Bästa Sminkborstarna För Din Makeup (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka sminkborstar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Många är vi som lägger mycket pengar på vår makeup. Allt från dyra foundations, primers, concealer, ögonskuggor och andra produkter för att få vår hud och vårt smink att framhäva vårt bästa jag. Tyvärr är det många som missar hur viktigt verktygen som används vid applicering av makeup är. Effekten av att använda utslitna borstar som inte är ordentligt rengjorda kan vara att även den bästa av sminkprodukter därför lämnas fläckig och ojämn på din hud.

I vårt test av sminkborstar har vi valt ut olika sett av bäst i test borstar till makeup som kommer göra att dina produkter får en rättvis chans att appliceras på det vis de är avsedda att appliceras på.

Att investera i ett färdigt kitt med flera borstar i olika storlekar och modeller gör att du har en bra “borst-garderob” och kan jobba med många mängder av olika produkter för att få en så fördelaktig makeup som möjligt. Dessutom ger det en härlig och välorganiserad känsla på ditt sminkbord att ha fräscha, välmatchande borstar.

Vilka sminkborstar är bäst?

Vilka sminkborstar som är bäst kan du läsa mer om nedanför i vår recension av de bästa färdiga sett med sminkborstar marknaden har att erbjuda. Vi har valt att presentera både lite exklusivare och lite mer budget-vänliga varianter. Välj själv vilka sminkborstar du ska investera i baserat på din smak och budget. Oavsett val av bäst i test sminkborstar kommer din sminkrutin få sig en rejäl uppgradering och din makeup kommer gå som en lek att applicera.

1. Vinnare och bäst i test blev sminkborstarna från SIGMA Beauty Classic Face Brush Set

Fördelar

 • Perfekta basutbudet av borstar
 • Hög kvalitet, professionell applicering
 • Cruelty Free- veganska

Nackdelar

 • Priset är något högt

Specifikationer

Mer om sminkborstarna SIGMA Beauty Classic Face Brush Set

Sminkborstarnas sminkborstar leveras här tillsammans i ett fantastiskt kitt från SIGMA, kallat “Classic Face Brush Set”. Settet med sminkborstar består av 5 stycken av SIGMAS prisbelönta och hyllade klassiker som samtliga är bästsäljare. För den perfekta basen har du i detta sett samtliga borstar för att kunna skapa en så felfri och fulländad makeup som möjligt.

SIGMA Classic Brush Set är ett sett borstar av högre kvalitet vilket också märks vid användning. Appliceringen av makeup-produkter blir således enkel och resultatet blir jämnt och fint. Blending-borsten/kabuki-borsten är magisk! Du skapar enkelt en hållbar makeup med de bästa förutsättningarna tack vare dessa proffsiga sminkborstar. För att använda SIGMA Classic Brush Set behöver du inte vara professionell makeup-artist, men du behöver ha viljan att lägga de där extra slantarna på bra borstar.

I detta kitt med sminkborstar finns det sammantaget hela 5 sminkborstar för applicering av exempelvis puder, bronzer, rouge, highligheter och concealer. Du kan använda borstarna för både puderform och flytande makeup-produkter vilket skapar en bredd och en enkelhet.

Med hjälp av kabuki-borsten blendar du sömlöst flytande och puderformer till perfekta resultat. För att ytterligare belysa kvaliteten på dessa underbara sminkborstar lämnar SIGMA 2 års garanti på dessa fem borstar i Classic Face Brush Set.

2. På andra plats kommer sminkborstarna från HICKAP Classic Face Set

Fördelar

 • 5 olika borstar
 • Väldigt nöjda användare
 • Alla penslar du behöver för foundation, rouge, concealer och puder.
 • Passar bra även för contouring

Nackdelar

 • Alla penslar är i samma färg vilket kan göra det svårt att hitta rätt i en necessär
 • Ingen borste för ögonskugga

Specifikationer

Mer om HICKAP sminkborstar

För dig som söker efter en ny bas av sminkborstar och vill ha ett riktigt snyggt sett med fantastiska borstar finns sminkborstarna från populära HICKAP.

Detta kitt med sminkborstar består av 5 stycken borstar särskilt framtagna för applicering av makeupbas, kinder och även för contour. Du kan använda sminkborstarna till flytande makeup, krämkonsistens eller puderform, självklart kan du blanda dessa konsistenser efter önskemål för att uppnå bästa resultat.

