Bästa Vattentäta Ryggsäckarna (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka vattentäta ryggsäckar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Vi kommer att i den här artikeln berätta om vad du kan tänkas behöva för vattentät ryggsäck när du ska ut och vandra, cykla, klättra eller åka långfärdsskridskor eller skidor på naturis. Vi har gjort en topp tre, bäst i test med en fullständig recension på alla tre vinnande ryggsäckar.

Allt för att underlätta för dig vid ett eventuellt köp av en vattentät/vattenavvisande ryggsäck.

Marknadens tre bästa vattentäta/vattenavvisande ryggsäckar

Vi har testat och jämfört de tre bästa vattentäta ryggsäckarna så att din packning håller sig torr oavsett väder.

1. Vinnare och bäst i test blev Lundhags Knarven 25

Fördelar

 • Stor och rymlig
 • Ergonomiska bärremmar
 • Rullöppning
 • 7000 vattenpelare

Nackdelar

 • Ej för paddling

Specifikationer

Mer om Lundhags Knarven 25 vattenavvisande ryggsäck

Lundhags Knarven 25 är en allround-ryggsäck med rullöppning. Den har en vattenpelare på 7000 som håller ryggsäcken vattenavvisande. Den passar utmärkt vid cykling, skridskoåkning, eller varför inte till utflykten? Men självklart även som pendlarväska till och från arbetet! Det finns gott om plats i det vadderade facket för din 15 tums laptop. Men du kan även få plats med matlåda eller annat du kan tänkas behöva. Med det sagt kan denna ryggsäck användas till i princip alla aktiviteter och sporter där en vattenavvisande ryggsäck kan behövas. Lundhags Knarven 25 är vår vinnare och bäst i test, dessutom med ett mycket fördelaktigt pris!

Det är en rymlig ryggsäck som totalt rymmer 25 liter. Med sitt extra lagringsutrymme är denna ryggsäck perfekt för dig som ska ta en längre tur där du ska vara borta i ett par dagar och kan behöva ta med extra ombyte. Den har även ergonomiska axelremmar och ett ryggstöd av PE-skiva och mjukt skum vilket gör den väldigt behaglig att bära på.

2. Tvåa blev Vaude Aqua Front som bästa premium-alternativ

Fördelar

 • Vattentät rullöppning
 • Avtagbar ficka
 • Inbyggt bärbart fack

Nackdelar

 • Ganska dyr väska för den vanliga motionären

Specifikationer

Mer om Vaude Aqua Front

På andra plats i vårt test kommer Vaude Proof 28 och är en mycket bra och stryktålig ryggsäck/cykelväska. Den är helt vattentät och gjord i PVC-fritt material med en flexibel baksida för bättre passform och komfort. Den har även en invändig ficka som är perfekt till att förvara sådana saker som du kan behöva få fram snabbt när du är ute på en runda som till exempel GPS, kartor, telefon, plånbok med mera.

Vaude Aqua Front kommer också med en avtagbar axelrem. Den kommer även med en rulltopp som håller ryggsäcken/cykelväskan tät och den går snabbt att öppna om det skulle behövas. Denna ryggsäck passar utmärkt till dig som är ute i krävande förhållanden som cykling och hiking då den även har reflekterande element.

3. Vattentäta ryggsäcken Silva 360 Orbit Waterproof Backpack kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Reflexdetaljer
 • Lampor för synlighet
 • Mycket förmånligt pris
 • Extra accessoarer att köpa till
 • Många användbara fickor

Nackdelar

 • Något tråkig design

Specifikationer

Mer om Silva 360 Orbit Waterproof Backpack

Silva 360 Orbit Waterproof Backpack kommer med en rulltopp precis som de andra två ryggsäckarna i vårt test. Denna ryggäsck håller sig torr i precis alla väder och för alla aktiviteter!

Silva 360 Orbit Waterproof Backpack passar därför perfekt att använda för en dagstur, till jobbet, för vandraren, eller helt enkelt för längre turer. Behöver du en mångsidig ryggsäck är detta ditt val. Den har ett förmånligt pris och är en ryggsäck vi rekommenderar alla våra besökare. Med sina 18 liter passar den dom flesta. Skulle man behöva mer eller mindre plats finns Silva 360-serien i tre olika utförande och storlekar. Ryggsäcken har flera smarta funktioner såsom lampor och reflexer för 360-graders säkerhet och synlighet. Superbra för dig när du till exempel använder den vid cykling eller vandring. Alla ryggsäckar från Silva är anpassade för att passa till olika typer av användningsområden. Vi tycker att modellen i vårt bäst i test är den mest mångsidiga. Vill du uppdatera din ryggsäck och utöka dess användningsområde än mer kan du välja att köpa till olika tillbehör. Det finns extra väskor eller mesh-tyg som är kompatibla att spänna fast på ryggsäcken. På så vis kan du skapa den ultimata designen just för dina behov. Den håller vattentätt så länge du inte har ryggsäcken helt under vatten, då kan de hända att de kan komma in vatten i ryggsäcken.

Hur du ska tänka när du köper en vattentät ryggsäck

När det är dags att välja ryggsäck finns det faktiskt en hel del du bör tänka på innan du gör ditt val. Till exempel vad du har för behov, hur länge du har tänkt att vara borta och hur mycket packning du kan få med dig. Det skiljer sig en hel del mellan ryggsäckarna på marknaden i form av storlek och vilket material den är gjort utav.

