Bästa Motionscyklarna För Din Hälsa & Kondition (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka motionscyklar som är bäst i test enligt vår testpanel!

“Den bästa träningen är den som blir av”. Att köpa en motionscykel till hemmet gör träningen mer lättillgänglig, vilket ofta därför resulterar i en mer frekvent användning än vid exempelvis ett köp av gymkort. Dessutom är träning på hemmaplan något som inte är beroende av öppettider eller tillgängliga pass eller maskiner. Inte behöver du heller ta dig någonstans eller leta barnvakt. I livspusslet finns det mycket som ska hinnas med och därför är det inte ovanligt att just träningen är det som blir lidande.

Prioritera din hälsa

Att prioritera din hälsa och kondition är viktigt och ibland behöver man skapa möjligheter på hemmaplan för att lyckas att nå sina mål. Din kropp är något som ska hålla hela livet och att ge den omvårdnad och kärlek i form av motion kommer alltid ge positiva resultat, dels i form av endorfiner men även i känslan av starkare kropp.

Andra fördelar med träning på motionscykel kan vara viktnedgång, skonsam rehabträning eller helt enkelt en ökad rörlighet och kondition. Att cykla på motionscykel eller ergometer innebär också att belastningen på leder är betydligt mer skonsam än vid exempelvis styrketräning, löpning eller promenader.

1. Vinnare och bäst i test blev motionscykeln från UB500 JTC SPORT

Fördelar

 • Perfekt för hemmagymmet
 • Testvinnare
 • Stabil
 • Kompatibel med Zwift och Kinomap via bluetooth

Nackdelar

 • Garanti på endast 1 år

Specifikationer

Mer om motionscykeln från UB500 JTC SPORT

Vår testvinnande motionscykel heter UB500 JTC SPORT, den perfekta motionscykeln för hemmabruk, kanske på kontoret eller i den gemensamma lokalen? Detta är en cykel för motion som passar till både dig som nybörjare men även den lite mer rutinerade vältränade individen. Kanske för dig som vill ha en större utmaning på en garanhterat stabil konstruktion bestående av kvalitativa material och funktioner.

Det som uppskattas allra mest med motionscykeln från UB500 JTC SPORT är att du via Bluetooth från din dator eller telefon kan koppla upp dig mot Zwift, en virtuell värld där du kan delta i olika tävlingar och träningar tillsammans med andra cyklister från hela världen. Det innebär alltså att du kan cykla i Asien eller i Frankrike, virtuellt. Resultatet av att träna tillsammans med träningskompisar kan göra att du sporras att klara hela passet och få upp träningsglädjen och motivationen. Perfekt för dig som vill träna hemma men ändå ha känslan av gemenskap då ni även kan chatta och konversera i appen.

Andra fördelar med denna motionsscykel är att sadeln till UB500 JTC SPORT går att justera i både höjd och sidled, även höjdjustering av benen är möjligt. Detta är viktiga aspekter att se till då dessa inställningar är avgörande för att kunna hitta en bekväm träningsposition, vilket kan resultera i att du i högre utsträckning kan undvika skador och värk.

En annan uppskattad aspekt är de 32 nivåerna av motstånd att välja mellan. Fördelar med en motståndsregleringen som är magnetisk är att den ger en jämnare känsla vid cykling och även en tystare ljudnivå.

Vikten på svänghjulet ligger på 6,5 kg vilket är på gränsen för vad rekommendationen är på rent viktmässigt. Påverkan av ett för lätt vikthjul sker ofta på hur behaglig och jämn cykelns gång är. Önskvärd vikt på ett svänghjul för en motionärs motionscykel ligger kring 6-8 kg, däremot upplever flera användare trots den lätta vikten på svängjulet att att UB500 JTC SPORT är otroligt jämn och stabil att cykla på. Rent motståndsmässigt ger UB500 JTC SPORT även den mer vältränade motionären en rejäl utmaning.

Fördelar med att materialvalen är av god kvalitet är att cykeln känns prisvärd sett till vad man får för pengarna. Motionscykelns vevarmar, sadelstolpe och även displayens ram är helt gjorda i aluminium, ett viktmässigt lätt, men starkt material. En kvalitativ cykel med motiverande funktioner som Zwift gör detta till vår bäst i test vinnare av motionscyklar!

2. På andraplats i vårt test kom motionscykeln från Finnlo Exum III

Fördelar

 • Elektromagnetiskt motstånd
 • Pulsmätare ingår, dock kan även bröstrem köpas till separat
 • Väldigt prisvärd!
 • 18 träningsprogram

Nackdelar

 • Ingen plats att förvara din telefon
 • Något svår engelsk beskrivning för montering (kika på youtube för enklare beskrivning!)

Specifikationer

Mer om motionscykeln från Finnlo Exum III

Motionscykeln Finnlo Exum III är en en oerhört prisvärd modell sett till vad du rent kvalitetsmässigt och funktionsmässigt får för prislappen. En annan stor fördel är en motionscykeln i denna mellanprisklass inte vanligtvis utrustad med elektromagnetiskt motstånd. Resultatet av detta blir en jämn och mjuk cykling vid användning av denna bäst i test ergometer. Svänghjulsvikten ligger på 8 kg, vilket bidrar till den härliga jämna och tysta känslan även vid mer explosiva pass.

