Bästa Tryckkokarna För Ditt Kök (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka tryckkokare som är bäst i test enligt vår testpanel!

I denna artikel kommer vi att lyfta allt du behöver veta inför ditt köp av en tryckkokare. För att reda ut vad en tryckkokare är kan man enkelt sammanfatta det som följer; En Tryckkokare är en vanlig kastrull/gryta som du sätter på spisen. Den behöver ingen särskild eller separat el för att fungera. Hur smidigt som helst! Anledningen till att en tryckkokare kokar mat snabbare handlar om ett övertryck. Vem vill inte koka mat snabbare? Tryckkokarens kärl är slutet och lufttätt, detta gör att vätskan inte kokar bort som ånga. Istället stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt.

En tryckkokare i köket är ett redskap dom flesta av oss skulle ha användning för. Med hjälp av vårt test har vi försökt samla all information för att du ska kunna välja rätt modell av tryckkokare för dig.

Resultatet kommer i den här artikeln som vi hoppas kommer reda ut en del frågetecken inför ditt köp av tryckkokare. En tryckkokare är ett mycket användbart redskap i köket, passande både för vardagsmaten men även för den seriösa kocken!

1. Vinnare och bäst i vårt test blev tryckkokaren från Tefal Secure 5 Neo 6L

Fördelar

 • Rostfritt stål
 • Två olika kokhastigheter
 • Passar alla spisar

Nackdelar

 • Handdiskas

Specifikationer

Mer om tryckkokaren från Tefal Secure 5 Neo 6L

Secure 5 Neo ll Tryckkokare 6 L är en mycket prisvärd tryckkokare. Den har alla de fem säkerhetssystem du behöver. Handtaget, ett bakelithandtag, har ett automatiskt lås för att öka användarvänligheten för den ovana. För att tryckkokaren ska passa alla är den även anpassad så att den ska passa alla hällar. I vårt test av tryckkokare var detta en avgörande faktor, eftersom det inte är så bra varken för dig som konsument eller för miljön om du ska behöva köpa en ny tryckkokare när du eventuellt väljer att byta spishäll. Med denna tryckkokare ingår en ångkorg för ångkokning.

Eftersom du har valt att leta efter den bästa tryckkokaren vet du säkert redan vilka fördelar det finns med att laga mat med hjälp av en sådan. Förutom att det är mycket lätt och snabbt är det också mycket näringsrikt. Eftersom du förkortar koktiden på maten och råvarorna behåller du vitaminerna och mineralerna i maten på ett helt annat vis. Detta kontra om du skulle koka maten på traditionellt vis. Att hitta användbara recept för tryckkokare är inte särkilt svårt och du behöver du inte leta länge. Recepten finns för både kött, fisk och andra råvaror.

Denna tryckkokare rymmer hela sex liter, vilket innebär att du kan laga mat för hela familjen i den. Den här tryckkokaren från Tefal har blivit en favorit både hos oss och hos tidigare användare eftersom priset är lågt men kvaliteten på resultatet mycket högt! Du får en bra tryckkokare till en billig peng och dess rostfria stål är både hållbart och utgör en dekorativ detalj i köket.

2. På andra plats i testet kommer tryckkokaren från WMF Perfect Plus

Fördelar

 • Tillaga flera rätter samtidigt
 • Energibesparande
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Något dyr

Specifikationer

Mer om tryckkokaren från WMF Perfect Plus

När vi skulle låta tryckkokaren WMF Perfect PLUS gå igenom våra tester var vi nyfikna på dess förmåga att tillaga flera olika rätter. Det görs enkelt eftersom den är rymlig och har olika ångkokningsinställningar. Du tillagar enkelt både fisk, kött och grönsaker, men den är optimal för exempelvis grytor och mustiga soppor. När du tillagar maten i denna tryckkokare tillagas maten i över 100 grader. Detta gör förstås att processen går väldigt snabbt vilket gör att vitaminerna bevaras i råvarorna.

Med denna tryckkokare kan du spara upp till 50 % energi samtidigt som du minskar tillagningstiden med hela 70 %. Du är alltså snäll mot miljön samtidigt som du förenklar din matlagning otroligt mycket. För att säkerställa en lång livstid på denna tryckkokare är den gjord av rostfri Cromargan-stål. Stålet skyddar mot skador. Rengöringen är rekommenderad till handdisk men om du har en stressig vardag kan du köra den i diskmaskinen. Då är det bara att ta bort handtaget och skölja under rinnande vatten, sedan placerar du locket och grytan i diskmaskinen.

3. På tredjeplats kommer tryckkokaren från FUNKTION

Fördelar

 • Korg medföljer
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Tar stor plats

Specifikationer

Mer om tryckkokaren från FUNKTION

Tryckkokaren FUNKTION 6L är en tryckkokare som har tagit tekniken ett steg längre. Här kan du lätt tillaga mat till hela familjen i en användning. Med den medföljande korgen blir det lätt för dig att tillaga både protein, men även någon form av tillbehör som potatis eller grönsaker samtidigt. Nu kan middagen vara färdig i rekordfart! En annan fördel när du tillagar all mat samtidigt är att smakupplevelsen blir så mycket bättre. Med hjälp av ånga smaksätts tillbehören på ett bra sätt, vilket gör att smaken går igenom hela rätten.

Tryckkokaren FUNKTION tryckkokare 6L är gjort av rostfritt stål, vilket gör att den passar alla spishällar, även de med induktion. Observera att denna tryckkokare finns i flera olika storlekar. Välj den storlek som passar dina behov bäst. I måtten ovan har vi utgått från varianten på 6 liter.

