Bästa Bröstpumparna För Mammor (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken bröstpump som är bäst i test enligt vår testpanel!

Välkommen till vårt elektriska bröstpump bäst i test. Det finns ett stort utbud av bröstpumpar och det är inte lätt för en nybliven mamma att veta vilken bröstpump hon ska välja. Ska det vara en elektrisk pump eller en manuell pump? Som du förstår finns det många olika varianter och det är förståeligt om det är svårt att veta vilken bröstpump som du ska välja. Vi har valt ut en vinnare i vårt bröstpump test.

För att göra det enklare för dig har vi samlat information från olika tester och rapporter. Vi har också gjort ett bröstpump test. En elektrisk bröstpump ska vara flexibel, praktisk, effektiv och lätt att använda. Den ska vara lätt att rengöra och det ska vara lätt att få tag på tillbehör om det behövs. Att den är lätt och snabb att ladda om du behöver ta med dig den ut är också en fördel.

Marknadens tre bästa bröstpumpar för ammande mammor

Vi har jämfört de tre bästa bröstpumparna så att du får maximal komfort och hjälp när du behöver det.

1. Vinnare och bäst i test blev bröstpumpen Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

Fördelar

  • Handsfree med Easy expression BH
  • Elektrisk bröstpump

Nackdelar

  • Inget nämnvärt!

Specifikationer

Mer om Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

I bröstpump test har vi tittat på följande egenskaper – hur enkel, praktisk och effektiv den är. Medela Swing Maxi Flex är en enkel och flexibel bröstpump. Den har många smarta tillbehör som dessutom är praktiska och den är lätt att använda. Du kan använda universella flaskor och det är det lätt att få tag på tillbehör, vilket är viktigt om du skulle behöva sådana.

Medela Swing Maxi Flex design är liten och smidig, men något för stor om du ska ta med dig den i handväskan. För att hålla reda på hur mycket bröstmjölk du har pumpat kan du ansluta bröstpumpen till en smart app som hjälper dig att hålla koll på hur mycket bröstmjölk du har pumpat. Formen på dina bröst är unik och det är vanligt att de ändras under amningsperioden. Medela Swing Maxi Flex har en brösttratt som kan anpassa sin passform så att de inte gör ont i bröstvårtan och så att den inte skaver på kanterna.

Den bröstpump som verkligen uppfyller de kriterier vi efterfrågar hos en bra bröstpump är Medela Swing Maxi Flex. Den har tekniken som efterliknar barnets sugteknik och får igång mjölktillförseln snabbare. Dessutom får du en mer bekväm och naturlig pumpning. Du kan pumpa ur bröstmjölk flexibelt med Handsfree Easy expression BH, och röra dig fritt medans du pumpar. Den har flera smarta lösningar och det är lätt att få tag på tillbehör.

2. Tvåa blev MAM 2-i-1 Bröstpump Elektrisk & Manuell

Fördelar

  • Nio steg som kan justera vakuumstyrkan

Nackdelar

  • Ingen kylväska

Specifikationer

Mer om MAM 2-i-1 Bröstpump Elektrisk & Manuell

Mam 2in1 Single Breast är en elektrisk och manuell pump där det enkelt går att byta mellan den manuella funktionen och den elektriska utan problem. Pumpen har en teknik som efterliknar barnets sugteknik på bröstvårtan. Stimuleringsfasen har små intensiva sugtag och den andra fasen har kraftigare sugtag och kallas utdrivningsfasen. En fördel med Mam 2in1 Single Breast Pump är att det finns nio steg som kan ändra vakuumstyrkan. Det gör att det går att justera bröstratten. Bröstpumpen är ergonomisk, flexibel och går att anpassa till alla bröststorlekar och är en självklar kandidat i vårt bröstpump test.

Brösttratten har ett avtagbart skydd av silikon som du enkelt kan rengöra och som är lätt att hålla hygieniskt. Den är enkel att rengöra och alla delar av pumpen kan steriliseras. Bröstpumpen fungerar med alla MAM-nappflaskor. Det ingår Två Easy start nappflaskor och förvaringsburkar, för att du ska kunna förvara mjölken som du pumpar ut på ett hygieniskt sätt.

Den har en tydlig display som visar vakuumstyrka och pumpningsfaserna och dessutom har den även den praktiska funktionen med en timer som visar hur länge du har pumpat. Du kan också se batterinivån. Batterierna är laddningsbara och håller i cirka fem timmar. Brösttratt finns för alla bröststorlekar med mjuka silikonskydd för maximal komfort. Designen är lätt och behändig och kvaliteten känns som standard.

