Bästa Gungställningarna För Din Trädgård (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera och jämföra vilken gungställning som är bäst i test enligt vår testpanel!

Tänk så fantastiskt att kunna underhålla barnen samtidigt som du aktiverar dom på hemmaplan. Ibland finns inte tiden eller möjligheten att ta sig till närmaste lekplats. Förenkla vardagslivet och låt istället lekplatsen komma till dig! Det är flera föräldrar som känner igen sig i dagar där barnen fastnar framför surfplattan. Uppmuntra till fysisk aktivitet genom att placera en gungställning trädgården. Som vi ser det finns det inget annat än fördelar med att investera i en gungställning från vårt bäst i test.

En gungställning är något alla barn vill ha någon gång under sin uppväxt. Vi har väl alla varit unga och kommer ihåg hur kul vi hade när vi gungade som små. I den här artikeln kommer vi att berätta om vårt utförliga gungställning test och lista våra topp tre favoriter enligt oss.

Vi valde till slut lekställningen från KidKraft då det är en gungställning i trä som är otroligt mångsidig, vilken vi uppskattar. I vårt test har vi även tagit hänsyn till andra saker som är viktiga att tänka på. Storlek, pris, modell, tålighet, mångsidighet och säkerhet. Nu är det upp till dig att bestämma vilken gungställning som passar bäst för dig och ditt barn.

1. Vinnare och bäst i test blev gungställningen från KidKraft Ainsley Lekställning i Trä

Fördelar

 • Stabil ställning
 • Gedigen i trä
 • Mångsidig och kan underhålla barnen på många olika vis
 • Rutschkana, sandlåda, gungor, klättervägg
 • Du kan själva hänga i andra gungor om ditt barn vill ha/behöver annan modell

Nackdelar

 • Tar lite plats, mät upp var den passar i din trädgård

Specifikationer

Mer om KidKraft gungställning

Ainsley Play / Swing Set från KidKraft är en fantastiskt kompakt lekställning som har allt för en rolig och spännande lekdag i trädgården, gungor, sandlåda, klättervägg, rutschkana mm. Denna gungställning är så mycket mer än bara gungor, den perfekta lösningen för dig som vill ha bra med underhållning och aktivering i trädgården.

Ainsley Play / Swing Set från KidKraft är en välgjord och lekfull lekplats som kommer att skapa minnen för barnen och ge dem möjlighet att utforska, klättra, gunga och ha kul utomhus. Den är den perfekta tillskottet till varje trädgård för familjer med aktiva barn. Du kan välja att byta ut gungorna om ditt barn kanske skulle behöva en gunga som är anpassad för mindre barn. Dessa köpes isåfall separat! Tänk på att alltid ha koll på barnen när dom leker, åldersrekommendationen är 3 år.

2. På andra plats och “bästa värde för pengarna” kommer gungställningen Cancan Classic från Hörby Bruk

Fördelar

 • Mycket bra pris
 • Klassisk gungställning

Nackdelar

 • Mindre stabil

Specifikationer

Mer om gungställningen Cancan Classic från Hörby Bruk

På andra plats i vårt gungställning test kommer gungställningen Cancan Classic från Hörby Bruk. Den här ställningen är tillverkad av stålrörsstativ och är betydligt lättare än en gungställning gjord av trä. Den är mindre än många konkurrenter vilket gör den perfekt i en mindre trädgård där du kanske inte får plats med en stor och tung ställning gjord av trä.

Det som lockade oss mest med den här ställningen är det otroligt fördelaktiga priset, den är betydligt billigare än de flesta andra modeller på marknaden. Skulle flera personer använda ställningen samtidigt kommer den att börja svikta lite. Det är dock inget att oroa sig över eftersom du förankrar ställningen i marken vilket gör att den inte kommer kunna röra sig alls.

Cancan Classic är ett budgetalternativ och det märks att den inte är lika stabil och robust som många andra ställningar är. Med det sagt är det inte alls en dålig ställning, den fungerar alldeles utmärkt och är helt säker att använda och förtjänar andraplatsen i vårt test. Om du är ute efter att göra ett klipp är den här gungställningen något för dig!

3. På tredjeplats och “bästa premium” kommer gungställningen från KidKraft Newport

Fördelar

 • Kraftig konstruktion
 • Sandlåga, gungor, klättring och rutschkana
 • Perfekt underhållning för såväl mindre som större

Nackdelar

 • Sand ingår inte utan behöver köpas

Specifikationer

Mer om KidKraft Newport lekställning

På tredje plats i vårt gungställning test kommer KidKraft med ytterligare en modell, Newport. Just Newport från KidKraft är den ultimata lekställningen för små äventyrare! Med en imponerande rutschkana, två gungor och en klättervägg är det ett paradis för lek och skoj. Den inkluderade gymnastikstången med ringar ger barnen en chans att utforska sina gymnastiska talanger. Sandlådan ger en kreativ plats för fantasifulla sandslott, medan kojan med griffeltavla och solskydd blir det perfekta hörnet för att fly undan de varmaste sommardagarna. Dess mångsidighet gör Newport till en lekplats för trädgården där ditt barn kan utveckla både fysisk styrka och kreativitet. KidKraft har verkligen tänkt på allt för att göra leken både rolig och lärorik!

