Bästa Primers För Den Perfekta Basen På Din Makeup (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka primers som är bäst i test enligt vår testpanel!

En primer är en produkt som lägger basen för ett lyckat sminkresultat, bokstavligt talat! En primer ser till så att din foundation, concealer, bronzer och resterande del av din makeup fäster bättre och håller längre. Den ger ditt ansikte en jämnare hudton och fyller ut fina linjer och ojämnheter.

Har du ännu inte testat att använda en primer så har du absolut gått miste om något. Appliceringen av primern är enkel och kan ske med dina händer. Det räcker med väldigt lite av produkten, lite drygt en liten ärta. Börja i mitten av ansiktet och arbeta utåt. Du ska inte massera in den utan bara precis stryka ut primern jämnt och fint över hela ansiktet, även ögonlocken kan få sig en omgång.

Primern lägger du efter du applicerat ansiktskräm, men innan din foundation. Ett tips är att låta din ansiktskräm absorberas några minuter innan du går in och lägger primern.

Du kommer märka stor skillnad på din makeups hållbarhet. Har du tidigare haft problem med smink som har svårt att sitta på plats hela dagen är din viktigaste nyckelspelare här, primern! Vinnaren i vårt test blev primern från Clarins, SOS primer, en primer utöver det vanliga! Läs mer och lär dig det viktigaste om primers i vårt bäst i test.

1. Vinnare och bäst i test blev primern från Clarins SOS

Fördelar

 • Är vårdande
 • Finns flera olika sorter för olika hudyper
 • Ger ett vackert skimmer

Nackdelar

 • En god doft, dock ganska stark

Specifikationer

Mer om primern från Clarins SOS

Vinnaren i vårt bäst i test av primers blev Clarins fantastiska SOS primer. Denna primer är snudd på magisk. Den kommer i fem olika varianter, alla med olika vårdande egenskaper och särskilt anpassade för att korrigera det just din hud behöver hjälp med. Nedan finns en sammanställning på hur du enklast ska kunna välja rätt SOS primer för din huds förutsättningar.

• 00 Universal Light – Ljusreflektande, lystergivande
• 01 Rose – Minimerar trötthetstecken
• 02 Peach – Jämnar ut och korrigerar hudtonen
• 03 Coral – Minimerar pigmenteringar
• 04 Green – Dämpar rodnader
• 05 Lavender – Fyller trött hud med ny energi, ljusar upp huden

Primern från Clarins innehåller bland annat ekologisk sjölilja som arbetar återfuktande, Clarins anti-pollution komplex och The High Lumitech complex. Denna lovordade primer jobbar alltså med hudvård av ditt önskemål för att få en så jämn och fin bas att jobba med som möjligt. Samtidigt ger den din makeup en bättre hållbarhet. Huden får en otroligt skimmrande look som känns snudd på airbrushed. Primern går att använda ensam eller blandad i din flytande foundation.

2. På andra plats kommer primern från Peter Thomas Roth Skin To Die For

Fördelar

 • Döljer porer
 • Lätt formula

Nackdelar

 • Kan ge grynigt resultat om du använder för mycket produkt

Specifikationer

Mer om primern från Peter Thomas Roth Skin To Die For

En omtyckt och populär primer som slätar ut huden och minimerar synliga porer och fina linjer är Peter Thomas Roth Skin To Die For. Denna produkt på 30 ml lämpar sig utmärkt till fet hy då den innehåller ett mattifierande växtkomplex som absorberar överflödig talgproduktion.

Denna primer är alltså ett perfekt alternativ för dig som upplever att din hy är glansig och oljig. Genom att applicera denna innan du sminkar dig med foundation eller torra puderprodukter kommer både din hy och ditt smink att bli mycket mattare och lättare att applicera din sminkrutin på. Du kan även använda den som primer på läpparna!

3. På tredjeplats kommer primern från Ole Henriksen Truth Banana Bright Face Primer

Fördelar

 • Ger lyster
 • Mångsidig
 • Innehåller vitaminer

Nackdelar

 • Alla uppskattar inte pigment i sin primer

Specifikationer

Mer om primern från Ole Henriksen Truth Banana Bright Face Primer

En produkt som makup-artister världen över önskat sig och som är mycket populär är Ole Henriksen Truth Banana Bright Face Primer. Denna primer fungerar till de flesta hudtyper då den är mattifierande samtidigt som den ger lyster och piggar upp huden. Den skapar de bästa förutsättningar för att få din hud att se så felfri ut som möjligt, den jämnar ut fina linjer och rynkor och ger en magisk frisk lyster.

