Bästa Alkoholmätarna För Ökad Säkerhet (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka alkoholmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

En alkoholmätare är något dom flesta av oss förknippar med något avlägset, ofta använt enbart av polisen för att mäta om du har alkohol i blodet. På senare år har det även utvecklats billigare modeller för privatbruk. Att framföra ett fordon med alkohol över promillegränsen är olagligt och kan medföra skada och direkt livsfara för dig eller andra människor runt omkring dig. För oss på Testjakt är det viktigt att poängtera att trots att alkoholmätaren du införskaffar eventuellt visar klartecken för bilkörning så är det du som privatperson som är ansvarig för att avgöra om du kan framföra ett fordon. Ingen ska behöva omkomma i trafiken på grund av rattfylleri. Tänk en extra gång innan du dricker alkohol innan du ska framföra fordon. Var också noga med att köpa en alkoholmätare som har bra recensioner och är pålitlig.

Idag finns det många riktiga bra alkomätare på marknaden. I den här recensionen tänkte vi gå igenom dom bästa alkoholmätarna för privat bruk. Här nedan har vi listat våra tre vinnare.

1. Vinnare och bäst i test blev alkoholmätaren från Alcosense Excel

Fördelar

 • Pålitlig, driftsäker
 • Träffsäkra resultat
 • Rekommenderad av MHF

Nackdelar

 • Ingen svensk manual

Specifikationer

Mer om alkomätaren från Alcosense Excel

På första plats och vinnare i vårt test av alkoholmätare är Alcosense Excel. Den har vunnit flertalet undersökningar och bäst i test, bland annat en stor undersökning som tidningen Aftonbladet gjorde över mängder av alkomätare. Alcosense Excel kommer med en elektrokemisk bränslecellsteknik på 64 mm². Här är det viktigt att du väljer rätt mätare, en generell regel är att ju större bränslecell mätaren har desto mer exakt blir mätningen. I flera av testen som gjorts visade det sig att Alcosense Excel har en felmarginal på 0,09, medan de dyrare varianterna från Alcosense visade en felmarginal på 0,04 respektive 0,02.

Anledningen till att vi tillslut valde Alcosense Excel som vår bästa alkomätare och vår rekommendation till dig som konsument är helt enkelt de betydligt billigare priset. Du får en väldigt bra mätare med såpass exakt mätning. Dessutom kompenserar den vid mätningar alltid uppåt för att inte riskera att ge ett för lågt värde. Den kommer med en 1,8”-tums färgdisplay och den är väldigt lätt att använda. Det rekommenderas att den kalibreras en gång om året och det kostar ungefär 400 kronor att göra det. Maskinen varnar själv när det är dags för kalibrering så det är inget du behöver tänka på.

Alcosense Excel rekommenderas av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) som tillförlitlig och driftsäker. Detta tycker vi också är en god kvalitetsstämpel!

Den har 40 förinställda värden för olika regioner och länder. Den levereras tillsammans med fem munstycken, tre AAA-batterier och en USB-kabel. Det enda negativa vi kan hitta med denna alkomätare är att manualen som medföljer endast är på engelska och polska. När vi väger in allting och efter vårt jämförelsetest av alkomätare har vi kommit fram till denna mätare, Alcosense Excel som vinnare.

2. På andra plats kommer alkomätaren från Dräger 4000

Fördelar

 • Enkel användning
 • Lagrar flera mätningar
 • Liten och smidig
 • Går att köpa till munstycken

Nackdelar

 • Inget nämnvärt förutom priset

Specifikationer

Mer om alkomätaren från Dräger 4000

På andra plats i vårt test av alkomätare kommer eftergångaren till den prisbelönta Dräger 3820, Dräger 4000. Denna mätare är godkänd för den privata standarden (EN16280),men den är även godkänd för den mer stränga professionella standarden (EN15964) . Dräger är idag det ledande märket inom alkomätare och bland annat vensk polis använder sig utav deras mätare. Märket är välkänt för sina tillförlitliga mätningar och resultat. Har du alltså någon gång har blivit stoppad av polisen för att blåsa så har du med största sannolikhet fått blåsa i en Dräger -alkoholmätare.

