Bästa Viktvästarna För Din Träning (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka viktvästar som är bäst i test enligt vår testpanel!

En viktväst är en bra investering för alla som tränar! Vill du bli bättre och starkare kommer du ha användning av den i en mängd olika övningar och träningsformer. I vårt test av viktvästar kommer vi att gå igenom de egenskaper en viktväst bör ha, men också vad du behöver tänka på när du ska inhandla en väst som ska passa dina behov.

Det krävs lite olika västar till olika aktiviteter. Exempel på träningsformer där det är passar att använda en viktväst är till exempel löpning, promenader, gym och crossfit. Att köpa en väst som går att anpassa rent viktmässigt kan vara en klok idé. Förmodligen kommer du med tiden att utvecklas och då eventuellt vilja kunna belasta din kropp än mer. Vinnaren i vårt viktväst-test är västen från Master Fitness, detta tack vare sin fina passform och bra pris! Den passar utmärkt på gymmet med sina 10kg, respektive 20 kg.

En viktväst är väldigt skonsam för kroppen och ryggen då du inte behöver oroa dig för fel teknik, vilket kan orsaka skador. Fria vikter eller andra redskap finns det större risk att du kan skada dig av genom felaktig användning. Fortsätt läsa artikeln för mer information om bästa viktvästarna.

1. Vinnare och bäst i test är viktvästen från Master Fitness

Fördelar

 • Rejäl och kraftig
 • Många fickor
 • CE-märkt

Nackdelar

 • Få storlekar

Specifikationer

Mer om viktvästen från Master Fitness

Vinnaren och bäst i vårt test av viktvästar är västen från Master Fitness. När du ska träna med viktväst är det viktigt att den sitter bra och känns behaglig och det kan vi verkligen säga om denna viktväst. Den satt helt perfekt på små och medelstora personer, men om du är av större storlek kommer du att behöva leta efter en annan modell.

Viktvästen från Master Fitness är tillverkad i ett mjukt syntetmaterial och har väldigt goda justeringsmöjligheter. Med sina kraftiga kardborrelås kommer den sitta på plats utan några problem och skapar en bra passform. Den kommer i två olika vikter på 10 respektive 20 kilo och har två storlekar vilket är medium och large.

Tack vare dess goda kvalitet har vi valt att sätta den här viktvästen på första plats. Den är billigare än de två konkurrenterna i testet och har en bättre passform. Den känns faktiskt väldigt behaglig att bära och är inte lika otymplig som många andra västar kan vara.

2. Tvåa blev viktvästen från Gymleco Tactical-Weight-Vest

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • God passform
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om det viktvästen från Gymleco Tactical-Weight-Vest

På andra plats i vårt test av viktvästar, men först bland premiumprodukterna kommer Gymleco Tactical-Weight-Vest. Vid första ögonkast kan den här västen se lite klen ut med ganska dålig kvalitet, det kunde inte vara mer fel. Det är en mycket gedigen och robust viktväst som sitter väldigt bra på kroppen och är väldigt luftig på sidorna.

En nackdel är att den endast kommer i en vikt – 9 kg. Men du kan köpa till en viktplatta för att öka på vikten upp till 13,6 kg. Om du är nybörjare passar den här modellen bra men om du har tränat ett tag kan det behövas mer vikt. Om du är ute efter en viktväst med mer vikt kan vi rekommendera våra andra två modeller i testet.

Även den här viktvästen fästs med kardborrelås för bra passform. Den sitter dessutom kvar tätt på kroppen utan att flytta sig när du gör dina övningar, vilket annars kan vara otroligt irriterande. Vi kan varmt rekommendera den här viktvästen till alla er som precis börjat träna eller har tränat ett tag och vill öka motståndet i dina övningar.

3. På en tredjeplats kommer viktvästen från Nordic Fighter

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • God rörelsefrihet
 • Sitter stabilt

Nackdelar

 • Många viktplattor

Specifikationer

Mer om viktvästen från Nordic Fighter

På tredje plats i vårt viktväst test kommer viktvästen från Nordic Fighter. Det här är en väst med mycket god rörlighet eftersom den inte omsluter hela dig utan endast har ett par kardborreband på sidan. Nackdelen med det är att den inte sitter lika bra och still som till exempel vår testvinnare.