Vid blandning av konsistenser är det än viktigare att makeupen appliceras korrekt och att du har möjlighet att blenda in produkten i huden så resultatet inte blir randigt eller med tydliga linjer. Just ett bra resultat får du nämligen inte av en slump utan av att använda kvalitativa sminkborstar. Dyra makeup-produkter kan inte rädda din makeup och de appliceras felaktigt eller av dåliga borstar. Investera i ett bra sett med sminkborstar och se skillnaden på resultatet av din makeup.

Med de 5 olika sminkborstarna som kittet med HICKAP sminkborstar innehåller kan du applicera nästintill vilken sminkprodukt du önskar i ditt ansikte. Settet med sminkborstar innehåller bl.a. puderborste, kabukiborste, en borste för blush/rouge eller annan pulverkonsistens, borste för foundation eller skulptering.

Sminkborstarna från HICKAP är veganska borstar vilket innebär att borstarna har syntetiskt hår, och inte är testade på djur. Borstarna har en hög kvalitet och flera användarrecensioner vittnar om hur dessa borstar håller lika väl år efter år.

3. På tredjeplats kommer sminkborstarna från LH cosmetics Infinity Tool Box

Fördelar

 • 8 borstar
 • Trähandtag för perfekt grepp och känsla
 • Supermjuka
 • Medföljer extra sminkpuff

Nackdelar

 • Priset är lite högre

Specifikationer

Mer om sminkborstarna LH cosmetics Infinity Tool Box

För dig som letar efter borstar av riktigt bra kvalitet och med mjuka borsthuvud är det sminkborstarna från LH cosmetics Infinity Tool Box som gäller. De kostar en slant mer än vår budgetvinnare men du kommer använda borstarna på daglig basis och de gör det busenkelt att få till en bra och jämn makeup.

Du som inte tidigare testat att använda sminkborstar av riktigt, riktigt mjuka syntethår har gått miste om något som kommer påverka slutresultat på din makeup. Det vanligaste är att man vid applicering kring ögonen verkligen upplever en signifikant skillnad på en sminkborste av sämre kvalitet och en sminkborste av riktigt hög kvalitet.

I kittet med sminkborstar från LH cosmetics hittar du som vi nämnde under specifikationer hela 8 stycken olika borstar, alla med sina specifika egenskaper och användningsområden. Du får allt från foundationborste, rouge-borste, liner brush för eyeliner eller för applicering av fräknar, borstar för blending av samtliga produkter, ögonskugga med mera. Många användare är lyriska över den lilla bonusen i form av en puder puff som medföljer. Den ultimata puffen med en spetsig sida för att applicera ditt löspuder eller för smidiga touch-ups under dagen. Puffen kommer åt överallt och är en game-changer för din makeup, lita på oss!

4. På en fjärdeplats kommer sminkborstarna från ALL I AM BEAUTY Full Face Kit

Fördelar

 • Från Amanda Schulmans märke
 • 6 sminkborstar med hög kvalitet
 • Snygg, stilren look i beige och guld

Nackdelar

 • Dyra

Specifikationer

Mer om sminkborstarna ALL I AM BEAUTY Full Face Kit

Amanda Schulmans märke ALL I AM BEAUTY gör succé och erövrar utrymme i badrumsskåpen i många hem. Flera av deras makeup produkter har hamnat bäst i test i flera olika avseende och kategorier. Detta sett med borstar består av hela 6 stycken olika sminkborstar för applicering av exempelvis foundation, puder, concealer, rouge, ögonskugga, eyeliner eller annan makeup.

Använd borstarna för att skulptera dina ansiktsdrag och blenda samman dina produkter för en jämn och fläckfri makeup. Utseendemässigt är borstarna verkligen både snygga och stilrena med sin gulddetaljer och beige skaft. Borsthuvudet består av syntetiska supermjuka följsamma strån som är följsamma och enkla att jobba med. Borstarna tar upp lagom mängd produkt och är på så vis sparsamma på din makeup. Sminkborstarna från ALL I AM BEAUTY är inga borstar du behöver gömma längst ner i necessären utan ALL I AM BEAUTY’S sminkborstar får gärna stå framme och pryda ditt sminkbord, redo att användas för applicering av din makeup, så väl basmakeup som festlooken.

5. På en femteplats kommer sminkborstarna från Real Techniques Everyday Essentials

Fördelar

 • Innehåller alla borstar du behöver
 • Syntetiskt hår
 • Rejäla skaft
 • Otroligt hög kvalitet för bra pris!