Denna modell skall av säkerhetsskäl kalibreras en gång om året, eller efter 500 användningar. Detta kostar runt 400 kronor. Detta är något de flesta mätare skall genomgå, allt för att upprätthålla en så korrekt mätarstandrad som möjligt. Den mäter från 0-5 promille vilket är betydligt högre än många av sina konkurrenter. Menyerna är på svenska och det gör att den är väldigt enkel och lättanvänd.

Med mätaren får du ett skydd, fem munstycken och en förvaringspåse. Detta är en liten och smidig maskin, dessutom till ett rimligt pris! Vi kan starkt rekommendera den!

3. På tredjeplats kommer alkomätaren Alcosense Ultra

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Liten och behändig
 • Svensk meny

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikationer

Mer alkoholmätaren från Alcosense Ultra

Vår bästa premium-mätare blev Alcosense Ultra. Den lite mer avancerade storebrodern till vår testvinnare Alcosense Excel. Denna alkoholmätaren kan det mesta i testväg. Den har dessutom möjlighet att visa dig alla gränsvärden för alkohol i hela världen, din perfekta reskamrat med andra ord.

Utöver detta är den utrustad med en 200 mm² bränslecellssensor. Tack vare avancerad teknik mäter den endast djup lungluft vilket är avgörande för att få ett så korrekt värde som möjligt. Den tar en avläsning när 1 liter luft har andats ut, vilket säkerställer att det mest exakta provet alltid analyseras. För att förbättra noggrannheten ytterligare, finjusteras avläsningarna efter temperatur. Den har dessutom en såkallad “blowcoach” som aktivt uppdaterar dig i displayen hur du ska agera för att få ett korrekt resultat. De flesta felaktiga resultat som levereras av mätare idag beror på felaktig inblåsning. Alcosense Ultra har alltså sökt patent på sin “Blow coach”-teknik. Den talar till exempel om ifall du skulle behöva blåsa hårdare eller längre. Detta följer du enkelt i TFT-skärmen som är på 1,8 tum. Vi uppskattar verkligen enkelheten med menyerna som dessutom är på svenska. Du kan helt enkelt inte göra fel med denna maskin! Har du pengarna att spendera på en produkt i denna prisklassen så är detta en mätare för dig.

Bästa alkoholmätare – Köpguide

Du måste vara väldigt uppmärksam och göra din läxa innan du köper en alkoholmätare. De finns väldigt många olika alkomätare på marknaden och de billigaste som finns är inte ens värt att nämna för de är alldeles för dåliga och resultaten de visar är inte alls träffsäkra och kan skilja så mycket som 40 % till det korrekta resultatet. Lägg hellre lite mer pengar och få en mätare som visar rätt.

En alkomätare med bränslecell är de mätare som visar så nära de rätta resultatet som möjligt och är nästan ett måste vid inköp. Storlek på display kan spela roll om du har problem med synen. En mätare bör även ha funktionen kalibrering för att du ska kunna göra den så träffsäker som möjligt. Du bör göra en kalibrering minst en gång om året för att säkerställa att den fungerar bra.

Vilken teknologi som används i alkoholmätaren

Det finns två olika teknologier som används i alkoholmätare och det är bränslecell och halvledarcell. En maskin som använder sig utav bränslecell kommer att vara mer träffsäker och ge dig mer korrekta svar med en mindre felmarginal. De flesta modeller som är lite dyrare kommer med den bättre tekniken och är en av anledningarna till att den kostar mer än en del budgetvarianter som använder halvledarcell.

Halvledarcell används i de flesta budgetvarianter eftersom det gör att företagen kan pressa sina priser ännu mer. En mätare med halvledarcell mäter bristen på syret i utandningsluften vilket inte alls är lika träffsäkert med en stor felmarginal. Vill du vara på den säkra sidan när du använder en alkoholmätare rekommenderar vi att du köper en som har bränslecell. Det är samma teknik polisen använder sig utav i sina mätare.

