Bästa Vedklyvarna För Effektiv Klyvning av Ved (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka vedklyvar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att elda med ved är mer än bara en värmekälla; det är en urminnes ritual som förbinder oss med naturen och ger en känsla av hemhörande och värme. Men bakom den härliga brasan i kaminen ligger en process som kräver både tid och ansträngning – vedklyvning. Att förbereda ved för vintermånaderna kan vara både utmanande och belönande, och det är här rätt verktyg kommer in i bilden, vedklyven!

En investering i en bra vedklyv kan inte bara spara tid och ansträngning, utan också göra hela processen till en mer njutbar och givande upplevelse. I den här artikeln tar vi dig med på en resa genom världen av vedeldning och klyvning, med fokus på de tre främsta vedklyvarna som vi utsett som de bästa i test.

Häng med när vi utforskar de bästa vedklyvarnas värld och upptäcker hur de kan göra din vinterförberedelse både effektivare och mer njutbar. Oavsett om du är en erfaren ved-bunkrare eller en nybörjare i världen av vedeldning, är valet av rätt vedklyv en investering som kan göra hela skillnaden.

1. Vinnare och bäst i test blev Vedklyv Faxe 700 Elhydraulisk

Fördelar

 • Den bästa vedklyven på marknaden, STARK!
 • Klyv valfri ved upp till 70 cm
 • Justera steglöst slaglängden hos kolven – startar från den punkt där stoppet är inställt
 • Motorskydd med fasväxlare samt hjul och uppsamlingsbord efter kniven ingår
 • Lätt att flytta tack vare hjulen
 • Styrs säkert och enkelt med två spakar

Nackdelar

 • Tänk på att vedklyven kräver ett 3-fas uttag eller att du har/hyr en generator

Specifikationer

Mer om Vedklyv Faxes 700 Elhydraulisk

Vedklyv Faxes 700 är verkligen en imponerande vedklyv som gör vedklyvning enklare än någonsin! Med dess smidiga 70-modell har du möjligheten att justera slaglängden på kolven precis som du vill. Det betyder att kolven inte behöver återgå till startpositionen utan börjar istället där du ställde in stoppet. Denna funktion är särskilt användbar när du behöver klyva kortare bitar ved.

Säkerheten är verkligen i toppklass med denna maskin. Alla Faxes maskiner tillverkas och utvecklas i Sverige, vilket garanterar högsta säkerhet och användarvänlighet. Du kan vara lugn med vetskapen att du använder en pålitlig och välgjord maskin.

Vedklyv Faxe imponerar med sin robusta och beprövade design. Den är utrustad med en elhydraulisk funktion som klyver veden effektivt och utan krångel. Materialval och komponenter har valts med omsorg för att ge denna modell den kraft och prestanda som krävs för att klyva alla typer av ved, klyven är stark, rejält stark!

Motorskydd och praktiska hjul för enkel förflyttning underlättar processen. Dessutom finns ett uppsamlingsbord efter kniven som gör det smidigt att hantera klyvningen.

Elmotorn och hydraulpumpen är väl skyddade och placerade lågt på det stabila benstativet. Maskinen är lätt att flytta tack vare de massivgummihjul som sitter på stativet. Stativets robusta design inkluderar även en oljetank för bästa prestanda.

Kniven i stål är slitstark och kan uppgraderas med en vändbar fyrklyv för ännu bättre klyvkapacitet. Hanteringen är enkel och ergonomisk med hjälp av de kraftiga spakarna. För att klyvningen ska starta måste båda spakarna vara aktiverade, och om du släpper en av dem stannar klyven automatiskt. Tryckkraften är häpnadsväckande, 7 ton vid 210 bars tryck.

Sammanfattningsvis är Vedklyv Faxe en pålitlig och imponerande maskin för vedklyvning. Med dess enastående funktioner, robusta design och höga säkerhetsstandard är den ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig vedklyv för alla typer av ved. Enkel att använda och lätt att förflytta, Faxes vedklyv är verkligen ett måste för alla vedälskare! Tänk på att vedklyven kräver 3-fastuttag, alternativt en generator!

2. På en andraplats kommer vedklyven från AL-KO LSH 520/5

Fördelar

 • 5 tons klyvkraft
 • Klyv vd upp till cirka 50 cm
 • Bra arbetshöjd
 • Mycket vedklyv för pengarna

Nackdelar

 • Lite klen för större klabbar

Specifikationer

Mer om vedklyven från al-ko

AL-KO LSH 520/5 är en imponerande liggande vedklyv med en kraftfull 230V-motor som ger hela 2,2 kW effekt. Dess bekväma arbetsnivå gör den både ergonomisk och säker att använda, arbetshöjden är perfekt!

Denna vedklyv har en imponerande kapacitet och kan klyva ved upp till cirka 50 cm i längd med en maximal klyvkraft på 5,0 ton. Konstruktionen är gedigen och tillverkad av högkvalitativa material, vilket resulterar i en vikt på 61 kg. Dess ståldelar är pulverlackerade för att skydda mot korrosion.

