Bästa Rakapparaterna För Ditt Skägg (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka rakapparater som är bäst i test enligt vår testpanel!

Har du skäggväxt så har du förmodligen testat både rakapparat och rakhyvel tidigare. Att använda en rakapparat för rakning av skägg är mycket säkrare än att använda en rakhyvel. Dels riskerar du inte att skära dig men du spar också tid och får ett perfekt resultat varje gång. För känslig hud minimerar du också risken att drabbas av knottror eller inflammerade röda hårsäckar.

I en bra rakapparat samlas allt hår från ditt skägg upp, du slipper alltså stå lutad över att handfat för att inte smutsa ner i hemmet. Något som också gör att du inte är bunden till att stå på någon särskild plats i hemmet under din rakning, kanske något resten av familjen uppskattar när det är skytteltrafik på toaletten under morgontimmarna?

Vilken rakapparat är bäst?

Det finns många olika rakapparater på marknaden, vilken rakapparat ska man välja? Vi har samlat recensioner, användares upplevelser och resultatet av tester för att välja de bästa rakapparaterna på marknaden. Det finns två märken som dominerar bland användares toppval och rekommendationer, rakapparater från Braun och rakapparater från Philips. I vår lista över bäst i test- rakapparater har vi samlat flera bra val för dig som vill få styr på din skäggväxt.

1. Vinnare och bäst i test blev rakapparaten från Braun Series 9 Pro

Fördelar

 • Precisionstrimmer gör även polisonger och svårtåtkomliga ställen enkla att få till
 • Sonic Gliding – Snabbare rakning
 • Vattentät och kan användas i duschen
 • Laddningsstation som automatiskt rengör rakapparaten

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om rakapparat Braun Series 9 Pro

För dig som söker en riktigt bra rakapparat finns det ingen anledning att leta vidare. Användare är överrens, Braun serie 9 har den allra bästa rakapparaten för ditt skägg och därmed vår bäst i test rakapparat.

Med sin precisionstrimmer kan du komma åt även de kortaste av hårstrån och få en så nära rakning som möjligt. Rakapparatens rakhuvud består av 5 stycken skärelement, varav ett är ett SkinGuard-skydd som gör att huden skyddas mot irritation. Rakapparaten från Braun hanterar enkelt både kortare skägg och skägg som fått växa till sig i några dagar, alltid mer ett imponerande resultat.

Många uppskattar rakapparater som kan användas i duschen då man ofta passa på att raka sig i samband med dusch. Braun Series 9 går att använda för torrrakning men är även helt vattentät vilket innebär att du kan ta med den i duschen. Du kan självklart också raka dig med både skumm eller rakgel.

Med en batteritid på upp till 60 minuters rakning kan Brauns series 9 pro placeras i sin laddstation som kallas “SmartCare-station. I laddstationen både laddas och självrengörs rakapparaten med ett enkelt knapptryck. Att Brauns rakapparat har en självrengöringsfunktion är något som minimerar irritiation och hudinflammation vid användning, helt enkelt en mer hygienisk rakning. För dig som glömt ladda finns möjligheten att snabbladda, på 5 minuter har du batteri nog till en rakning.

2. På andra plats kommer rakapparaten från Philips Oneblade

Fördelar

 • Bra lågt pris
 • Vattentät
 • Rakapparat, skäggtrimmer och kroppstrimmer i ett!
 • 45 minuters batteritid

Nackdelar

 • Längre laddningstid
 • Rakbladen kan behöva bytas ut oftare

Specifikationer

Mer om rakapparaten Philips Oneblade

En prisvärd rakapparat förklädd som en skäggtrimmer levererar Philips Oneblade. Denna budgetvariant är något alla män med ansiktsbehåring eller som letar kroppstrimmer kan behöva! Dessutom kommer rakapparaten One Blade från Philips med ett precisionssystem och ett dubbelsidigt blad vilket gör att du kan få till perfekta kanter och skarpa linjer på ditt skägg eller skäggstubb.

Rakapparaten från Philips klarar både kortare stubb men också mer rejäla skägglängder. Detta då den levereras med en skärenhet som rör sig 200 gånger per sekund, även 3 separata stubbkammar ingår för dig som vill få till den perfekta skäggstubben. Just dessa stubbkammar är något många användare säger är det som gör skäggtrimmern från Philips så populär! Att ha en vältrimmad stubb är inte bara trendigt utan också snyggt, dock viktigt att stubben är jämn och välvårdad.

