Bästa Spånsugarna För Proffs och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken spånsug som är bäst i test enligt vår testpanel!

Om du någon gång sågat, borrat eller slipat i din verkstad vet du att det bildas väldigt mycket spån och damm som lägger sig överallt och det kan vara väldigt jobbigt och svårt att få bort allt. I vårt spånsug test kommer vi att gå igenom vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig för vilken maskin du ska köpa.

På första plats, och därmed den bästa spånsugen, hittar vi Metabo Spa 1200. Den har en stor kapacitet i behållaren och är väldigt kraftfull. För att vara en så pass bra maskin är priset på denna spånsug relativt lågt i jämförelse med många konkurrenter. Därför är Metabo Spa 1200 vinnaren i vårt test.

Marknadens tre bästa spånsugare för hobby-användare och proffs

Vi har testat och jämfört de tre bästa spånsugarna så att du ska ha de bästa förutsättningarna för ett rent och säkert projekt.

1. Vinnare och bäst i test blev Metabo Spa 1200 spånsug

Fördelar

  • Stor behållare
  • Filtrerar bort 99% damm och spån

Nackdelar

  • Kommer endast i en färg

Specifikationer

Mer om Metabo Spa 1200 spånsug

Vinnare och bäst i test spånsug är Metabo Spa 1200. Den här spånsugen är på 0,55 kW och kommer med en behållarstorlek på hela 65 liter vilket gör att du kan använda den under en längre tid utan att behöva tömma påsen. Den kan användas för stationära och halvstationära träbearbetningsmaskiner.

Filtermaterialet på den här spånsugen är L-klassificerat, det betyder att den får bort 99 % av allt damm som bildas när du jobbar i trä. Detta damm kan vara skadligt att inandas för mycket av. Den har också en integrerad jordning som ger skydd mot elektrostatisk uppladdning.

Med hjälp av sina stadiga hjul och vältsäkra understativ kan du snabbt flytta spånsugen till en annan arbetsplats i verkstaden. Till Metabo Spa 1200 får du även en sugslang på 100 x 2500 millimeter, en filtersäck i nålfilt samt en stycke spånsäck. Vi kan varmt rekommendera denna spånsug som både klarade sig väldigt bra i våra tester och har ett rimligt pris.

2. Tvåa blev Metabo SPA-1702-W

Fördelar

  • Funkar med alla träbearbetningsmaskiner
  • Slag medföljer

Nackdelar

  • Högt pris

Specifikationer

Mer om Metabo SPA-1702-W

På andra plats i vårt spånsug test men först bland premiumprodukterna är Metabo SPA 1702 W Den här spånsugen är på 0,75 kW och kommer med en extremt stor behållare på hela 90 liter. Använder du den här spånsugen kommer du definitivt kunna arbeta utan uppehåll under en väldigt lång tid innan det är dags att tömma säcken på spån och damm.

Metabo SPA 1702 W kan användas för halv och helstationära träbearbetningsmaskiner. Även denna maskin kommer med L-klassificerat filtermaterial som filtrerar bort 99 % av allt damm som uppkommer vid arbete. Den har stabila hjul och ett vältsäkert understativ så du kommer inte ha några problem att flytta runt den här spånsugen i verkstaden.

Slangen som medföljer är 100 x 2500 millimeter vilket gör att den når ganska långt. Du slipper alltså flytta omkring den hela tiden. Du får också en filtersäck i nålfilt samt en spånsäck där allt damm samlas. Den här maskinen är mycket bra men lite väl dyr för en hobbysnickare. Den fungerar perfekt på en arbetsplats där den behövs dagligen.

3. Makita DVC350Z kom på en tredjeplats

Fördelar

  • 3,3 kubikmeter per minut
  • Axelrem ingår

Nackdelar

  • Batteri ingår inte i priset

Specifikationer

Mer om Makita DVC350Z

På tredje plats men först bland portabla spånsug är Makita DVC350Z. En mycket händig maskin på 18V som du kan bära med dig överallt och den väger endast 2,1 kilo. Du får med en axelrem för att du lättare ska kunna bära omkring på den.

Luftintaget är på hela 3,3 kubikmeter per minut och maximal tid du kan använda den är cirka 20 minuter. Den här maskinen kan också kopplas in direkt i en maskin vilket gör den väldigt mångsidig. Tyvärr ingår inte batteri och laddare vilket är ett minus enligt oss.

Kapaciteten på maskinen är justerbar med en användningstid på 10-20 minuter. Om du inte är i behov av en stor maskin som både kostar mer och tar upp mer plats i verkstaden är de här den rätta spånsugen för dig. Den tar upp väldigt lite plats och du kommer knappt märka att du har den.