Viktvästen från Nordic Fighter har mycket bra ventilation så du slipper bli för varmt under passet. De olika vikterna placeras fram och bak, vi föredrar dock en väst med flera småvikter istället för endast ett par stora då balansen blir bättre i västen. Det finns olika viktpåsar att köpa till för att anpassa vikten efter dina önskemål.

Den här västen passar dig som är nybörjare på gymmet. Dock passar den även för avancerade idrottare, till exempel löpare, eftersom vikten på västen inte är så hög. Har du aldrig tidigare testat en viktväst kan det vara bra om du gör det innan ditt val för att se hur tung den ska vara för att passa dina behov.

Viktväst test – Köpguide

När du ska inhandla en viktväst är det ett par saker du behöver överväga innan du bestämmer dig. Balansen på västen ska vara jämt fördelad då det gör den mer bekväm och du överbelastar inte en sida mer än den andra. Viktigaste av allt är passformen och hur bra den sitter på just dig.

Om du använder västen på gymmet är kanske inte passformen det viktigaste men om du har den på dig vid löpning eller gång och den inte sitter bra kommer det bli otroligt obekvämt att gå runt med den. Det kommer till slut leda till att motivationen försvinner.

Hitta bäst i test viktvästar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test viktvästar hos oss på Testjakt.se!

Stryktålig

När du är på gymmet eller är ute i skogen och springer är det bra om västen är stryktålig eftersom den utsätts för en hel del påfrestning vid träning. Materialet ska vara slitstarkt och gärna mjukt för att den ska kännas skön mot kroppen.

Köper du en viktväst i sämre kvalitet kommer du snart att märka att den lätt går sönder i sömmarna. Då blir det billigare att köpa en ordentlig väst från början och dessutom mer miljövänligt. Satsa därför på en väst med beprövad god kvalitet som våra tre vinnare.

Passform

Passformen är absolut viktigast om du ska springa med västen. Ska du till exempel gå eller träna på gym har passformen inte lika stor betydelse eftersom den endast används under kortare perioder på gymmet och när du går hänger och slänger den inte på samma sätt som vid löpning.

När du är ute och springer med en väst måste den sitta väldigt tätt inpå kroppen för att inte hänga och slänga. Det är i princip omöjligt att springa längre sträckor med en väst som far omkring på kroppen och dessutom är det obehagligt.

Vikt

Det finns massvis med västar på marknaden som kommer i olika vikter. De allra vanligaste är 10, 20 och 30 kilo men det finns också västar som väger upp till 70 kg. Ska du gå eller springa med en väst rekommenderar vi en väst med ganska låg vikt.

Vikten är av stor betydelse beroende på vad du ska göra med västen. Är den tänkt att användas på gymmet för att bygga muskler kommer du behöva en väst som är lite tyngre. Bara du kan veta hur tung och hur mycket du orkar. Ska du springa med västen bör du använda en lättare på mellan tre och tio kilo.

Pris

Hur mycket något kostar spelar ofta en stor roll när det är dags att välja produkt men kom ihåg att du får oftast mer kvalitet för mer pengar. Ska västen användas sparsamt går det precis lika bra att köpa en billigare modell så länge vikten passar och den sitter bra.

Ska du använda västen ofta i träningssyfte kan de vara värt att lägga lite extra pengar på en riktigt bra väst som sitter bra med god kvalitet. Om du inte är för hårdhänt med västen kommer den att hålla mycket länge och skulle den spricka i en söm går det alltid att laga med en stark tråd.

Vanliga frågor om viktvästar

Vad är en viktväst egentligen?

En viktväst är en väst med vikter som kan användas vid träning för att bli starkare när din egen kroppsvikt inte räcker till.

Hur mycket kostar en viktväst?

Det varierar mycket men räkna med att den kostar från 700 kronor upp till 2 000 kronor beroende på märke, vikt och modell.

Hur många kilo på viktvästen ska jag välja?

Det är helt upp till dig och någonting endast du som kan svara på eftersom du känner till din egen kapacitet bäst. Prova några olika vikter och se vilken som passar dig bäst just nu.

Går det att få mer vikt på västen när den blir för lätt?

De finns en del västar där du kan byta ut eller lägga till fler vikter för att öka vikten på västen.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test