Bästa Skärmaskinerna För Ditt kök (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera skärmaskiner som är bäst i test enligt vår testpanel!

Letar du efter den bästa skärmaskinen? Du finner den här! Vi har gått igenom flera tester av skärmaskiner för att hitta de allra bästa modellerna. Dessutom har vi läst ett flertal recensioner av användare som belyser båda vilka styrkor och svagheter maskinerna har.

Vi presenterar här i vårt test tre olika modeller. En vinnare, en premium och en budget-variant. Vinnaren i vårt test blev skärmaskinen Graef Master M20. Vilken väljer du? Här presenterar vi den information du som användare behöver för att du snabbt ska hitta den bästa skärmaskinen för dig och ditt kök!

1. Vinnare och bäst i test blev skärmaskinen från GRAEF MASTER M20

Fördelar

 • För alla matvaror
 • Barnsäker
 • Höga betyg

Nackdelar

 • Saknar svensk bruksanvisning
 • Tung

Specifikationer

Mer om skärmaskinen från GRAEF MASTER M20

Det spelar ingen roll om du behöver en skärmaskin för kött eller bröd. Med en Graef Master M20 kan du skära precis allt! Det här är en perfekt skärmaskin för pålägg och du kommer antagligen att plocka fram den titt som tätt till annat också. Kanske får den bo på diskbänken för att du använder den så flitigt. Detta vittnar flera användare om. Tänk att baka ditt eget bröd, kunna snabbt och enkelt skiva upp det och sedan frysa in. Perfekt!

Graef Master M20 är också maskinen som har klarat skärmaskin test av vanliga användare som du själv. I användarrecensioner ser vi att maskinen är lätt att använda och lätt att rengöra. Dessutom går den tyst. Inte så dumt när du tassar upp en tidig morgon för att överraska med frukost på sängen.

Du lär inte bli besviken på denna skärmaskin men var medveten om att den väger en hel del. Dessutom upplever vissa att manualen är lite svår att förstå. Det verkar dessutom svårt att få tag i en svensk bruksanvisning.

2. På andra plats kommer skärmaskinen från Graef Master M90

Fördelar

 • Tunna skivor
 • Flexibilitet
 • Proffsig

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikationer

Mer om skärmaskinen från Graef Master M90

Graef Master med slät klinga och löstagbar släde är maskinen som kommer få ditt kök att kännas som ett äkta restaurangkök. Det här är en skärmaskin som kallskänkan kan applådera och lovprisa! Den skär tunt och fint men utan att ge ifrån sig en massa oljud. Motorn ger hög prestanda och du kan luta med 30 grader för att få perfekta snitt, gång på gång.

Om du inte är rädd för ett högre pris och känner att du kommer att njuta av en skärmaskin som ger riktigt goda resultat behöver du inte fundera mer. Det här är den bästa skärmaskinen för dig! Det går att ta av aluminiumvagnen och det bidrar till den enkla rengöringen.

3. På en tredjeplats kom skärmaskinen från Severin Silver AS3915

Fördelar

 • Enkel rengöring
 • Smidig användning
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Aningen högljudd
 • Aningen stor

Specifikationer

Mer om skärmaskinen från Severin Silver AS3915

Det här är inte en skärmaskin för en liten diskbänk. Den är ganska stor, men om du kan leva med det har du gjort ett kap! Severin Silver är nämligen en liten pärla. Det rör sig om en billig skärmaskin med finesser du har stor nytta av och behöver i vardagen.

Du kan använda dig av en steglös inställning för tjocklek. Alla får korven och osten precis som de vill ha den! När du ska rengöra maskinen plockar du enkelt av klingan. Delarna är lätta att ta isär och det är också enkelt att sätta i knivar.

Det här är en skärmaskin som blivit “bäst i test” i kategorin “budget” av användare som är mycket nöjda med den. Många är förvånade över hur mycket skärmaskin du får för det låga priset. Om du nöjer dig med något lite enklare kan du bli väldigt nöjd med denna maskin.

Så väljer du den bästa skärmaskinen

Livet med skärmaskin skiljer sig en del från livet utan. Betänk att du med skärmaskinen kan få färskare matvaror och även skiva upp bröd som du köper nybakt eller själv bakar. Skärmaskinen har en självklar plats i köket hos många, men hur väljer du rätt modell?

Nu ska vi ta en titt på huvudpunkterna som du bör beakta för att hitta bästa skärmaskinen för dig. Läs och tänk igenom innan du beställer din maskin!

