Bästa Köksassistenterna För Bak & Matlagning (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera och jämföra vilka köksmaskiner eller köksassistenter som är bäst i test enligt vår testpanel!

Köksmaskiner, våra tysta och trogna kockkamrater, är de oansenliga hjältarna i våra kök som alltför ofta hamnar i skuggan av glänsande kastruller och vackra tallrikar. De är som den tillförlitliga sidokicken i ett kul TV-drama – inte alltid i centrum, men helt avgörande för att få hela showen att rulla smidigt.

I denna artikel kommer vi att utforska köksmaskiner, närmare bestämt köksassistenter eller såkallade hushållsmaskiner. Vi kommer även avslöja vilken som är vår bäst i test-vinnare! Så häng med när vi dyker ner i mixerns, vispens och deg-blandarens magiska värld och avslöjar hemligheten bakom köksassistentens goda rykte och varför du behöver en i ditt kök!

Köksassistenter finns i olika former och storlekar, från enklare modeller till mer avancerade köksmaskiner med många tillbehör. Valet av maskin beror på dina behov och hur mycket tid du vill spara i köket.

1. Vinnare och bäst i test är köksassistenten KitchenAid Artisan 5KSM125

Fördelar

 • Medföljer degkrok, flatblandare, 4,8 liters vipsskål samt en trådvisp
 • Tystgående
 • Livslängd på 30 år är detta en investering som varar och som kan tillföra mycket hjälp i köket
 • Finns i flera färger som passar olika köksstilar och preferenser
 • Fantastiska många nöjda köpare och goda recensioner
 • Baka bröd blir lätt som en plätt!

Nackdelar

 • Stänkskydd kan behövas (köpes separat)
 • Kan anses tung att flytta och förvara

Specifikationer

Mer om köksassistent KitchenAid

KitchenAid Artisan 5KSM125 köksmaskin är en verklig pärla i köket och en pålitlig partner för alla dina matlagningssysslor. Med en rik historia av högkvalitativa köksmaskiner har KitchenAid överträffat sig själva med Artisan-serien.

Den här 4,8 liters köksassistenten är byggd för att hålla i generationer med sin robusta metallkonstruktion och handgjorda kvalitet. Den imponerar med sin tysta, kraftfulla motor och erbjuder tio olika hastighetsalternativ för att passa alla behov. Flera av delarna tåler även maskindisk vilket underlättar rengöringen av din köksassistent! Vi har läst igenom mängder av recensioner och det är tydligt att Kitchenaid köksassistent är ett otroligt uppskattat köp bland konsumenter! Som bakmaskin kommer denna investering ta dina kakor, bröd och pizzadegar till en ny nivå! Att det dessutom är den snyggaste köksassistenten på marknaden är ju knappast någon nackdel!

2. På andra plats kommer köksassistenten Ankarsrum Assistent Original AKM6230B

Fördelar

 • Lätt rengöring
 • 7 liter skål
 • Tystgående och stark
 • Ingår ett paket med Ankarsrum köttkvarn
 • Flera medföljande tillbehör

Nackdelar

 • Medföljande recept och recept på hemsidan är inte bra
 • Kostar en rejäl slant och kräver utrymme i ditt kök

Specifikationer

Mer om köksassistenten Ankarsrum

Ankarsrum köksassistenten med tillhörande köttkvarn är helt enkelt en dröm för alla som uppskattar matlagning och bakning! Den eleganta kombinationen av mattsvart och silver ger den en modern touch som pryder vilken köksyta som helst. Med den uppgraderade motorn på 1500 watt är den redo att hantera de mest krävande uppgifterna med lätthet, oavsett om det är tjocka degar eller vispning av grädde. Den konstanta varvtalskontrollen gör den till en pålitlig följeslagare i köket.

Det som verkligen imponerar är den generösa 7 liters skålen som gör det möjligt att förbereda stora degar med lätthet. Den tysta och smidiga prestandan i kombination med den imponerande kapaciteten gör det till ett nöje att spendera tid i köket.

Men det blir ännu bättre med den medföljande köttkvarnen, som utökar dess användbarhet betydligt. Att mala kött, göra egen pasta, riva grönsaker och hacka lök blir en barnlek med denna mångsidiga tillägg. Enkelt att montera på köksassistenten och du är redo att utföra kulinariska underverk.

Till och med en kaksprits ingår, vilket ger dig möjlighet att skapa vackra bakverk och imponera på gästerna. Sammantaget är Ankarsrum köksassistent med köttkvarn en oumbärlig partner i köket som inte bara gör livet enklare utan också tar din matlagning till en helt ny nivå av kreativitet och smaker. En investering du inte vill vara utan!

