Bästa Värmefilt [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du i behov utav en värmande och välgörande värmefilt? Vill du köpa en elektrisk värmefilt i present till någon du känner? Då har du kommit helt rätt eftersom vi kommer att lista marknadens populäraste värmefiltar just nu, så att du kan hitta den bästa värmefilt för dig. En värmefilt som är elektrisk är praktisk då den håller en konstant värme och har överhettningsskydd. En värmefilt kan hjälpa dig att lindra värkande leder, spända muskler eller bara värma dig när du är frusen och kall.

Kort om de tre vinnande värmefiltarna

OBH Nordica Cosy Hug

-"Cosy Hug har 10 olika temperaturinställningar som du kan välja bland"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Rubicson Elektrisk värmefilt

-"Vill du ha en stor och relativt billig värmefilt kan Rubicson var något för dig"
Läs hela recensionen >

BEURER HD100 Värmetäcke

-"En värmefilt i storlek XXL, eller 150 x 200 cm"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnaren i testet av värmefiltar är OBH Nordica Cosy Hug. Det som uppskattades mycket under vårt test värmefilt var att Cosy Hug är just en väldigt mysig värmefilt. Detta beror på att tyget som den är tillverkad av är i mjuk och fluffig polyester. Värmefilten kostar under tusenlappen men är inte den billigaste värmefilten på marknaden. Däremot är den en utav de största med sin storlek på 130 x 160 cm. Att Cosy Hug blev testets bästa värmefilt beror på flera faktorer som vi listar här nedanför i vår recension av OBH Nordica Cosy Hug.

Denna värmefilt bäst i test har en avtagbar strömbrytare som gör det enkelt för dig att packa ihop den inför en resa, men det gör också att du kan tvätta själva filten i tvättmaskin på 40 grader. Sladdens längd är 2,8 meter och strömbrytaren är utrustad med en lampa som blinkar i automatiskt avstängt läge. Filten stänger nämligen av sig efter önskat antal minuter som en säkerhetsåtgärd, så att du inte ska glömma den på när du åker bort eller sover. Du kan ställa in så att värmefilten är påslagen i 10 till 90 minuter innan den stängs av.

Värmefilten är dessutom utrustad med extra många värmeslingor vilket gör att värmen fördelas jämt över hela filten. Cosy Hug har 10 olika temperaturinställningar som du kan välja bland, så att du kan hitta just rätt temperatur för dig. På värmefiltens display kan du enkelt ställa in vilket värmeläge du vill använda. Detta är inte en värmefilt batteridriven utan den kopplas in direkt i strömuttaget i väggen. Filten är därför utrustad med ett överhettningskydd som aktiveras om någon komponent i filten skadas.

Fördelar

Nackdelar

I vårt test av vilken som är den bästa värmefilt just nu så kommer märket Rubicsons elektriska värmefilt på plats nummer två. Vill du ha en stor och relativt billig värmefilt kan Rubicson var något för dig. Värmefilten är 130 x 160 cm stor och finns i färgerna vitt och grått. Värmefiltens yta är i mjuk fleece, och den har en avtagbar sladd som är två meter lång. Tack vare den avtagbara sladden och filtens design så kan den maskintvättas i 40 grader. Denna värmefilt kostar strax över femhundra kronor.

Rubicsons värmefilt har liksom många värmefiltar en digital display där du kan ställa in vilken temperatur som du önskar på filten. Temperaturen går från läge 1 till läge 9 på displayen. Värmefilten har dessutom en timer som du kan välja att ställa in på mellan en till nio timmar. Du kan med andra ord njuta av värme i hela nio timmar innan den automatiska avstängningen aktiveras. Värmefiltens effekt är 120 W och dess slapp stoppas direkt in i ditt vägguttag.

För att värna om din säkerhet när du använder värmefilten så använder sig Rubicons elektriska filt av ett dubbelt säkerhetssystem. Filten har en temperatursäkring som kontrollerar värmen, om något fel skulle uppstå i filten eller dess sladd, eller om temperaturen blir för hög kommer säkringen att lösa ut. Om filten skulle överhettas stängs den automatiskt av, om inget fel uppstått, kommer du kunna starta den igen efter att filten kylts ned till normal temperatur igen. På detta sätt så kan brand och personskador, så som brännskador, förebyggas.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt test av bästa värmefilt hamnar Beurer HD100 som är en värmefilt i storlek XXL, eller 150 x 200 cm. Detta gör att även långa personer täcks utav filten, eller varför inte två personer på samma gång. Testets största värmefilt är dock också den dyraste i testet – priset ligger på strax under 1 500 kronor. Värmefilten finns i en färg, mörkbrun, och textilierna som använts för att tillverka denna filt uppfyller kraven för ÖKO-Tex Standard 100. Detta är alltså en värmefilt med ekologiskt fleecetyg.

