Bästa Löspuder För Fixering Av Makeup (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilket löspuder som är bäst i test enligt vår testpanel!

Löspuder, setting powder, loose powder… Kärt barn har många namn och du undrar kanske om ett löspuder är något som passar in i din sminkrutin?

Löspuder används främst för att fixera och matta ner makeup, särskilt foundation och concealer. Det hjälper till att hålla makeupen på plats och förhindra att framförallt t-zonen, haka, panna och näsa blir glansig.

Trots att trenden varit “glow, glow och mer glow” så finns behovet av ett bra setting puder trots allt. För även om glow är härligt kommer det med sina utmaningar… Att få makeupen att sitta på plats hela dagen är målet för många av oss och att slippa känslan av att den där perfekta sminkningen du la ner mycket tid på enbart runnit samman efter bara några timmar… Inte så härligt!

Har du ofta problem med att din makeup inte sitter på plats? Då är lösningen att testa löspuder! Löspuder kan vara transparent (translucent) eller ha en färg. Transparent puder är vanligtvis bäst för att fixera makeup utan att påverka färgen på din foundation, därför har vi valt att enbart testa transparenta löspuder i denna jämförelse. Det finns även färgat puder, vilket kan användas för att ge en jämn yta och matcha din hudton.

1. Vinnare och bäst i test blev löspudret från Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder Translucent

Fördelar

 • Superdryg, du behöver väldigt lite produkt och därmed varar den lääänge!
 • Ger en hälsosam lyster
 • Håller din makeup på plats hela dagen
 • Din hudton upplevs jämnare
 • Innehåll på 29 gram vilket är mer än många andra setting puder!

Nackdelar

 • Inget nämvärt förutom att priset är högt.

Specifikationer

Mer om Laura Mercier Loose Setting Powder Translucent

Det första intrycket när man öppnar förpackningen är att det är mycket produkt, jämfört med flera andra löspuder vi tidigare testat. Pudret kommer nämligen i en generös mängd av 29 gram, vilket gör att det kommer att räcka riktigt, riktigt länge. Det är en stor fördel för denna produkt, just att detta löspuder innehåller en stor mängd produkt kontra prisbilden. Dessutom behöver du väldigt lite puder till varje tillfälle.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Laura Mercier setting powder är dess förmåga att ge en naturlig och hälsosam lyster till huden. Den ger inte bara en matt finish, utan din hy får ett sunt och välmående glow samtidigt som hudtonen upplevs jämnare.

Appliceringen är enkel och smidig. Pudret tonar enkelt in i huden och jämnar ut den, vilket gör att din makeup ser flawless ut utan att det kakigt eller för matt. Ett hett tips är att applicera med en puderborste för att svepa över t-zonen och under ögonen. Vi körde en setting spray som avslut, men det är absolut inget måste.

Sammanfattningsvis är Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder ett fantastiskt val för alla som vill ha en långvarig makeup som inte alls känns kakig eller för matt. Med sin enkla applicering, långa hållbarhet och lättviktiga känsla på huden har det förtjänat sin plats som testvinnare av setting powder. Gör din makeuprutin komplett med detta fantastiska puder och njut av en perfekt bas och en betydligt bättre och längre hållbarhet på din makeup!

2. På andra plats kommer löspudret från MAC Cosmetics Studio Fix Pro Set + Blur Weightless Loose Powder Translucent

Fördelar

 • Mattar ner din bas
 • Smälter snabbt och sömlöst in i huden
 • Bästa lösningen för dig som blir oljig i t-zonen
 • Din hy ser flawless ut

Nackdelar

 • Liten mängd produkt till ett högt pris

Specifikationer

Mer om MAC Cosmetics Studio Fix Pro Set + Blur Weightless Loose Powder Translucent

Loose powder från MAC cosmestics är en riktig game-changer när det kommer till att fixera makeup och matta ner glansiga partier i ansiktet. Detta fixeringspuder är en lösningen för en hållbar och olje-fri makeuplook.

Precis som övriga puder i vårt test är MAC weightless blur powder transperat. Det är en avgörande fördel eftersom det inte kommer att förändra din hudton eller blanda sig i tonen på din foundation. Däremot kommer den att fixera makeupen och ge en omedelbar matt finish som varar länge! Glöm oljig panna, näsa och haka…

Enligt MAC använder Studio Fix en avancerad brytningsteknologi för att sprida ljuset. Detta gör att den kan dölja porer och skönhetsfel, vilket ger dig en jämn och felfri hudton. Dessutom innehåller den ultraklara puderpartiklar som hjälper till att bevara pudrets transparens, så din makeup ser naturlig ut och känns lätt på huden.