3. På tredjeplats i testet kommer köksmaskinen från Electrolux

Fördelar

 • Medföljer två skålar på 4,8 liter respektive 2,9 liter
 • 10 olika hastighetslägen och pulsfunktion
 • Ingår visp, degkrok, blandspatel och stänkskärm
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Hade föredragits en större skål istället för 2,9 liter skålen som sällan används

Specifikationer

Mer om köksassistent electrolux

Denna imponerande köksmaskin från electrolux är verkligen ett kraftpaket med sin robusta metallkonstruktion och motor på hela 1200 watt. Med 10 olika hastigheter att välja mellan och en praktisk pulsfunktion har du total kontroll över din matlagning och bakning, oavsett om du ska vispa, knåda deg, eller blanda smet.

Det medföljer två generösa skålar i rostfritt stål, med kapaciteter på 4,8 liter och 2,9 liter. Så oavsett om du ska baka en stor sats bröd eller en finstämd sås, har du all den kapacitet du behöver. Dessutom ingår en visp, en degkrok och en blandspatel med silikonkant, vilket gör det enkelt att hantera olika typer av recept.

Och glöm inte stänkskärmen som gör att du kan arbeta rent och utan kladd. Den här köksassistenten är verkligen en pålitlig partner i köket, redo att hjälpa dig med en hel del arbete som tidigare krävt mer ansträngning.

Så om du letar efter en pålitlig och kraftfull köksassistent som kan hantera alla dina köksbehov, då behöver du inte leta längre. Denna maskin är ett fantastiskt tillskott till ditt kök och kommer säkerligen att förenkla din matlagning och ge dig fantastiska resultat varje gång.

Köpguide – Matberedare eller köksassistent

Många tycker att begreppet köksmaskin är lite vilseledande och vi kan hålla med. Köksmaskin är egentligen alltså en matberedare eller en köksassistent. Just dessa benämningar används ofta omväxlande, vilket kan vara förvirrande. Låt oss klargöra deras skillnader och likheter:

Köksmaskin

Köksmaskin” är ett övergripande begrepp som används för att beskriva en apparat som används för att underlätta matlagning och bakning. Det är en bred term som inkluderar både matberedare och köksassistenter, liksom andra apparater som mixerstavar och kaffekvarnar. Köksmaskiner kan vara enkla eller avancerade och används för olika ändamål i köket.

Matberedare

En matberedare är en typ av köksmaskin som är specialiserad på att hacka, skiva, riva och blanda ingredienser. Den är idealisk för förberedande arbete som att skära grönsaker, göra sallader, eller blanda ingredienser till såser. Matberedare har vanligtvis en skål och en knivskiva som roterar för att utföra olika uppgifter.

Köksassistent

En köksassistent är en kraftfull köksmaskin som vanligtvis används för att hantera tunga degar och bakning. Den har en kraftfull motor och är utrustad med olika tillbehör som degkrok, visp och blandarskål. Köksassistenter kan användas för att baka bröd, göra kaksmet, vispa grädde, och mer. De är ofta större och mer avancerade än vanliga matberedare.

Sammanfattningsvis kan vi säga att en köksmaskin är den övergripande termen som omfattar både matberedare och köksassistenter, men det finns klara skillnader i deras funktioner och användningsområden. Matberedaren är främst inriktad på skärning och blandning, medan köksassistenten är mer inriktad på hantering av degar och bakning. Valet mellan dem beror på dina specifika köksbehov och önskemål.

Hitta bäst i test köksassistenter hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test köksassistenter hos oss på Testjakt.se!

Användningsområden

En köksassistent, även känd som en köksmaskin eller köksmixer, är en kraftfull hushållsmaskin som används för en mängd olika uppgifter i köket. Några av de vanligaste användningsområdena och fördelarna med att äga en köksassistent är för användning till bakning. De kan knåda degar, blanda kaksmet, vispa äggvitor och grädde med precision och konsistens som kan vara svår att uppnå med handkraft. Det sparar tid och ansträngning när du bakar bröd, kakor, tårtor och andra bakverk.

Genom att använda en köksassistent kan du ha bättre kontroll över kvaliteten på maten du lagar eftersom den blandar och knådar ingredienser konsekvent och noggrant.

Tidsbesparing

Att använda en köksassistent kan spara mycket tid, särskilt när du hanterar stora mängder eller tunga degar. Istället för att trötta ut dina armar och handleder kan du låta köksassistenten ta hand om det jobbet.

Med en köksassistent kan du utforska och experimentera med nya recept och tekniker som du kanske inte skulle ha provat annars. Det gör det enkelt att skapa olika typer av mat och bakverk från grunden.

Vissa köksmaskiner kommer med tillbehör som gör det enkelt att skiva och riva grönsaker, ost, eller andra ingredienser. Många som vill göra egen barnmat kan också ha mycket nytta av en köksassistent. För att göra egna puréer eller krossa ingredienser är köksmaskiner ett utmärkt val.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 14/09/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test