Bästa Serum För Välmående Hy (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka serum som är bäst i test enligt vår testpanel!

En bra hudvårdrutin består av olika steg. Första steget, rengöring känner de allra flesta till. Efter en eventuell rengöring används vid behov en toner/ansiktsvatten. Därefter gör många misstaget att hoppa direkt till sin ansiktskräm. Problemet med att endast använda en ansiktskräm eller nattkräm är att du inte jobbar på hudens djup. Ett serum når djupare ner i huden och ger därför också bättre effekt och resultat på hudens levande celler. En bra ansiktskräm för din hudtyp vårdar och skyddar epidermis, hudytan, medan serumet bygger upp en bra hudhälsa längre ner i dermis. Man kan säga att serumet jobbar med hudvård på djupet! Vill du få full effekt och potential av din hudvård kan du inte hoppa över serumet. Dessutom får huden en synbar återfuktande lyster vid användning av rätt produkt för din hy. Du kommer både att se och märka skillnad både utseendemässigt men även i känslan och spänsten i huden.

Kärt barn har många namn. Serum går även under benämningarna, booster, koncentrat, essence eller olja. Fundera över om du eventuellt behöver ett eller kanske två serum, beroende på vilken typ av hy du har, ibland även beroende på årstid. Det är vanligt att man använder en typ av serum under sin dagkräm och ett lite tyngre/reparerande/återfruktande serum inför natten, innan en nattkräm. Här avgör din hudtyp vilken typ av serum du behöver. Är du torr, saknar lyster, har du ålderstecken, oren hy eller rent av problem med finnar eller andra typer av orenheter? Idag finns det mängder av bra serum på marknaden! Vi har testat, läst användarrecensioner, jämfört innehåll och värderat egna erfarenheter och även samtalat med en hudterapeut i vårt bäst i test.

Vilket ansiktsserum är bäst?

Först och främst behöver du ha i åtanke vad just din hy behöver. Olika ansiktsserum bidrar med olika egenskaper. För att välja rätt behöver du tänka efter vad du vill att serumet ska åstadkomma.

1. Vinnare och bäst i test blev serumet från Filorga Hydra-Hyal

Fördelar

 • Återfuktar
 • Ger lyster
 • Utjämnar fina linjer

Nackdelar

 • Klibbig formula

Specifikationer

Mer om serumet från Filorga Hydra-Hyal

Hydra-Hyal ansiktsserum från välkända märket Filorga är ett återfuktande och lystergivande serum som ger 24 timmars återfuktning. Då detta är ett intensivt återfuktande serum i ett volymgivande koncentrat funkar det bäst för dig med normal till torr hy.

Med sina 5 olika hyaluronsyror (retikulerad, inkapslad, låg, medel och hög molekylvikt) jobbar serumet återfuktande i 24 timmar. Samt att det märkbart minskar synliga linjer på huden. Detta är ett ansiktsserum som verkligen bidrar till att återfå hudens lyster och att bygga upp en spänst i huden. Serumet appliceras och används innan din dag eller nattkräm. Vi på Testjakt lovprisar verkligen Filorgas Hydra-Hyal och rekommenderar det till dig som letar efter ett riktigt bra serum för din hudvård. Vi rekommenderar även att använda det tillsammans med resterande produkter i “Hydra-Hyal” -serien.

2. På andra plats kommer serumet från The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

Fördelar

 • Billig
 • Återfuktande
 • Hyaluronsyra
 • Funkar även i håret

Nackdelar

 • Speciell doft
 • Lite klibbig känsla

Specifikationer

Mer om serumet från The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

Här har vi ett riktigt bra och prisvärt serum! The Ordinary har som varumärke de senaste åren gått framåt med en enorm kraft. Fantastiska ingredienser, tydligt förebyggande och reparerande hudvård samt avskalat/stilrent förpackat till en bråkdel av priset jämfört med många dyrare märken med likvärdigt innehåll. Detta serum, Hyaluronic Acid 2% + B5 är en av deras absoluta storsäljare och vi förstår varför!

Hyaluronsyran, som även finns natuligt i huden binder vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Det är storleken på molekylerna som avgör hur långt ner i hudens ytskikt den kan nå. Serumet innehåller en kombination av låg, mellan och hög molekylvikt samt HA polymerer. Utöver detta innehåller det även B5 vilket bidrar ytterligare till återfuktning av huden. Applicera efter rengöring av ditt ansikte, morgon och kväll. Avsluta med din dagkräm eller nattkräm.

3. På tredjeplats kommer Lumene Nordic Bloom serum

Fördelar

 • Minimerar rynkor
 • Återfuktar
 • Ger lyster

Nackdelar

 • Sämre vid känslig hy
 • Har en stark doft

Specifikationer

Mer om Lumene Nordic Bloom serum

Detta ansiktsserum från Lumene är kliniskt testat och utformat för att definiera ansiktsdrag samt ge hyn ett fastare utseende. Tillsammans med dessa effekter är serumet även återfuktande och utjämnar hudtonen. Det passar dig med tendens till rynkor och fina linjer då det arbetar utslätande. För dig som söker ett serum som kan hjälpa dig strama åt hyn och ge ett yngre utseende är detta ansiktsserum ett bra val.