Bäst i test skärmaskiner hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test skärmaskiner hittar du hos oss på Testjakt.se

Vad ska du skiva med din skärmaskin?

Det finns skärmaskiner som klarar allt och så har du skärmaskin för pålägg och inte så mycket mer. En skärmaskin för kött och pålägg kan vara allt som du behöver just nu. Men om du ändå ska köpa denna köksmaskin bör du vara medveten om att det finns mer som den kan skiva.

Några exempel på matprodukter som du kan vilja skiva i maskin är:

Tänk igenom hur du kommer att använda skärmaskinen och bekräfta att den modell som du köper stödjer dina behov.

Det ska vara lätt att använda

Du ska inte behöva ha en kallskänkautbildning i ryggen för att kunna använda en skärmaskin för hemmabruk. Det bör vara lätt att förstå hur du ställer in din skärmaskin och hur du använder den.

En fördel med att köpa populära skärmaskiner är att det finns mycket information att tillgå online. Du kan hitta videos och mer som demonstrerar precis hur du ska skära med maskinen. Så länge som du använder din skärmaskin på rätt sätt bör det bli goda resultat.

Hygienen är viktig

När det handlar om att skära mat är det förstås mycket viktigt att maskinen är ren. Du vill inte att det ska vara svårt att få bort matrester. Ta reda på om det går att plocka isär och hur du rengör de olika bladen.

Om det går att diska i maskin kan det vara bekvämt men det är också viktigt att du kommer åt ytorna på själva skärmaskinen med enkelhet. Materialet den är gjord av får också betydelse för hur fräscht det kommer att kännas på lång sikt att använda skärmaskinen.

Glöm inte bort säkerheten

Det är inte ofarligt att skära i mat med maskin. När klingan är igång och du har ett vasst blad som snurrar runt gäller det att hålla fingrar i styr. För att barn inte ska komma åt är det smart man barnsäkring. Utöver detta är det också bra om maskinen är gjord på ett sätt som gör att du intuitivt håller dig borta från farliga situationer. Känner du dig osäker med en skärmaskin så kan det vara klokt att börja med klassiska knivar, se då till att ha den bästa knivslipen så dina knivar hålls vassa!

Pris och hållbarhet

Priset kan vara en reflektion av egenskaper såväl som hållbarhet. Det kan vara smart att investera lite mer i hög kvalitet. I varje fall om du tänker att du vill använda samma skärmaskin under många år framöver.

Se också på hur det går att underhålla maskinen. Går det att vässa blad eller att beställa nya när det behövs? Finns det reservdelar och hur mycket kostar de? Det här är också frågor som kan få betydelse för den kostnad som skärmaskinen kommer att innebära för dig.

Frågor och svar om skärmaskiner

Vad kostar en skärmaskin?

Du kan hitta en billig skärmaskin för omkring 1000 kronor eller betala fem gånger mer för en proffsmodell. Priset beror på vad du får men du kan alltid satsa på att köpa en prisvärd maskin.

Hur ofta används en skärmaskin?

Många använder den dagligen. Det går att få ut mer av matvaror som ost och kött när du kan skära tunna skivor. Skärmaskinen kan också hjälpa dig att hålla brödet fräscht längre då det inte är skivat. Det kan du få nytta av dagligen.

Var ska skärmaskinen stå?

När du använder den är det viktigt att den står på en bänk eller ett bord som är fast och säkert. När du inte använder den går det att stuva undan i ett skåp. Beakta dock att tyngre och större skärmaskiner tar mer plats. Dessa kanske alltid får stå på en utvald plats på din köksbänk.

Är det farligt att skära med skärmaskin?

Det kan det vara! Lär dig alltid hur du ska skära med din skärmaskin innan du drar igång med den. Du ska också se till att barn inte använder skärmaskinen. Läs instruktionerna och testa i lugn och ro tills du får in rätt grepp och kan skära lite snabbare.

Kan jag köpa en bra begagnad skärmaskin?

Det går att hitta en begagnad skärmaskin som är bra men du kan aldrig veta till hundra procent vad den har gått igenom. Du köper i befintligt skick och får inga garantier. Dessutom kanske den begagnade maskinen inte har alla blad och annan utrustning som du får om du köper en ny.

Går det att lita på skärmaskin test?

Det beror på vem som testar och varför. Om det är en expert som går igenom alla delar kan du få ut en hel del av informationen. Annars är det ett tips att se mer på användarrecensioner där du får insikt i hur maskinen upplevs i ett helt vanligt kök av en helt vanlig användare.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test