Det rostfria stålet gör också att du kan rengöra den mycket enkelt. Du kan varsamt handdiska den eller i stressade situationer även sätta den i diskmaskinen. Tryckkokarens handtag är lätt att jobba med och blir inte varmt eller svårhanterligt under användning. Detta gör att matlagningen blir precis så enkel som den bör vara! När du använder denna tryckkokare har du möjlighet att välja mellan 0,6 och 0,9 bar.

Köpguide – Tänk på detta för att hitta marknadens bästa tryckkokare

För att hitta marknadens bästa tryckkokare bör du givetvis utgå från dig själv och dina behov när det kommer till matlagning. Den tryckkokaren som är bäst för din granne eller vän behöver inte vara den som är bäst för dig och din matlagning. För det första bör du komma ihåg att det inte alltid är den dyraste och flådigaste produkten som är den bästa för just dig.

Den bästa produkten är den som möter dina behov och som ger en hög kvalitet på resultatet. Om du är i behov av att kunna laga maten snabbt och smidigt och gärna vill tillaga hela måltiden samtidigt ska du leta efter en tryckkokare som har en ångkorg för tillbehör. Är du i behov av en liten och smidig tryckkokare får du ibland tänka bort förmågan att kunna tillaga två råvaror samtidigt.

Hitta bäst i test tryckkokare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test tryckkokare hos oss på Testjakt.se!

Ska kunna användas på olika hällar

När du köpen en tryckkokare är det bra att du gör din research. Det då du bör hitta en som ska passa dig för en lång tid framöver. Hållbarheten och livstiden på en tryckkokare är nämligen väldigt lång och den kan bli en trogen vän i köket i flera år. Se därför till att köpa en som passar din häll och som är kompatibel för olika hällar.

Om du skulle flytta eller byta ut din spis är det inte snällt mot varken miljön eller din plånbok att behöva köpa en ny tryckkokare. Köper du en tryckkokare i rostfritt stål är du på säkra sidan och du kan då räkna med att den passar de flesta hällar. Det rostfria stålet är som bekant mycket tåligt och kommer stå dig till tjänst i flera år.

Enkelt att tillaga en hel måltid samtidigt

Många köper en tryckkokare för att kunna tillaga maten snabbt och enkelt. Det är därför av stor vikt för många att kunna tillaga hela måltiden i en och samma kastrull, fast med samma hastighet. För att du ska kunna tillaga en hel måltid eller större delar av en måltid i din tryckkokare behöver du en ångkorg. En ångkorg placeras under locket men ovanför råvarorna som ligger i botten.

Här finns det plats för grönsaker, potatis, rotfrukter och alla andra tillbehör du kan tänka dig. Detta sätt att tillaga maten på kommer göra att råvarorna som ligger underst kan ge råvarorna som ligger i ångkorgen mycket smak. Att tillaga hela måltiden i en och samma kastrull sparar både på din tid och på miljön. När du använder dig av en tryckkokare sparar du hela 50 % energi.

Bevara naturliga mineraler och näringsämnen

Råvaror innehåller från börjar många olika vitaminer och mineraler och så fort vi fryser ner eller hettar upp maten försvinner mycket av dessa. Därför är det av stor vikt att anpassa sättet vi lagar mat på utefter råvarorna. Alla råvaror kräver olika tillagningsmetoder för att kunna behålla så mycket mineraler och vitaminer som det bara går. För att slippa anpassa din tillagning utefter varje råvara kan du investera i en tryckkokare.

På så sätt har du höjt din lägstanivå avsevärt mycket när det kommer till att bevara grönsakernas ursprungliga näringsvärde. Som du har sett i vårt test finns det tryckkokare i alla olika prisklasser. Det är för att det ska finnas en tryckkokare för alla. De lite dyrare passar för den som har större kunskaper i köket och som vill använda den till större måltider, medan de billigare modellerna är bra till vardags.

Lätt att använda

En tryckkokare blir snabbt en vän i köket. Som vi tidigare nämnt passar en tryckkokare både för den professionella kocken och för hemmakocken. Att använda sig av en tryckkokare bara för att koka potatisen eller grönsakerna som tillbehör kommer göra otroligt stor skillnad sett till ditt näringsintag. För att du ska vilja ta fram tryckkokaren bara för några grönsaker krävs det ju såklart att den är lätt att använda.

Som du ser i vårt test har vi valt att bara ta med lättanvända tryckkokare som passar in i den stressiga vardag som de flesta lever i idag. Locken med display och knappar på är alla väldigt lätta att förstå sig på och kommer inte utsätta dig för många val av inställningar. Vid rengöring tål alla båda handdisk och maskindisk även om det förstnämnda är att rekommendera.

Vanliga frågor om tryckkokare

Hur många ångprogram bör min tryckkokare ha?

Hur många ångprogram din tryckkokare bör ha beror helt på hur många olika typer av råvaror du har planerat att tillaga. Ofta har de flesta tryckkokare två olika ångprogram som räcker fint till både kött, fisk och de flesta grönsaker.

Är en tryckkokare svår att använda?

En tryckkokare är säker att använda även för den ovana. Det är bara några få, grundläggande saker du bör hålla koll på. En tryckkokare är säker så länge den inte skapar tryck när locket inte är ordentligt påsatt.

Kan en tryckkokare tillaga flera rätter samtidigt?

En tryckkokare kan tillaga en hel måltid samtidigt om du har en ångkorg till din tryckkokare. En sådan medföljer de flesta tryckkokare och placeras högst upp fast under locket. På så sätt kan du låta råvarorna ta smak av varandra.

Hur stor tryckkokare bör jag köpa?

Utgå från maten du ska laga. Äter du exempelvis inget kött eller fisk kommer du troligtvis använda din tryckkokare till grönsaker och andra råvaror som kan tillagas tillsammans. Då är en lite mindre tryckkokare något för dig.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test