Träffsäkerhet

Om du är på en fest och endast druckit något litet tidigare under kvällen och vill vara säker på att du klarar av att köra bil med en godkänd promille i blodet är det väldigt viktigt att mätaren du använder har en hög träffsäkerhet och visar korrekt utslag annars kan du utsätta både dig själv och andra för fara genom att köra när du inte är i ett kördugligt tillstånd enligt lag.

Ju bättre träffsäkerhet ju dyrare kommer alkoholmätaren att vara. Här gäller det att inte vara snål, lägg hellre några kronor extra på en riktigt bra mätare som gör sitt jobb både för din och andras skull. I slutändan bör du alltid avstå från att köra bil när du har förtärt någon form av alkoholhaltig dryck oavsett om mätaren visar att du klarar dig under den tillåtna gränsen.

Kalibrering, storlek och design

När du köper och använder en alkoholmätare ska den kalibreras minst en gång om året för att säkerställa korrekt mätning och det gör du för att få reda på hur nära dina resultat faktiskt är till det rätta värdet. Det fungerar helt enkelt som en kvalitetskontroll av din mätare. En del mätare kan kalibreras manuellt men de flesta är automatiska och du följer bara instruktionerna som finns med i användarmanuallen.

Storlek och design är lite mer av en lyxfunktion och spelar inte väldigt stor roll men det kan vara bra att ha en mätare med lite större display för att lättare kunna läsa vad som står. Det är även en fördel att ha en mindre maskin som inte tar upp allt för stor plats och är smidig att använda. I slutändan är det endast du som kan bestämma vad som passar just dig.

Hitta bäst i test alkoholmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test alkoholmätare hos oss på Testjakt.se!

Prisnivå

Som ni sett så finns det ett stort urval av alkomätare från olika tillverkare på marknaden i alla olika prisklasser. De kan kosta allt från ett par 100 kronor upp till flera tusenlappar där premiumprodukterna kan ligga så högt som 5 000 kronor. Här beror det givetvis på vad du är villig att betala för en alkomätare men kom ihåg att kvalitet är bättre i det långa loppet.

De lite dyrare maskinerna kommer med bränslecell och är betydligt mer träffsäkra. Vi kan starkt rekommendera att du lägger till lite pengar när du ska köpa en alkomätare så du faktiskt får en bra alkoholmätare från början som faktiskt visar korrekta resultat när du blåser. Håll dig borta från de med halvledarcell eftersom de har en stor felmarginal och visar aldrig rätt resultat när det behövs som mest.

Vanliga frågor om alkoholmätare

Vad är en alkoholmätare egentligen?

En alkoholmätare mäter promillehalten i blodet och kan hjälpa dig att berätta om du är i kördugligt skick till exempel dagen efter en fest där det har druckits en del alkohol. Vi rekommenderar alla att använda en alkoholmätare vid osäkerhet.

Finns det alkotest som engångsprodukt?

Det är inte vanligt att sälja alkotest som engångsprodukter men de finns ett märke som säljer 2 olika produkter som engångs. Kom ihåg att de är både dyrt och inte alls lika träffsäkert att använda sig utav ett engångstest.

Ska jag köpa en billig eller dyr modell?

Det finns massvis med modeller på marknaden från olika tillverkare. De billigare modellerna har oftast inte samma träffsäkerhet och därför rekommenderar vi att du köper en som klarar av att ge dig korrekt resultat med så lite felmarginal som möjligt.

Ska jag välja en med bränslecell eller halvledarcell?

Bränslecell är vad polisen använder sig utav och är betydligt mer tillförlitlig än en alkoholmätare med halvledarcell. Den mäter bristen på syre i utandningsluften medan en med bränslecell mäter den totala alkoholen som finns i ditt blod.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test