Bästa Yxorna För Ved och Friluftsliv (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka yxor som är bäst i test enligt vår testpanel!

I en värld där moderniserade verktyg tar över arbetsuppgifter, förblir yxan en tidlös och oumbärlig följeslagare för dem som ägnar sig åt träarbete, skogsbruk och utomhusaktiviteter såsom friluftsliv och annat. Med rätt yxa kan uppgifter som att hugga ved förenklas och bli en njutbar underhållning.

I denna artikel tar vi en närmare titt på tre av de bästa yxorna som för närvarande finns på marknaden, vars balans mellan tradition och modern innovation gör dem till oumbärliga redskap för alla som värdesätter högkvalitativt arbete och pålitlighet. Från ergonomisk design till välbeprövad skärpa, dessa yxor representerar det bästa inom sin kategori och är en påminnelse om den tidlösa skönheten och funktionen hos välutformade handverktyg.

1. Vinnare och bäst i test blev yxan från HULTAFORS KLY SV

Fördelar

 • Smidd för hand och skapat av svenskt yxstål
 • Hållbar och en investering för livet
 • Härdzon som kan slipas om utan att påverka yxans kvalitet
 • Skraft av hickory-trä

Nackdelar

 • Den grövre varianten har utgått

Specifikationer

Mer om yxan från HULTAFORS

Denna enastående yxa har sitt ursprung i en hantverkstradition som sträcker sig ända tillbaka till 1697 i Sverige. Smidd för hand och skapat av svenskt yxstål, har yxan tagits fram med omsorg och hängivenhet. Genom att bearbeta stålet med många slag uppnås en tätare struktur, vilket resulterar i en yxa som inte bara är hållbar utan också uthållig över tid.

En särskilt markerad härdzon definierar området där yxans egg kan slipas om utan att tappa sin ursprungliga skärpa och styrka. Detta möjliggör långvarig användning och en förlängd livslängd utan att kompromissa med prestanda.

Skaftet är tillverkat av hickory-trä och har blivit behandlat med linolja. Detta ger inte bara en estetiskt tilltalande finish utan förbättrar också greppet och ger en bekväm känsla under användning. Kombinationen av det smidda stålet och det omsorgsfullt utformade skaftet gör denna yxa till en perfekt balans mellan tradition och modern innovation.

2. På en andraplats kommer yxan från EKA Hatchblade W1

Fördelar

 • Smart hål för fästen i handtaget
 • Ultimata allround-yxan
 • Ergonomiskt handtag
 • Kydex-fodral med bältesfäste
 • Endast 32 cm lång

Nackdelar

 • Lite dyr

Specifikationer

Mer om EKA Hatchblade W1

Yxan HatchBlade W1 av Eka är som en kompakt och modernt kraftpaket, en modern version av den klassiska yxan. Med en längd på 320 mm blir den din pålitliga följeslagare i naturen eller på gårdsplanen/tomten. Denna mångsidiga yxa smälter perfekt in i alla scenarier, både till att klyva ved men också för äventyr i skogen.

Det ergonomiskt designade handtaget blir en förlängning av din hand, och tillsammans med den skandinaviska slipningen gör den klyvning och vedhuggning till en konstform. Bladet är skarpt och smarta lösningar så som hålen för fästen och det smarta Kydex-fodralet med bältesfästet gör den lika smidig som snygg. Med HatchBlade W1 yxa kommer du ha en yxa som du kan lita på, oavsett tillfälle.

3. På en tredjeplats kommer yxan från FISKARS X-series X7

Fördelar

 • Perfekt för småved eller tändved som spinkas upp
 • Lätt vikt på 64 gram, skaft i FiberComp
 • Bärhölster ingår

Nackdelar

 • Passar inte gör att hugga grövre ved

Specifikationer

Mer om FISKARS X-series X7

Fiskars yxa X7 är den ultimata följeslagaren för både friluftsliv och till hemmet. Fiskars yxa är skapad för att vara smidig och kompakt, och vi måste säga att den levererar på alla plan. Med sitt ultralätta och otroligt hållbara FiberComp-skaft är den redo att hantera småved och tändved med lätthet.

Och som en kvalitetsstämpel erbjuds du en hela 25-års garanti, och du kan enkelt registrera din yxa på fiskars.com. För att toppa det hela medföljer även ett praktiskt bärhölster, kanon när du behöver ha yxan nära till hands.

För dig som söker en kompakt och smidig yxa är Fiskars X7 ett riktigt bra val!

Köpguide – En yxa är ett måste

Att köpa en yxa kan vara en viktig investering, oavsett om du planerar att använda den för vedhuggning, camping eller andra utomhusaktiviteter. Här är en köpguide med punkter att tänka på när du ska köpa en yxa, samt allmän information om yxor. En yxa är något som du har i massor med år, förmodligen resten av livet. Välj rätt variant för dina behov!

Definiera varför du behöver yxan. Är det för vedhuggning, camping, röjning eller andra ändamål?

Hitta bäst i test yxor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test yxor hos oss på Testjakt.se!

Vilken typ av yxa behöver du?

Det finns olika typer av yxor, inklusive klyvyxor, huggyxor och snickaryxor. Välj en yxtyp som passar ditt liv och ändamål bäst. Yxans vikt påverkar hur effektiv den är för olika arbetsuppgifter. Tyngre yxor ger mer kraft, medan lättare yxor är lättare att hantera.

Längden på yxans skaft kan påverka din räckvidd och precision. Längre skaft ger mer kraft men kan vara svårare att kontrollera.

Yxans material och säkerhet

Yxans huvud och skaft kan vara tillverkade av olika material, såsom trä, glasfiber, eller metall. Materialvalet påverkar yxans hållbarhet och prestanda. Vissa yxor har säkerhetsfunktioner som skyddar dig mot handskador, såsom ett skydd över yxhuvudet. Överväg om du behöver sådana funktioner.

Priset

Jämför priser från olika tillverkare och butiker. Tänk på att kvalitet oftast kommer med ett högre pris, men en bra yxa kan vara en långsiktig investering. Samtliga produkter i vår jämförelse av yxor har goda recensioner och kommer från erkända varumärken.

Sammanfattning

Genom att läsa igenom vår artikel har du tagit det första steget till att göra ett välinformerat inköp. Vår förhoppning är att du ska hitta den bästa yxan för ditt ändamål och att den kommer att vara ett pålitligt och säkert verktyg under lång tid.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 01/09/2023 •  7 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test