud. Vanligtvis beror ljudnivån på vilket läge du har din luftfuktare eller luftrenare på – i de fall den nu har flera lägen som du kan välja mellan.

Vi är alla olika känsliga för ljud och därför bör du välja en produkt som passar dig. Ska du ha den i sovrummet kan brus störa din nattsömn och då är det av stor vikt att du väljer en med en låg ljudnivå. Vissa luftfuktare har ett speciellt nattläge som gör den tystare under nätterna. En bullrig luftfuktare kan lätt leda till irritation vilket i sin tur kan göra att du inte kommer att använda den – var därför noga med att kolla upp vilken ljudnivå den har.

Hitta bäst i test luftfuktare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test luftfuktare hos oss på Testjakt.se!

Kapacitet

Kapaciteten är förstås också en viktig faktor när du ska välja luftfuktare eller luftrenare. Välj en modell som passar ditt hem och dina kvadratmeter. Beroende på din känslighet och dina önskemål kan det räcka att du har den just där du brukar befinna dig. För allergiker är just sovrummet en viktig plats då du spenderar mycket tid där. En liten modell har också fördelen att den kan flyttas mellan olika rum så du kan till exempel ha den i vardagsrummet på dagtid och i sovrummet under nätterna.

Storlek och design

Storleken på luftfuktaren eller luftrenaren är också en viktig aspekt då den inte ska ta för stor plats i ditt hem. Mindre luftfuktare kan oftast stå i fönsterkarmen eller på en hylla utan att det läggs märke till dem medan de större modellerna står på golvet, detsamma gäller luftrenare. Vilken typ du ska välja beror helt på hur ditt hem ser ut och hur mycket plats du har. Det viktigaste är att du trivs med luftfuktaren och dess storlek. I vårt test har vi angett storleken på alla tre produkter för att du enkelt ska kunna se om de passar dig och ditt hem.

Även designen spelar roll – den ska helst passa in i ditt hem. Flera produkter har en modern design som passar även i de mest stilrena hemmen medan andra har en enklare design. Det viktigaste är att du trivs med designen på produkter du väljer och att du även trivs med dess kapacitet. Du bör väga ihop alla olika egenskaper för att hitta en bra luftfuktare/luftrenare.

Vanliga frågor om luftfuktare

Hur rengör man en luftfuktare?

En luftfuktare behöver rengöras med jämna mellanrum för att den ska fungera optimalt – risken finns annars att mögel och smuts samlas i den. Du kan bland annat rengöra den med ättika, blekmedel, klor eller vinäger. Det är viktigt att du följer instruktionerna för just din luftfuktare gällande hur den rengörs – någonting som brukar anges i instruktionerna. Vissa luftfuktare har utbytbara filter vilket också är fördelaktigt för en smidig rengöring.

Är det farligt med luftfuktare?

Det är inte farligt med en luftfuktare så länge du håller koll på luftfuktigheten i ditt hem. Om luftfuktigheten är för hög finns nämligen risk för mögel, kvalster och mer bakterier i din luft där hemma. Det är också viktigt att du rengör den ordentligt och byter ut vattnet regelbundet för att undvika problem. När du använder din luftfuktare på rätt sätt är den absolut inte farlig att använda.

Vilken luftfuktare passar för mig?

Det är omöjligt för oss att tala om vilken luftfuktare som passar dig allra bäst då det beror på dina behov och förutsättningar. Du ska välja den luftfuktare som passar just dig både ekonomiskt och kapacitetmässigt. Av just den anledningen har vi med tre olika typer av luftfuktare i olika prisklasser i vårt test – allt för att du enkelt ska kunna hitta den modell som passar dig allra bäst.

Vilken luftfuktighet rekommenderas att ha inomhus?

Det rekommenderas att ha en luftfuktighet runt 40 % för att det ska vara bra. Om den överstiger 55 % finns risk för bakterier och vid en luftfuktighet på 70 % eller mer kan mögel bildas. Du bör ha en hygrometer hemma för att mäta din luftfuktighet och på så vis undvika att luftfuktaren gör mer skada än nytta. Med rätt luftfuktighet minskar virus och bakterier i luften och ger dig en bättre allmänhälsa.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test