Bästa Sovsäckarna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera sovsäckar för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Det spelar ingen roll om du är en friluftsmänniska eller inte, du kan ha stor glädje av en sovsäck ändå. Om ditt barn ska sova över hos en kompis fungerar en sovsäck mycket bra och är betydligt enklare än att skicka med lakan och täcke. I den här recensionen kommer vi att gå igenom utvalda sovsäck för barn och även vad du bör tänka på innan du köper en ny sovsäck.

1. Vinnare och bäst i test sovsäcken för barn från Mammut Little Mammut

Fördelar

 • 100-160 centimeter
 • Flexibel
 • Leder bort fukt väl
 • Goda recensioner från användare

Nackdelar

 • Går inte att snöra åt runt ansiktet, passar bäst på sommarens camping

Specifikationer

Mer om sovsäcken för barn från Vaude Kids Alpli Adjust 400 SYN

I vårt test av de bästa sovsäckarna för barn kommer Mammut sovsäck, Little Mammut på en första plats. Den här sovsäcken räknas som en “smart sovsäck”, det innebär att den växer med ditt barn och alltså går att förlänga, allt eftersom att ditt barn växer. Maxlängden på barnet som ska använda sovsäcken blir således 160 centimeter. Denna sovsäck passar perfekt att använda vid mildare väder där temperaturen inte går under nollgradigt.

Little Mammut’s sovsäck för barn är skapad för att vara så bekväm som möjlig för ditt barn. Den är den perfekta sovsäcken för camping under sommaren eller andra äventyr med tält.

Den enda nackdelen vi kunde finna med den här sovsäcken är dock att den inte går att snöra åt ytterligare med någon dragsko runt huvudet. Den klarar heller inte temperaturer under nollan och passar därför bättre att användas under vår/sommar och sommar/höst, alternativt inomhus på vintern. Överlag en mycket funktionell och bra sovsäck som håller vad den lovar!

2. På andraplats i vårt test sovsäcken för barn från Urberg Kids’ 3-season Sleeping Bag G5

Fördelar

 • För barn upp till 150 cm
 • Passar perfekt för sommar, höst och vår
 • Perfekt för sommarcampingen

Nackdelar

 • Inte för vinter eller minusgrader

Specifikationer

Mer om sovsäcken för barn från Urberg Kids’ 3-season Sleeping Bag G5

På andra plats kommer sovsäcken från Urberg Kids. Denna sovsäck är mycket flexibel och har en tvåvägsdragkedja och dragsko vid öppningen. Den passar utmärkt till barn som är upp till 150 cm långa.. Perfekt när barnet växer! Du spar mycket pengar på att slippa byta sovsäck varje år, då barn tenderar att växa oerhört snabbt i vissa åldrar.

Deuter Starlight kommer i en såkallad “mumieform”. Den har en justerbar huva för perfekt passform och härligt mysig känsla. Denna sovsäck kommer med en fyllning på 4-håligt hålfiber med bra loft, 165 g/m². Sovsäcken för barn från Urberg passar utmärkt till sommarens camping, husvagnssemester, tältning i trädgården, glamping eller varför inte övernattningen hos kompisar. Sovsäckar för barn kommer inte med temperaturgränser, en av anledningenarna till att samla all information man kan behöva innan man slår till. Däremot säsongsrekommendationer, vilken i Urbergs fall skulle klassas som en “sommarsovsäck”. G5 från Urberg är en perfekt sovsäck för temperaturer kring 8-10 grader och uppåt.

3. På tredjeplats kommer sovsäcken för barn från Marmot Kids Trestles Elite Eco 30

Fördelar

 • Bästsäljande
 • Snygg design
 • Snabbtorkande

Nackdelar

 • Syntetiskt foder

Specifikationer

Mer om sovsäcken för barn från Marmot Kids Trestles Elite Eco 30

Sist men inte minst har vi på tredje plats Marmot Kids Trestles Elite Eco 30. Denna sovsäck är tillverkad för att användas på sommaren, men självklart går det även bra att använda den vid övergångsperioderna vår/sommar och sommar/höst. Passar utmärkt för övernattningar hos kompisar eller när ni campar. Med sina 152 centimeter passar denna sovsäck för lite äldre barn. Tänk på att en sovsäck inte ska vara för stor, då tar det onödigt lång tid att värma upp luften i sovsäcken när ditt barn lagt sig.

Även denna sovsäck, precis som den från Deuter, klarar varken kyla. under nollgradigt eller väta. Sovsäcken är stoppad med syntetiskt foder och tillverkad av ett material som är mycket skonsamt för huden. Att tvätta den hemma i maskin är inga problem och gör att du snabbt efter en natt vid lägerelden kan fräscha upp den. Detta är en sovsäck som är lovprisad med oerhört goda upplevelser och recensioner.

Sovsäck barn – Vad bör man tänka på?

Som småbarnsföräldrar har du allt som oftast en hel del utgifter som är kopplade till barnen. Första gången du ska köpa en sovsäck till ditt barn kan det lätt hända att du försöker spara in på pengar genom att köpa en billig variant. Tänk då på att en dyrare variant i bra kvalitet håller betydligt längre och är på så sätt ett smartare och billigare alternativ i längden.

