Bästa Ögonskuggspaletterna För Din Makeup (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka ögonskuggspaletter som är bäst i test enligt vår testpanel!

En ögonskugga är en sminkprodukt som kan göra en enorm skillnad för ditt uttryck och din makeup. Till fest och andra högtidliga tillfällen är det vanligt att använda olika färger på ögonskuggor som man sedan blendar in kring ögonlocket för att skapa skuggor och djup i ögat. Att äga en ögonskuggspalett förenklar mycket, du slipper oroa dig för att dina skuggor inte passar ihop rent färgmässigt. Dessutom har du alla skuggor du kan behöva lättillgängliga antingen i badrummet eller i handväskan. Det finns ett stort utbud av paletter att köpa idag, vi har försökt plocka ut de allra bästa, mest användbara och här nedan i vårt bäst i test presenterar dessa lite närmare.

Vilken ögonskuggspalett är bäst?

Det finns många olika ögonskuggor på marknaden, allt ifrån billiga till dyra. Bra och dåliga. Det viktigaste med en ögonskugga är att den håller länge, har bra pigment och har rätt färger för dig.

1. Vinnare och bäst i test blev ögonskuggspaletten från Maybelline The Nudes

Fördelar

 • Oljefri (Funkar med fransförlängning)
 • Fina färger som passar alla

Nackdelar

 • Ingen spegel

Specifikationer

Mer om ögonskuggspaletten från Maybelline The Nudes

Maybelline New Yorks ögonskuggspalett ”The Nudes” är en palett som har 12 stycken olika skuggor. Alla ögonskuggor i denna fina palett passar utmärkt tillsammans. Hälften av skuggorna i paletten är vackert skimriga, medans resten är helt matta.

Denna ögonskuggspalett hamnar ofta högt i olika test då alla ögonskuggor i paletten är fantastiskt bra i ton. Färgerna är neutrala och passar till både fest och vardags, både till dig med lite ljusare hy och till dig med mörkare toner. Den ljusa “benvita” med skimmer går även att använda som highlighter. En highlighter kan du exempelvis använda på kindbenen, näsan, amorbågen eller andra ställen du vill att ljuset ska reflektera lite extra. Skuggorna funkar fint både enskilt eller genom att skugga ut dom i någon annan ton från paletten för en fin effekt.

Skuggorna är bra pigmenterade och sitter bra hela dagen. Det beror lite på underlag och förarbete också hur en skugga sitter, inte alltid bara på pigmenteringen och skuggan i sig. Att använda en bra ansiktskräm, foundation, setting spray och eventuellt en bra primer anpassat för ögonlocket kan göra underverk!

2. På andra plats kommer ögonskuggspaletten från Makeup Revolution Re-Loaded Palette Basic Mattes

Fördelar

 • Prisvärd
 • Många färger
 • Matta skuggor

Nackdelar

 • Behöver påfyllning under dagen

Specifikationer

Mer om ögonskuggspaletten från Makeup Revolution Re-Loaded Palette Basic Mattes

Makeup Revolutions Re-Load familj har nyligen utökats med ytterligare en grym palett, nämligen Basic Mattes -paletten. Just denna palett har 15 stycken olika ögonskuggor, enbart helt matta, neutrala skuggor som är perfekta som “bas” för dig som älskar ögonskuggor. Med dessa i din sminkneccesär kan du skapa fantastiska effekter och fina sminkningar. Gillar du glittrigare, krämigare skuggor kan du gå in med det, denna palett är tänkt som en slags “basgarderob”. Sen adderar man efter önskemål, ändamål och hudton.

Denna palett kommer ofta på bra placering i olika tester, då det är en av de billigaste och bästa ögonskuggspaletterna på marknaden. Trots det riktigt bra priset på denna palett med ögonskuggor så lever den upp till alla förväntningar. Skuggorna sitter bra, färgerna är superfina, är lätta att blenda och skugga samman för fina effekter. Med denna palett har du verkligen riktigt fina och välpigmenterade skuggor.

3. På tredjeplats kommer ögonskuggspaletten från Urban Decay Naked 3 Palette

Fördelar

 • Spegel i locket
 • Mycket bra skuggor
 • Borste på köpet

Nackdelar

 • Priset är lite högt

Specifikationer

Mer om ögonskuggspaletten från Urban Decay Naked 3 Palette

Naked 3 Palette är en palett från Urban Decay med 12 stycken fina ögonskugga i neutrala färger. Skuggorna är mycket pigmenterade och är mycket lätta att arbeta in på ögonenlocken. Med denna palett har du alla förutsättningar för att lyckas med din ögonmakeup.

Urban Decays Naked 3 Palette är en riktig klassiker och välkänd sedan länge. Detta är förmodligen en av de allra mest uppskattade ögonskuggspaletterna på marknaden idag. Den är därför alltid ett säkert kort att köpa om man är osäker och inte vill chansa på en billigare där man inte riktigt vet vad man får. I Urban Decays Naked 3 får du garanterat den bästa pigmenteringen, detta är inga skuggor som flagnar eller smular.