Sammanfattningsvis är MAC loose powder verkligen ett riktigt bra puder för fixering av makeup, samt även för att matta ner och bukt med glansiga partier eller ögonmakeup som vägrar sitta på plats. Med dess förmåga att kontrollera glans, dölja ojämnheter och ge en matt finish, är den väl värd sin plats i vår jämförelse.

3. På tredjeplats kommer löspudret från SENSAI Translucent Loose Powder

Fördelar

 • Lägger sig inte i linjer
 • Ger huden en “silkig” känsla
 • Perkta avslutet för att “sätta din makeup”
 • Gör att din makeup håller betydligt bättre under dagen

Nackdelar

 • En del användare upplevde att det inte gjorde huden tillräckligt matt

Specifikationer

Mer om SENSAI Translucent Loose Powder

Sensai Loose Powder Transparent är ett helt fantastisk setting powder som lever upp till sitt löfte om en strålande och naturlig finish, en silkig slöja är den bästa beskrivningen. Löspudret är som namnet antyder transperant och påverkar således inte din basmakeup eller andra produkter som skuggor eller bronzer. Pudret är verkligen fjäderlätt och smälter in i huden och lämnar en otroligt silkeslen känsla.

Den höga koncentrationen av Weightless Moist Glow Factor. ingrediens som likt ett hemligt vapen hjälper till att uppnå en naturlig, strålande glöd. Sensai Loose Powder lägger sig som en osynlig slöja ovanpå din foundation och ger din hud den perfekta dosen lyster, utan att det ser minsta tungt eller kakigt ut.

Applicera Sensai loose powder som sista steg i din makeup för att verkligen “fästa” ditt smink. Detta kommer ge hela din makeup en avsevärt längre hållbarhet och oron över att makeupen krackelerar eller faller under dagen är bortblåst.

Sammanfattningsvis är Sensai Loose Powder Transparent ett fantastiskt löst puder som lever upp till sina löften. Det ger din hud en naturlig, strålande lyster och är ett riktigt bra löspuder för dig med en högre budget. Ett högkvalitativt val för alla som strävar efter en felfri och vacker makeup.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer löspudret från Lumene Sheer Finish Loose Powder Translucent

Fördelar

 • Bästa budget puder
 • Lämnar huden matt
 • Perfekt för dig med glansiga partier
 • Du får en längre hållbarhet på din makeup
 • Har goda recensioner

Nackdelar

 • Endast 8 gram
 • Huden känns lite torr

Specifikationer

Mer om Lumene Sheer Finish Loose Powder Translucent

Lumene Sheer Finish Loose Powder är ett fantastiskt löspuder till ett bra pris. Det ger inte bara en naturlig lyster, utan arbetar också vårdar för din hud. Även om vi upplevde att huden blev lite torr.

Lumene loose powder har en veganska formula och den sköter att hålla makeupen på plats och matta ner t-zoner bra. Den klarar hela dagen utan att lägga sig i fina linjer, den transparenta nyansen gör den osynlig på huden. Dess talgabsorberande egenskaper håller glansighet i schack och makeupen sitter på plats hela dagen, ultimat för som lätt blir glansig efter några timmar.

Dessutom är förpackningen miljövänlig och tillverkad av återvunnet material. Sheer Finish Loose Powder är en vinnare för plånboken med ett helt klart godkänt resultat!

5. På en femteplats kommer löspudret från Maybelline Fit Me Matte & Poreless Powder Translucent

Fördelar

 • Finns både med transperant finish och 7 övriga nyanser
 • Riktigt bra budgetpuder
 • Täcker synliga porer
 • Mattar ner huden rejält och kan användas som touch up under dagen
 • Perfekt för att sätta concealern under ögonen

Nackdelar

 • Behöver touch-up under dagen om du är väldigt oljig

Specifikationer

Mer om Maybelline Fit Me löspuder

Maybellines puder “fit me” är ett imponerande stjärnskott som är en riktig bästsäljare. Vi förstår varför! För en blygsam summa får du ett matterande puder som faktiskt gör ett imponerande bra jobb, speciellt sett till den låga prisbilden. Det är inte bara deras första puder med en mattande effekt, utan det är också skapat för i flera olika nyanser för dig som behöver lite mer hjälp med en jämnare hudton.

Det som verkligen utmärker detta puder är dess förmåga att absorbera oljor och fett, du får en matt finish som varar hela dagen. Maybelline fit me powder är ultimat för personer med normal till fet hy som ofta kämpar med glansighet.

En annan fördel med Maybelline Fit Me powder är dess pore-blurring effekt. Detta innebär att pudret hjälper till att jämna ut huden och minimera porerna, vilket ger en jämnare hudton.

