Bästa Sportglasögon För Outdooraktiviter (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka sportglasögon som är bäst i test enligt vår testpanel!

Världen av sportutrustning har utvecklats dramatiskt under de senaste åren, och detta gäller särskilt för utomhusaktiviteter. Oavsett vilken utomhusaktivitet du väljer – oavsett om det är cykling, vandring, padel eller golf – har sportglasögon av god kvalitet blivit ett absolut måste. Detta beror på att ett par sportglasögon ger en mängd olika fördelar för dem som bär dem, inklusive förbättrad synlighet och skydd mot väder och vind.

Det är viktigt att hitta ett par glasögon som ger optimalt skydd och prestanda, samtidigt som de garanterar komfort och stil. Med detta i åtanke har vi granskat några av de bästa sportglasögonen som finns tillgängliga för utomhusaktiviteter. Vi har tagit hänsyn till en rad olika faktorer i vår recension. Primärt har vi jämfört egenskaper som linsernas kvalitet, ramens utformning, och vilken typ av skydd de erbjuder. Vi har också tagit hänsyn till priset, så att du kan hitta ett par som passar dina behov utan att du behöver betala för mycket.

I slutändan är vårt mål med den här jämförelsen att ge dig en ärlig åsikt om vilka sportglasögon som är bäst lämpade för utomhusaktiviteter. Efter att ha läst vår recension kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut när det gäller att välja det perfekta paret sportglasögon för dina utomhusbehov.

Vi hoppas att den här recensionen kommer att hjälpa dig att hitta rätt par sportglasögon som inte bara ser bra ut utan också håller dig säker och bekväm under dina utomhusaktiviteter. Läs vidare för att få veta mer om de bästa sportglasögonen för utomhusaktiviteter!

1. Vinnare och bäst i test blev sportglasögonen från Red Bull SPECT 

Fördelar

 • Gummit i skalmen ger bra grepp
 • Flera färger att välja mellan
 • Otroligt lätta på

Nackdelar

 • Ej utbytbara linser

Specifikationer

Mer om solglasögonen från Red Bull SPECT

Solglasögonen Red Bull SPECT är ett par sportglasögon som är speciellt utformade för smala ansikten, och passar utmärkt till cykling. Glasögonen har en panorama-lins som ger ett brett synfält, samt skydd mot vind, smuts och UV-strålar. Bågen är lätt men stadig, medan gummiytorna ger ett bra grepp i höga hastigheter. Glasögonen är tillverkade i Kina och har ingen fotokromatisk lins eller möjlighet att byta ut linsen. Sportglasögonen är unisex och icke polariserade.

Dessa sportglasögon från Red Bull SPECT är ett par funktionella glasögon som passar perfekt för cyklister med smala ansikten. De erbjuder god sikt och skydd mot vind, smuts och UV-strålar, samtidigt som de sitter bekvämt på plats tack vare den lätta bågen och gummiytorna. Glasögonen kan användas av både kvinnor och män, men det finns inga polariserande alternativ eller möjlighet att byta ut linsen.

2. Tvåa blev sportglasögonen från Bliz Matrix

Fördelar

 • Justernara skalmar
 • Ventilationshål
 • Går att köpa till utbyteslinser

Nackdelar

 • Ej polariserade

Specifikationer

Mer om sportglasögonen från Bliz Matrix

Om du vill uppleva en ny dimension av kvalitét på dina utomhusaktiviteter så är Matrix från Bliz sportglasögon det ultimata valet för dig! De cylindriska linserna ger enastående sikt, ökar sikten i race-position för dig på cykel, men presterar även optimalt i de mest krävande sporterna.

Tillverkade i det lätta och flexibla materialet TR90, anpassar sig glasögonen efter dina behov med justerbara skalmar och näsdel för högsta komfort. De integrerade ventilationshålen upptill ökar luftcirkulationen och minskar fuktigheten, vilket leder till ett imfritt användande.

Matrix från Bliz är testade och hyllade av flera kända idrottsmän runt om i världen. Dessa sportglasögon levererar högsta kvalitet tillsammans med en slående design och fantastisk synfält.

Matrix sportglasögon har en ljusgenomsläppsklass på 14%, vilket förbättrar kontrasten, medans de utbytbara linserna garanterar mångsidighet. Glasögonen levereras utan utbyteslins, men sådana kan köpas till separat vid behov.

Sammanfattningsvis är Bliz ett par sportglasögon som tar din utomhusaktiviteter till en helt ny nivå med deras unika synfält, optimala passform och fantastiska design. Ett par riktigt prisvärda sportglasögon med en hög kvalitet!

3. På en tredjeplats kommer sportglasögonen från Oakley EVZero Blades

Fördelar

 • Modern design som fungerar till både sport och fritid
 • Bekväm passform
 • Prizm-linser
 • Ultimata solglasögon för löpning då de knappt känns

Nackdelar

 • Inte polariserade

Specifikationer

Mer om Oakley EVZero Blades

EVZero Blades från Oakley är sportglasögon som är i en trendig design vilken är otroligt populär på sociala medier. Dessa solglasögon har en unik, kantlös design med en lätt ram som garanterar en hållbar och bekväm användning hela dagen.