Tack vare den belysta displayen håller du enkelt koll på dina resultat, även i mörkare rum. Displayens monitor visar bland annat din tid, vilken hastighet du håller, din distans, watt/effekt, din kaloriförbrukning, pedaltramp per minut och puls. Skulle du vilja ha en mer exakt puls än den som erbjuds via fingret eller örsnibb kan du köpa till en bröstrem vilket ger betydligt mer korrekta avläsningar.

Motståndet ligger mellan 25-400 watt och du kan justera det med steg på 5 watt. Andra fördelar med denna motionscykel är att det även finns en hållare för din mobil eller surfplatta i nederkanten av displayen. Du kan alltså tack vare hållaren kika på något via Netflix i din surfplatta samtidigt som du tränar.

För dig som önskar underhållning kan du också placera motionscykeln framför din tv för att förena nytta med nöje. En annan stor fördel för just denna motionscykel är att sadeln är oerhört mjuk och bekväm, vilket resulterar i att den fungerar utmärkt även för lite större bakdelar.

3. På en tredjeplats kommer motionscykeln från Abilica Premium UB BT

Fördelar

 • iConsole, Zwift och kinomap
 • Stabil
 • Kvalitet
 • Enkel inställning av sitthöjd och position

Nackdelar

 • Dyr
 • Dålig bruksanvisning på engelska

Specifikationer

Mer om motionscykeln från Abilica Premium UB BT

I det lite högre prissegmentet hittar vi motionscyklen från Abilica Premium UB BT. För att hänvisa till det lite högre priset är detta alltså en motionscykel för dig som ställer höga krav på kvalitet och funktion. Vilket denna motionscykel levererar med bravur!

Svänghjulets vikt ligger på 9 kg, vilket gör att du kan pusha cykeln riktigt hårt utan att uppleva minsta känsla av ojämnhet eller obalans i din cykling. Motståndet är elektromagnetiskt, vilket skvallrar om den högre kvalitet och finish denna cykel innehar, konstruktionen är förstärkt vilket gör att den klarar tuffa tag och tung användarvikt. Resultatet blir därför en jämn och mjuk cykling.

Ytterligare en positiv aspekt på denna motionscykel är den grymma displayen. På denna display finner du all information du behöver i form av kaloriförbrukning, watt, varv per minut, puls, distans och hastighet. Du kopplar också enkelt samman motionscykeln Abilica Premium UB BT med din smartphone eller surfplatta via bluetooth. Att cykeln stödjer apparna iConsole, Zwift och Kinomap gör att du enkelt kan ge dig ut på virtuella cykelpass framför din tv, surfplatta eller smartphone. Värt att nämna är därför också fördelen med att finns en hållare avsedd för din surfplatta precis vid displayen.

Det finns även 32 olika motstånd av variera mellan och för dig som vill effektivisera din träning skapar detta en bred variation på pass. Andra fördelar för dig som vill ha en effektiv träning är att 14 stycken förvalda program finns installerade på den stora touch-displayen. Motionscykeln Abilica Premium UB BT flyttas även enkelt runt med hjälp av transporthjulen som är placerade under cykeln. Resultatet av detta är att du slipper ha din motionscykel stående synligt vid kalas eller andra olämpliga tillfällen. Rulla iväg och rulla fram, busenkelt och mycket uppskattat!

Detta är en motionscykel för dig som tränar hårt och seriöst eller bara vill ha något av det bästa marknaden har ett erbjuda!

Köpguide-motionscyklar

För dig som går i tankar kring att införskaffa en motionscykel hoppas vi att vårt bäst i test av motionscyklar kan hjälpa dig en bit på vägen. Det finns otroligt många motionscyklar på marknaden och vi har försökt avgränsa utbudet genom att plocka ut 5 modeller av motionscyklar som passar allt från nybörjaren till de mer tuffa träningspassen eller intervallerna.

Den första frågan du bör ställa dig vid valet av motionscykel är således på vilken nivå av träning du tänker använda din motionscykel. Är du nybörjare och planerar att starta med att cykla lite lätt några gånger per vecka? Eller vill du ha en skonsam träningsform och använda din motionscykel primärt för rehabträning, för att lindra värk eller som uppvärmning inför andra typer av träningsformer?

Svänghjulsvikt

Ska du träna mer intensivt på din motionscykel och har högre krav, alternativt vill utföra hård intervallträning bör du välja en modell baserat på dina behov. En högre svänghjulsvikt och en stabilare konstruktion är att föredra. En bra svänghjulsvikt för tuffare träning ligger på 8-10 kg, minst. Här får du kvalitetsmässigt vad du betalar för!

