Bästa Babyskydden För Din Bebis (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka babyskydd till din bebis som är bäst i test enligt vår testpanel!

Är du gravid och väntar en ny familjemedlem? Då är det dags att börja fundera över vilket babyskydd som ni önskar transportera er lilla bebis i. Ett babyskydd är något som bör införskaffas innan ert barn är fött då det kommer användas när ni ska ta er hem från BB med bil. Du kommer även behöva ha med ett babyskydd om ni tex. ska åka taxi.

Vi valet av babyskydd kan du känna dig trygg med att samtliga produkter i vår recension av babyskydd är testade och godkända enligt säkerhetsstandard och uppfyller de grundläggande säkerhetskraven som anges i den europeiska säkerhetsstandarden ECE R44, men flera är även i-Size-godkända (UN R129) ECE R129/03, vilket är den senaste och hårdaste säkerhetsstandarden för Europa. Ett i-size godkänt babyskydd har genomgått tuffare tester och har även ett fungerande och godkänt sidokrocksskydd, vilket inte krävs av babyskydd som är märkt med enbart ECE R44.

När man talar om bilbarnstolar för de allra minsta så kallas dessa för babyskydd. Det första ditt nyfödda barn behöver för att kunna åka bil är ett babyskydd, sedan kommer en bakåtvänd bilbarnstol och senare även en bälteskudde. Samtliga bilstolar anpassade och särskilt utvecklade baserat på ålder och längd på barnet.

Hur länge använder man babyskyddet?

I detta bäst i test av babyskydd kommer vi alltså fokusera på den bilstol som du behöver till de allra minsta barnen, babyskyddet. Rekommendationen för användning av babyskydd är åldersmässigt kring 0-15 månader, längdmässigt cirka 40-85 cm, viktmässigt upp till ungefär 13 kg. När barnet själv börjar försöka sätta sig upp, när bebisen når rekommenderad maxlängd, alternativt innan bebisens huvud är i linje med överkanten på bilstolen är de dags att byta till nästa bilstol, den bakåtvända bilbarnstolen.

De fem bästa och säkraste babyskydden

Vi har plockat ut de fem bästa babyskydden för att ditt barn ska få en så säkert bilfärd som möjligt. Vi hoppas att vårt bäst i test av de bästa babyskydd som finns att tillgå kommer vara till stor hjälp i ert val.

1. Vinnare och bäst i test blev Babyskyddet från Doona+

Fördelar

 • Förvandlas enkelt till en vagn! Unik lösning!
 • Slipp tungt bärande av babyskydd
 • Går att köpa till Isofix-bas
 • Du slipper ta med barnvagnens chassi

Nackdelar

 • Priset är något högt
 • Går ej att justera för olika lutningar av ryggstödet

Specifikationer

Mer om Babyskyddet Doona+

Vårt testvinnare och det allra smartaste babyskyddet på marknaden anser vi på Testjakt är Doona+. Detta babyskydd kombinerar två viktiga faktorer som alla småbarnsföräldrar eftersöker, hög säkerhet för ditt barn och praktiska funktioner. Detta babyskydd har alltså möjlighet att med ett enkelt knapptryck förvandlas till en vagn! Den ultimata funktionen för att dels spara utrymme i bilen då du slipper ta med chassit och eventuell ligg-eller sittdel när du ska göra ärende, eller ta en promenad i city eller på köpcentrum.

Dessutom så krävs ingen demontering, påsättning av hjul eller liknande, allt är smidigt integrerad i babyskyddet och du bytar mellan vagn/babyskydd till enbart babyskydd på någon sekund.

Själva babyskyddet är ergonomiskt, med ett förstärkt vadderat skydd kring huvudet på barnet, vilket ger stöd och bekvämlighet för din bebis, samt ett ökat skydd vid en eventuell sidokollision. Just sidokrockar är tyvärr är den vanligaste formen av kollisionsolyckor, därav värdesätts ökade sidoskydd mycket. Då bebis är som allra minst och nyfödd kan ni med fördel även använda spädbarnsinlägget för att skapa en mer ombonad känsla och bättre sittstöd för bebisen.