Sammantaget är Maybellines Fit Me Mat & Porless Powder ett utmärkt val för alla som vill ha en matt finish som varar hela dagen samtidigt som det ger en naturlig och felfri look.

Köpguide – Behöver man ett löspuder?

Ett av de huvudsakliga syftena med löspuder är att fixera din makeup. När du applicerar foundation, concealer och andra flytande eller krämiga produkter på huden, kan de ha en tendens att bli smetiga eller glansiga under dagen. Löspuder hjälper till att hålla dessa produkter på plats och minska glansighet, vilket ger en jämn och matt finish. Har du inte tidigare testat att inkludera löspuder i din makeuprutin så rekommenderar vi dig verkligen att testa det. Hållbarheten kommer bli enormt mycket bättre!

Hitta bäst i test löspuder hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test löspuder hos oss på Testjakt.se!

Löspuder, setting powder, translucent powder

Som vi nämnde i inledningen så används många olika namn för puder. Det är int alltid helt självklart vilken typ av puder som användaren refererar till. För att förtydliga så finns det en viss skillnad på just “löspuder” och “setting powder”, även om vi i folkmun gärna benämner dom som likvärdiga.

Löspuder används oftast för att fixera makeup över hela ansiktet. Det används generellt för att minska glansighet och ge en jämn hud. Ett setting powder kan användas för att fixera hela ansiktet eller för att ställa in och ljusa upp specifika områden som t.ex. ögonområdet, näsan eller kindbenen. Det är vanligt att använda setting powder i baking-tekniken, där pudret appliceras i ett tjockt lager och sedan borstas av.

Förpackning och borste

Löspuder lever vanligtvis i en burk eller behållare med en siktöppning för att reglera mängden produkt som kommer ut. Här får man hitta lite “tekniken”. Att använda sig av en puderborste vid applicering gör det enklare att skaka av rätt mängd produkt och minskar sannolikheten för överdosering. En borste gör också att du får ett mer naturligt resultat.

Setting powder kan finnas i både löst och kompakt format, och kompaktpuder lever ofta i en platt, bärbar behållare med en spegel. I vår jämförelse är exempelvis Maybelline Fit Me ett setting powder.

Olika täckningsgrad

Löspuder är oftast lättare och används för att fixera makeup över hela ansiktet medan setting powder kan ha olika täckningsnivåer och används för att ställa in specifika områden eller ge en mer skräddarsydd finish, tex vid olika typer av shading och baking-tekniker. Valet mellan de två beror på dina specifika behov och preferenser när det gäller makeup.

Färger

Löspuder finns i olika nyanser, inklusive transparenta och färgade alternativ. Färgade varianter kan användas för att ljusa upp eller korrigera färgen på vissa områden i ansiktet, som under ögonen.

Vi har valt enbart transparenta löspuder då det är enklast att använda ovanpå din makeup eller din bas av foundation. Dessa transparenta puder påverkar inte din hudton och är såldes osynliga.

Mängder av fördelar

Löspudret har många fördelar utöver det faktum att det kommer hålla din makeup på plats! Löspuder kan nämligen också hjälpa till att minska synligheten av porer genom att jämna ut hudens yta och ge en jämnare finish, nästan som du blivir airbrushed.

Löspuder hjälper också till att förhindra att din makeup överförs till kläder eller andra ytor, vilket är särskilt uppskatta om du använder foundation på halsen eller i käklinjen. Vi är säkert många som kramat någon och sett hur deras vita skjortkrage plötsligt fick en touch av vår foundation på sig. Ingen hit!

Många löspuder innehåller även ingredienser som kan vara fördelaktiga för huden, såsom mineraler eller lugnande ämnen. Dessa kan bidra till att hålla huden hålls fräsch och återfuktad under dagen.

När använder man löspudret i sin sminkrutin?

Du startar med din bas som förhoppningsvis bestå av en primer och efterföljt av din foundation. Det vanligaste användningstillfället för löspuder är att applicera det efter att du har lagt din foundation. Detta hjälper till att fixera din bas och ge en jämnare och mattare yta.

Väljer du att applicera löspudret efter foundation och concealer kan du gå in med en lätt hand och lite puder efter du avslutat din makeup. Dvs, när du är helt färdig. Du kan då återapplicera en lite mängd på utsatta områden som pannan, under ögonen, hakan och näsan. Hur du vill göra kommer du märka genom att testa dig fram. Alla har vi olika typer av hud, förusättningar samt önskemål om hur resultatet bör te sig. Därför finns det inget rätt och fel, learning by doing är det bästa sättet att lära känna din nya produkt!

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 27/09/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test