Garanti-tid för din motionscykel

En motionscykel för hemmabruk har vanligen en garantitid på mellan 1-3 år, vilket motionscyklar som inköpes till gym eller offentliga anläggningar inte har. Var noga att kolla upp just garantitiden när du ska göra ditt inköp, det kommer underlätta om du skulle få problem med eventuella funktioner eller delar på din motionscykel.

Högt insteg eller lågt insteg

Hur högt eller lågt insteg en cykel har kan vara avgörande vid val av motionscykel. Du bör alltid vara extra noga med att kika på denna aspekt om du är äldre eller har rörelsesvårigheter.

Att ha en cykel med högt insteg kräver en högre rörlighet och det kan fungera för den utan värkproblematik eller andra bidragande faktorer till nedsatt rörlighet. Ett lägre insteg är att föredra då det är enklare att komma av och på motionscykeln. Även om är rörlig kan inköpet av en motionscykel vara avsett för primärt rehabträning av exempelvis knän. Att behöva göra en häftig rörelse vid av och på-stigning är då något som du förmodligen vill och bör undvika.

Hitta bäst i test motionscyklar hos oss på Testjakt.se!
Hitta testvinnande motionscyklar hos oss på Testjakt.se!

Motstånd

I våra specifikationer av respektive motionscykel har vi nämnt om modellen i recensionen har ett elektromagnetiskt motstånd EMS, ett elektroniskt motstånd eller helt enkelt ett manuellt vred. Överlag är det vanligast att dyrare premium-motionscyklar har ett elektromagnetiskt motstånd. Detta på grund av att det håller bättre, är underhållsfritt och ger en jämn och mer behaglig cykling.

Storlek och vikt

Något som är viktigt att kika på är måtten på din framtida motionscykel. Anledningen till att måtten är viktiga är för att kunna avgöra om du har plats att förvara din motionscykel. Alltså helt enkelt om du har möjlighet att ha din motionscykel stående på en bestämd yta, eller om du kommer behöva flytta undan den då den ej används. Är svaret det sistnämnda finns det en del modeller med transporthjul vilket förenklar eventuella förflyttningar av din motionscykel.

Den lättaste motionscykeln i vårt test och även vår budgetvinnare, Master Fitness B4210, ligger på 27 kg. Det kan skilja sig rejält mellan vikten och materialet i motionscyklarna, som exempelvis vår premiumvinnare Abilica Premium UB BT ligger på respektingivande 46 kg, hela 19 kg tyngre än budetvinnaren. Som vi nämnt tidigare är detta rejäla vikter att behöva flytta dagligen, än mer så utan hjul. Ta denna aspekt i åtanke när du väljer en motionscykel med eller utan transporthjul.

Använd en matta

Det ultimata är ju självklart att finna en plats i hemmet där motionscykeln kan stå placerad alltid. Att använda en matta under din nyinköpta träningscykel kan vara klokt. Detta hjälper till att skydda ditt golv från repor, skador och slitage. Även svett och vatten är sådant som kan orsaka färgskiftningar och skador på exempelvis ett parkettgolv. De flesta återförsäljare lagerför detta idag då det är något som ofta säljs tillsammans med motionscyklar.

Pris och kvalitet

Det finns alltså som vi nämnt tidigare en mängd olika motionscyklar att välja mellan idag. Därför har vi i vårt test försökt avgränsa urvalet för dig. Framförallt även för att visa att du kan du få en bra motionscykel för enkel hemmaträning till en summa omkring 3000kr. Har du däremot möjlighet och budget för en högre summa än så får du en rejäl och välfungerande trainer /ergometer för omkring 7000-10000kr, eller mer.

Dyrast är inte därför alltså inte alltid bäst och även du som kikar på en motionscykel i mellanprisklassen kan få en riktigt bra träningsscykel att motions- och konditionsträna på. Men en annan fördel är också att den kan hänga med under din utveckling och vara i gott skick under många år framöver. Så att välja en motionscykel med god kvalitet och bra användarrecensioner resulterar vanligen i ett bättre köp, vilket är bra för både din plånbok och för miljön.

Cykla i en virtuell värld- Zwift

Flera av våra testvinnande motionscyklar är utrustade med Bluetooth och detta gör att du kan synka din motionscykel till exempelvis den populära appen Zwift.

Zwift är ett abonnemang som du kan prenumerera på månadsvis och genom appen kan du sedan tillsammans med andra cyklister både interagera, cykla och tävla i en så kallad virtuell värld. Bestäm själv om du vill cykla ett lopp i de franska alperna, eller varför inte ta en tur i Rom? Som ett resultat av denna tekniska utveckling fastnar fler och fler idag för cykling.

Varför ska du införskaffa en motionscykel?

Cykling är en skonsam träningsform för att den inte belastar dina leder lika tungt som många andra träningsformer. Under vinterhalvåret kan du som annars löptränar och promenerar fortsätta motionera trots snöoväder. Det kan också spela in om det är minusgrader och regn eller också av andra anledningar som att man är mörkrädd.

Att testa olika motionsformer är roligt och alltid något positivt för hälsan. Vi på Testjakt uppmuntrar dig i din hälsoresa och önskar dig lycka till på dina cykelturer.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test