Bästa Sovsäcken för Barn [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det spelar ingen roll om du är en friluftsmänniska eller inte, du kan ha stor glädje av en sovsäck ändå. Om ditt barn ska sova över hos en kompis fungerar en sovsäck mycket bra och är betydligt enklare än att skicka med lakan och täcke. I den här recensionen kommer vi att gå igenom utvalda sovsäck barn och vad du bör tänka på innan du köper en ny sovsäck.

Kort om de tre vinnande sovsäckarna

Vaude Kids Alpli Adjust

-"Tålig syntetisolering med hög isolerande förmåga"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Deuter Little Star

-"Passar utmärkt till sommaren när det är varmt"
Läs hela recensionen >

Bergans Rondane Kids

-"Passar utmärkt för övernattningar hos kompisar eller när ni campar"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

I vårt test om bästa sovsäcken för barn kommer Vaude Kids Alpli Adjust 400 SYN på första plats. Den här sovsäcken räknas som en smart sovsäck och går att förlängas i botten allt eftersom att ditt barn växer. Maxlängden på barnet som ska ha sovsäcken är 135 centimeter. Denna sovsäck passar perfekt att använda vid mildare väder där temperaturen inte går under nollan. Den har en tålig syntetisolering med hög isolerande förmåga för att ditt barn ska hålla sig varmt under natten.

Vaude Kids Alpli Adjust 400 SYN är skapad för att vara så bekväm som möjlig för ditt barn. Den har en inbyggd kudde och en extra ficka på insidan för förvaring av till exempel ett gosedjur. Med sin invändigt fodrade halskrage minimeras värmeförlusten och ditt barn slipper värma upp onödig luft under natten. I vårt sovsäck barn test var den här den absolut bästa modellen av de tre vi valde att prova på.

Sovsäcken från Vaude kommer med ett väldigt mjukt material på insidan som är mycket hudvänligt. En nackdel med den här sovsäcken är dock att det blir väldigt trångt om fötterna, nästan så det inte går att röra dem vilket kan vara obehagligt för en del barn. Den klarar heller inte temperaturer under nollan och passar därför bättre att användas under vår/sommar och sommar/höst, alternativt inomhus på vintern.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt test kommer sovsäcken Deuter Little Star från Deuter. Denna sovsäck är mycket flexibel och har en funktion där du kan förlänga botten på den och på så sätt använda den under tiden ditt barn fortfarande växer. Den passar utmärkt till barn som är mellan 90 och 130 centimeter långa. Den kommer även med dubbla dragkedjor som gör det mycket enklare att lägga barnet i sovsäcken när det är dags att sova.

Deuter Little Star kommer också med en justerbar huva för perfekt passform. Denna sovsäck kommer med 1-lagerskonstruktion och passar därför inte att använda när det är under noll grader utomhus. Tyvärr tål inte denna sovsäck väta och bör därför inte heller användas om det är blött ute. Den passar bättre för användning i torrt klimat eller inomhus när ditt barn sover över hos en kompis. Den är också något dyrare än många av dess konkurrenter.

Fördelar

Nackdelar

Sist men inte minst har vi på tredje plats Bergans Rondane Kids Left. Denna sovsäck är tillverkad för att användas på sommaren men det går även bra att använda den vid övergångsperioderna vår/sommar och sommar/höst. Passar utmärkt för övernattningar hos kompisar eller när ni campar. Med sina 150 centimeter passar denna sovsäck för lite äldre barn men tänk på att en sovsäck inte ska vara för stor, då tar det onödigt lång tid att värma upp luften i sovsäcken när ditt barn lagt sig.

Även denna sovsäck, precis som den från Deuter, klarar varken kyla under nollan eller väta. Sovsäcken är stoppad med hålfiber och tillverkad av ett material som är mycket skonsamt för huden. Den här sovsäcken är den dyraste av de tre vi har listat men den är av väldigt god kvalitet och håller länge. Sovsäcken kan tvättas i maskin men försök att tvätta den så sällan det bara går för att inte skada stoppningen.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Sovsäck barn – Vad bör man tänka på?

Som småbarnsföräldrar har du allt som oftast en hel del utgifter som är kopplade till barnen. Första gången du ska köpa en sovsäck till ditt barn kan det lätt hända att du försöker spara in på pengar genom att köpa en billig variant. Tänk då på att en dyrare variant i bra kvalitet håller betydligt längre och är på så sätt ett smartare och billigare alternativ i längden.

Vi rekommenderar därför dig att inte köpa den billigaste varianten du kan hitta utan att du faktiskt lägger några kronor extra för att få en bra sovsäck som håller. En sådan sovsäck ska vara hållbar och den ska gå att tvätta i tvättmaskin. Tvätta sovsäcken så sällan det går för att undvika att stoppningen blir skadad, det räcker ofta gott och väl att du vädrar den efter användning.