Vid användning av Doona+ babyskydd i bilen så kan ni välja mellan att bälta babyskyddet med hjälp av bilens egna 3-punktsbälte, alternativt införskaffa Isofix-basen som finns att köpa till Doona+. Med en Isofix-bas kan du vara säker på att babyskyddet sitter ordentligt på plats. Det gör det också enklare och snabbare att ta i och ur babyskyddet. Du klickar endast i babyskyddet i basen före bilfärden och klickar ur det när du ska ta en tur i mataffären eller liknande.

Använd med fördel Doona+ för att enklare och smidigare göra ärende eller hämta syskon på förskola eller skola. Ska ni ut och resa kan ni även använda babyskyddet på flyget eller som babysitter. En otroligt mångsidig produkt med flera användningsområden till priset av ett premium-babyskydd. Helt klart värt att investera i!

2. På en andraplats kommer Babyskyddet från Nuna ARRA NEXT

Fördelar

 • Vinnare av Red Dot Design Award 2020
 • Fäll enkelt ryggstödet på babyskyddet till 157° grader liggläge, även i bilen!
 • Isofix-basen möjliggör en roterande isättning av babyskyddet
 • Går att fästa på din barnvagns chassi med hjälp av adaptrar

Nackdelar

 • Måste användas tillsammans med Isofix-basen, Nuna Base Next

Specifikationer

Mer om Babyskyddet Nuna ARRA NEXT

I vårt bäst i test av babyskydd placerade sig Nuna Arra Next mycket högt. Detta babyskydd är inte bara snyggt och stilmässigt tilltalande med sitt veganska läderhandtag. Nuna Arra Next har ävenlyxiga materialval i exempelvis spädbarns-inlägget i form av merinoull. Det är också ett babyskydd med två otroligt uppskattade funktioner för småbarnsföräldrar. Varav den roterande basen är en av de funktioner som många föräldrar värdesätter högt. En roterande bas förenklar i och uttag av barnet ur babyskyddet något enormt. Att slippa vinkla din baby eller sätta i hen från sidledes gör att du har bättre kontroll och en bättre position när du ska bälta din bebis med babyskyddets 3-punktssele.

Den andra uppskattade och användbara funktionen, och även det som bidrar till att flest nyblivna föräldrar väljer just Nuna Arra Next är de justerbara lutningslägena som babyskyddet kan justeras i, inte bara utanför bilen utan även i! Att kunna justera lutningsläget till snudd på liggläge i bilen är ovanligt och det fäller avgörandet för föräldrar som vill erbjuda sitt barn en så bekväm biltur som möjligt.

Utöver dessa otroligt smarta egenskaper har även babyskyddet från Nuna Arra Next ett extra förstärkt skydd vid sidokrockar, SIP (Side Impact Protection system) och ett energiabsorberande EPP-skum som ska bidra till ytterligare skydd. Själva suffletten är lång och skyddar barnet riktigt bra. Suffletten kommer även med en smart tittlucka i mesh-lucka för vädring och ökad ventilation vid stark sol.

Det finns egentligen bara en enda nackdel för Nuna Arra Next babyskydd. Denna faktor påverkar priset då du måste införskaffa Nunas Isofix-bas för att få till en godkänd installation i din bil av babyskyddet. Detta är möjligen negativt för plånboken, men väldigt positivt för säkerheten och enkelheten! Basen möjliggör flera positiva egenskaper så som rotation av bilstolen vid i och urtag av din bebis, men även en korrekt och stabil installation i din bil. Det sistnämnda är fullständigt avgörande om det skulle ske någon form av krock.

3. På en tredjeplats kommer Britax Römer Baby-Safe Core Babyskydd

Fördelar

 • Prisvärd
 • Budget-vänlig
 • Finns Isofix-bas att köpa till
 • Klickljud när den är korrekt installerad i bilen
 • Huvudstödet går att justera

Nackdelar

 • Går ej att justera ryggstödet för lutning eller rotera i sidleds för enklare uttag eller insättning av barnet i bilen

Specifikationer

Mer om Babyskyddet Britax Römer Baby-Safe Core

För dig som eftersöker ett bra och säkert babyskydd till ditt barns första månader i livet finns budgetvänliga Britax Römer Baby-Safe. Tidigare Brio Primo, ett populärt babyskydd som funnits med på marknaden en lång tid. Detta babyskydd går bra att bälta i bilen med hjälp av bilens egna bälte, alternativt väljer du som förälder att införskaffa Britaxs egna Isofix-bas. Detta för smidigare i och uttag ur bilen men också för en säkrare installation.