Att välja en ryggsäck med ett kraftigt och slitstarkt material är att föredra för längre turer. Finns det många fickor och fodral i ryggsäcken är detta att föredra. Det är praktiskt och skapar ordning och reda. Viktigast av allt är ändå passformen, en del ryggsäckar går att ställa om medan andra bara har en storlek. Se till att höftbältet sitter på höften och inte ovanför.

Rätt känns lätt

Vid användning av en ryggsäck som sitter bra kan även tyngre packning kännas lätt. Se till att allt får plats i ryggsäcken, skulle du ha något hängandes utanför är det bra om du spänner fast det ordentligt så det slipper hänga och slänga. När du ska packa din ryggsäck är grundregeln att tyngre saker packas så nära skulderbladen som möjligt medan du kan ha skrymmande, lättare saker i botten.

När du ska välja ryggsäck är det därför viktigt att den är designad för att användas snabbt och smidigt. Ett topplock är att föredra här, Klicka upp spännena och rulla upp locket så kan du på ett snabbt sätt komma åt dina saker när det behövs. Fler och större fickor är också att föredra då det skapar ordning och reda i din ryggsäcken.

Bäst i test vattentäta och regntäta ryggsäckar hos Testjakt!
Bäst i test vattentäta och regntäta ryggsäckar hos Testjakt!

Passform

Vid köp av ryggsäck finns det massor av val att välja mellan. Den absolut viktigaste punkten är passformen. Olika ryggsäckar har olika längd och en del ryggsäckar har en ställbar passform för ryggen. Prova att lägga ner lite saker i ryggsäcken innan du testar att bära den, på så sätt kommer du få en bättre bild över hur ryggsäcken sitter på din rygg.

Passformen när du köper en ryggsäck är a och o. En ryggsäck som inte sitter bra kan leda till obehag, ont i ryggen och i värsta fall skador men framför allt är det otroligt irriterande att bära en ryggsäck som inte sitter som den ska på ryggen. Prova alltid ut en ryggsäck innan du köper den i butik eller online för bästa resultat.

Smått och gott

En del ryggsäckar har ett ordentligt topplock som ibland går att ta loss som en egen liten väska. Där kan det vara perfekt att ha sina värdesaker, GPS, kamera och annat som kan behövas tas med vid stop eller liknande. Om väskan har stora fack och förvaringsutrymmen hjälper det dig att hålla ordning på sakerna. Är du osäker är det alltid bäst att fråga om hjälp.

Ett annat tips när du är ute på tur är att packa dina saker i olika torrsäckar eller packpåsar, gärna i olika färger för att du lättare ska hitta dina saker i ryggsäcken och som extra säkerhet om det mot förmodan skulle läcka in vatten. Ett annat tips är att du alltid packar sakerna på samma ställe i ryggsäcken, då hittar du de lättare nästa gång det ska användas.

Prisnivå

Det finns en mängd olika vattentäta ryggsäckar på marknaden. Först måste du tänka på vad den ska användas till. Ska den bara användas fram och tillbaka till jobbet till exempel? Då känns det ganska onödigt att köpa en stor och dyr ryggsäck. Istället kanske den mindre ryggsäcken Ultra-Sil Dry Daypack som kom på tredje plats i vårt test passar dig perfekt med sitt lätta material.

Om du ska ut och vandra eller åka på cykelsemester kommer det krävas en större ryggsäck med mera plats. Då kan det vara en ide att köpa en ryggsäck med ett avtagbart topplock. De större ryggsäckarna är oftast dyrare och passar kanske inte alla människor, det är inte alltid som dyrast är bäst utan du måste utgå från ditt behov och vad den ska användas till.

Sammanfattning av vattentät ryggsäck

Det finns många saker att tänka på vid köp av en ny ryggsäck. Se till att göra lite efterforskningar och prova ut olika ryggsäckar innan du väljer vilken du ska köpa. Se till att ryggsäcken passar ditt ändamål och aktivitet. Skulle du ha några frågor som vi inte redan besvarat ber vi dig skriva en kommentar på sidan så återkommer vi när vi kan.

Vanliga frågor om vattentäta ryggsäckar

Är den verkligen helt vattentät?

De allra flesta ryggsäckar som är vattentäta kommer med en rulltopp som rullas ihop och på så sätt kan inget vatten läcka in från toppen. Även materialet på ryggsäckarna är vattentäta. Svaret är ja, de är helt vattentäta.

Får min 15 tum laptop plats i dessa ryggsäckar?

Den får plats i alla tre ryggsäckar med god marginal. Notera att det inte finns någon sätt att fästa den i ryggsäcken. Ska du ha med dig en laptop bör du vara försiktig.

Hur vet jag om ryggsäcken passar till min kroppsform?

Det är viktigt att längden på ryggsäcken passar din överkropp. Större ryggsäckar går oftast att ställa om ryggstödet. Se till att höftbältet sitter över höfterna och inte ovanför. Tips är att mäta ordentligt innan du väljer vilken ryggsäck.

Hur vet jag vilken ryggsäck som passar mitt ändamål?

Alla ryggsäckar passar inte alla ändamål, oftast står det vad ryggsäcken passar till för aktiviteter. Storleken har betydelse där de störst ryggsäckarna passar bra för vandring medan de mindre passar för klättring, cykling och så vidare.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test