Bästa Luftkylarna För Behagligt Inomhusklimat (Bäst i Test 2023)

I denna artikel kommer vi recensera vilka luftkylare som är bäst i test enligt vår testpanel!

För att enkelt beskriva en luftkylare kan man säga att den fungerar som en kalluftsfläkt. Genom att den använder sig av ångor som kommer från luftkylarens inbyggda vattentank ger den en högre luftfuktighet i rummet. Luftfuktigheten binder i sin tur värme vilket gör att temperaturen sjunker och blir lägre.

En AC eller luftkonditionering är inte riktigt samma sak som en luftkylare då effekten på dessa är högre. Fördelen med just luftkylaren är att strömförbrukningen på en luftkylare är avsevärt lägre, vilket både är bra för miljön och plånboken. Det är idag därför det självklara valet för den medvetna konsumenten.

I en luftkylare sitter det alltså en avtagbar vattentank som behöver fyllas på med vatten. Du kan även använda is eller kylklampar i tanken för att få en svalare temperatur. Vid placering av en luftkylare är det viktigt att den har bra ventilation för att kunna fungera så bra som möjligt. Ofta kommer luftkylare på hjul vilket gör det enkelt att flytta runt kylaren i hemmet. Effekten ökar om den kan stå placerad vid ett fönster där ventilation är som bäst.

I vårt bäst i test av luftkylare blev vinnaren Olimpia Splendid Pelèr 20. En lyftkylare med mängder av funktioner och med en vattentank på hela 20 liter. Vid bra förhållande i form av ventilation kan den sänka temperaturen i rummet mellan en till fyra grader. Läs gärna mer i vår recension om vilka modeller vi rekommenderar och vilka funktioner dessa har.

1. Vinnare och bäst i test blev luftkylaren från Olimpia Splendid Pelèr 20

Fördelar

 • Bra kylningförmåga
 • Stor vattentank
 • Sänker temperaturen upp till 4 grader

Nackdelar

 • Passar inte små ytor utan ventilation

Specifikationer

Mer om luftkylaren från Olimpia Splendid Pelèr 20

Vinnaren i vårt bäst i test av luftkylare är Olimpia Splendid Pelèr 20. En otroligt effektiv kylare med en stor vattentank på hela 20 liter! Precis som med alla luftkylare är det viktigt att placera den nära ett fönster så den får god ventilation. Vid ultimata förhållande kan Olimpia Splendid sänka temperaturen i rummet mellan en till fyra grader på en yta eller i ett rum som är upp till 55 m².

Du ställer enkelt in de fyra olika hastighetslägena på fläkten med touch-displayen eller den medföljande fjärrkontrollen. Möjligheten till Timer-funktion finns också med fyra förinställda tider för drift på 1 timme, 2 timmar, 4 timmar eller 8 timmar. I Olimpia Splendid finns också ett filter som hjälper till att hålla rummet rent från damm och smuts. Du flyttar enkelt runt luftkylaren dit du önskar då den har fyra hjul. För bäst effekt behöver aggregatet, som vi tidigare nämnt, så bra ventilation som möjligt för att skapa den bästa kyleffekten. Vattentanken fylls även den enkelt då du slipper bära och kånka på luftkylaren tack vare hjulen.

Ju torrare luft rummet som luftkylaren är placerad i har, desto bättre effekt. Luftfuktigheten bör max ligga på 60% i rummet den placeras i. Eftersom en luftkylare inte har en kompressor till skillnad från en AC så är effekten något lägre. Fördelen med detta är därmed också avsevärt lägre förbrukning av energi, vilket är en stor miljövinst och en förklaring till dess ökade popularitet.

2. På andra plats kommer luftkylaren från TriStar AT-5446

Fördelar

 • Hjul
 • Torkar inte ut luften som en AC
 • 4 liters tank
 • 3 hastigheter

Nackdelar

 • Något högt ljud även vid sleep-mode om du är känslig

Specifikationer

Mer om luftkylaren från TriStar AT-5446

Luftkylaren från TriStar AT-5446 är verkligen effektiv när det kommer till att kyla ner exempelvis sovrummet. Med sin portabla design och tillhörande hjul flyttar du enkelt runt den efter behov. Vattentanken är på fyra liter och den smidiga designen i kombination med det mindre formatet gör den enkel att förflytta.

En luftkylare kan liknas vid en svalkande vind likt en vind eller en kylande bris. För att uppnå önskad effekt behöver rummet ha, precis som vi nämnde tidigare, en luftfuktighet på max 60%. Detta för att effekten av luftkylaren ska bli fullgod och ge ett behagligt klimat. När vattnet avdunstar från vattentanken till luften, bildas en blandning av luft och vattenmolekyler. Denna kemiska förändring kräver värme, vilket gör att energi eller värme tas från luftmolekylerna. Det är när denna process sker som temperaturen i rummet luftkylaren är placerad i sänks.

TriStar AT-5446 har tre olika lägen, varav ett kallas “sleep”, detta läge sänker volymen från luftkylaren. Vill du använda den under natten finns även en timer-funktion där du kan reglera automatisk avstängning efter mellan 1-7 timmar. Precis som alla luftkylare behöver modellen från Tri-Star hög ventilation för att fungera. Placera gärna den i närheten av en öppen dörr eller ett fönster för bästa effekt.