3. Elvie Pump Elektrisk Bröstpump Singel kom på en tredjeplats

Fördelar

  • Inga slangar eller annat som är ivägen
  • Placera den i din bh och pumpa bröstmjölk smidigare än med någon annan bröstpump
  • Går att styra med en app
  • Bröstpumparnas lyxvariant!

Nackdelar

  • Dyr

Specifikationer

Mer om Elvie Pump Elektrisk Bröstpump Singel

Vi hade nyligen möjligheten att prova Elvie elektrisk bröstpump, och vi måste erkänna att vi blev imponerade av dess smarta design och användarvänliga funktioner. Denna bärbara pump erbjuder en hel del fördelar som verkligen underlättar amningsupplevelsen för moderna mödrar.

Den största fördelen är bröstpumpens kompakta storlek och dess förmåga att passa in i bh:n. Det innebär att man kan använda pumpen diskret utan att behöva oroa sig för att den syns eller att man måste avbryta aktiviteter. Dessutom är det en stor fördel att den inte har några störande slangar eller sladdar som kan bli i vägen eller orsaka obehag. Det är verkligen en pump som är lätt att bära med sig och använda när som helst och var som helst.

En annan fördel med denna pump är dess justerbara sugkraft, som kan anpassas efter individuella preferenser. Med 7 intensitetsnivåer kan användare hitta den perfekta inställningen för optimal komfort och effektiv pumpning av din bröstmjölk. Detta är särskilt viktigt för att undvika obehag eller smärta under pumpningen.

Elvie-bröstpumpen levereras också med tre olika storlekar av brösttrattar, vilket gör att de flesta kan hitta ett bekvämt sätt att pumpa mjölk till sitt barn. En annan imponerande funktion är möjligheten att följa sin mjölkproduktion i realtid genom den medföljande gratisappen “Elvie Pump”. Detta är självklart riktigt tufft men frågan är om det verkligen är en nödvändig funktion? Dock väldigt lyxig och helt klart mervärde för pengarna!

Sammanfattningsvis är Elvie elektrisk bröstpump verkligen en innovativ och praktisk lösning för moderna mödrar. Dess bärbara och diskreta design är allt, allt. Helt klart värt varenda krona för dig som planerar eller behöver pumpa.

Köpguide för vårt bröstpump test

Innan du köper en bröstpump bör du fundera på hur ofta du kommer att använda den. Föredrar du en manuell pump eller en elektrisk pump? Med en elektrisk pump går det snabbare att pumpa bröstmjölken. Du kan också ställa in vakuumet i brösttrattarna så att det blir mer bekvämt att pumpa ut mjölk utan att riskera att få skavsår.

Det finns elektriska bröstpumpar i flera olika prisklasser. De dyrare pumpar har oftast uppladdningsbara batterier som gör att du är mycket mer flexibel när du pumpar. Med en dubbelpump pumpar du båda brösten samtidigt och med en singelpump tar du ett bröst i taget istället. Den största fördelen med att dubbelpumpar är att det går snabbare.

Hitta bäst i test bröspumpar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test bröspumpar hos oss på Testjakt.se!

Användarvänligheten

En bra bröstpump ska vara lätt att använda och inte ha några avancerade krångliga tekniska inställningar. Dagens bröstpumpar är mer innovativa och uppkopplade med appar och digitala displayer, du kan se mjölkproduktionen, pausa och ställa in. För en del kanske det låter som att en elektrisk bröstpump är mer avancerad och krånglig än en manuell pump. Faktum är dock att den inte är det, utan den är mer enkel, effektiv och smart.

Vilken bröstpump som du ska välja är en smaksak och beror på olika faktorer. Du behöver tänka igenom hur ofta du kommer att använda bröstpumpen och vilken budget du har. Det finns både bra och mindre bra bröstpumpar. Tekniken utvecklas hela tiden och bröstpumparna blir allt bättre samt mer bekväma och de utformas efter mammans behov.

Så här fungerar bröstpumpen

Det kan finnas olika anledningar varför du behöver använda en bröstpump. En del mammor kombinerar amning med att pumpa ut bröstmjölk. Dagens bröstpumpsteknik efterliknar barnets amningsteknik och nappflaskorna som följer med när du köper en bröstpump efterliknar bröstvårtan. Det underlättar för barnet att både amma och kunna ta flaska. Ibland kan det ta tid innan amningen och mjölkproduktionen kommer igång, då är en bröstpumpen ett bra komplement. Att amma och använda bröstpump ofta hjälper till att få igång mjölkproduktionen.

