Bästa Solglasögonen För Barn (Bäst i Test 2023)

I denna artikel kommer vi recensera vilka solglasögon för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Det är lätt att glömma bort att skydda barns ögon mot solens farliga strålar. Eftersom barns ögon är känsligare än vuxnas är det extra viktigt med solglasögon. Barnens ögon har en lins som är mer biologiskt aktiv, och den släpper därmed också igenom större mängder UV-strålning än vad linsen på en vuxen/äldre person gör. Med ett par solglasögon kan du som förälder säkerställa att ditt barns ögon är ordentligt skyddade.

Om barns ögon utsätts för solens farliga strålar i ung ålder utan skydd kan det leda till problem med synen i vuxen ålder. Det är därför viktigt att se till att barnen använder bra solglasögon för barn.

Om vi vuxna upplever solens strålar och ljuset utomhus som störande upplever förmodligen barnen samma känsla. Däremot har barnen inte möjlighet att uttrycka sig på samma vis, det är vår skyldighet att hjälpa dom. Gör ditt barns ögon en tjänst och skydda dom mot solen med ett par solglasögon anpassade till barn.

1. Vinnare och bäst i test blev solglasögonen för barn från Ki ET LA 

Fördelar

 • Olika färger
 • Perfekt passform
 • Modern rund form

Nackdelar

 • Passar åldern 4-6 år

Specifikationer

Mer om solglasögonen för barn från Ki ET LA 

Du som är ute efter det allra bästa för att skydda ditt barns ögon bör investera i det franska märket Ki ET LA som tagit barnvärlden med storm. Förutom att de skyddar barns ögon till 100% mot UV-strålar, skyddar de även mot det farliga blå ljuset som Ipads och telefoner ger ifrån sig. Solglasögon för barn med en dubbel funktion!

Ki ET LA har som sagt tagit barnvärlden med storm och vinner alla slags kvalitetstester. Just kategorin solglasögon för barn har de helt tagit över, mycket tack vare Blue Ray Filter som alla deras solglasögon har. De är såpass hållbara att de anses var “okrossbara”, skalmar och annat går att böja i alla riktningar, linserna är anti-scratch behandlad och även de okrossbara. Modellen kommer i en rund variant som är både modern och skön att ha på sig!

2. Tvåa blev solglasögonen för barn från Izipizi

Fördelar

 • Ergonomisk design
 • Flera olika färger
 • Perfekt för de lite äldre barnen

Nackdelar

 • Ej okrossbara

Specifikationer

Mer om solglasögonen för barn från Izipizi Solglasögon

Du som är ute efter de bästa solglasögon för ditt mindre barn bör investera i dessa häftiga solglasögon. Unisex designen finns i flera olika färger och ger 100% UV-skydd till barnens känsliga ögon. Det justerbara bandet i silikon säkerställer att glasögonen håller sig på plats i alla situationer och inte tappas bort.

Anledningen till att just dessa solglasögon vinner bästa premium i de allra flesta solglasögon för barn test är den ergonomiska broformen utformad för barns ansikten. Det här är solglasögon barn tycker om att bära när de upptäcker världen utomhus. Samtidigt kan du som förälder känna dig helt trygg då ditt barns ögon är skyddade.

3. På en tredjeplats kommer solglasögonen för barn från Ki ET LA Diabola

Fördelar

 • Blue Block Filter
 • Okrossbara
 • Sitter på plats även på de minsta

Nackdelar

 • Passar endast 0-1 år

Specifikationer

Mer om solglasögonen för barn från Ki ET LA Diabola

De återvinningsbara solglasögonen från det franska märket Ki ET LA är 100% okrossbara samt 100% säkra mot solens farliga UV strålar som kan skada ögonen på lång sikt. Dessa solglasögon för barn levereras med en söt liten påse och ett praktiskt snöre för att hålla glasögonen på plats.

Tack vare den okrossbara designen och det faktum att dessa solglasögon är tillverkade av återvunnen plast vinner de många olika bäst i test. Men utöver dessa praktiska funktioner blockerar även dessa solglasögon det farliga blå ljuset från datorer, skärmar, Ipads och telefoner. Vilket många föräldrar idag eftersöker i just solglasögon. Storleksmässigt är detta ett par solglasögon för de allra minsta barnen, rekommendationen för användning är 0-1 år.

4. På en fjärdeplats kommer solglasögonen för barn från Real Shades Explorer

Fördelar

 • Okrossbar design
 • Avtagbart band

Nackdelar

 • Bandet har en tendens att fastna i håret

Specifikationer

Mer om solglasögonen för barn från Real Shades Explorer

Solglasögon för barn bör vara hållbara eftersom barn gärna leker vilda lekar. Dessa okrossbara, böjbara solglasögon passar därför helt perfekt för barn upp till fyra år. Det justerbara bandet håller glasögonen på plats även när barnet leker och rör på sig. Men det smidigt och snabbt att ta av för de stunder barnet föredrar att vara utan.