Skäggtrimmern fungerar även för kroppsbehåring och vid användning i duschen då den är vattentät. Rygghår och brösthår är en lätt match och med Philips One Blade går det snabbt, smidigt och säkert att raka bort oönskad hårväxt. Letar du rakapparat för huvudet fungerar Philips OneBlade alldeles utmärkt.

Den största fördelen för just Philips OneBlade är att den är en hybrid mellan en klassisk rakapparat och en rakhyvel. Dessa nätta och smidiga design gör att den är superenkel att hantera! Skarpa kanter och snygg skäggstubb är dess specialitet, vilket den gör imponerande bra. Priset är imponerande lågt och vi skulle vilja påstå att det är den bästa billiga rakapparaten på marknaden.

3. På tredjeplats kommer rakapparaten från Philips Shaver Series 5000

Fördelar

 • Nära rakning som är skonsam
 • Tyst
 • Fullt batteri på 60 min laddning
 • Rengörs enkelt under rinnande vatten
 • Fungerar för både våt torr och våtrakning

Nackdelar

 • Medföljer ingen laddstation vilket gör att den måste laddas liggande

Specifikationer

Mer om rakapparaten Philips Shaver Series 5000

Philips rakapparat 5000 är en bästsäljare i segmentet av rakapparater för herr. Denna produkt är svår att finna något negativt om då meningar som “bästa rakapparaten jag någonsin ägt” haglar över den. Philips har tillsammans med Braun under flera år dominerat scenen gällande pallplaceringar på tester av rakapparater. De har lång erfarenhet och flera modeller är utvecklade utifrån tidigare varianter, nu med bättre batteritid och högre prestanda.

Använd Philips series 5000 både i duschen eller till torrakning. Med sina 90 000 klippningsmoment/ minut får du en nära rakning oavsett skäggväxt eller ansiktskonturer. Rakapparaten har 45 självslipande blad och Philips mest avancerade rakmotor som glider fram över huden med minimal hudirritation. En rakapparat som inte kommer göra dig besviken prestandamässigt. Laddningstiden är en aspekt som många användare nämner som en stor fördel. Du kan både välja att snabbladda rakapparaten på enbart 5 minuter. En snabbladdning på endast fem minuter räcker till ett rakningstillfälle och gör att du slipper skippa rakningen om du glömt sätta i laddaren kvällen innan. Vill du ladda den full är 60 minuter allt som krävs.

4. På en fjärdeplats i vårt test rakapparaten från Remington XR1430 HyperFlex Aqua Pro

Fördelar

 • Våt och torrakning
 • Laddningsindikator
 • Perfekt tillsammans med raklödder
 • Vattentät
 • Turbo-läge som tar bort kraftigare stubb

Nackdelar

 • Inte lika skonsam och mjuk mot huden som vår bäst i test rakapparat

Specifikationer

Mer om rakapparaten Remington XR1430 HyperFlex Aqua Pro

För dig som önskar en bra klassisk rakapparat till ett rimligt pris finns Remingtons rakapparat. Denna budgetvänliga apparat ger dig en nära och skonsam rakning tack vare sina ComfortFloat-blad vilka fångar även de kortare och grövsta hårstråna. Vill du effektivisera rakningen kan du ställa in “Turbo boost” vilket gör att effekten ökar och resultatet av rakning går än snabbare och effektivare.

RemingtonsXR1430 HyperFlex Active Contour teknik följer ansiktets konturer och gör att rakapparaten glider enkelt över ansiktet med maximal hudkontakt.

Vill du använda din rakapparat från Remington i duschen är detta inga problem då den är helt vattentät. För våtrakning rekommenderas att använda ett raklödder eller rakolja för maximalt skonsam rakning och minimal hudirritation. Fullt batteri laddas på endast 90 minuter och har upp emot 60 minuters användningstid. Rakhuvudet är anti-mikrobiellt vilket minskar risken för bakterier och på så vis även minimerar risken för hudinflammationer eller annan irritation.