Serumet innehåller Nordic Berry Pre-Retinol -komplex, en syra som aktivt hjälper till att minska rynkor och linjer, för dig med känslig hy kan detta vara en stark syra. Patenterade quercetinrika nordiska lingonextrakt samt röda alger. Ett lystergivande serum som appliceras efter rengöring av huden. Därefter appliceras ansiktskräm eller nattkräm.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer serumet från Clarins MyClarins Pure-Reset Resurfacing Blemish Serum 30 ml

Fördelar

 • Bra för fet och känslig hy
 • Perfekt för ungdomar med acne-problematik
 • Minskar synliga porer
 • 92’% naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Du bör vara noga med att inte exponera ansiktet för sol vid användning av denna produkt. Alterativt använda hög solskyddafaktor

Specifikationer

Mer om serumet från Clarins MyClarins Pure-Reset Resurfacing Blemish Serum 30 ml

Clarins har här skapat en dermatologisk testad formula för att hjälpa dig med fet hy eller med synliga porer. Tack vare dess komplexa formula hjälper detta serum både med fet hy samtidigt som ger din hy en fräsch känsla. Det innehåller ingredienser som ekologiskt äppelextrakt samt glykolsyra, och olika salicylsyror om slätar ut hudstrukturen. Detta serum passar utmärkt för den yngre huden.

Clarins ansiktsserum hjälper till att minska synliga porer samtidigt som det jämnar ut hudtonen och ger hyn ett lyster. Tack vare dess aktiva ingredienser som absorberar överskottsserum minskar det synligheten av fet hy och synliga porer.

Detta ansiktsserum kan användas både morgon och kväll. Ett serum används efter rengöring men innan dag eller nattkräm. Vid användning av serumet bör du undvika att exponera ansiktet för sol, alternativt bära hög solskyddfaktor.

5. På en femteplats kommer serumet från Ole Henriksen Banana Bright Vitamin C serum

Fördelar

 • Är klinisk testad
 • Agerar effektivt
 • Bidrar med lyster

Nackdelar

 • Passar inte känslig hy
 • Tjockare konsistens

Specifikationer

Mer om serumet från Ole Henriksen Banana Bright Vitamin C serum

Banana Bright Vitamin-C serum innehåller som utlovat i namnet vitamin-C samt en kombination av aktiva ingredienser för att ge lyster. Exempel på några av dessa ingredienser är – Vitamin-C, exfolierande syror och Banana Powder-inspirerade pigment som alla tillsammans ger omedelbar lyster och skyddar huden mot föroreningar och andra miljöpåverkningar. Samt Hyaluronsyror som fyller huden med fukt inifrån och minskar hudens fuktförlust samt ger huden mer fyllighet.

Ole Henriksens populära serum är effektivt och åldersbekämpande. Tack vare en kombination av C-vitamin samt exfolierande syror ger detta ansiktsserum hyn lyster samtidigt som det minskar förekomsten av fina linjer och rynkor.

Då detta ansiktsserum kliniskt testats och uppvisat ge resultat på mindre än åtta veckor har det blivit en favorit hos många. I samband med en imponerade koncentration kan detta serum hjälpa dig som vill få mer lyster och samtidigt ge din hy ett yngre utseende.

Köpguide – Att välja rätt ansiktsserum

För att välja rätt serum behöver du kika närmre på vad ditt behov är. Vare sig du har torr eller fet hy finns det ett serum för dig.

Det finns serum som återfuktar, hjälper mot porer, minskar rynkor och fina linjer etc. Läs mer om det serum du är intresserad av för att se om det innehåller ingredienser för just dina behov och önskemål.

Serumet bör passa din rutin

Hur olika serum används och lägger sig på hyn kan variera så du bör tänka på hur ofta du vill använda serumet samt hur det känns på hyn.

Kanske vill du inte lägga till detta steg både morgon och kväll. Och så kanske du behöver ett serum som torkar snabbt då du efter vill sminka dig. Många konsumenter och hudvårdsexperter rekommenderar att du använder ett serum inför natten och ett serum dagtid. På natten kan du trycka på med lite tyngre återfuktning medans du dagtid kanske behöver jobba med ett lättare serum som snabbare tränger in i huden och mattar ner.

Hitta bäst i test serum hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test serum hos oss på Testjakt.se!

Välj ett serum till passande pris

Hudvård kan ibland vara dyrt och ofta vill man köpa det andra använder, först och främst bör du dock välja ett serum i din prisklass.

Testa dig fram inom en prisklass du är bekväm med. Ifall du är osäker är det bättre att du börjar med ett billigt serum.

Vad vill du få ut av ditt ansiktsserum?

Antalet ansiktsserum på marknaden är stort och variationen lika så. Med detta sagt bör du alltså läsa igenom beskrivningen av produkten innan du gör ditt val, detta så att du kan känna dig säker på att du valt rätt.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 02/02/2024 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test