Bästa Schampo För Lockigt Hår (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka schampo för lockigt hår som är bäst i test enligt vår testpanel!

Schampo är en produkt som är till för att främst rengöra ditt hår från fett och smuts. Men ett bra schampo kan idag göra så mycket mer! Det kan göra skillnad för hur ditt hår mår efter färgbehandlingar och andra kemiska behandlingar och även se till att det behåller sin naturliga styrka, glans och livfullhet.

Idag finns flera schampo med verksamma ingredienser som skyddar mot solens UV-strålar, fria radikaler och även fungerar som ett värmeskydd vid användning av stylingverktyg. Det finns mängder av olika typer av schampon som är anpassade efter din hårtyp. Fuktgivande, volymgivande, skadade/kemiskt behandlade hår, färgbehandlade hår osv. Men i denna jämförelse ska vi fokusera på schampo för lockigt hår! Bra produkter är A och O när det kommer till att vårda ett lockigt hår.

Utan rikligt med fukt och rätt produkt för lockigt hår så kan dina fina lockar, vågor eller självfall se ut som en torr risbuske. Ingen look någon av oss eftersträvar?

Den bästa hårprodukten för lockigt hår är enligt vår jämförelse: Maria Nila Coils & Curls

Glöm inte att regelbundet klippa ditt lockiga hår och kanske även satsa på en riktigt bra hårolja för lockigt hår!

1. Vinnare och bäst i test blev schampot från Maria Nila Coils & Curls

Fördelar

 • Schampo och balsam i ett!
 • Ger definition och intensivt med fukt till lockarna
 • Innehåller proteiner
 • Vegansk och produceras i Sverige
 • Sulfat och parabenfritt
 • Välj mellan 3 olika storlekar

Nackdelar

 • Ny i sortimentet så finns inte mängder med recensioner

Specifikationer

Mer om Maria Nila Coils & Curls

Maria Nila Coils and Curls Co-Wash verkligen en omtänksam kärleksförklaring till lockigt hår. Med sin förmåga att lösa upp smuts, ge fantastiska mängder fukt och samtidigt vårda håret på djupet, har den blivit en oumbärlig del av mångas hårvårdsrutin. Vi älskar också att den är miljövänlig med sin CO2-kompenserade förpackning och ett innehåll som är såväl veganskt som fritt från både sulfater och parabener. Så om du har lockigt hår och letar efter en produkt som tar hand om det på bästa möjliga sätt, ge Maria Nilas schampo för lockigt hår en chans. Dina lockar kommer att tacka dig för det!

En stor fördel som många med lockigt hår uppskattar är att man inte behöver använda balsam efter rengöringen. Maria Nila Coils & Curls stänger hårens fjällskikt och lämnar håret mjukt och hanterbart. Det sparar tid i din hårvårdsrutin och ger ett färdigt resultat direkt efter sköljning. Vill du vårda ditt hår lite extra kan du självklart vid behov avsluta med en hårmask eller hårinpackning!

En annan stor fördel för detta schampo för lockigt hår från Maria Nila är bredden på utbudet schampot presnteras i, 100 ml, 350 ml eller 1000 ml pumpflaska, ditt val!

Är du kräsen och vill ha ett schampo av hög kvalitet och som kommer ge ditt lockiga hår rejält med fukt och näring? Då är detta schampo bäst i test för lockigt hår!

2. På andra plats kommer schampot från INGREDIEN CURL BUILD M LOW WASH SHAMPOO

Fördelar

 • Low wash/low poo-schampo är för dig som vill sluta med sulfater, silikoner, kemikalier och bensin
 • Välj om du vill ha schampot med eller utan parfym
 • Ger ditt lockiga hår den fuktbomb det behöver för att visa sig från sin bästa sida
 • Tillverkas i Danmark

Nackdelar

 • Har du tidigare tvättat med “vanliga ” schampo behöver ditt hår vänja sig vid denna nya metod, det kan ta några tvättar innan ditt hår får nytt liv!

Specifikationer

Mer om INGREDIEN CURL BUILD M LOW WASH SHAMPOO

Ingredien Curl Build Moisture Low Wash Shampoo är en magisk upplevelse för dig med lockigt hår. Detta milda sulfat- och silikonfria low-wash shampoo är särskilt utformad för att vårda och ge näring åt lockigt hår. Med en lätt rengöring balanserar shampoot skonsamt din hårbotten samtidigt som det rengör håret. Dess fuktgivande ingredienser återuppbygger hårets balans av fukt och näring och lämnar det rent och återfuktat.

Ingredien shampo för lockigt hår är som en fuktbomb för törstande lockiga hår, den lätta konsistens gör att det inte tynger ner dina lockar, utan lämnar dem mjuka och lättstylade. Det finns alltid en risk när man tillför mycket fukt till ett hår att det blir tungt och livslöst, men Ingredien har hittat den perfekta balansen för ett low-wash schampo!

