Bästa Pastamaskinerna För Matälskare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka pastamaskiner som är bäst i test enligt vår testpanel!

Letar du efter den bästa pastamaskinen för att kunna börja tillverka din egen pasta? Då har du kommit rätt! Vi har kikat närmare på användarrecensioner, test och information från tillverkarna. Allt för att hitta den bästa pastamaskinen för dina behov och önskemål.

Vi fann flera värdiga kandidater som har fått höga betyg av experter såväl som av användare. Vinnaren i vårt test av pastamaskiner blev Marcato Atlas 150 med motor. Läs vidare och ta del av egenskaper och kapacitet för att hitta den perfekta pastamaskinen till ditt kök! Att kunna servera egen hemmagjord pasta är otroligt roligt, framförallt för den matlagningsintresserade. Vi på Testjakt kan nästan garantera att dina gäster kommer uppskatta denna gest och ansträngning. En viktig del i att göra egen pasta är att du också har stenkoll på vad din pasta innehåller för ingredienser. Fler och fler vill idag kunna göra sin mat från grunden, med en riktigt bra pastamaskin har du oändligt mycket möjligheter att kunna laga goda rätter som passar både för vegetarianer, allergiker, köttätare, barn och andra finsmakare.

1. Vinnare och bäst i vårt test blev pastamaskinen från Marcato Atlas 150 motor

Fördelar

 • Flexibel
 • Lätt användning
 • Stabil
 • 10 års garanti

Nackdelar

 • Klarar inte maskindisk

Specifikationer

Mer om pastamaskinen från Marcato Atlas 150 motor

Om du är redo att börja göra din pasta med maskin istället för att åka till ICA och storhandla så kommer pastamaskinen från Marcato Atlas inte göra dig besviken. Här får du fria händer. Maskinen driver på medan du pysslar med pastadegen. Det ger utrymme till verklig glädje under pastabaket. Detta blir enkelt en trevlig familjeaktivitet som man stora som små kan hjälpas åt med.

Maskinen är enkel att använda och du kan göra tre olika pastasorter med den, tagliolini, fettuccini och lasagne. Du ställer enkelt in önskad tjocklek och det finns flera pastavalsar och andra tillbehör som du kan skaffa till din Marcato. Den har även ett justerbart vred som ger dig möjligt att ställa in tjockleken på pastan.

Det här är en originalmaskin gjord i Italien. Den är ett mycket bra val för dig som vill ha kvalitet och god pasta utan att behöva betala en förmögenhet.

2. På andra plats i testet kommer pastamaskinen från Funktion

Fördelar

 • Snabb och effektiv
 • Gör riktigt god pasta
 • Klassisk och stilren design

Nackdelar

 • Krävande rengöring

Specifikationer

Mer om pastamaskinen från Funktion

Pastamaskinen från Funktion erbjuder en tidlös och mångsidig lösning för den som vill skapa sin egen färska pasta. Med en storlek på 180 mm och tillverkad av rostfritt stål, ger den en pålitlig och robust kvalitet. En användarvänlig touch är den inkluderade bruksanvisningen på norska, svenska och danska, vilket gör den tillgänglig för en bred publik.

Den multifunktionella designen gör det möjligt att utforska olika pastavarianter och skapa läckra rätter direkt hemma i köket. En extra fördel är att bruksanvisningen även innehåller recept, vilket ger användaren ytterligare inspiration och vägledning i pastatillverkningsprocessen.

Efter varje användning är det enkelt att rengöra maskinen med hjälp av en mjuk borste eller träpinne, vilket underlättar underhållet och förlänger livslängden. Rostfritt stål som material förstärker hållbarheten och ger en estetiskt tilltalande finish.

Sammanfattningsvis är Funktionens pastamaskin en pålitlig partner för den som vill njuta av hemlagad pasta med enkla steg och gedigen kvalitet. Med dess tidlösa design, multifunktionella användning och inkluderade bruksanvisning med recept, är det en investering för den som älskar att utforska kulinariska möjligheter hemma.

3. På tredjeplats kommer pastamaskinen från Ariete Pastamatic 1593

Fördelar

 • Enkel användning
 • Billig pastamaskin
 • Manuell hantering

Nackdelar

 • Svår rengöring

Specifikationer

Mer om pastamaskinen från Ariete Pastamatic 1593

Om du helst vill veva fram din pasta på klassiskt vis kan en Ariete Pastamatic vara helt perfekt för dig. Det här är en genuin pastamaskin med vev och känslan från förr. Den är användarvänlig och enkel att komma igång med. Du får nio inställningar för tjocklek att välja från. Det gör det möjligt att tillverka i stort sett alla pastasorter för dig och din familj.

Det är viktigt att notera att det här är en kombinerad pastamaskin. Det innebära alltså att den kan användas med enbart vev, men kan också drivas med el. Då har den dock endast en effekt på 90 watt. Om du är nybörjare på att göra egen pasta får du vara beredd på att öva med vev och inställningar för att hitta rätt tjocklek. Maskinen håller god kvalitet och därmed kan den bli en bästa vän i köket under många år framöver.