Skuggorna går från ljust rosa till nude och drar sedan vidare mot mörkare brun. Rent färgmässigt är denna palett smickrande för de flesta hudtoner. Den kan användas till vardag såväl som fest då det finns både matta, metallic och mörkare glittriga toner. Man märker snabbt att det är ett premiumval, det finns både spegel och borste! Det är ingen dålig applikator, vilket det tyvärr ofta är när det ligger i paletter av olika slag. Detta är en pensel med två borstar som funkar alldeles utmärkt att använda till paletten. Naked 3 är paletten du kan slänga ned i handväskan utan att behöva ta med ytterligare tillbehör, du har både applikator och spegel!

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer ögonskuggspaletten från Max Factor Masterpiece Nude Palette Golden Nudes

Fördelar

 • Dryg
 • Fina färger
 • Sitter bra

Nackdelar

 • Kan behövas en primer

Specifikationer

Mer om ögonskuggspaletten från Max Factor Masterpiece Nude Palette Golden Nudes

Denna palett med fantastiska gyllene nude-toner från Max Factor har allt sminkfantasten behöver för att kunna skapa magi. Den har åtta stycken rikligt pigmenterade skuggor som enkelt går att skugga samman eller fada ut för att skapa fina effekter. Nyanserna passar alldeles perfekt ihop och det går att göra mycket med blandningen av matta och skimrande skuggor.

Max Factor Masterpiece Nude Palette Golden Nudes är perfekt till solkysst hud. Till vardags funkar den benvita och bruna som en perfekt vardagsmakeup. För den mer djärva finns det möjlighet att gå in med mer skimrande toner. Paletten är väldigt omtyckt av användare och många vittnar om hur hållbara skuggorna är. Vid användning av en primer på ögonlocket innan sitter ögonskuggorna på plats än bättre! En riktigt bra palett för en riktigt fördelaktig peng!

5. På en femteplats kommer ögonskuggspaletten från OFRA Cosmetics OFRA Luxe Signature Eyeshadow Palette

Fördelar

 • Sitter på hela dagen och natten
 • Fantastiska färger

Nackdelar

 • Priset är lite högre för få skuggor

Specifikationer

Mer om ögonskuggspaletten från OFRA Cosmetics OFRA Luxe Signature Eyeshadow Palette

OFRA Cosmetics är inte något supervälkänt varumärke i Sverige, än! Däremot är det ett fantastiskt bra märke som fler och fler börjar upptäcka. Denna ögonskuggspalett är den med minst antal färger i vårt test. Däremot anser vi att dessa färger är såpass fantastiska att det inte behövs så många fler. Bruna toner, nude och guld är toner som passar i princip alla.

Kikar man på äldre paletter eller vad man redan har i sin neccesär är det 9 av 10 gånger dessa färger man faller tillbaka på. Ska man lägga pengar på en palett kan det vara på färger man vet att man kommer använda! OFRA Luxe Signature Eyeshadow Palette består av fem superhärliga, högpigmenterade skuggor som är enkla att jobba samman.

Köpguide – Välj rätt ögonskugga

En palett kan ofta ha olika egenskaper, som naturell eller mer färgglad. Därför ska du välja en som passar dig, beroende på vad du tycker om för look och hur du föredrar att sminka dig.

Välj också en palett som passar din plånbok bäst, en dyr palett behöver inte vara bättre än en billig. Välj därför en efter din egen budget.

Bra pigment

Det är väldigt viktigt att en ögonskugga har bra och mycket pigment, annars ser man kanske knappt att du har lagt ner tid på att sminka dina ögon. Det är inte heller kul att behöva applicera på skuggan fler gånger per dag. Någon touch-up kan man få räkna med men överlag måste skuggan sitta bra på ögonlocket.

Det är även tråkigt att behöva använda överdrivet mycket ögonskugga för att den ska synas. Det kostar dels onödiga pengar, och kan dessutom se kakigt ut och flagna ner på dina kinder.

Hitta bäst i test ögonskuggspaletter hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test ögonskuggspaletter hos oss på Testjakt.se!

Bra hållbarhet

Det är viktigt att ögonskuggan sitter bra på ögonen när du har sminkat dig. Om ögonskuggan hamnar i vecken efter någon timme är det tråkigt. Det är även tråkigt om ögonskuggan skulle smetas omkring efter en kort stund, då du har lagt tid på att sminka dina ögon. Ett bra och enkelt tips för att förebygga denna typen av problem är dels att välja en palett med skuggor av bra kvalitet. Men även att investera i en primer, eventuellt en för speciellt anpassad för ögonlock, dock kan du börja med att testa en vanlig primer. Att avsluta sitt smink med en setting-spray brukar också göra att skuggorna sitter bättre. Jobbar du med metalliska eller glittrande skuggor kan man också spraya applikatorn med settingspray innan man börjar jobba med skuggan. Alla föredrar inte det, men det är ett tips att testa som brukar ge fina och hållbara resultat!

När behöver man använda en ögonskugga?

Du kan använda ögonskugga både till vardagsmakeup och för festmakeup. Det är bara fantasin, ditt intresse och din du har att lägga på din makeup som sätter gränser!

Det vanligaste är att man till jobb eller skola använder mattare mer neutrala skuggor som går år nude, brunt eller andra färger som passar din hudton. Till fest kan man gå mer “all in” med glitterskuggor skimmer, skuggningar och annat.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test