Köpguide för när du ska köpa en spånsug från vår bäst i test recension

Det är mycket saker du behöver tänka på innan du bestämmer dig för vilken spånsug du ska investera i. Några mindre funktioner men som kan vara viktiga är: sugkraft, storlek, vilket slags filter den använder sig av samt sladdlängd och vilka tillbehör du får till maskinen.

Sedan har vi de mer viktiga funktionerna som du måste vara uppmärksam på och det är vilken kapacitet maskinen klarar av. Har den hjul eller inte? Vilken ljudnivå är det på maskinen vid användning? Har spånsugen en variabel hastighet som du själv kan ställa in eller har den bara en effekt? Och sista men inte minst priset.

Bäst i test spånsug hittar du här på Testjakt.se!
Bäst i test spånsug hittar du här på Testjakt.se!

Kapacitet

Hur mycket kapacitet spånsugen behöver klara beror helt på vad den ska användas till. Ska du till exempel använda den hemma i din hobbyverkstad kommer du inte behöva en spånsug med hög kapacitet. Köp hellre en mindre maskin för att spara in pengar.

Att ha en stor kapacitet på behållaren som samlar upp allt damm är bra om den ska användas dagligen. Då slipper du tömma maskinen stup i kvarten och kan jobba på under en längre tid utan uppehåll. Du sparar inte bara tid utan även pengar i det långa loppet.

Hjul och ljudnivå

En del spånsugare kommer med hjul medan en del andra inte gör det. De sistnämnda är oftast avsedda att stå stationärt. Ljudet maskinen ger ifrån sig varierar beroende på kvalitet och styrka. Det är helt upp till dig vad du föredrar. Har du inget emot ljudet behöver du inte bry dig om det.

En spånsug med hjul är lätt att flytta runt i verkstaden utan att du behöver bära för tungt vilket är bättre för ryggen. I en hobbyverkstad är det perfekt att ha en portabel spånsug som du enkelt kan bära runt på. Använder du inte hörselkåpor kan ljudet maskinen ger ifrån sig spela en stor roll eftersom det kan påverka din hörsel negativt.

Variabel hastighet

En del spånsugare kommer med variabel hastighet där du kan ställa in manuellt hur högt sug du ska ha i slangen. Har du en portabel maskin med batteri är det bra att använda sig av möjligheten att kunna justera hastigheten för att maskinen ska kunna gå längre.

Med variabel hastighet kan du ställa in sugkraften beroende på hur mycket material den ska suga upp. Om du till exempel kapar en massa brädor kommer det bli väldigt mycket spån och damm och då är det bra att skruva upp hastigheten så maskinen klarar av att samla upp allting.

Pris

Det finns så otroligt många maskiner från olika tillverkare i olika prisklasser på marknaden. Här gället det är titta hur mycket maskinen behöver klara av och sedan köpa en maskin efter ändamål. Att köpa en för dyr maskin med för mycket kapacitet är ett slöseri med pengar och inget vi skulle rekommendera dig att göra.

Köp istället den maskin som klarar av det den är tänkt att klara av. På så sätt får du värde för pengarna. I en hobbyverkstad behöver du till exempel inte en spånsug som är till för de stora maskiner som används och hör hemma i en industriverkstad. Tänk därför alltid på vad du ska använda en spånsug till innan du bestämmer vilken du ska köpa.

Spånsug – Sammanfattning

En spånsug är otroligt bra att använda för att minska på spån och damm när du arbetar i trä. Utan något som suger upp det kommer du behöva lägga ner väldigt mycket tid på att rengöra verkstaden från allt spån och damm som bildas när du kapar eller slipar i trä. Om du skulle ha några frågor kan du lämna en kommentar i fältet nedanför.

Vanliga frågor om spånsugare

Vad är en spånsug egentligen?

En spånsug är en maskin som suger upp det mesta av det spån och damm som bildas när du jobbar i trä. Utan en spånsug kommer du få spendera mycket tid med att städa upp efter dig.

När har jag användning för en spånsug?

En spånsug används med fördel när du jobbar i trä, som vid kapning, borrning och slipning. Dammet som bildas är väldigt fint och kommer lägga sig som en hinna över allting om du inte använder något som suger upp dammet.

Kan jag använda en dammsugare som spånsug?

Det går att använda en dammsugare men du får räkna med att den går sönder eftersom den inte är konstruerad för att klara av så fint slipdamm i de mängder som blir när du arbetar i trä.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 29/08/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test