Nackdelar

 • Med tjocka skaft tar de mer plats i necessären

Specifikationer

Mer om sminkborstarna från Real Techniques Everyday Essentials

Letar du efter ett prisvärt sett med borstar för din vardagsmakeup så är letande härmed över! Real Techniques Everyday Essentials- set med borstar och sminksvamp har allt du behöver för att kunna applicera din makeup. Borstarna är tillverkade med syntetiskt följsamt hår som gör det enkelt att applicera dina produkter, oavsett puderform eller krämkonsistens.

Borstarna går att använda till foundation, primer, concealer, löspuder, ögonskugga, highligter eller concealer. Den medföljande bonusen bestående av en sponge/sminksvamp vilken är fantastiskt och lättanvänd. Hela settet med sminborstar är egentligen allt du behöver för en bra bas av borstar till smink. Att sminkborstarna dessutom kommer med ett helt fantastiskt pris gör detta till en bästsäljare hos nästintill varenda återförsäljare!

Det enda användare har att anmärka på är att skaften är något breda vilket gör att de tar lite mer plats än borstar med smalare/nättare skaft. Personligen tycker vi på Testjakt att skaften är en fördel då de gör appliceringen enklare med sin greppvänliga yta och storlek.

Köpguide – Välj rätt sminkborstar

För att hitta rätt kitt av sminkborstar som passar just dina behov bör du börja med att se över din makeup-rutin samt vilka produkter du använder dagligen.

Många är vi som tycker att sminket ibland inte går att applicera snyggt utan lämnas fläckigt och något ojämnt trots att vi använder riktigt bra ansiktsvård och smink. Att investera i riktigt bra borstar till ditt smink är något du inte komma ångra! Bra sminkborstar är inte bara enklare att få till en snygg sminkning med utan de samlar inte heller mängder med produkt i borsten, utan den appliceras på din hud. Så i slutändan spar du på produkter som puder och skuggor genom att bara behöva använda rätt mängd.

Vilka sminkborstar behöver jag?

För att få en naturligt makeup behöver du inte mängder av sminkborstar. Men som var på frågan hur många borstar du behöver till ditt smink är svaret såklart individuellt. Detta beror på vilken typ av makeup du föredrar att applicera. Till vardags och för dig som föredrar en naturlig makeup så räcker det med en borste eller Beauty-Blender för din foundation, samt en större sminkborste för ditt setting-puder. I övrigt föredrar de flesta sminkborste till concealer, rouge och ögonskugga. Sammanlagt skulle det alltså innebära att de flesta av oss klarar sig med 5 stycken sminkborstar.

Vill du sedan använda flera olika färger på ögonskugga eller kunna applicera highlighter eller någon annan typ av produkt med egen sminkborste kan det vara läge att äga några extra borstar.

Hitta dina bäst i test sminkborstar hos oss på Testjakt.se!
Hitta dina bäst i test sminkborstar hos oss på Testjakt.se!

Rengöring av borstar

Sminkborstar behöver rengöras ungefär varannan vecka om du använder dessa dagligen. Vi är nog flera som slarvar med detta. Dels beror det på att man inte riktigt vet hur de ska rengöras, ett vanligt schampoo går bra! Se bara till att skölja borsthuvudet noga efteråt så inga produkter finns kvar i borsten. Du ser på färgen på vattnet när borsten är ren, då är vattnet klart och fritt från sminkrester.

Många återförsäljare säljer idag även särskilda medel och spray för effektiv rengöring av sminkborstar. Något vi verkligen rekommenderar att kika närmare på. En smutsig sminkborste kan emellertid vara boven i dramat om du plötsligt får acne eller oren hud var därför noga med att rengöra dina borstar noga.

Fördelen med att äga flera sminkborstar är exempelvis att du alltid har borstar tillgängliga, även om flera ligger på tork efter rengöring.

Varför ska jag använda sminkborstar?

Att använda sminkborstar gör att ditt smink/makeup blir enklare att applicera på ett jämnt och naturligt vis. Självklart kan du också applicera en del produkter med fingrarna men det är ofta svårare att få ett jämnt och fint resultat, effekten och slutsatsen av detta är att det går det betydligt mycket fortare att använda sig av sminkborstar vid applicering.

För det andra finns det ytterligare en aspekt vilket är den rent hygieniska. Det innebär en stor fördel att inte behöva vara nere med händerna och peta i dina produkter då du kan ha bakterier och orenheter under naglar eller liknande, vilket då hamnar i dina produkter som sedan appliceras i ditt ansikte.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 27/09/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test