Denna värmefilt är helt elektrisk, ej batteridriven, och har 150 Watt effekt. Sladden är omkring två meter lång och den har en avtagbar strömbrytare som underlättar förvaring. Att strömbrytaren är avtagbar möjliggör också maskintvätt. Filten tvättas på 30 grader skontvätt, men ska ej torktumlas. Använd fintvättmedel och inget sköljmedel. Se till att filten är helt torr innan användning. Tillverkaren Beurer rekommenderar att filten tvättas max fem gånger under dess levnadscykel, då detta kan påverka funktionen negativt. Mindre fläckar kan tvättas bort med en fuktad trasa eller svamp.

När det gäller funktionalitet och utseende får HD100 goda betyg. Filten kommer i en stilren design och du kan välja mellan färgerna vitt eller grått. Beurer HD100 värmefilt kan ställas in på totalt sex olika temperaturer, och tack vare de många värmeslingorna blir hela filten varm. Beurer HD100 har automatisk avstängning för att skydda dig och ditt hem. Filten stängs av efter 180 minuter och måste därefter stängas av, och sedan på igen, för att återaktiveras. Filten är automatiskt avstängd om strömbrytarens lampa blinkar.

Köpguide – Tänk på detta för att hitta den bästa värmefilten

För att välja den bästa värmefilten för just dig behöver du bestämma hur stor filt du behöver, och om du är ute efter en enkel och billig filt eller en mer avancerad sådan. De större och mer avancerade filtarna är förstås dyrare, medan de billigare oftast bara har ett par temperaturinställningar och automatisk avstängning. Det är också viktigt att se över om värmefilten har överhettningsskydd så att du inte riskerar att få brännskador när du använder filten under en längre tid.

De flesta elektriska värmefiltar på marknaden kan tvättas, vissa kan dock bara tvättas för hand. Ett fåtal kan inte tvättas överhuvudtaget. Småfläckar kan tvättas bort med en trasa eller svamp som är lätt fuktad. Om det är viktigt för dig att kunna tvätta din filt i tvättmaskinen så bör du kontrollera detta i bruksanvisningen innan köp. Hittar du ingen bruksanvisning på hemsidan kan du kolla om tillverkaren har en sådan på sin hemsida, eller om de kan mejla den till dig.

Användarvänlighet

Det ska vara enkelt att förstå och använda en elektrisk värmefilt. Reglagen ska vara okomplicerade och det ska inte gå att göra misstag – exempelvis höja effekten istället för att sänka eller stänga av. Har värmefilten en digital display bör inställningarna inte gömmas i komplicerade flerstegsmenyer utan enkelt kommas åt med ett fåtal knapptryckningar. Finns text så bör denna finnas på alla språk, så att du som användare kan välja det språk du är mest kunnig inom.

Med enkla inställningar kan du snabbt få den värme som du behöver, och eftersom du lättare kan hantera inställningarna minskar risken för felanvändning och skador. Värmefiltar ska aldrig användas utav personer som inte förstår hur de ska användas, och exempelvis barn eller personer med vissa tillstånd eller sjukdomar bör inte lämnas ensamma att använda en elektrisk värmefilt. Om inställningarna är enkla att ställa in kan dock även de flesta barn, och andra, hantera en värmefilt.

Säkerhet och automatik

Eftersom elektriska värmefiltar sätts direkt in i vägguttaget är värmefilten ingen leksak, och skulle kunna orsaka både brand och svåra brännskador. Alla värmefiltar som är elektriska ska ha inbyggda säkerhetssystem som stänger av värmefilten, och ha godkänd säkerhetsstämpel från EU. De flesta elfiltar har dessutom automatisk avstängning som gör att filten stängs av efter en förutbestämd tid. På vissa filtar kan du själv välja efter hur lång tid filten ska stängas av, andra har 90 minuter som standard.

Att fel uppstår i en elektrisk värmefilt är inte allt för ovanligt, eftersom det är många sladdar som kan böjas eller gå av. Det är därför väldigt viktigt att din värmefilt har ett säkerhetssystem, samt automatisk avstängning. Förlängd användningstid kan göra så att du inte känner värmeökningen och då kan brännskador uppstå på huden. Eftersom värmefiltarna är en elektrisk produkt, och många fel kan uppstå, måste säkerheten komma i första hand vid användning. Läs därför noga produktens bruksanvisning.

Textilier och övriga material

Värmefiltar innehåller elektriska komponenter, plast och textil. Som kund kan du inte påverka de elektriska komponenterna och plasten som används är ofta nödvändig både för att skapa hållbara sladdar och värmeslingor, men också för att du ska kunna tvätta din värmefilt. Du kan däremot välja bland de olika textilier som värmefiltarna finns tillgängliga i. Ett antal värmefiltar är tillverkade i ekologisk textil. Att välja en värmefilt med en tilltalande färg kan dessutom göra att den passar bättre in i din inredningsstil.