Prismässigt är babyskyddet Britax Römer baby-safe ett av de allra bästa köpen på marknaden. För både bas och babyskydd betalar du en lägre summa än för enbart babyskyddet hos flertalet av de mest populära märkena. Eftersom vi i testpanelen själva har ägt och brukat Britax babyskydd vi intyga att det egentligen inte finns någon egenskap hos detta babyskydd som gör att du som konsument ska välja bort det. Självklart finns det andra babyskydd med lyxigare material, förenklande funktioner och snyggare design. Men Britax babyskydd fyller sin funktion, den transporterar din bebis säkert och tryggt i bilen. Dessutom har den en vadderad dyna och en ombonad sittdel med ett huvudstöd som går att justera.

Genom att använda adaptrar gör att du kan klicka på babyskyddet från Britax på många olika barnvagnsmärken. För att se om ditt aktuella babyskydd och dess adaptrar är kompatibla med din tilltänkta barnvagn bör du besöka barnvagns-tillverkarens hemsida där denna typ av info ofta finnes. Köper du en Britax barnvagn behöver du inte införskaffa några adaptrar till babyskyddet.

4. På en fjärdeplats kommer Babyskyddet från BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size Babyskydd 

Fördelar

 • Isofix-basen monteras enkelt och indikerar korrekt installation med lampor och ljud
 • Basen kan användas även för nästa bilstol, den bakåtvända bilstolen
 • Magnetfunktion håller selen öppen och underlättar när barnet ska placeras i babyskyddet

Nackdelar

 • Osmidig att klicka av från adaptrarna när den sitter på chassit på din barnvagn

Specifikationer

Mer om Babyskyddet från BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size Babyskydd 

Av babyskydden som finns på marknaden idag anses definitivt BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size som en av de mest populära. BeSafe babyskydd har bland annat vunnit flertalet tester och utmärkelser av bl.a. Testfakta som bäst i test och även vinnare i ADAC som utför tester på en särskild testanläggning i Europa. ADAC anses vara det ledande testerna för bilstolar i Europa och är helt oberoende någon tillverkare. Förmodligen den bästa kvalitets-och säkerhetsstämpel ett babyskydd kan få, vilket alltså tilldelats babyskyddet BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size.

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är ett babyskydd som har flera smarta lösningar som vi uppskattar. Den första märks redan vid montering av Isofix-basen i bilen. Stödbenet har en indikator som blinkar och låter, grön lampa innebär att installation skett korrekt, medans röd lampa och ljud-varning innebär att installationen inte är korrekt. Detta gör att du som förälder kan känna dig helt trygg med att iZi Modular i-Size Basen är korrekt placerad i din bil innan babyskyddet tas i bruk. Vill du istället för att använda basen istället välja att bälta babyskyddet går det alldeles utmärkt.

Så som flera andra babyskydd har även BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size ett spädbarnsinlägg som gör att de allra minsta bebisarna sitter bättre och mer ombonat. Väljer ni att införskaffa Isofix-basen så kommer denna att kunna användas även när det är dags att byta till nästa bilstol, dvs. den bakåtvända bilbarnstolen.

Solskärmen/suffletten på babyskyddet är i UV50-skydd och har god ventilation, ett effektivt skydd mot solens strålar vid användning på din barnvagns chassi. Som övriga babyskydd kan du således även placera BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size på din vanliga barnvagns chassi. Detta gör du med hjälp av adaptrar som fungerar för just ditt barnvagnsmärke. Vilken typ av adapter du behöver beror på vilket märke på barnvagn du har. Vi på Testjakt använde BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size på en Bugaboo Fox 2, vilket fungerade alldeles utmärkt med hjälp av adaptrar.

5. På en femteplats kommer Babyskyddet från Cybex Cloud Z2 i-Size

Fördelar

 • Möjlighet att reglera vinkeln på babyskyddet vilket kan ge liggläge
 • Perfekt för prematurer eller väldigt små bebisar
 • Roterbar bas i 360 grader underlättar i och urtag av bebisen ur bilen

Nackdelar

 • Fungerar ej med gamla basen till Cybex Cloud Z utan endast med nya Cloud Z2

Specifikationer

Mer om Babyskyddet Cybex Cloud Z2 i-Size

Det populära babyskyddet Cybex Cloud Z har fått ett syskon i vår testvinnare Cybex Cloud Z2 i-Size. Denna modell kommer med några välkomna justeringar och uppdateringar. Vikten är lägre, närmare bestämt 15% lättare. Roteringen vid användning av Isofix-basen sker smidigare än tidigare. Även sidokrock- Linear Side-impact Protection-systemet är förbättrat och liggläget/viloläget i bilen går nu att fälla än längre ner för att förhindra att bebisens huvud trillar framåt när hen sover.

