Bästa Retinol-Serum För Aktiv Hudvård (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka retinol-serum som är bäst i test enligt vår testpanel!

För dig med intresse av hudvård, makeup och beauty kan ämnet retinol knappast passerat obemärkt förbi. De senaste åren har just hudvård med retinol expoloderat och fullständigt tagit över scenen som den mest bevisat fördelaktiga ingrediens i en hudvård som verkar på djupet och ger en tydlig anti-age effekt.

Retinol är en form av retinoid, en grupp föreningar som är relaterade till vitamin A. Den har en molekylär struktur som tillåter den att penetrera hudens yta och påverka cellförnyelseprocessen. Det innebär i praktiken att retinol fungerar genom att stimulera produktionen av kollagen och på så vis öka cellomsättningen. Detta bidrar till att minimera rynkor, förbättra hudens elasticitet och jämna ut hudtonen.

För dig som är nybörjare finns det enbart en viktig sak att tänka på och det är att börja försiktigt. Vid användning av retinol är det vanligt att börja med lägre koncentrationer och gradvis öka för att låta huden anpassa sig. Detta kan minska risken för irritation. Börja gärna med en lägre koncentration, dvs 0,5% retionol, när din hud vant sig kan du öka upp till 1%. Men tänk på att när du använder retinol blir huden känsligare för solen. Det är därför viktigt att använda solskyddsfaktor regelbundet för att skydda huden mot skadliga UV-strålar.

1. Vinnare och bäst i test blev retinol-serumet från Dermaceutic Serum Activ Retinol 0.5

Fördelar

 • Ger din hud ett välmående fantastiskt glow
 • Motverkar och reducerar fina linjer, pigmentering, ojämnheter och rynkor
 • Finns i både 0.5% retinol och 1% retinol
 • Prisvärd bästsäljare med erkänt goda resultat från mängder av användare

Nackdelar

 • All användning av retinol kan orsaka hudirritation, breakouts, finnar mm till en början

Specifikationer

Mer om Dermaceutic Serum Activ Retinol 0.5

Detta retinolserum har verkligen imponerat och förtjänar sin plats som bäst i test. Med en optimal koncentration av 0,5 % retinol är det ett mellanverkande anti-age serum som går in och förändrar huden på djupet. Effekterna är tydliga och imponerande, vilket gör det till ett otroligt viktigt steg i din dagliga hudvård.

Den största fördelen med detta serum är dess förmåga att stimulera cellernas naturliga nybildning. Resultatet är en märkbar minskning av tecken på hudens åldrande, inklusive rynkor, fina linjer och livlös hy. För de med mogen hud är detta serum särskilt lämpligt, och det ger en synbart yngre och fräschare hy med en ett fantastiskt glow!

Enligt vårt test är det också värt att nämna att serumet innehåller en balanserad mix av ingredienser som arbetar synergistiskt för att förbättra hudens hälsa och utseende. Retinol, med en koncentration på 0,5 %, är effektivt mot linjer och rynkor. Dessutom bidrar antioxidanterna C&E vitaminer till att skydda huden från yttre påfrestningar.

Det imponerande innehållet inkluderar även fuktbindande ämnen som panthenol och allantoin, vilket är avgörande för att bibehålla hudens fuktbalans. Dessutom tillför serumet stimulerande mineraler, hudåterställande ceramider och kolesterol, vilket skapar en helhetsverkan för att optimera hudens hälsa och vitalitet.

För att få ut det bästa av detta serum är det viktigt att applicera det innan din ansiktscreme. Det är också klokt att gradvis vänja in produkten, särskilt eftersom det är ett aktivt serum. En viktig punkt att notera är att serumet inte bör användas samtidigt med andra exfolierande nattprodukter för att undvika överstimulering av huden. Även som vi nämnt i inledningen så bör du använda serumet försiktigt innan huden vänjer sig.

Sammanfattningsvis är detta retinol-serum en fantastiskt effektiv produkt för aktiv hudvård och Dermaceutic Serum Activ Retinol 0.5 passar utmärkt för dig som vill börja använda retinol i din hudvårdsrutin.

2. På andra plats kommer retinol-serumet från Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM

Fördelar

 • Passar utmärkt för dig med mogen hy
 • Ger livlös hy ett magiskt glow, samtidigt som din hy känns babylen
 • Motverkar fina linjer, rynkor och jämnar ut hudtonen
 • Uppvisar inte lika stor tendens till irritation på huden som en del andra produkter med 1% retinol

Nackdelar

 • Priset är något högt

Specifikationer

Mer om Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM

Detta kraftfulla retinolserum från Peter Thomas Roth är en riktig boost för trött och glåmig hud, med optimalt koncentrerat mikroinkapslat retinol som levererar imponerande resultat utan att irritera. Upplev själv för att se hur det effektivt reducerar uppkomsten av rynkor och fina linjer samtidigt som det förbättrar hudens textur och ton. Den skonsamma exfolieringen stimulerar cellförnyelsen över natten, vilket resulterar i en märkbart med återfuktad och uppfriskad hud. Var alltid noga med att ge huden mycket fukt efter du använt ditt retinol-serum.