5. På en femteplats kommer rakapparaten från Braun Series 5 50-M1200s

Fördelar

 • Klarar våtrakning och torrakning
 • Ingår rakhuvud för precisionstrimning
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte lika hudnära resultat som med hyvel

Specifikationer

Mer om rakapparaten Braun Series 5 50-M1200s

Rakapparaten series 5 Braun, modell 50-M1200S är rakapparat som du kan använda både i våta utrymmen som duschen eller torra, med eller utan rakgel. Välj vad som passar dig bäst! Denna rakapparat för herr har 3 blad som ger dig en effektiv, jämn rakning som anpassar sig efter ditt ansiktes konturer.

Rakningen av series 5 från Braun går även att göra knivskarpa konturer och kanter, detta med hjälp av det medföljande precisionstrimmer-bladet.

Batteritiden är på cirka 50 minuters användningstid, om så önskas kan man även välja att snabbladda batteriet. En såkallad “snabbladdning” tar cirka 5 minuter och ger tillräckligt med batteritid för en rakning. Perfekt för dig som tenderar att glömma ladda eller helt enkelt alltid har bråttom.

Rengöring enkelt Brauns rakapparat under rinnande vatten tack vare EasyClean-systemet. Det finns flera olika rakhuvud att köpa till för önskad look på din ansiktsbehåring/skägg.

Köpguide – Vilken rakapparat ska man välja?

Att välja rakapparat är ett högst individuellt beslut. I vårt bäst i test rakapparater har vi samlat flera olika modeller i olika prisklasser för att du som konsument ska kunna välja en modell med de funktioner du önskar.

Har du höga krav på ett välfrisserat skägg kan det vara läge att köpa vår testvinnare då denna har idel lovord från testare och användare. Vissa män önskar att helt avlägsna allt skägg för en slät look, medans andra föredrar stubb i specifik längd. Är det just vältrimmad stubb du önskar kan det vara bra med en skäggtrimmer som fungerar både som hårtrimmer och rakapparatm, Philips OneBlade. denna modell finns även i en variant som kallas Philips Oneblade Pro. Vad du önskar får vara avgörande i ditt val av rakapparat.

Billig eller dyr rakapparat?

Det finns flera billiga rakapparater med riktigt hög prestanda, ett exempel är vår budgetvinnare som är otroligt mångsidig. Skillnaden mellan en dyr och en billig rakapparat är ofta batteritid, laddningstid och eventuella extrafunktioner. En användbar extrafunktion återfinns på vår testvinnare som har en självrengörande laddstation, något som både tid och ger rakapparaten en längre livslängd då den alltid är ren och välskött efter användning.

Hur rakar man sig med rakapparat?

Du bör först se över om din tilltänkta rakapparat klarar av att rakas med rakgel, raklödder eller rakolja. Nästan alla rakapparater klarar idag ovanstående och är vattentäta.

Många män föredrar att raka sig i samband med dusch. Resultatet av detta blir att du slipper hår i och över hela handfatet, vilket sparar både tid och städning. Är detta något du föredrar är det extra viktigt att din rakapparat är vattentålig.

Hitta bäst i test rakapparater hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test rakapparater hos oss på Testjakt.se!

Hur undviker man röda prickar vid rakning?

Skäggpest är något som kan uppkomma vid rakning, även inflammerade hårsäckar eller inåtväxande hårstrå. Välj därför en rakapparat av god kvalitet med hög funktion. Att investera i produkter som raklödder gör att rakapparaten glider bättre mot huden vilket resulterar i en minskad friktion och därmed också irritation.

Efterbehandla huden med någon form av olja, detta är gynnsamt både för huden och för ditt skägg. Dessa produkter brukar lugna huden och minska röda prickar och utslag, vanligen har de också en bakteriedödande effekt. Tee tree oil är en känd olja med goda recensioner som vi varmt kan rekommendera till dig som önskar en bra after shave. Att innan applicering av after shave badda huden med kallt vatten gör att porerna stänger sig vilket minskar risken för hudinflammation och irritation.

Linjära eller roterande rakapparater 

Att välja en linjär rakapparat eller en roterande rakapparat är helt enkelt en smaksak och något individuellt, ofta en vanesak. Skillnaden är helt enkelt hur rakbladen arbetar vid rakning, linjära eller roterande rakblad. Ska man gå efter någon form av tumregel brukar en rakapparat med roterande blad bättre kunna hantera ett grövre och mer vildvuxet skägg.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 01/11/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test