Andra viktiga uppdateringar som uppskattas och välkomnas av prematur-föräldrar är att spädbarnsinlägget i babyskyddet Cybex Cloud Z2 i-Size är uppdaterat erbjuder därmed en ännu säkrare och mer ombonad färd för de allra minsta bebisarna som inte ännu har tillräckligt utvecklade nackmuskler. Detta inlägg kan användas till ditt barn är 60 cm lång.

Cybex Cloud Z2 i-Size är även testad med höga betyg av ADAC, Europas ledande oberoende säkerhetstest av bilbarnstolar, och även godkänd med nya säkerhetsstandarden i-Size. Säkerheten är hög och detta är ett utmärkt val för dig som inte vill kompromissa med varken, säkerhet, funktion eller design.

Det vi ser som absolut främsta anledningar till att välja just babyskyddet Cybex Cloud Z2 i-Size är inte att remmarna exempelvis är extra vadderade eller att suffletten har UV-skydd 50. Som småbarnsförälder vill du ha säkerhet i kombination med smarta lösningar. Att kunna rotera babyskyddet 360 grader med en enda hand är ovärderligt och sparar både din rygg och nacke. Att efter användning av Cybex Cloud Z2 i-Size gå tillbaka till ett klassiskt babyskydd utan rotation på basen känns som att förflyttas minst 10 år bak i tiden.

Den näst viktigaste funktionen som vi inte insåg för några år sedan att vi behövde är möjligheten att justera liggläget i ett babyskydd. Fantastiskt! I ett “vanligt” babyskydd utan denna möjlighet ska din bebis enligt rekommendationer inte sitta under mer än max 1-2 h. I ett babyskydd med justerbart liggläge har detta ingen betydelse. Bebisen stormtrivs och du kan låta den sova gott i fullt liggläge. Helt klart värt de extra slantarna!

Köpguide

I vårt bäst i test av babyskydd har vi försökt samla marknadens allra bästa produkter med funktioner som vi tror att du som förälder kommer uppskatta. För att skapa en så bred prisbild som möjligt har vi valt babyskydd i flera olika prisklasser.

När man väljer babyskydd från en auktoriserad återförsäljare kan man vara trygg med att babyskyddet man väljer är testat och uppfyller alla säkerhetskrav. Rent generellt kan man säga att ju mer pengar du väljer att lägga på just ditt inköp av babyskydd desto mer finesser och förenklade funktioner får du. Bor du i city och inte använder ditt babyskydd så ofta kan det räcka med en enklare modell utan Isofix och funktioner som roterande bas. Åker du bil ofta med ditt barn kan ett bra babyskydd med justerbart lutningsläge och roterbar bas vara enormt behjälpligt för smidiga turer i bilen.

Frågetecknen kan vara många inför inköpet av babyskydd. Vi på Testjakt ska försöka förklara det du bör ta hänsyn till vid ert val. Exempel på viktiga frågeställningar som kan underlätta ert val är:

I texten nedan tänkte vi förklara lite mer övergripande kring dessa frågeställningar och även annan viktig information som kan vara bra att känna till innan ni gör ert val av babyskydd.

Har vi mer än en bil?

När man kikar på babyskydd som förstagångsförälder är det svårt att veta vilka frågetecken man kan stå inför när inköpet väl är gjort. Saker man bör veta innan man gör sitt val är bl.a. att ett babyskydd kan användas i bilen på två olika vis; med en Isofix-bas eller genom att bälta fast babyskyddet med hjälp av bilens egna säkerhetsbälte.

Vad ni väljer är helt upp till er och valet kan också baseras på hur ofta ni kommer använda babyskyddet i bilen. Åker du bil dagligen rekommenderar vi att ni väljer att införskaffa en Isofix-bas. Detta möjliggör för en betydligt smidigare isättning och uttag av babyskyddet ur bilen. Du klickar endast fast babyskyddet i basen och ert barn är redo för avfärd.