Självklart är valet utav material viktigt både för hållbarheten, men också för din komfort. Om rätt material väljs kan värmefilten hålla länge trots regelbunden användning, och den kan dessutom tvättas i tvättmaskin om den blir smutsig. Fleecetyg är en populär textil i värmefiltar då fleecen upplevs som varmt och mysigt. Det finns dock filtar även i andra textilier, så att du kan hitta en kvalitet som du trivs med. Vill du göra ett miljömedvetet val – välj filtar med eko-tyg.

Sladdens längd

En egenskap som är lätt att glömma när det gäller värmefiltar är filtens sladdlängd. De olika märkena har ofta olika långa sladdar, och eftersom dessa värmefiltar ej kan drivas på batteri måste filten alltid ha en sladd som är tillräckligt lång. De flesta värmefiltar har en sladd på omkring två meter, men det finns även de som har längre längd på sladdarna. Huruvida du kan koppla din värmefilt till en förlängningsdosa eller inte bör framgå utav bruksanvisningen.

Rätt sladdlängd är viktigt när det kommer till värmefiltar. En för kort sladd kan göra att du antingen drar i sladden för att få den att räcka, vilket skadar värmefilten i längden, eller så når den helt enkelt inte till din soffa eller säng. En för lång sladd orsakar dock onödigt trassel varför det är bra att kontrollera hur lång sladd som just du behöver till din värmefilt. Vissa värmefiltar ska ej kopplas in i förläningsdosor då säkerhetssystemet inte fungerar optimalt.

Bästa värmefilten - Vanliga frågor och svar

Välj det som du själv önskar. De flesta filtar har ungefär samma lägsta och högsta temperatur. Detta eftersom filtarna inte får bli så varma att de orsakar hudskador. Vill du kunna välja många temperaturnivåer mellan lägsta-högsta nivån är förstås en mer avancerad filt att föredra.

Detta problem finns främst på äldre värmefiltar. Numera har även stora värmefiltar värmeslingor fastsydda över i princip hela filtens yta. Detta gör att värmen distribueras jämnt över ytan och du slipper kalla hörn som inte värms upp. Välj därför en filtstorlek som passar dig.

Utgå från din egna budget och de funktioner som du vill att filten ska ha. Vill du ha en väldigt stor filt, eller en filt med ekologiskt tyg blir priset högre. I övrigt fungerar även de billigare filtarna bra, och även de har garantitid samt säkerhetssystem inbyggda.

Alla värmefiltar ska ha en automatisk avstängnings-funktion. Detta eftersom längre tids användning kan leda till brännskador, och eftersom filten ej ska användas när du sover. Det är alltså bra att den stängs av om du har somnat eller använt den länge. Därför kan du inte stänga av denna funktion.

Bästa värmefilt – sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att alla våra testvinnare, som kvalat in på topp tre, är goda val. OBH Nordica, Beurer och Rubicson är alla välkända tillverkare av värmefiltar och dynor. Vilken värmefilt som är bäst för dig beror på vilka behov du har, om utseendet har betydelse och hur mycket pengar du vill lägga på en värmefilt. Alla värmefiltar i detta test har automatisk avstängning, säkerhetssystem och är tvättbara i tvättmaskin. Alla har en garanti på två till tre år.

Bästa värmefilt – Testjakts lista över de bästa värmefiltarna

  1. Bäst i test: Cosy Hug 
  2. Bästa budgetval: Värmefilten från Rubicson
  3. Största värmefilten: Beurer HD100

OBH Nordicas Cosy Hug vann vårat test och är därför det bästa valet om du vill ha en elektrisk värmefilt. Den vann eftersom den har flertalet funktioner, ett skönt tyg och ett tilltalande utseende. Filten ligger dessutom i mellanbudgeten. På plats två kommer bästa budgetvalet Rubicson som är en stor filt med bra funktioner. På tredje plats kom testets dyraste, men också största, filt – Beurer HD100. Denna filt är valet för dig som älskar riktigt stora och sköna filtar.

Referenser

För att läsa mer om dessa värmefiltar, deras egenskaper och specifikationer, för att se fotografier och för att hitta bruksanvisningar och pris kan du besöka olika hemsidor. För OBH Nordica Cosy Hug kan du klicka in på https://www.obhnordica.se/styling-wellness/varmefiltar-varmedynor/cosy-hug, och för att läsa om Rubicsons värmefilt kan du klicka dig hit https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/varmare/rubicson-elektrisk-varmefilt-gra-p48497. För att ta reda på mer om Beurer HD100 kan du besöka Beurers hemsida https://www.beurer.se/shop/product/hd-100-1. Du kan även hitta information på olika återförsäljares hemsidor.

Lämna en kommentar