Dun eller syntet

När det är dags att köpa sovsäck kommer de flesta av dem fyllda med ett av två olika material; dun eller syntet. En sovsäck i dun är oftast väldigt varm och det är därför viktigt att vara noga med att inte ha för mycket kläder på sig när man sover i den. Den går också att trycka ihop och blir på så sätt enklare att förvara.

Syntet är det andra materialet en sovsäck kan vara stoppad med. Dessa sovsäckar är inte lika varma och en del av dem klarar inte kyla. Var noga att se till att sovsäcken du köper klarar av de temperaturer ditt barn ska vara i. Nuförtiden är syntetsovsäckarna minst lika bra och varma som en sovsäck i dun, dock är en del enbart gjorda för att användas i varmare klimat.

För- och nackdelar med dun respektive syntet

Det finns givetvis både för- och nackdelar med dun och syntetmaterial. Dun är fjäderben från gäss och ankor och är för det mesta väldigt varma att sova i jämfört med många sovsäckar gjorda i syntet. Dunet gör att sovsäcken är väldigt lätt och enkel att vika och tar därför mindre plats. Nackdelen med dun är att den är dyrare och eftersom fjädrarna kommer från djur avstår en del människor.

Om du inte vill använda en sovsäck med dun från fåglar finns det en mängd olika modeller i syntetmaterial. Syntetmaterial är bättre på att hålla borta väta om det skulle vara så att det blir blött i tältet på natten. En syntetsovsäck kostar i regel betydligt mindre. Om en sovsäck i syntet ska ha samma värmande egenskaper som en som är gjord i dun är den dock betydligt tyngre.

Storlek och vikt

Något som är viktigare än tyngden är storleken på sovsäcken. Har ditt barn en för stor sovsäck kan det vara lika obehagligt och obekvämt som en sovpåse som är för liten. Vill du att sovsäcken ska hålla ända upp i tonåren kan du binda ihop underdelen med ett bälte eller band för en bra passform. Det finns även sovsäckar för juniorer och dessa kan du justera storleken på.

Du kan med andra ord ställa in den på den kortaste varianten när ditt barn är mindre och sedan justera den när ditt barn växer. Ett tips är att köpa en sovsäck som inte har en massa barnsliga motiv på för då kommer den troligtvis inte användas när ditt barn vuxit upp och blivit tonåring. En sovsäck gjord i dun väger betydligt mindre än en i syntet.

Pris och kvalitet

Det finns som sagt en mängd olika sovsäckar att välja mellan och i slutändan faller det oftast på priset. Om du inte vill spendera en massa pengar på en sovsäck rekommenderar vi att du köper en i syntetmaterial, den är betydligt billigare än en sovsäck stoppad med dun och nu för tiden håller de nästan samma värmekvalitet. Tyvärr är syntetsovsäcken betydligt tyngre och otympligare att packa ner.

När det kommer till kvalitet bör du först fråga dig själv vad den ska användas till och hur ofta den kommer att användas. Är det så att du och ditt barn använder sovsäcken ofta kan det vara en god idé att betala lite mer för att få en sovsäck med hög kvalitet som håller längre. Köper du en sovsäck som håller längre är det även ett klimatsmart val.

Sovsäck till barn - Vanliga frågor och svar

Det beror på vad den ska användas till. Ska den användas i ett kyligt klimat behöver den tåla kyla och gärna leda bort fukt. Ska den användas för inomhusbruk till exempel vid övernattningar räcker det med en enklare modell.

Om du tar om hand om din sovsäck på ett korrekt sätt kan den hålla i många år, upp till 15 år. Dun håller i regel längre än syntet som kan tappa sin förmåga redan efter 4 till 5 år.

Tvättas sovsäcken för ofta kan stoppningen i den slitas alldeles för fort. Det är bättre om du istället för tvätt vädrar sovsäcken efter varje användning. Försök att tvätta sovsäcken så sällan det bara går.

Förvara aldrig sovsäcken i påsen under längre perioder, då kan dess isoleringsförmåga minska och är det fuktigt kan den mögla. Häng istället upp sovsäcken på en torr plats som till exempel i en garderob.

Sovsäck barn – Sammanfattning

Det finns en mängd sovsäckar att välja mellan på marknaden. Vi hoppas att du efter att du läst denna recension blivit lite klokare på vad det är du behöver tänka på innan du köper en ny sovsäck till ditt barn. Om du tar hand om sovsäcken på ett bra sätt och tvättar den så sällan det bara går kan den hålla under hela ditt barns uppväxt.

Lämna en kommentar