Gungställning test – Köpguide

Det finns flera saker du bör tänka på innan du ska köpa en gungställning. Till exempel hur stor plats du vill avvara på tomten, i vilket material den ska vara gjord i och hur säker och robust ställningen är. Vill du ha en stabil och bra gungställning är trä det bästa valet men då tillkommer underhåll som inoljning.

Även priset spelar en stor roll eftersom en gungställning är en stor investering. Som tur är finns de ställningar i alla prisklasser för att inget barn ska bli utan. Det finns också väldigt mycket olika modeller att välja mellan där en del är utrustade med roliga saker som klättervägg och rutschkana. Det är upp till dig att välja vad som passar.

Storlek och material

En gungställning kan komma i många olika storlekar och material. Det finns de vanliga enkla ställningarna som tar upp mindre plats, det finns också ställningar som är betydligt större med till exempel en klättervägg eller en rutschkana. Materialet på en gungställning kan variera men de vanligaste är att de kommer i trä eller någon form av metall.

Storleken på gungställningen spelar stor roll eftersom det beror på hur mycket plats du har på uteplatsen där du tänkt att placera ställningen. Många har inte så stora trädgårdar att de kan få plats men någon av de största gungställningarna. Har du gott om plats på tomten kan du givetvis investera i en bättre och större ställning där flera barn kan leka samtidigt.

Olika modeller

Det finns olika modeller av gungställningar och det är bra om du först tänker över vad som passar dig och ditt barn bäst. Det finns ställningar med babygungor för väldigt små barn som ger stöd åt ryggen och en ställning runt gungan som förhindrar att ditt barn ramlar ut. Det kan vara bra att tänka på att barnet snabbt växer ur dessa gungor och de kommer inte vara till användning under en längre tid.

På många modeller kan du välja att byta ut babygungan till en gunga för större barn. Se till att dessa tillbehör finns tillgängliga för din gungställning innan du gör köpet för att du ska slippa köpa en helt ny ställning så fort ditt barn har vuxit ur sin babygunga. Det finns även massor av andra tillbehör att välja på.

Kostnad

En gungställning behöver inte kosta speciellt mycket, det finns gott om budgetvarianter att köpa men kvaliteten och hållbarheten kommer garanterat att sjunka med priset. Oftast är de billiga gungställningarna små och är utrustade med en eller max två gungor. De dyrare varianterna kan ha så många som tre gungor och andra attraktioner som rutschkana och klätterställning med mera.

Det är en ganska stor investering att köpa en gungställning till sina barn. Du kan hitta ställningar for runt 1 500 kronor, då får du bara det mest basala en gungställning kan erbjuda. Lägger du till 1 000 kronor och uppåt kan du få tag på en riktigt bra ställning med flera attraktioner och gungor av olika slag.

Hitta bäst i test gungställningar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test gungställningar hos oss på Testjakt.se!

Montering

När du väl fått hem din gungställning är det ett par saker som du ska tänka på innan du bygger ihop den. För de första bör du välja en plats där de finns mycket utrymme åt alla håll för att barnen ska slippa gunga in i något. Platsen där ställningen ska placeras måste vara jämn annars kommer gungställningen att röra på sig när dina barn gungar och kan i värsta fall välta. Välj med fördel en gungställning som är enkel att montera.

Du bör också förankra gungställningen i marken för att just förhindra att den välter, det kan orsaka stor skada att få en gungställning över sig. Som förälder sätter vi alltid barnens säkerhet i första rum. Kom också ihåg att en del ställningar har extra tillbehör som du kan köpa till för att förbättra dina barns upplevelse när de tröttnat på att bara gunga.

Vanliga frågor om gungställningar

Kan jag montera gungställningen själv?

De allra flesta gungställningar kan du montera helt själv. Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av din partner eller vän eftersom det kan vara ganska jobbigt att försöka sätta ihop en stor och tung ställning på egen hand.

Vilken gungställning ska jag köpa?

Det beror helt på vilka behov du och dina barn har. Har du till exempel flera barn i hushållet kan det vara en god idé att köpa en lite större ställning där dina barn kan leka samtidigt och tillsammans.

Hur mycket kostar en gungställning?

En gungställning finns i alla olika prisklasser och kostar från 1 500 kronor upp till 9 000 kronor. Det finns även dyrare ställningar men de är oftast för stora för en tomt. Storlek och kvalitet gör att ställningen blir dyrare.

Ska jag välja en ställning i metall eller trä?

En gungställning finns i alla olika prisklasser och kostar från 1 500 kronor upp till 9 000 kronor. Det finns även dyrare ställningar men de är oftast för stora för en tomt. Storlek och kvalitet gör att ställningen blir dyrare.

Ska jag välja en ställning i metall eller trä?

Det är lite upp till dig, en ställning i trä är tyngre och behöver mer underhåll än en ställning i metall. En ställning i trä kan hålla hur länge som helst om du sköter om den på ett korrekt sätt.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 01/02/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test