Ett low poo, även kallat low was-shampoo, som detta från Ingredien är det perfekta valet för dig som insett att bensin, sulfater och silikoner inte är något du ska tillföra håret. Man kan säga att ditt hår behöver “avvänjas” från dessa otrevliga ingredienser. Avvänjningen sker genom att helt sluta med produkter som innehåller dessa ämnen. Efter några veckor kommer ditt hår må betydligt mycket bättre! Men ge detta schampo lite tid, då håret inte hinner ställa om från att bli matat med bensin och sulfater på en eller två hårtvättar.

Oavsett om du föredrar en doftfri eller en parfymerad variant till ditt lockiga hår finns båda att välja mellan! Något som både vi och andra användare uppskattar otroligt. För dig som vill ta ditt lockiga hår till nästa nivå är Ingredien Curl Build Schampo helt klart värt pengarna och tiden!

3. På tredjeplats kommer schampot från Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Shampoo

Fördelar

 • För dig med lockigt hår
 • Ger glans och mjukhet till håret utan att tynga ner
 • Nöjda användare!
 • Härlig doft
 • Lockarna blir märkbart med definierade

Nackdelar

 • Inte för dig som söker ett doftfritt schampo

Specifikationer

Mer om Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Shampoo

Kérastase curl manifesto är en verklig pärla ibland populära hårschampo för lockiga hår. Detta schampo är berikat med exklusiv manukahonung och ceramid, vilket gör det perfekt för alla typer av lockigt hår.

Redan vid första användningen märker du den varsamma rengöringseffekten. Schampot avlägsnar skonsamt orenheter, föroreningar och produktrester, samtidigt som det bevarar de naturliga oljorna i ditt hår. Resultatet är ett rent och fräscht hår utan att tappa den viktiga fukt som dina lockar så väl behöver.

Schamponera gärna håret två gånger, första shamponeringen tvättar bort stylingprodukter och smuts och andra schamponeringen rengör håret och hårbotten på djupet. Detta är en metod som alla bör använda vid schampoongering, det rengör ditt hår ordentligt och gör att ditt hår håller sig rent längre.

Kérastase Moisture Lock är det perfekta schampot för att ge dina lockar den fukt de behöver utan att tynga ner dem. Upplev en oöverträffad renhet och ett hållbart resultat. Ge ditt lockiga hår en lyxig behandling med detta fantastiska schampo och upptäck vad det kan göra för dina lockar. Användarrecensionerna är lyriska över detta schampo och flera lockiga medsystrar lovprisar hur de gått från trötta vågar till härliga studsiga korkskruvar. Den största fördelen är helt klart den härliga doften i kombination med det luftiga resultatet som inte alls känns tungt utan enbart återfuktat och mjukt.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer Hairlust Curl Crush Shampoo

Fördelar

 • Low-poo shampo fungerar utmärkt för dig som vill köra curly-girl metoden
 • Innehåller inte sulfater, uttorkande alkoholer, silikoner, mineraloljor eller parabener
 • Passar alla typer av lockiga hår, från permanentade hår till naturliga lockar
 • Skonsam mot färgade hår
 • Få definierade lockar istället för ett torrt burr

Nackdelar

 • Kan behövas balsam också för bästa resultat! Hairlust Curl Crush Conditioner kan användas istället för shampo i balsammetoden

Specifikationer

Mer om Hairlust Curl Crush Shampoo

Upplev välmående och definierade lockar med Curl Crush™ Shampoo! Detta så kallade “low-poo schampo” är en sann räddare för lockigt hår, skapad för att ge liv och glans till dina lockar utan att kompromissa med ditt hårs hälsa.

Med ingredienser som veganska mikroproteiner, bambuextrakt och det fuktberikande aquaxyl™, levererar detta schampo ett uppbyggande av ditt hårstår från grunden, samtidigt som det är packat med fukt för torra och frissiga lockar. Ett low-poo shampoo löddrar oftast mindre, då den inte har sulfater, och är även skonsammare än ett shampoo med sulfater. Det du bör vara observant på är att det kan ta några tvättar innan ditt hår är helt “rensat” från oljor, sulfater och alkohol från tidigare schampo och stylingprodukter. Du behöver därför ge det några tvättar innan du kan utvärdera resultatet och hur schampo verkar på just ditt hår.

Det unika med Hairlust schampo för lockigt hår är dess skonsamma och sulfatfria sammansättning som tar hand om dina lockar på bästa vis. Med aloe vera- och döda havssaltextrakt ger det en mild skrubbning som befriar håret från överflödiga oljor och smuts, samtidigt som det behåller dess naturliga balans. Glycerin och aquaxyl™ dyker in för att förse utmattade lockar med den fukt de så väl behöver, utan att tynga ner dem.

