Bästa Hårtoningarna För Ny Hårfärg (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka hårtoningar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Hårtoning är ett färgpigment du kan använda när du önskar förändring, glans, djupare toner eller helt enkelt bara en uppfräschning av ditt hår. En toning sliter inte på håret som en permanent färg kan göra, dessutom är det att tona håret hemma själv och färgen mattas sedan efterhand av vid tvätt. Olika toningar håller olika länge, en hållbarhet på ungefär 20-25 tvättar är vanligast.

Vilken hårtoning är bäst?

När du ska välja hårtoning finns det några saker som är bra att tänka på. Du bör undersöka färgens täckningsgrad och hållbarhet, samt vilka vårdande egenskaper den har. Här kommer vi att fokusera på:

1. Vinnare och bäst i test blev hårtoningen från Schwarzkopf Chroma ID Professional Toning 

Fördelar

 • Skadar inte håret
 • Ger ett jämnt resultat
 • Tvättas ur

Nackdelar

 • Prismässigt lite högre

Specifikationer

Mer om hårtoningen från Schwarzkopf Chroma ID Professional Toning 

Chroma ID Professional Toning från Schwarzkopf är en hårtoning som du enkelt kan använda hemma för att tona håret, fräscha upp din nuvarande hårfärg eller täcka gråa hår. Toningen är vårdande och tvättas gradvis ut ur håret. En toning är betydligt mer skonsam mot ditt hår jämfört med en permanent färg som alltså måste växa ut.

Det här är en hårtoning som inte skadar ditt hår när du använder den. Den har en Low Salt-teknologi som ger väldigt bra pigmentering i hårståret, vilket i sin tur ger perfekta jämna färgresultat.

Hårtoningen kommer i en flaska med pump och innehåller 500 ml. Du ska applicera färgen jämnt på ditt nytvättade hår, sedan handdukstorka det och borsta igenom så att toningen blir jämnt fördelad. Vill du bara fräscha upp håret ska den verka i 10 minuter, vill du ha starkare färg låter du den sitta i upp till 20 minuter. Tänk på att använda skyddshandskar.

2. På andra plats kommer hårtoningen från Wella Professionals Color Touch

Fördelar

 • Intensivtoning som täcker
 • Vårdande
 • Massor med fina färger
 • Väldigt mycket billigare än ett frisörbesök

Nackdelar

 • Små handskar som medföljer

Specifikationer

Mer om hårtoningen från Wella Professionals Color Touch

Color Touch från Wella är en intensivtoning som både vårdar och ger en glansig och hållbar färg. Den har en täckförmåga på minst 50%, vilket gör att även personer med grå hårstrån kan använda denna med fina resultat. Toningen innehåller Keratin Liquid som har en strukturutjämnande effekt.

Att använda en intensivtoning är betydligt mycket mer vårdande än att använda en permanent färg. Wellas Color Touch innehåller bland annat naturligt bivax, vilket är vårdande och ger en superfin glans till det nytonade håret. Toningen håller upp till 24 tvättar beroende på produkter och hårets utgångsläge. Med en toning kan du inte göra ditt hår ljusare, endast ändra ton i samma ljushetsgrad eller gå åt mörkare toner. Att använda en toning i liknande kulör som din naturliga gör att håret upplevs 63% mer glansigt.

3. På tredjeplats kommer hårtoningen från Schwarzkopf Professional Igora

Fördelar

 • Bra pris
 • Milt pH-värde
 • Intensivtoning

Nackdelar

 • Kan upplevas som svår att applicera själv

Specifikationer

Mer om hårtoningen från Schwarzkopf Professional Igora

Intensivtoningen från Schwarzkopf är en hårtoning/lätt färg som gradvis tvättas ur håret utan att lämna en utväxt i rötterna. Den har ett milt pH-värde och ger ett naturligt resultat.

Det här är en hårtoning som trots sitt låga pris ger ett riktigt bra resultat. Den innehåller bland annat uppbyggande protein som hjälper till att stärka håret. Med den här toningen blir ditt hår fullt av lyster och upplevs friskare. För dig med början på gråa hår så är täckningsgraden upp till 40% med denna toning.

I förpackningen finner du en vårdande efterbehandling och ett par plasthandskar så att du kan skydda dina händer. Toningen ska appliceras i fuktigt hår som är genomborstat för bästa resultat. Beroende på vad du önskar för resultat kan du låta den sitta i olika tid, mellan 15-30 minuter. Om du har länge än axellångt hår kan det vara lämpligt att använda sig av två förpackningar för att inte riskera ett fläckigt resultat.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer hårtoningen från Directions Hair Color

Fördelar

 • Bra pris
 • Många av starka färger

Nackdelar

 • Färgar lätt av sig på panna och händer

Specifikationer

Mer om hårtoningen från Directions Hair Color

Hair Colour från Directions är en hårtoning för dig som vill ha en stark färg. Du kan välja mellan över 30 olika färger, alltifrån från neon-blå till knallröd eller limegrön. Färgen är väldigt lätt att använda och ger håret fin glans och lyster.

