Bästa Robotdammsugarna För Effektiv Städning (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken robotdammsugare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Ibland kan det också vara svårt att få tiden att räcka till allt som i vardagen ska fixas, och i ärlighetens namn finns det betydligt mer underhållande aktiviteter än dammsugning och städning att lägga tid på. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så kan en robotdammsugare vara något som underlättar din vardag och ger dig ett rent och fräscht hem, med minimal anstängning.

Robotdammsugaren är en riktigt bra investering för dig som vill slippa svettas i ett öronbedövande brus från din fasta dammsugaren. Det ständiga letandet efter eluttag och sladdar som inte räcker till är ett minne blott. Nuförtiden finns det modernare teknik för att hålla hemmet rent! Nämligen i form av en annan typ av dammsugare, den självgående robotdammsugaren.

En robotdammsugare sköter dammsugningen i ditt hem enkelt och effektivt. Du kan även välja en modell med moppfunktion om du så önskar. Du styr enkelt din robotdammsugares tider och körschema med hjälp av en app i din smartphone. Välj själv mellan schemalagda körningar på bestämda tider, eller mer spontana dammsugningar när det passar dig och din familj.

Har du pälsdjur såsom hund eller katt är en robotdammsugare fullständigt oumbärlig. Den kommer se till så ditt golv är fritt från hår och päls och du behöver inte ens lyfta ett finger, förutom möjligen när du trycker på “START” i appen.

Marknadens tre bästa robotdammsugare för ditt hem

Vi har testat, jämfört och läst mängder av recensioner av flertalet robotdammsugare på marknaden. Dessa tre utvalda modeller är noga handplockade till vårt bäst i test och nedanför kan du läsa mer om varje modell och dess specifika egenskaper. Vinnaren i vårt test blev robotdammsugaren från Neatsvor, en uppstickare på marknaden till ett rimligt pris och med hög prestanda. Vi på Testjakt kör själva Roborock på vårt kontor!

1. Vinnare och bäst i test blev robotdammsugaren från Neatsvor X650Pro

Fördelar

 • Batteritid på 2h-3h beroende på vald effekt
 • Enkelt styrd via den smarta appen
 • Kan även utföra våtmoppning
 • Rimligt pris för mycket bra prestanda
 • Kraftfull sugkraft på hela 6000Pa

Nackdelar

 • Skräpsamlaren är lite svår att sätta tillbaka i roboten

Specifikationer

Mer om robotdammsugaren från Neatsvor X650Pro

Robotdammsugaren som är från nykomlingen Neatsvor. Deras modell, Neatsvor X600Pro, är en smart städrobot som imponerar med sin intelligenta laserstyrning, som enkelt och imponerande navigerar från rum till rum. Den har kraftfull sugkraft, och vi är verkligen imponerade efter att ha införskaffat denna robotdammsugare! Med sitt högkapacitetsbatteri på 5200mAh kan den arbeta i hela 2,5 timmar innan den behöver laddas igen. Något som hanteras helt automatiskt – roboten känner av när den behöver laddas och återvänder sedan själv till laddningsstationen utan att du behöver göra något alls.

En annan stor fördel med Neatsvor robotdammsugare som uppskattas är den stora dammbehållaren, vilket innebär att du inte behöver tömma den lika ofta. Neatsvor X600Pro har också en vattentank på 350 ml vilket gör det möjligt med våtmoppning efter dammsugning, underbart!

Du styr enkelt din Neatsvor genom den kompatibla appen på din smartphone. Appen är enkel och lätt att förstå, så att du med bara några få tryck kan starta, pausa eller avbryta din dammsugning. Vid första körningen i ditt hem ritar roboten med sin smarta navigering LDS4.0 upp en karta över ditt hem, vilket gör att du senare kan välja specifika områden att rengöra. Perfekt om du behöver snabbstäda! Vi skulle vilja påstå att robotdammsugaren är en gåva för alla med djur. Roboten från Neatsvor har en låg ljudnivå på cirka 60 dB, vilket är helt klart godkänt och mindre störande än ljudet från en klassisk dammsugare.

Med X600Pro hålls ditt hem rent och snyggt, även när du varken har tid eller energi att dammsuga. Helt klart en av marknadens absolut bästa prisvärda robotdammsugare!