Glasögonen levereras med Prizm-linser, som är speciellt utformade för att förbättra färg, kontrast och detaljer, och finns i olika färger och ljusgenomsläpp som passar alla behov och ljusförhållanden. Prizm Black linsen passar för starkt ljus och ger neutral kontrast, medan Prizm Road linsen är perfekt för medium ljusförhållanden och ger ökad kontrast. Prizm Sapphire och Violet linserna, med en ljusgenomsläpp på 12% respektive 13%, är också bäst lämpade för starkt ljus och förbättrar kontrasten avsevärt.

EVZero Blades sportglasögon skyddar dina ögon och är tillverkade i det ett lätt Plutonite material. Utseendemässigt fungerar dessa solglasögon både på till sport och fritid. Den bekväma passformen gör dessa bågar till en fröjd att bära. Näskuddarna och skalmen i unobtainium håller glasögonen säkert på plats utan att tumma på komforten.

En av många fördelar med dessa sportglasögon är att de levereras med ett Sport Soft Vault Case, förvaringspåse och extra näskuddar för optimal bekvämlighet och skydd. Oakleys sportglasögon har inte fotokromatisk lins eller möjlighet att byta ut linsen men det är därför en riktigt snygg modell med flertalet andra positiva egenskaper.

Köpguide – Välj rätt sportglasögon

Det finns olika typer av sportglasögon som passar olika typer av aktiviteter och behov. Du vill se till att välja glasögon som passar just din aktivitet, såsom cykling, löpning, golf eller MTB (mountainbike). Varje modell har speciellt designade ramar gjorda av lätta men hållbara material samt linser anpassade för den specifika aktiviteten.

Att ha rätt typ av sportglasögon ger dig en bra balans mellan skydd och prestanda när du tränar eller idrottar utomhus. De låter dina ögon vila samtidigt som de ger dig skydd mot potentiella skador från solens strålar. Men även ett bra skydd mot pollen, damm eller i somliga sporter även ett bra skydd mot bollar eller puckar. Satsa dina pengar på ett par riktigt bra sportsolglasögon så kommer dina ögon få betydligt bättre förutsättningar under hela din aktivitet.

Hitta bäst i test sportglasögon hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test sportglasögon hos oss på Testjakt.se!

Skydda dina ögon mot potentiella skador

Förutom solens strålar finns det andra risker som kan leda till skador på dina ögon när du utövar sport. Till exempel, om du spelar paddel, finns det en risk för att du blir träffad av en boll i ansiktet. Om du inte har rätt typ av glasögon kan detta leda till allvarliga skador på dina ögon. Med rätt glasögon kommer de hjälpa dig att skydda dig mot eventuella skador från bollar eller liknande. Tyvärr visar undersökningar att fler och fler utövare av padel får permanenta skador på sin syn efter olika typer av incidenter under spel.

100% UV-skydd

UV-skydd är avgörande för solglasögon som används vid sportaktiviteter. Exponering för UV-ljus kan orsaka allvarliga skador på ögonen och leda till problem som grumling av hornhinnan, katarakter och maculadegeneration. Se därför alltid till att välja sportglasögon med 100% UV-skydd för att skydda dina ögon under sportaktiviteter både under sommar- och vintertid.

Olika typer av färgade linser på sportglasögon

När det gäller prestanda på sportglasögon är det viktigt att förstå skillnaden mellan olika linsers färg. För att uppnå bästa möjliga prestanda är det viktigt att välja en linsfärg som passar din aktivitet och miljö.

Linser i olika färger har olika egenskaper som kan hjälpa till att förbättra synskärpan, kontrasten och skyddet mot UV-strålar. Ljusare linser, såsom grå eller brons, är idealiska för att minska glans och reflektioner från solen. Dessa linser ger också god kontrast och skarphet. Mörkare linser, såsom röda eller svarta, är bättre för att blockera starka solljusstrålar och ge bra skydd mot UV-strålar.

För aktiviteter som golf eller cykling rekommenderas vanligtvis en mörkare linsfärg som ger bättre skydd mot solen samtidigt som man behåller god kontrast och synskarphet. För andra aktiviteter där man inte utsätts för stark sol kan en ljusare linsfärg vara mer passande.

Det finns ingen universell regel när det gäller vilken typ av sportglasögon du ska använda – det beror helt på vilken typ av aktivitet du planerar att utföra och vilka typ av miljö du kommer att vistas i. Det är dock viktigt att ta hänsyn till prestandan hos olika typer av glasögonlinser innan du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst.

Välj en bekväm passform

En bra passform är avgörande för att skydda ögonen från skador som kan uppstå under aktivitet. Ett par sportglasögon som inte sitter ordentligt på ansiktet kan flytta sig och orsaka obehag eller störningar i synskärpan. Vid fartfyllda aktiviteter är rätt storlek och passform av största vikt att fokusera på.

Det finns andra aspekter som bör beaktas när man väljer sportsglasögon, såsom linsmaterial, tjocklek, stil och design. Linser av polykarbonatmaterial är vanligast bland sportsglasögon eftersom de är mycket hållbara och motståndskraftiga mot slag och stötar. De har ofta en väldesignad passform som ger en säker och tajt passform runt ansiktet, samtidigt som det minimerar risken för att solstrålar ska slippa in från sidorna.

Källor

Test av Carl Månsson •  Uppdaterad: 27/03/2024 •  10 min

Carl Månsson

Mitt namn är Carl Månsson och jag arbetar med marknadsföring online sedan 2013. Jag finns även på .

Läs fler liknande test