En imponerande allians av Protectagen™, bambuextrakt och acai-fruktextrakt stärker och skyddar håret mot de yttre elementen och stödjer en sund hårväxt. Genom att använda Hairlust Curl Crush schampo eller balsam kan du testa den populära “Curly Girl”-metoden, så kallade balsammetoden. Det mest skonsamma viset att ta hand om dina lockar på!

5. På en femteplats kommer Noughty Wave Hello Curl Defining Shampoo

Fördelar

 • Bästa budget schampo för lockigt hår
 • Innehåller 97% naturliga ingredienser
 • Fritt från sulfater, parabener, petrokemiska produkter och silikoner
 • Kombineras med fördel med balsam i samma serie

Nackdelar

 • Ofta slutsålt hos återförsäljare

Specifikationer

Mer om Noughty Wave Hello Curl Defining Shampoo

En fantastisk lösning för att aldrig mer behöva hantera dåliga hårdagar är att utforska den naturliga hårvårdsvärlden. Noughty har en seriemed produkter som består av 97% naturliga ingredienser. Schampot för lockiga hår är fritt från sulfater, parabener, petrokemiska produkter och silikoner. Friskare hårdagar är att vänta!

Noughty Wave Hello Curl Defining schampo har ingredienser som vitaminrik tång och touch av avokadoolja, tillsammans bidrar dessa till att skapa definierade och silkeslena lockar som håller frissighet och trötta livlösa hår långt borta.

Noughty-serien kan användas av hela familjen varje dag, vilket gör dem till ett idealiskt val i duschen. Kombinera gärna schampot med balsam i samma serie för att ge ditt hår maximalt med fukt och idealiska förutsättningar. Att priset dessutom är helt otroligt bra är något som gör just detta schampo för lockar till bästa budgetschampo för lockigt hår!

För att använda schampot, applicera det i vått hår och njut av det fjäderlätta löddret. Vid behov kan du tillsätta mer vatten för extra lödder. Upprepa processen om det behövs för att uppnå en ännu bättre löddereffekt. Ett utmärkt val för dig som vill kombinera ett fördelaktigt pris med fina resultat!

Köpguide – Välj rätt schampo för dina lockar

Lockigt hår kan vara både vackert och unikt, men det kan också vara utmanande att vårda och styla på rätt sätt. För att lockarna ska förbli livfulla, definierade och fria från friss krävs speciellt anpassade hårvårdsprodukter, och schampo är en av de viktigaste delarna i din hårvård. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att hitta ett riktigt bra schampo, det tar både tid och tålamod.

Vill du undvika sulfter och parabener?

När det kommer till att välja rätt schampo för lockigt hår finns det några viktiga punkter att tänka på. För det första rekommenderar nästintill alla frisörer att du med lockigt hår ska undvika produkter som innehåller sulfater och parabener, då dessa ämnen kan torka ut och skada ditt lockiga hår. Istället bör du söka efter schampon som är fria från dessa ingredienser och istället leta efter hårprodukter som innehåller naturliga och återfuktande ämnen.

Att tillföra fukt är A och O när det kommer till lockigt hår, utan fukt kommer lockarna bli omöjliga att tämja vilket lämnar håret krusigt och okontrollerbart.

Hitta bäst i test schampo för lockigt hår hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test schampo för lockigt hår hos oss på Testjakt.se!

Fukt, fukt och mera fukt till lockarna

Som vi nämnt flera gånger i denna artikel är det viktigt att schampot är fuktgivande och inte för tungt, då lockigt hår tenderar att vara torrt och behöver extra fukt för att förbli friskt och elastiskt. Du bör även leta efter schampon som hjälper till att definiera och bevara lockarna, samtidigt som de minskar friss och skyddar mot luftfuktighetens inverkan.

Ett tungt schampo utan rätt balans kommer ge fukt åt dina lockar men stunsen och fylligheten i håret dämpas märkbart. Av denna anledning har vi valt bort schampo för lockigt hår i denna jämförelse där recensioner eller testresultat vittnat om ett för “tungt” slutresultat.

Vi kan dock inte garantera dig resultatet du söker, utan det är som med flera andra produkter inom skönhet och hälsa, du behöver testa produkten själv på ditt lockiga hår för att se hur just dina hårstrå reagerar. Men det är en stor fördel att införskaffa produkter med goda recensioner då sannolikheten ofta är högre att du blir nöjd. Populära produkter är ofta populära av en anledning!

När behöver du använda ditt schampo?

Du bör använda ett schampoo 1-3 gånger per vecka eller vid behov. Tränar du ofta eller utför andra typer av aktiviteter eller yrken där du blir svettig eller smutsig kan det såklart behövas oftare än så. Att använda ett bra schampo för ditt lockiga hår gör att du kan rengöra håret och hårbotten på djupet. Ju oftare du tvättar håret desto mer ökar också din talgproduktion. Det blir helt enkelt en ond cirkel som innebär att ditt hår blir fett fortare. För hårets bästa så försök vänja det vid tvättas mer sällan.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 27/09/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test