2. På en andraplats kommer robotdammsugaren från Roborock Q7 Max

Fördelar

 • Tystgående
 • Fantastiska resultat
 • Moppfunktion
 • Automatisk tömning i tömningsstationen

Nackdelar

 • Något högt ljud när den tömmer sig i tömningsstationen

Specifikationer

Mer om robotdammsugaren från Roborock Q7 Max

Vår testvinnare Roborock Q7 Max är robotdammsugarnas robotdammsugare! Roborock har flera välkända lovprisade modeller som vunnit tester och utmärkelser, de är helt enkelt riktigt vassa på just robotar för städning. Roborock Q7 Max är inget undantag! Denna fullmatade robot städar hem på upp till  240 m2 på en enda laddning, alternativt 180 driftminuter utan att behöva docka för laddning.

Rent tekniskt har det hänt mycket med robotarna de sista åren, Roborock Q7 har 3D-hemmapping, infraröda sensorer, preciSense LiDAR-system och en helt egen tömningsbehållare i dockstationen. Detta minimerar sannolikheten för att roboten ska stöta på hinder, köra in i saker eller fastna.

Enklast styr du din robotdammsugare i Roborock Q7 Max tillhörande app, här skapar du smidigt och snabbt en karta över ditt hem. Skapa “no go”-zoner eller andra avgränsningar för att optimera städningen. Du kan även välja att aktivera moppfunktionen och då både dammsuger och moppar Roborock Q7 Max åt dig, när den är klar får du en notis i appen att den städat färdigt. Även roboten talar om när den är klar med din utvalda rutt genom att säga “finished cleaning, going back to the dock”.

Den största fördelen kontra andra robotdammsugare är helt klart att Q7 Max är oerhört tystgående, har lång drifttid, suger upp ALLT damm och hår och har en outstanding välfungerande app. Den andra anledningen till att vi valt denna robot till vinnare är den effektiva tömningsbehållaren på 2,5 liter som gör att du slipper tömma din robotdammsugare på upp till hela 7 veckor!

Bäst i test och vår vinnare – vill du ha ett perfekt städat golv med de senaste funktionerna och minst problem? Då är det Roborock Q7 Max du ska satsa på!

3. På en tredjeplats kommer robotdammsugaren från Dreame D9

Fördelar

 • Galet bra prestanda till överkomligt pris
 • Bästa budgetval
 • Enkel app
 • Effektiv och bra uppsugning, även på mattor

Nackdelar

 • Egentligen inget nämnvärt förutom att vissa hörn är svåra att komma åt då modellen är rund

Specifikationer

Mer om robotdammsugaren från Dreame D9

Vår budgetvinnare i detta bäst i test av robotdammsugare blev utan någon större konkurrens Dreame D9. Med en betydligt lägre prislapp än de större mer kända varumärkena som idag tillverkar robotdammsugare (Roborock, Neato, Rocovacs, iRobot mfl) levererar Dreame D9 ett välstädat hem utan något direkt krångel alls. Det var svårt att hitta något att anmärka på med denna välfungerande dammsugar-robot.

För det konkurrenskraftiga priset kan du även räkna in mopp-funktionen som Dreame D9 även försitter. Okej, vi erkänner att vi ser bättre moppresultat i exempelvis Roborock, men det är ett helt okej svabbande som är en bra komplettering till dammsugning och fräschar upp golven märkbart.

Dreame D9 roboten navigerar sig med LDS Lidar-navigering och sensorer. Algortimen kallad SLAM, ser till att Dreame undviker hinder och följer kartor och avgränsningar. Du ställer enkelt in dina önskemål eller såkallade “no-go”-zoner i appen “Mi-home”. Appen är enkel att använda, men vid önskemål går även denna testvinnande robotdammsugare att röststyra via Google Home/Alexa. Imponerande funktioner trots ett lågt pris!

För dig som ska testa livet med robotdammsugare är detta helt klart ett utomordentligt fynd som levererar bra städresultat, enkel hantering och dessutom till ett riktigt grymt pris!

Köpguide inför valet av robotdammsugare

När du först tänker på robotdammsugare tänker många kanske att det är något tekniskt och krångligt som dom själva aldrig kommer reda ut. Den myten vill vi verkligen slå hål på! Att installera en robotdammsugare tar idag ungefär 10 minuter och är väldigt smidigt och enkelt. Det kräver dock att du har en smartphone då majoriteten av alla robotar idag styra via en egen app. Olika varumärken har sina egna appar och några av modellerna i vårt test går även att röststyra via Google.

