Bästa Sticksågarna För Exakt Kapning (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka sticksågar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Sticksågen är den ultimata multisågen för både proffs och hobby. Ska du kapa, gera, såga eller klyva är det svårt att hitta en mer mångsidig såg än just sticksågen. Du kan enkelt kapa exakta snitt, men även såga ut runda former eller exakta och snygga kurvor.

Med rätt modell kan du såga hål för bland annat din diskho, eller hål för uttag i till exempel gipsväggar. En sticksåg kan användas till mer än enbart trä! Du jobbar även effektivt i flera olika material som plast, metall och stål. Som hemmafixare är sticksågen en av de allra mest användbara verktygen du kan ha i din verktygslåda. I vårt bäst i test har vi samlat fem stycken riktigt kvalitativa sågar, vi hoppas denna guide och jämförelse ska göra valet lite lättare för dig.

1. Vinnare och bäst i test blev sticksågen från MILWAUKEE M18 FBJS-502X

Fördelar

 • Effektivitet
 • Precision
 • Hållbarhet

Nackdelar

 • Högre prisbild

Specifikationer

Mer om sticksågen från MILWAUKEE M18 FBJS-502X

Milwaukee M18 FBJS-502X är en kraftfull 18V sticksåg som levererar imponerande resultat med sitt slagtal på 3500/min. Den imponerar med fina snitt och minimal flisning och vibration, vilket gör den till ett utmärkt val för precisionsarbeten. Tack vare den kolborstfria POWERSTATE-motorn är den inte bara snabb utan även långlivad, vilket ger användaren förtroendet för långvarig prestanda.

Användare imponeras särskilt av dess FIXTEC bladfäste som möjliggör snabba och enkla bladbyten, vilket sparar värdefull tid och gör arbetsflödet smidigare. Dess femstegs pendelverk bidrar också till en hög sågprestanda, vilket är avgörande för att klara av olika material och tjocklekar med lätthet.

En praktisk funktion är den dubbelsidiga strömbrytaren som tillåter användaren att enkelt slå på eller av verktyget oavsett arbetsposition. Dessutom är de sex-stegsinställningarna med automatiskt styrt startläge ett smart tillägg som gör det möjligt för verktyget att starta långsamt och öka upp till full hastighet när belastningen detekteras, vilket resulterar i skarpa och precisa snitt varje gång.

Den integrerade LED-lampan är också en välkommen funktion som belyser arbetsytan och gör det enklare att arbeta i dåligt upplysta områden. Tillsammans med medföljande tillbehör som 5,0Ah batterier, laddare, blad och dammutsugsadapter är Milwaukee M18 FBJS-502X en komplett och pålitlig lösning för professionella användare som kräver hög prestanda och tillförlitlighet i sitt arbete.

2. På andra plats kommer sticksågen från BLACK & DECKER BDCJS18-QW

Fördelar

 • Inkluderar batteri & laddare
 • Pendelfunktion för snabbsågning
 • POWERCONNECT™ från BLACK+DECKER™

Nackdelar

 • Kunde varit rejälare

Specifikationer

Mer om sticksågen från BLACK & DECKER BDCJS18-QW

Det här är en sticksåg som har både den kraft och mångsidighet du behöver för att med lätthet kunna såga exempelvis kurvor, cirklar och hörn med extrem precision. Sticksågen är utrustad med kraftfull motor med pendelfunktion för kapning även genom plast, trä och metall.

Black & Decker BDCJS18-QW sticksåg är väldigt uppskattad och populär bland kunder eftersom den erbjuder en maskin av mycket hög kvalitet till en liten peng. Du kan dessutom utföra bladbyten helt verktygsfritt vilket är både snabbt och smidigt. Den har också låsbar strömbrytare.

3. På tredjeplats kommer sticksågen från HIKOKI CJ18DA

Fördelar

 • Batterier & laddare inkluderat
 • Integrerat LED-ljus
 • Mycket effektiv spånfläkt

Nackdelar

 • Något hög ljudeffekt

Specifikationer

Mer om sticksågen från HIKOKI CJ18DA

För en effektiv och pålitlig sticksåg är CJ18DA från HIKOKI ett enormt bra val. Den har en mycket stark motor med en enorm kapacitet. Perfekt för dig som ofta arbetar under längre perioder, tack vare sin ergonomiska design och gummibelagda handtag.

Den här klarar av sågning i flera typer av material som till exempel trä, stål, aluminium, plast och spånskivor. En sticksåg som passar väldigt bra till både form- och utskärningar. Utöver det är den konstruerad med hastighetsreglering och motorbroms för säkrare användning.