Så väljer du den bästa pastamaskinen

Med pastamaskinen rullar du ut pastadegen till rätt tjocklek för den typ av pasta som du vill laga. Det här är en maskin som du vill ha för att kunna göra din egen fräscha pasta med ingredienser som du tycker är goda och hälsosamma.

Men hur ska du välja den bästa pastamaskinen? Till att börja med är det viktigt att vara medveten om att det finns två huvud-sorter.

Hitta bäst i test pastamaskiner hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test pastamaskiner hos oss på Testjakt.se!

Manuell pastamaskin

När din pastadeg är redo kommer du att använda pastamaskinen för två saker. Kavla ut till rätt tjocklek och sedan skära till pastan till den form du vill ha. Med en manuell pastamaskin kommer du att driva valsarna i maskinen för hand.

Det betyder i praktiken att du måste mata in degen med en hand samtidigt som du vevar. Det är absolut inte en omöjlighet och något som folk traditionellt sett har gjort. En del tycker rentav att det är roligare att göra pasta med manuell pastamaskin med vev.

Några fördelar med den manuella/kombinerade pastamaskinen är:

Elektrisk pastamaskin

Den elektriska pastamaskinen är enklare att använda eftersom du inte behöver veva för att driva igenom degen. Elektriska pastamaskiner påminner en hel del om de manuella i sitt utseende. De har dock ingen vev och istället använder du en knapp för att dra igång maskinen.

Med en elektrisk pastamaskin blir du klar mycket snabbare. Dessutom kan det vara lättare att få till den perfekta tjockleken på din deg

Några andra fördelar med elektrisk pastamaskin är:

Viktigt att betänka rengöring

Oavsett om du väljer en elektrisk eller manuell pastamaskin ska du ta en titt på hur det fungerar med rengöring. Det är nämligen inte ovanligt att valsarna i pastamaskinens inte tål vatten. I praktiken innebär detta att rengöring sker med borste, tandpetare och lätt fuktade trasor.

Det kan bli en hel del jobb med rengöringen och det är något som du måste vara förberedd på. Om du inte har tålamod att stå och borsta bort överbliven deg kan det vara klokt att se på modeller som klarar av diskmaskin för enklare rengöring.

Olika typer av pasta

Se också på vilken typ av pasta du kan göra med maskinen. Räkna inte med att varje maskin kan göra alla typer av pasta. Det här beror på vilka valsar den kommer med. En fördel kan vara att köpa pastamaskin med möjliga tillbehör. Då kan du köpa till nya valsar och andra tillbehör längre fram då du vill testa nya pastasorter med maskinen.

För de allra flesta räcker det gott och väl med de allra vanligaste pastasorterna. Det är något som du bör få med en pastamaskin bäst i test men dubbelkolla för att vara säker.

Hur viktigt är märket?

Märket kan vara viktigt. Dels är det ju så att de kända pastamaskinmärkena knappast kommer att börja fuska med material och annat. Om du behöver reservdelar eller vill bygga på med mer blir det inte svårt. Kända märken är också lättare att undersöka via användarrecensioner. Ett nytt märke som erbjuder en riktigt billig pastamaskin kan vara en chansning du inte vill ta.

Vanliga frågor om pastamaskiner

Går det att laga pasta utan maskin?

Det är klart att du kan göra pastadeg och kavla ut den för att sedan skära med kniv. Om du tycker att det känns roligt att stå flera timmar i köket på detta sätt och sedan få pasta som är mer eller mindre regelbunden behöver du ingen pastamaskin! Frågan är snarare om det går att laga god pasta utan pastamaskin och det är inte helt självklart…

Vilken pastamaskin är bäst?

Det finns flera pastamaskiner som har visat sig fungera mycket bra i tester. Ett tips är att välja italiensk design. I Italien har man en mycket lång tradition av att göra pasta med maskin och det är något som märks i pastamaskinerna som kommer från spagettins hemland. Dessutom är de italienska maskinerna väldigt vackra att se på.

Vad kostar en pastamaskin?

Räkna med att få betala mellan 1500 och 2000 kronor för en riktigt bra pastamaskin. Det kan finnas billigare varianter som också fungerar bra. Ibland kan du få högsta kvalitet till lägre pris med hjälp av rabatter och det kan också vara något att se lite närmre på.

Ska jag välja manuell eller elektrisk pastamaskin?

Det är helt upp till hur du vill göra din egen pasta. Oavsett om du är nybörjare eller har gjort hemmagjord pasta många gånger förr kan det vara skönt att slippa veva. Särskilt om du ska göra mycket pasta eller om du tänker göra pastan med barnen och behöver lite mer tålamod och fria händer till annat än att mata deg och veva.

Hur rengör man en pastamaskin?

Om den inte tål vatten behöver du borste, lätt fuktad trasa och kanske också tandpetare för att komma åt. Låt pastan torka helt och börja sedan borsta. Ibland kan det hjälpa att använda en handdammsugare för att komma åt i springor där det sitter torr pasta.

Är hemmagjord pasta god?

Det beror på vad du blandar i degen och hur väl du lyckas med rätt tjocklek. Som regel är det dock så att färsk pasta som du gör hemma blir så pass god att din pastamaskin kommer fram regelbundet för goda middagar med familj och vänner. Glöm inte bort att det här också är en underbar aktivitet för hela familjen.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 15/11/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test