Vi rekommenderar därför dig att inte köpa den billigaste varianten du kan hitta utan att du faktiskt lägger några kronor extra för att få en bra sovsäck som håller. En sådan sovsäck ska vara hållbar och den ska gå att tvätta i tvättmaskin. Tvätta sovsäcken så sällan det går för att undvika att stoppningen blir skadad, det räcker ofta gott och väl att du vädrar den efter användning.

Dun eller syntet

När det är dags att köpa sovsäck kommer de flesta av dem fyllda med ett av två olika material; dun eller syntet. En sovsäck i dun är oftast väldigt varm och det är därför viktigt att vara noga med att inte ha för mycket kläder på sig när man sover i den. Den går också att trycka ihop och blir på så sätt enklare att förvara.

Syntet är det andra materialet en sovsäck kan vara stoppad med. Dessa sovsäckar är inte lika varma och en del av dem klarar inte kyla. Var noga att se till att sovsäcken du köper klarar av de temperaturer ditt barn ska vara i. Nuförtiden är syntetsovsäckarna minst lika bra och varma som en sovsäck i dun, dock är en del enbart gjorda för att användas i varmare klimat.

Hitta bästa sovsäckarna för barn hos oss på Testjakt.se!
Hitta bästa sovsäckarna för barn hos oss på Testjakt.se!

För- och nackdelar med dun respektive syntet

Det finns givetvis både för- och nackdelar med dun och syntetmaterial. Dun är fjäderben från gäss och ankor och är för det mesta väldigt varma att sova i jämfört med många sovsäckar gjorda i syntet. Dunet gör att sovsäcken är väldigt lätt och enkel att vika och tar därför mindre plats. Nackdelen med dun är att den är dyrare och eftersom fjädrarna kommer från djur avstår en del människor.

Om du inte vill använda en sovsäck med dun från fåglar finns det en mängd olika modeller i syntetmaterial. Syntetmaterial är bättre på att hålla borta väta om det skulle vara så att det blir blött i tältet på natten. En syntetsovsäck kostar i regel betydligt mindre. Om en sovsäck i syntet ska ha samma värmande egenskaper som en som är gjord i dun är den dock betydligt tyngre.

Storlek och vikt

Något som är viktigare än tyngden är storleken på sovsäcken. Har ditt barn en för stor sovsäck kan det vara lika obehagligt och obekvämt som en sovpåse som är för liten. Vill du att sovsäcken ska hålla ända upp i tonåren kan du binda ihop underdelen med ett bälte eller band för en bra passform. Det finns även sovsäckar för juniorer och dessa kan du justera storleken på.

Du kan med andra ord ställa in den på den kortaste varianten när ditt barn är mindre och sedan justera den när ditt barn växer. Ett tips är att köpa en sovsäck som inte har en massa barnsliga motiv på för då kommer den troligtvis inte användas när ditt barn vuxit upp och blivit tonåring. En sovsäck gjord i dun väger betydligt mindre än en i syntet.

Pris och kvalitet

Det finns som sagt en mängd olika sovsäckar att välja mellan och i slutändan faller det oftast på priset. Om du inte vill spendera en massa pengar på en sovsäck rekommenderar vi att du köper en i syntetmaterial, den är betydligt billigare än en sovsäck stoppad med dun och nu för tiden håller de nästan samma värmekvalitet. Tyvärr är syntetsovsäcken betydligt tyngre och otympligare att packa ner.

När det kommer till kvalitet bör du först fråga dig själv vad den ska användas till och hur ofta den kommer att användas. Är det så att du och ditt barn använder sovsäcken ofta kan det vara en god idé att betala lite mer för att få en sovsäck med hög kvalitet som håller längre. Köper du en sovsäck som håller längre är det även ett klimatsmart val.

Vanliga frågor om säckar till barn

Vilken sovsäck ska jag välja?

Det beror på vad den ska användas till. Ska den användas i ett kyligt klimat behöver den tåla kyla och gärna leda bort fukt. Ska den användas för inomhusbruk till exempel vid övernattningar räcker det med en enklare modell.

Hur länge håller en sovsäck?

Om du tar om hand om din sovsäck på ett korrekt sätt kan den hålla i många år, upp till 15 år. Dun håller i regel längre än syntet som kan tappa sin förmåga redan efter 4 till 5 år.

Hur ofta kan jag tvätta sovsäcken?

Tvättas sovsäcken för ofta kan stoppningen i den slitas alldeles för fort. Det är bättre om du istället för tvätt vädrar sovsäcken efter varje användning. Försök att tvätta sovsäcken så sällan det bara går.

Hur ska jag förvara sovsäcken?

Förvara aldrig sovsäcken i påsen under längre perioder, då kan dess isoleringsförmåga minska och är det fuktigt kan den mögla. Häng istället upp sovsäcken på en torr plats som till exempel i en garderob.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 02/08/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test