Du kan känna dig helt säker och trygg med att använda en bröstpump och det är inget som kommer att störa amningen. Många nyblivna mammor känner en press att amningen måste komma igång och det nyfödda barnet kanske har svårt att få igång sugtekniken. Välj en bra bröstpump med olika steg på vakuumet för att du ska känna dig bekväm samtidigt som den är effektiv.

Rengöring

Du ska alltid diska din bröstpump när du har använt den och innan du använder den. Diska alla delar som du har använt, som till exempel brösttrattar, flaskor, ventiler och helt enkelt allt som kommit i kontakt med dina bröst och din mjölk. Börja med att skölja ur allt med hett vatten. Diska sedan delarna med varmt vatten och diskmedel.

Hur enkel bröstpumpen är att rengöra är mycket viktigt då det är av stor vikt att rengöringen sker ordentligt. Annars är det inte hygieniskt för ditt barn och dig vilket kan leda till sjukdomar. Alla tre bröstpumparna i vårt test är relativt enkla att rengöra vilket bidrog till att de fick en plats i vår topp tre.

Prisets betydelse

Är den dyraste bröstpumpen den bästa? Vårt test visar att den dyraste inte nödvändigtvis behöver vara den bästa pumpen, men det beroende på vilka funktioner du tycker är viktig. De dyrare pumparna har oftast uppladdningsbara batterier som de billigare elektriska bröstpumparna inte har, utan de har oftast endast elsladd och vanliga batterier. Om du tänker dubbelpumpa ofta, alltså pumpa båda brösten samtidigt, kommer det att gå åt mycket batterier. På så sätt blir det mer kostsamt än om du satsar på en bröstpump med uppladdningsbara batterier.

Priset på de olika bröstpumparna varierar. Manuella bröstpumpar utan några tekniska funktioner är förstås det billigaste alternativet, men du ska också tänka vad du vill ha ut av din bröstpump och hur ofta du ska använda den. Om du ska pumpa ur dina bröst någon enstaka gång kan en manuell bröstpump vara ett bra alternativ. Ska du däremot använda bröstpumpen regelbundet är en elektrisk bröstpump det bästa valet.

Slutsats i vårt bröstpump test

I bröstpumpstestet har vi tittat på följande egenskaper; lomfort, hur enkel, praktisk och effektiv den är att använda och sedan vägs bröstpumpens pris in i det slutliga resultatet. Om brösttrattarna kan anpassas till olika storlekar på bröst och om den har funktioner som gör den mer enkel att använda är det ett bra köp. Även design spelar roll – är den stor eller liten? Flaskorna ska dessutom vara enkla att rengöra och använda.

Testjakts lista över de bästa bröstpumparna

Bröstpump bäst i test blev Medela Swing Maxi Flex. Det är en bekväm och effektiv bröstpump som har en justerbar brösttratt och många bra och smarta tillbehör. Du kan pumpa ett bröst eller båda brösten samtidigt. Den är behändig och du kan använda den med elkontakt och med batterier. Medela Swing Maxi Flex ligger i mellanprisklassen och du får mycket för pengarna. Även de två andra bröstpumparna i testet är mycket bra.

Vanliga frågor om bröstpumpar

Varför kommer det ingen mjölk när jag pumpar?

Du kanske inte får någon mjölk eller bara en litegrann. Det kan vara så när du precis har börjat amma och din mjölk produktion inte har kommit igång. När du börjar pumpa regelbundet kommer din mjölkproduktion att komma igång.

Hur ofta ska jag pumpa för att öka mjölkproduktionen?

Pumpa eller amma minst åtta till tolv gånger per dag. Ju oftare du pumpar dina bröst eller ammar, ju mer ökar mjölkproduktionen. Efter ett par dagars regelbundet pumpande kommer du att se att din mjölkproduktion har kommit igång.

Varför gör det ont när jag använder bröstpumpen?

Det ska inte göra ont när du pumpar ur mjölk. Om det känns obehagligt när du pumpar och du får skavsår på bröstvårtan eller på bröstet, minska då på vakuumet och se till att du har rätt storlek på brösttratten.

Hur länge ska jag pumpa?

Det är bra om du pumpar minst 10 minuter vid första pumpningstillfället. Du kanske inte får ut så mycket mjölk första gången du pumpar. Att pumpa regelbundet brukar få igång mjölkproduktionen. Prova dig fram vad som passar dig bäst.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 04/07/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test