Säkerheten har prioriterats med en 2-hands säkerhetsstyrning, vilket minskar risken för skador. För optimal stabilitet bör vedklyven placeras på en fast och jämn yta. Dess kraftfulla klyvkil, höga klyvkraft och skyddskåpa gör AL-KO LSH 520/5 till ett pålitligt val för dem som behöver klyva ved på ett säkert och effektivt sätt.

3. På en tredjeplats kommer vedklyven från AL-KO LSV 550/6

Fördelar

 • Klyved ved upp till 55 cm
 • Klyvkraft 6 ton
 • Smart design som förvaras platsbesparande
 • Tvåhandsmanövrering för hög säkerhet

Nackdelar

 • Tar lite mer plats vid förvaring

Specifikationer

Mer om AL-KO vedklyv

AL-KO vedklyv, LSV 550/6 är en praktisk stående vedklyv som klarar att klyva trä upp till 550 mm långa, med en imponerande klyvkraft på 6 ton. Den är rejält byggd och väger 98 kg och är byggt på högkvalitativ material som klarar korrosion och ger vedklyven en lång livslängd. Med en 230 V motor som ger 3,0 kW effekt och en hydraulisk pump för maximal tryckstyrka, kan den jobba på med konstant kraft. De breda däcken gör att den enkelt kan förflyttas även på ojämn terräng och den breda basen ger stadig stabilitet vid arbete.

Vedklyven har en smart tvåhandsmanövrering med stödfäste som gör att den är säker och exakt i användningen, även för tunna eller sneda trästycken.

För säkerhetens skull, även om den har tvåhandsmanövrering, är det bra att använda skyddsskor, skyddsglasögon och skyddshandskar vid användning. Detta gäller självklart vid användning av alla typer av vedklyvar! Se till att den står på en stadig och plan yta. Med kapacitet för klyvning upp till 550 mm och imponerande 6 ton klyvkraft, är AL-KO LSV 550/6 en pålitlig och populär följeslagare för att göra hanteringen av din ved enklare och mer effektiv!

Köpguide – Ved värmer flera gånger

Att köpa en vedklyv kan vara en smart investering om du har behov av att klyva ved för uppvärmning av ditt hem eller andra ändamål. Nedan har vi samlat några viktiga punkter att tänka på när du överväger att införskaffa en vedklyv. Idag är just vedklyven hetare än någonsin då fler och fler börjat elda i sina braskaminer. Ved är ett hett ämne sedan uppvärmningskostnaderna skenat och elen vintern 2022 slog nya prisrekord. För att kunna elda större mängder ved på ett effektivt vis behöver du kunna snabbt och smidigt hugga den/klyva den. Att spendera veckor eller dagar med en yxa känns lönlöst när vedklyven snabbt och tidsbesparande kan lösa perfekt klyvd ved.

Hitta bäst i test vedklyvar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test vedklyvar hos oss på Testjakt.se!

Vad kostar en vedklyv?

Definiera ditt användningsområde för vedklyven. Ska den användas för hemmabruk, småskaligt jordbruk eller kommersiellt bruk? Detta påverkar vilken typ av vedklyv som är bäst för dig och således också vilken priskategori du kan välja. En bra vedklyv ligger mellan cirka 4000-30 000kr, självklart kan du hitta både billigare och dyrare på marknaden. I första hand får din budget samt ditt behov styra valet.

Klyvkapacitet

Överväg hur tjocka stockar du behöver klyva. Klyvans kapacitet mäts ofta i ton och anger hur mycket kraft den kan generera. Välj en klyv med tillräcklig kapacitet för dina behov.

Kraftkälla

Vedklyvar drivs vanligtvis av elektricitet, hydraulik eller bensinmotorer. Välj den kraftkälla som passar dina preferenser och de tillgängliga resurserna på din plats. Observera att vår testvinnare Faxe kräver 3-fas uttag.

Säkerheten är viktig

Säkerhet är av största vikt. Se efter klyvar med funktioner som tvåhandskontroll, skydd runt klyvkniven och nödstoppsmekanismer för att minimera riskerna för olyckor. Använd alltid rejäla skor, skyddsglasögon och handskar när du klyver med din vedklyv.

Portabilitet

Om du behöver flytta klyven mellan platser eller lagra den när den inte används, välj en modell som är lätt att transportera och förvara.

Samtliga modeller i vår recension av de bästa vedklyvarna har hjul och är således enkla att förlytta och transportera. För dig med en vanlig personbil kan du behöva ett släp om du ska transportera din vedklyv till annan plats.

Sammanfattning

Genom att noggrant överväga dessa punkter och jämföra olika alternativ kan du göra en välgrundad beslut när det gäller att införskaffa en vedklyv som passar dina behov och förväntningar.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 31/08/2023 •  9 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test