Har ni två olika bilar så välj att placera Isofix-basen i den bil som barnet oftast kommer transporteras i. I den andra bilen kan man välja att bälta fast babyskyddet. En Isofix-bas kan endast placeras i ett säte som har Isofix-fäste, var noga med att kontrollera detta innan inköp. Dock är det ovanligt att bilar idag inte har just Isofix, men det finns en hel del modeller som exempelvis inte har det i framsätet utan endast i baksätet.

Stäng av airbagen

En del föräldrar väljer att placera sin bebis i baksätet, vilket är rekommendationen då detta är det säkraste stället i bilen för bebisen att transporteras. Många föräldrar dock att placera babyskyddet och sin bebis i framsätet, detta då bebisen kanske är orolig eller skriker vilket kan påverka förarens fokus och göra bilkörningen mindre säker. Här får man själv se till vad som passar en själv och ens barn. Det viktigaste är att du som bilförare kan fokusera på vägen och framföra ert fordon och din viktiga lilla passagerare säkert i trafiken.

Om du väljer att placera barnets babyskydd i framsätet, eller något annat säte där en airbag finns måste ni se till att denna är urkopplad eller avstängd. Hur du korrekt stänger av airbagen finns i bilens instruktionsbok.

Hitta ditt bäst i test babyskydd hos oss på Testjakt.se!
Hitta ditt bäst i test babyskydd hos oss på Testjakt.se!

Att använda babyskyddet på barnvagnens chassi

Det finns flera smidiga lösningar som underlättar för dig som förälder i vardagen. En sådan lösning är att kunna använda babyskyddet på barnvagnen. Detta gör att du slipper väcka din bebis som somnat i bilstolen, du lyfter endast ut babyskyddet och klickar på det på vagnen när du ska hämta syskon eller handla. Genom denna smarta funktion slipper du ta med liggdelen eller sittdelen till din barnvagn och kan alltså enbart packa med chassit till barnvagnen. Vilket spar både tid och utrymme i bilen.

Adaptrar

För att kunna använda ditt babyskydd på din barnvagn behöver du ett babyskydd som är kompatibelt med modellen på din barnvagn, alternativt adaptrar som passar både babyskyddet och modellen/märket på din barvagn.

För att få reda på vilken typ av adapter du behöver behöver du alltså veta vilket babyskydd och vilken barnvagn ni har. Mer info om vilka adaptrar som är kompatibla med vilka babyskydd/barnvagnar finner du på återförsäljarens hemsida, vilka vi har länkat till. De allra flesta babyskydd är kompatibla med de stora barnvagnsmärkena, du behöver endast välja rätt adapter.

Priset

Precis som på flertalet andra produkter till småbarn och bebisar finns det en förhållandevis stor variation i pris. Här kan du själv välja vad du tycker är rimligt att lägga för budget på ett babyskydd. Väljer ni ett babyskydd i det högre prissegmentet får ni funktioner som en vridbar bas vilket kan spara mycket på ryggen när barnet slipper krånglas in i bilen. Du placerar enkelt barnet rätt in och roterar sedan babyskyddet till korrekt position.

Enkelt kan man säga att desto högre budget ju smidigare transporter. Ett babyskydd som är bäst i test har ofta unika funktioner som fällbart läge, roterbar bas och en mjukare och mer ombonad sittyta. Vårt bäst i test babyskydd har även den unika funktionen att kunna förvandlas till en smidig vagn, något som verkligen skapar utrymme i bagaget då du slipper ta er vanliga barnvagn vid kortare ärenden.

Sammanfattning

För att summera vårt bäst i test av babyskydd vill vi börja med att poängtera att samtliga babyskydd i vår recension är testade och säkra enligt hög standard. Vilket du väljer är upp till dig och din partner och er gemensamma budget. Det väsentliga är att samtliga testade babyskydd alla kommer transportera er nya lilla familjemedlem med så säkert som möjligt. Smarta tillbehör som kan vara behjälpliga är en spegel som kan placeras i baksätet vilket gör att du som förare kan se ditt barn trots att denna sitter i baksätet. Vi hoppas att vårt bäst i test av babyskydd har gett dig råd och kommer vara behjälpligt i ert val av babyskydd.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 05/02/2024 •  21 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test