4. På en fjärdeplats kommer sticksågen från FESTOOL PSC 420 HPC 4,0 EBI-Plus CARVEX

Fördelar

 • Softgrip & ergonomisk konstruktion
 • Bluetooth®-kompatibel dammsugare
 • Integrerat stroboskopljus

Nackdelar

 • Något tung för långa arbetspass

Specifikationer

Mer om sticksågen från FESTOOL PSC 420 HPC 4,0 EBI-Plus CARVEX

Du som söker ett verktyg att utföra finare utskärningar med som exempelvis kurvor, eller cirklade linjer med kan prova på Festool PSC 420 HPC 4,0 EBI-Plus CARVEX. Festool levererar här en kraftfull sticksåg med ett högt slagtal på ända upp till 3800/minut.

Du kan snabbt och smidigt byta ut både bord, glidsulor och sågblad utan verktyg. Den har även inbyggd strömbrytare som du kan nå från alla grepplägen av verktyget. Det kunder uppskattar mest är att det är en batteridriven sticksåg med enorm kapacitet, denna såg klarar i princip allt. Funkar utmärkt för proffshantverkaren men även för den intresserade hemmasnickaren som gillar hög kvalitet och oklanderlig prestanda.

5. På en femteplats kommer sticksågen från FLEX JS18.0-EC

Fördelar

 • Många tillbehör
 • Integrerad LED-belysning
 • Integrerade Soft-Grip ytor

Nackdelar

 • Lite hög decibelnivå

Specifikationer

Mer om sticksågen från FLEX JS18.0-EC

Det här är en av de bästa sticksågarna du kan hitta på dagens marknad. Den är utrustad med 18 V borstfri motor och tomgångsslagtal på 0 – 3500 slag/ min. Dessutom har den inbyggt EMS -elektroniskt styrsystem, vilket både skyddar och förlänger sticksågens livslängd.

Den här batteridrivna sticksågen från FLEX har inbyggd uppstartsautomatik, överbelastningsskydd och ett steglöst reglage av effektivitet. Du kan utföra byte av sågbladen utan att använda verktyg. Denna sticksåg har även snabbspännsystem och utkastningsfunktion. Plus andra funktioner som sågbordsinställning för geringssågning upp till 45°.

Köpguide – Vad du kan tänka på innan inköp av sticksåg

Med en sticksåg formar du perfekta, fint linjerade kurvor i exempelvis olika trämaterial. Det är ett nästintill oumbärligt verktyg för dig som arbetar framför allt inom snickeri och bygg.. En bra batteridriven sticksåg tillåter dig arbeta bekymmerslöst med snygga och precisa sågresultat.

Den prisvärda och behändiga batteridrivna sticksågen är väldigt mångsidig då du kan använda inom både renovering, dekoration, bygg och möbelsnickeri.

Hitta bäst i test sticksågar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test sticksågar hos oss på Testjakt.se!

Användarvänlighet

Du bör köpa en sticksåg med innovativa funktioner som inte bara underlättar utan även gör ditt arbete säkrare. Med hjälp av bra greppvänlighet är det mindre risk att sticksågen glider och du skadar dig själv eller materialet.

Säkerhetsfunktioner är oerhört viktiga då de verktyg vi vanligtvis arbetar med är kraftfulla och riskfyllda maskiner. En batteridriven sticksåg är heller inget undantag, se till att den är utrustad med bra säkerhets system och lättillgängliga säkerhetsspärrar. Var också noga med att läsa igenom eventuella användarmanualer före användning om du känner dig osäker på funktioner.

Kvalitet

Kvaliteten på den batteridrivna sticksågen är enormt viktig. Du behöver en maskin som fungerar i längden och inte tappar effekt. En sticksåg är ett verktyg som man inte byter ut särskilt ofta så du behöver investera i en modell och ett märke som har hög kvalitet för ditt ändamål och din användningsfrekvens.

Det kan därför vara bättre med en något dyrare sticksåg av hög kvalitet än en billigare variant. Du behöver ofta byta ut de allra billigaste modellerna relativt ofta eller lämna in på reparation.

Batterikapacitet

Kapaciteten på medföljande eller kompatibelt batteri till sticksågen är en avgörande faktor. Du behöver ett högpresterande batteri till sticksågen som både har lång drifttid och livslängd. Dessutom med inbyggt överbelastnings-, resistensskydd.

Batteriets kvalitet är väldigt viktig för att du ska kunna arbeta med din batteridrivna sticksåg utan avbrott. Batterier av sämre kvalitet med kort livslängd behöver du dessutom byta ut ofta vilket blir dyrt.

Den batteridrivna sticksågen för smidigt arbete & fint linjerade kurvor

Du som arbetar inom snickeri och exempelvis tavel- eller möbelkonstruktion kan ha stort behov av en bra, effektiv sticksåg. Med en batteridriven sticksåg sågar du smidigt ut hål eller sågar till snygga, rena kanter och former.

En rejäl och hållbar batteridriven modell, blir en väldigt prisvärd sticksåg för dig som dagligen utför sågarbeten. Inför ditt köp kan det vara bra att fungera över till vad, och hur ofta du kommer använda din sticksåg. Detta kan vara avgörande för att få en passande modell som har rätt prestation för dig och dina användningsområde.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/04/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test