Serumet, perfekt för mogen hud, har en fuktgivande formula som minimerar rodnad och irritation. Med en depåeffekt av 1% mikroinkapslad retinol balanseras känslig hud medan Vitamin C&E tillför antioxidanter och lyster samtidigt som den skyddar huden. Vi upplever detta serum som förhållandevis milt för huden trots 1% retinol, det känns inte lika rivigt som en del likvärdiga produkter. Något vi värdesätter då risken för utbrott av finnar, irritation mm minskar.

Applicering bör ske på rengjort ansikte på kvällen för bästa resultat, och produkten bör vänjas in gradvis. Kom ihåg solskyddsfaktor vid solexponering. Ett otroligt lyxigt och effektivt retinol-serum som ger ett magiskt resultat.

3. På tredjeplats kommer retinol-serumet från Kiehl’s Retinol Daily Micro-Dose Treatment

Fördelar

 • Går att använda dagligen
 • Passar bra för dig som vill ha en lägre koncentration retinol
 • Fantastiska resultat
 • Populär produkt som del av din dagliga hudvårdrutin

Nackdelar

 • Mängden retinol borde specificeras tydligare

Specifikationer

Mer om Kiehl’s Retinol Daily Micro-Dose Treatment

Kiehl’s imponerande anti-age-serum med 0,1% retinol levererar synliga förändringar och fina resultat vid daglig användning. Den otroliga kombinationen av anti-age-retinol, närande peptider och stärkande ceramider arbetar tillsammans för att synligt minska rynkor, förbättra hudens struktur och öka dess fasthet.

Serumet ger en märkbar förnyelse och förbättring av huden utan någon obehaglig känsla, troligen är detta till stor del beroende av den lägre dosen retinol på 0,1%. För att balansera retinolens effektivitet rekommenderas en användning en gång om dagen, med en enkel pumptrycksmängd. För dig som vill ha ett serum att använda dagligen med en djupverkande effekt är detta helt rätt val. Det är dessutom en stor fördel att risken för utbrott eller reaktioner i huden är betydligt mindre med en lägre andel retinol. Detta är en storfavorit och en bästsäljare som vi är helt kära i, en garanterad ny favorit i vår hudvårdsrutin!

Köpguide – Hur använder man retinol?

Retinol har blivit en av de mest populära ingredienserna inom hudvård på grund av dess påvisade resultat och förmåga att förbättra hudens utseende och struktur över tid. Det är dock viktigt att använda det med försiktighet och enligt rekommendationer för att undvika oönskade biverkningar. Om du är osäker på hur du ska använda retinol bör du konsultera en hudterapeut.

Vad används retinol till?

Retinol kan användas för att behandla olika hudproblem, inklusive akne och solskador, vilket gör det till en mångsidig produkt som passar både sig med problemhy, men även dig med en mogen hy som vill arbeta aktivt för att förebygga och minska uppkomsten av rynkor och fina linjer.

Retinol har nämligen visat sig ha vetenskapligt bevisad effekt när det gäller att minska synliga tecken på åldrande, såsom rynkor och fina linjer.

Hitta bäst i test retinol-serum hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test retinol-serum hos oss på Testjakt.se!

Använd retinol med försiktighet

Retinol kan ibland orsaka rodnad, fjällning eller torrhet i början. Det är vanligt och kan mildras genom att minska frekvensen av användning eller blanda den i din fuktighetskräm.

Vid användning av retinol är det vanligt att börja med lägre koncentrationer och gradvis öka för att låta huden anpassa sig. Detta kan minska risken för irritation. Börja med en gång i veckan i 2-3 veckor för att sedan öka till 2 gånger i veckan. Du behöver inte använda retinol dagligen utan det kan användas som en “kur” ungefär varannan dag.

Vill du ha en produkt med retinol för daglig användning rekommenderar vi Kiehl’s Retinol Daily Micro-Dose Treatment som innehåller 0,1% retinol.

Kan man använda retinol på sommaren?

Användningen av retinol under sommaren kräver extra försiktighet på grund av ökad exponering för starkt solljus. Om du upplever irritation eller ökad känslighet i huden när du använder retinol, kan du överväga att minska frekvensen av användning under sommarmånaderna. Det kan vara lämpligt att använda retinol varannan dag om du byggt upp en tolerans eller mindre frekvent för att undvika överdriven irritation i kombination med solen.

Försök att undvika direkt exponering för starkt solljus under de mest intensiva timmarna på dagen. Använd solhatt, solglasögon och kläder som täcker huden för att ytterligare skydda dig från solens skadliga strålar.

Alla hudtyper är unika så du får testa dig fram vad din hud klarar och vad som fungerar för dig.

Applicera på kvällen

Applicera gärna retinol på kvällen Användningen av retinol på morgonen kan öka risken för solrelaterade problem. Huden genomgår också en naturlig reparationsprocess under natten. Retinol hjälper till att främja cellförnyelse och kollagenproduktion, vilket passar väl med hudens naturliga regenerativa processer under sömnen.

Att använda retinol på kvällen ger också mindre risk för interaktion med andra hudvårdsprodukter som du kan använda på morgonen, som antioxidanter eller solskyddsmedel. Det ger varje produkt möjlighet att fungera optimalt utan att störa varandras effektivitet.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test