När roboten kör sin första runda i ditt hem så ritar den upp en karta över dina rum. Första rundan brukar således ta lite lägre tid då robotdammsugaren inte känner sin hemmaarena än. Efter 2-3 rundor brukar det börja flyta på riktigt bra med dammsugningarna. I appen kan du göra avgränsningar där du ser att roboten har problem att ta sig fram, fastnar eller liknande. Det kan också finnas rum du inte vill att roboten ska köra in i och städa, då gör du enkelt “no go”-zoner i appen över dessa ytor och roboten kommer då aldrig försöka köra in där.

Hur många kvadrat ska roboten användas till

I valet av robot kan det vara klokt att se till ytan som roboten ska dammsuga. Ju större yta desto längre batteritid krävs. Är det mycket hörn, trånga utrymmen, fullt möblerat eller sladdar som hänger är det viktigt att roboten har bra sensorer och ett bra nagivationssystem. Det kan bli väldigt frustrerande om din nyinköpta robotdammsugare kör fast ofta eller har svårt att ta sig fram i de rum du önskar få städade.

Eventuella hinder för din robotdammsugare

Fundera också över om det finns några eventuella hinder för din robot i ditt hem. Hinder som kan sätta stopp för en robots körning är exempelvis väldigt höga trösklar, tjocka mattor eller fluffiga ryamattor, sladdar som hänger ner, husdjurs mat och vattenskålar, barnleksaker som lego, långa snören och liknande.

Du kan självklart sätta avgränsningar i din robots app för att förenkla dess rutt, däremot är det tråkigt om det inte ska fungera att köra roboten på majoriteten av ytan i ditt hem. Tanken med inköpet är ju att förenkla vardagen och slippa släpa fram den otympliga vanliga dammsugaren för att komplettera.

Hitta bäst i test robotdammsugare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test robotdammsugare hos oss på Testjakt.se!

Prisnivå

Priset spelar ofta en stor roll när du ska inhandla en produkt. I vårt test av robotdammsugare har vi valt en testvinnare, ett premiumval och en budgetvinnare. Vår förhoppning är att du på så vis ska ha större möjlighet att hitta en passande modell som du sedan kan vara nöjd med och ha stor användning för.

Det finns självklart ännu billigare robotdammsugare än vårt budgetval Dreame D9 på marknaden. Dock ska man betänka det faktum att rent kvalitetsmässigt så håller en väldigt billig robotdammsugare ofta sämre än en lite dyrare. Ofta visar det tyvärr sig också att billigt i slutändan kan bli dyrt. Gällande robotdammsugare kan det handla om någon sensor eller motor som går sönder, alternativt att den inte dammsuger enligt förväntningar.

Vårt tips är därför att hellre lägga ner tid på att undersöka modellerna innan du köper något baserat enbart på ett billigt pris. Det är bättre både för din plånbok och för miljön att produkterna vi inhandlar håller god kvalitet och kan användas under en lång tid framöver.

Sugkraften

En robots sugkraft mäts i Pa eller watt. Ju högre Pascal desto bättre sugkraft. Här bör man ta sig en funderare och kika på sitt hem och din eventuella robots effekt innan man beslutar sig för vilken modell man ska satsa på. Ju högre sugkraft desto mer smuts, damm och andra partiklar kan roboten suga upp. Mattor är ett sådant exempel på plats i hemmet där robotdammsugaren kan behöva en högre sugkraft för att leverera ett bra och rent resultat. För att kunna nå hår, och dammpartiklar djupt ner i mattan behövs det att roboten klarar av att fånga upp dessa, även med en dammbehållare som inte är nytömd.

Sammanfattning – Robotdammsugare

En robotdammsugare är det perfekta hjälpmedlet i vardagen. En robotdammsugare passar utmärkt för dig med knappt om tid, eller helt enkelt för dig som prioriterar andra roligare eller nödvändigare aktiviteter än dammsugning. Har du hund, katt, kanin, marsvin eller något annat pälsdjur som springer runt där hemma? Då kan en robotdammsugare vara något av det bästa du införskaffat genom att förvandla håriga, pälsbeklädda golv till nystädade och rena utan att du ens behöver vara hemma.

Att unna sig lite vardagslyx i form av hjälp med städning är något vi tycker att alla är värda! Det spelar ingen roll om du bor i ett enplans hus, ett hus med flera våningar eller en lägenhet, en robotdammsugare kan användas i nästan alla hem med hjälp av inställningar och avgränsningar i respektive dammsugares app.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 21/03/2024 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test