Något som gör denna primer till en bäst i test produkt är att den är mångsidig och enkel att använda. Den kan användas som en highlighter tack vare pigmenten i den, men den kan även användas som en klassisk primer. Du kan använda den bara som den är, blanda den med din foundation eller helt enkelt bara applicera den innan din makeup. Tuben innehåller 30 ml och är oerhört dryg, överapplicera inte produkten, då kan din foundation istället bli kornig.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer primern från bareMinerals Prime Time BB Primer Cream

Fördelar

 • Passar alla
 • Mångsidig
 • Många fördelaktiga ingredienser

Nackdelar

 • Råder delade meningar kring pumpflaskans funktionalitet
 • Innehåller BB-cream

Specifikationer

Mer om primern från bareMinerals Prime Time BB Primer Cream

En produkt som är perfekt för dig som bara vill behöva köpa en sminkprodukt är bareMinerals Prime Time BB Primer Cream SPF 30. Den innehåller som titeln visar SPF 30 och en BB-cream, vilket är en slags mjukgörande och väldigt lätt foundation.

Denna primer är omtyckt och relativt populär, och med sina 30 ml är det ett bra köp för dig som vill kunna alternera mellan att använda lätt korrigerande foundation och inte. Produkten innehåller även vitaminer och har en formula som minimerar porer, torra partier och fina linjer. Den har mängder av fördelar, vi har nämnt några under specifikationerna för produkten.

5. På en femteplats kommer primern från Idun face primer Iris

Fördelar

 • Dryg och len formula
 • Bakteriehämmande ingredienser
 • Billig

Nackdelar

 • Inte lika hyllad som våra andra alternativ

Specifikationer

Mer om primern från Idun face primer Iris

Idun Face Primer Iris är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en billig och bra produkt. Den innehåller 26 ml och är grå i färgen innan den kommer i kontakt med huden, sedan transparent efter applicering. Detta då den innehåller aktivt kol som fungerar bakteriehämmande. Alltså fungerar denna primer extra bra och verksamt för dig med en acne-benägen hud. Den går såklart även att använda på alla hudtyper, torr, normal till oljig.

Denna primer rengör alltså samtidigt som den är silkeslen och enkel att använda. Den gör att ditt smink sitter som berget under hela dagen, och den räcker även länge då ett enda pump är lagom för hela ansiktet.

Köpguide – Välj rätt primer

När du köper en primer är det bra att välja en som är anpassad efter din hudtyp. Idag är det inte så stora skillnader mellan vilka primers som passar vilken hudtyp. Det är förlåtande och bra för din primer om du däremot anpassar resterande del av din smink- och hudvårdsrutin efter din hudtyp.

Något som vi redan påpekat och som vi presenterat i testet är att varje produkt skiljer sig åt, både innehåll och pris. Du som konsument måste därför hitta den som passar dig. Kanske vill du lägga en specifik summa, eller så vill du ha en primer likt Clarins som jobbar aktivt vårdande för en specifik hudtyp.

Primern måste vara enkel att använda

En primer måste vara mjuk och len, och enkel att smörja in sig med efter att du använt din dagcreme. Den får inte bli kakig eller grynig.

Om primern inte fungerar som den ska kan det i många fall bero på att du helt enkelt applicerar en för stor mängd. Det är det vanligaste misstaget som gör att din foundation eller resterande delar av ditt smink sedan upplevs smuligt och flagnar.

Hitta bäst i test primers hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test primers hos oss på Testjakt.se!

Den måste ge bra resultat

En primer kan vara enkel och intetsägande, men vi letar efter alternativ som ger särskilda resultat. Den ska inte bara få sminket att hålla utan du ska se en markant skillnad på din hy efter applicering. För en fräsch osminkad look kan du applicera bara din primer för att få en jämnare hudton.

Primern måste även ge fördelar såsom lyster, en bra bas, förminska porer, fina linjer och/eller torra partier. Ibland kan man behöva testa flera olika produkter innan man hittar något som faller i smaken. Vi hoppas att vår bäst i test kan hjälpa dig att välja rätt produkter för ditt ansikte.

När är en primer bra att ha?

En primer är bra att ha om du vill att ditt smink ska hålla hela dagen. Det är en markant skillnad på hållbarheten av din makeup om du väljer att applicera en primer efter din dagkräm. Du skapar den perfekta canvasduken för att måla vidare på. Vi skulle rekommendera att alla använder det som en basprodukt till sin makeup, minst lika viktig som en foundation. Basen är trots allt det viktigaste när du lägger en makeup. Att gå in med ögonskuggor och andra typer av effekter är superfint, men bara om det finns en bra bas att lägga den på.

En primer ska även vara berikad med aktiva ingredienser och näringsämnen som ger din hud fördelar utöver ett jämnt och hållbart smink.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test