En oerhört prisvärd, smidig och funktionell luftkylare som vi varmt kan rekommendera.

3. På tredjeplats kommer luftkylaren från Honeywell TC10PM 

Fördelar

 • Kyler snabbt
 • Bra effekt för rum upp till 11 m²
 • Energieffektiv

Nackdelar

 • Något högljudd
 • Ingen fjärrkontroll

Specifikationer

Mer om luftkylaren från Honeywell TC10PM 

Luftkylaren från Honeywell, TC10PM är din nya perfekta partner i sovrummet eller andra rum med ytor upp till 11 m². Med de smidiga hjulen flyttar du enkelt runt denna luftkylare som snabbt och effektivt kyler och skapar ett behagligare inomhusklimat. Vattentanken på 10 liter i kombination med ett luftflöde på 330 m3/h gör detta till en prisvärd och energisnål maskin. En god investering för sommarmånaderna eller för dig med torr luft i hemmet.

Honeywell TC10PM har tre olika lägen att välja mellan och vid placering nära ventilation från fönster eller annat ger den ultimat effekt. Vikten är endast 6,6 kg och den smala designen gör den diskret och enkel att placera i hemmet. Den kräver ingen installation och lägena justeras med mekaniska vred. En prisvärd och effektiv lyftkylare som är det perfekta valet för sovrummet eller kontoret.

Köpguide – Vad du bör titta på i val av bästa luftkylare

Att köpa en luftkylare är något som fler och fler väljer att göra. Förmodligen dels för att vi tänker mer miljö- och hälsomedvetet. Att välja en luftkylare framför en AC innebär att du väljer kyla via ångorna från en vattentank kontra kyla från ett kylmedel.

När du väljer modell på din luftkylare så börja med att fundera över vilken yta du vill använda den på. En större luftkylare kan enkelt och snabbt kyla ner ditt vardagsrum eller andra större ytor. Vattentanken är det som avgör, en vattentank bör vara på över 10 liter om du har för avsikt att kyla ner en större yta. Var noga med att läsa specifikationerna för varje kylare innan du gör ditt inköp.

En luftkylare ska vara enkel att använda

Många luftkylare kommer idag med en fjärrkontroll eller en touch-display vilket gör det enkelt att navigera mellan de olika hastighetslägena och effekterna som finns att välja emellan. Flera av modeller i vårt bäst i test har förinställda program som kan användas exempelvis för extra snabb nedkylning eller i sovrummet vid sömn. En luftkylare utan fjärrkontroll kräver att du varje gång du ska ändra hastighet eller program går fram och mekaniskt vrider om efter önskemål.

Timer-funktion

Att välja en modell som har en inbyggd timer gör att du tryggt kan använda din luftkylare även vid sänggående eller andra tillfällen när du vill att den automatiskt ska kunna stängas av utan din närvaro. De allra billigaste luftkylarna har färre funktioner och mindre avancerade val. Även om dyrast inte alltid innebär bäst så innebär det åtminstone i detta fall att du får fler funktioner och användbara val.

Portabel och smidig

Samtliga luftkylare i vårt bäst i test kommer med hjul vilket gör dom smidiga och enkla att flytta runt. Vid besök eller annat klimat där du har mindre användning för din maskin så flyttas den enkelt undan. Att välja en modell utan hjul innebär att du skulle behöva bära den från rum till rum. Hjul är alltså helt klart att föredra när du väljer modell till ditt hem eller kontor.

Hitta bäst i test luftkylare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test luftkylare hos oss på Testjakt.se!

Skillnaden på luftkonditionering och luftkylare

Den största skillnaden mellan en luftkonditionering, även kallad AC eller aircondition och en luftkylare är att en luftkonditionering behöver frånluftsventilation. Detta gör att luftkylare ofta är väsentligt mycket billigare kontra AC. Att de dessutom förbrukar mindre energi gör att det är ett bättre miljöval.

Det går dock inte att förvänta sig samma prestanda av en luftkylare som av en AC. En luftkonditionering behöver dessutom installeras, medans en luftkylare fungerar utan någon form av installation, snabbt och enkelt.

Hälsofördelar

En annan fördel som finns med just luftkylare är att flera modeller har ett reningsfilter som kan båda rena luften och fukta den. Ett exempel på en sådan modell är vår testvinnare Olimpia Splendid Pelèr 20 som vi varmt kan rekommendera för sina fantastiska funktioner.

Lider du av allergi eller astma kan den torra luften på vintern göra det extra jobbigt. Fuktigare luft är lättare att andas in och minskar på så vis besvären för många. Även problem med torra ögon, torr hud och torra slemmhinnor kan med fördel gynnas av en fuktigare inomhusluft.

Självklart är det med måtta detta bör användas för lindring av allergiska besvär eller liknande. Att ha en alltför hög luftfuktighet inomhus kan också innebära att mögel och bakterier får fäste. Att kontinuerligt byta ut vattnet i tanken på luftkylaren är viktigt. Är du osäker på fukten i väggar och på golv kan du kika in vårt bäst i test av fuktmätare. Ett verktyg som enkelt ger dig ett mätvärde på fukthalten i ditt hem.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test