Det här är en hårtoning som du enkelt kan blanda flera olika färger av för att få en unik nyans till just ditt hår. Vill du ha olika färger i håret måste de appliceras separat. Alla deras färger är helt veganska och icke-djurtestade.

Den här hårtoningen kommer i en smidig burk med skruvlock. Schamponera ditt hår som vanligt och skölj ur. Det är väldigt viktigt att ditt hår är helt rent innan du applicerar färgen. Applicera färgen genom att borsta den igenom håret tills den börjar skumma. Låt sitta i mellan 15-30 minuter beroende på vilken styrka du vill uppnå. Skölj sedan ur håret ordentligt med varmt vatten tills all färg har försvunnit. Använd plasthandskar så att dina händer inte blir missfärgade.

5. På en femteplats kommer hårtoningen från Revlon Young Color Excel

Fördelar

 • Vårdar håret
 • Utan ammoniak
 • Naturliga nyanser

Nackdelar

 • Lite dyrare

Specifikationer

Mer om hårtoningen från Revlon Young Color Excel

Young Color Excel från Revlon är en hårtoning helt utan ammoniak som är speciellt framtagen för att ge dig mjuka och harmoniska färger. Fräschar upp ditt hår på ett skonsamt och uppfriskande sätt.

Hårtoning från Revlon har en mild formula och innehåller flera vårdande ingredienser. Den skyddar ditt hår och ger det näring och slutresultatet är ett fint, mjukt och glänsande hår.

Hårtoningen kommer i en kartong med en flaska och en tub som ska blandas innan applicering. Den räcker till två behandlar eftersom den har två stycken YCE Energizer (3 %) och 70 ml färg. Toningen ska appliceras innan schampo och kan sitta i 5-10 minuter för ett neutralt resultat och upp till 20 min för ett starkare resultat. Använd plasthandskar när du applicerar produkten.

Köpguide – Välj rätt hårtoning

Eftersom en hårtoning inte är permanent färg, utan tvättas ur efter hand så kommer du behöva tona några gånger per år om du vill behålla färgen. Välj en mild och skonsam toning som vårdar ditt hår.

Det finns ingen anledning att oroa sig över att ditt hår skadas av en hårtoning. En toning av bra kvalitet inte bara färgar håret utan gör det dessutom mjukare och glansigare. Det är alltså rent av vårdande för håret att tona det om du använder en hårtoning av bra kvalitet med en nyans som passar ditt hår.

Den ska inte slita på håret

Eftersom en hårtoning inte är permanent färg så kommer du behöva tona några gånger per år om du vill behålla färgen. Välj en mild och skonsam toning.

Det är för att undvika att ditt hår skadas i onödan. En toning av bra kvalitet inte bara färgar håret utan gör det dessutom mjukare, glansigare och skapar ett djup i färgen som är svårt att få med din naturliga nyans.

Hitta bäst i test hårtoningar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test hårtoningar hos oss på Testjakt.se!

Välj rätt nyans

Är du mörkhårig kan du inte tona dig till blont hår. Du bör välja en nyans som inte skiljer alltför mycket från din naturliga hårfärg. Vill du göra ditt hår ljusare eller blont är det en blekning du bör använda.

Detsamma gäller toningar i exempelvis rött, blått och grönt. Du kommer få väldigt olika resultat beroende på om du är mörk eller ljus naturligt.

När behöver man använda en hårtoning?

En hårtoning kan du använda när du vill fräscha upp färgen på ditt hår. Du kan kolla olika bäst i test produkter för att hitta ett märke som passar dig. Det kan vara bra att använda ett djuprengörande shampoo innan du applicerar en toning. Då minimerar du risken för ojämn färg eller andra missfärgningar. Det är också viktigt att håret är helt fritt från hårspray och andra stylingprodukter. Har du gamla färgrester i delar av håret kan toningen uppträda annorlunda där jämfört med på de delar av håret där det eventuellt är ofärgat. Är du osäker kan du alltid testa att tona en liten slinga först.

En hårtoning innehåller flera vårdande ämnen som är bra för ditt hår. En del hårtoningar kommer i starka färger medan andra är i mer naturliga nyanser.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 12/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test