Real Shades Solglasögon Explorer vinner de allra flesta tester tack vare den okrossbara designen. Eftersom barn sällan är försiktiga med saker är det en god investering att köpa dessa solglasögon till små barn. Oavsett om ni semestrar utomlands eller håller er hemma i Sverige är det viktigt att använda solglasögon för barn. Utomlands är dessutom solens farliga strålar starkare och därmed är det ännu viktigare att skydda ditt barn.

5. På en femteplats kommer solglasögonen för barn från Wo Am

Fördelar

 • Snygga
 • Fina färger
 • Skyddar mot UV-strålar

Nackdelar

 • Ej okrossbara

Specifikationer

Mer om solglasögonen för barn från Wo Am

I vårt test valde vi att ta med ett par solglasögon från Wo Am. Barn trivs ofta bäst om de inte känner av att de bär solglasögon överhuvudtaget. Detta par är superlätta, tillverkade av polykarbonat.

De skyddar mot både solens farliga UVA och UVB-strålar och ger ett behagligt ljus som gör det enklare för barnet att se när det är väldigt ljust ute. Solglasögonen är tillverkade i Frankrike och nämns ofta av föräldrar, användare och i tester tack vare sin moderna och tuffa design. Den runda passformen gör de dessutom väldigt bekväma att bära. Vi uppskattar att de finns i olika färger och även i flera storlekar att välja mellan, 0-2 år, 2-4 år eller 4-6 år.

Köpguide – Välj rätt solglasögon för barn

Barn är mycket känsligare mot solens farliga strålar än vad vuxna är. Och precis som du använder solkräm och kläder med UV-skydd till barnen borde du använda solglasögon till barn. Dessutom tillbringar ofta barn mycket mer tid utomhus i solens strålar än vad vuxna gör.

Solglasögon för barn borde vara okrossbara och inte heller ha några lösa delar som barnet kan sätta i halsen. Och självklart bör de ha 100% UV-skydd för bästa möjliga skydd. Men det är bäst att involvera barnet i köpet eftersom de bästa solglasögonen är de som används.

Hitta bäst i test solglasögon för barn hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test solglasögon för barn hos oss på Testjakt.se!

Okrossbar design

Eftersom små barn inte har hunnit lära sig att vara försiktiga med sina tillhörigheter är det bäst att leta efter solglasögon i en okrossbar design. Med en okrossbar design slipper du köpa nya solglasögon titt som tätt samt att du slipper oroa dig.

Om ett litet barn lyckas ha sönder ett par solglasögon finns det stor risk att barnet stoppar de lösa delarna i munnen och därmed sätter i halsen. Undvik enkelt problemet genom att endast se efter okrossbara solglasögon som har tillverkats i ett stycke. För de äldra barnen går det självklart att välja en annan typ av design.

100% UV-skydd

Det finns otaliga solglasögon för barn på marknaden men alla är inte bra för ditt barns ögon. Endast de solglasögon som faktiskt erbjuder 100% UV-skydd är bra nog. Men se gärna efter solglasögon som skyddar mot mer än endast UVA-strålar.

Barn ögon är extra känsliga mot solens farliga strålar eftersom deras linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat är större. Flera ögonsjukdomar förknippas med UV-strålning. Undvik ögonsjukdomar senare i livet genom att använda solglasögon för barn.

Utgå från barnets ålder

När du köper solglasögon för barn är det viktigt att se efter vilken ålder som rekommenderas av tillverkaren. Eftersom ett barn i ett ettårsåldern inte använder ett par solglasögon på samma vis som en treåring eller femåring gör.

Vissa barn lär sig snabbt att använda solglasögon utan rem medans andra behöver en rem för att hålla dem på plats mycket längre. Och det är alltid bättre och även lättare om de solglasögon du köper levereras med en praktisk rem.

När behöver man använda solglasögon för barn?

Kanske är du av uppfattningen att solglasögon endast behövs användas då ni är på semester utomlands eftersom solen är starkare där. Så är faktiskt inte fallet, utan barn bör alltid använda solglasögon. Även under sommaren i Sverige blir solens strålar farliga för barns känsliga ögon.

Men det är inte bara under sommaren som solens strålar blir farliga för barns känsliga ögon, utan du bör skydda barns ögon även under vintern. Speciellt de vintrar som snön lägger sig tjock på marken och reflekterar solens strålar bör barn använda solglasögon.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test