Bästa Lekmattorna För Ditt Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka lekmattor som är bäst i test enligt vår testpanel!

En lekmatta från vårt bäst i test är något som alla familjer med små barn kan ha nytta av. Att ha en mjuk plats att sitta vid med mycket mönster eller mjukt tyg är något som bidrar till bättre fantasi och roliga lekar. När ditt barn är riktigt litet är det behagligare för barnet att ligga mjukt när den vid några månader försöker lära sig att vända från mage till rygg och tvärtom. Det ömtåliga huvudet träffar inte golvet med en duns och du som förälder kan slappna av.

När ditt barn är lite äldre och bilar, bondgårdsdjur, traktorer och andra leksaker är aktuella tycker många det är roligt att ha en stimulerande plats att leka med dessa på, därav lekmattornas enorma popularitet. Ta gärna och läs igenom vårt bäst i test lekmattor för tips på lekmattor för olika åldrar.

Testjakt är en smart tjänst som samlar in data, jämför egna erfarenheter av produkterna men även jämför utförda tester som finns publicerade på nätet och sammanställer denna info tillsammans med användarrecensioner vi hittar. På så vis får du en rättvis bild över hur en produkt verkligen är, och inte bara hur den är på pappret.

1. Vinnare och bäst i test blev lekmattan från Cloudberry Castle 200×120 Bondgård

Fördelar

 • Fint motiv
 • Perfekt för att stimulera till lek
 • Vatten och smutsavvisande

Nackdelar

 • Är i plast
 • Ingen “mys”-matta

Specifikationer

Mer om lekmattan från Cloudberry Castle 200×120 Bondgård

Den otroligt fina lekmatta från Cloudberry Castle föreställande en bondgård är vinnaren i vårt test. Märket levererar flera fina mattor med motiv som inbjuder till lek. Mattan går bra att ha framme även som en “vanlig” matta, du behöver inte efter varje lekstund stoppa undan den. Att främja barns lek och fantasi är lekmattans huvudsakliga uppgift. Kanske har ditt barn flera bondgårdsdjur eller traktorer som nu kommer till liv i leken igen.

Storleken på mattan är 200 x 120 cm så både syskon o vänner kan sitta med i leken. Ytan är gjord av plast och är både vattenresistent och enkel att torka av om olyckan skulle vara framme. Den ligger bra mot golvet och ingen halkmatta behövs då materialet under mattan håller den på plats, materialet stoppar även kalluft från golvet vilket gör att barnen ofta trivs bättre en längre stund. Denna matta går att använda från nyfödd ålder.

2. På en andraplats kommer lekmattan från Elodie Details

Fördelar

 • Snygg design
 • Stor och mjuk
 • Perfekt för spännande magträning

Nackdelar

 • Passar bäst de yngsta barnen

Specifikationer

Mer om lekmattan från Elodie Details

Elodie Details lekmatta är gjord för de minsta barnen som precis börjat utforska världen men som ännu inte börjat gå eller leka fantasilekar. Den är mjuk och stilren och passar in i de flesta hem som en snygg inredningsdetalj då den finns i flera olika motiv och naturnära färger.

Den här är mycket populär tack vare den snygga designen som gör sig lika väl i vardagsrummet som i barnkammaren. I test av lekmattor nämns ofta att den är perfekt för just bebisar och deras magträning. Den är mjuk och skön och dessutom tillräckligt stor för att bebisen kan rullar runt utan att hamna utanför.

3. På en tredjeplats kommer lekmattan från Play & Go

Fördelar

 • Praktisk som förvaring
 • Stor lekyta
 • 2 in 1

Nackdelar

 • Inte vadderad

Specifikationer

Mer om lekmattan från Play & Go

Det här är en lekmatta från Play & Go som är perfekt för barn som börjat leka med mycket leksaker då den även fungerar som förvaring. Barnen kan sprida ut leksakerna och när leken är slut samlar du och barnet helt enkelt upp allt på mattan och knyter ihop den till en säck.

Denna lekmatta är ofta bäst i test på grund dels storleken och den praktiska utformningen. Städandet är enkelt och rolig när leken är slut och du behöver plocka undan. Större barn kan till och med samla upp leksakerna själva och sedan ta säcken till barnrummet där se kan förvara den hopknuten till nästa lekstund.

4. På en fjärdeplats kommer lekmattan från Liewood Glenn

Fördelar

 • 100% ekologisk
 • Interaktiv för bebisar

Nackdelar

 • Passar bara de yngsta barnen

Specifikationer

Mer om lekmattan från Liewood Glenn

Liewood Glenn lekmatta är tillverkad av 100% ekologisk bomull med en fyllning av Oeko-tex certifierad polyester och återvunnet kraftpapper vilket gör den 100% ekologisk. Mattan är perfekt för barn som ännu inte börjat gå men som gärna utforskar världen runt omkring dem eftersom mattan är något interaktiv.

Den ekologiska utformningen gör att denna lekmatta ofta blir utnämnd som bäst i test och är populär både bland småbarnsföräldrar och småbarnen själva. Djuren på mattan har delar som bebisen kan känna på och dra i utan att de lossnar eller utgör någon slags fara för bebisen.

5. På en femteplats kommer lekmattan från KM Vägmatta Gummerad

Fördelar

 • Stor
 • Passar perfekt för alla bilar
 • Används som vanlig matta

Nackdelar

 • Lite sträv

Specifikationer

Mer om lekmattan från KM Vägmatta Gummerad

Den stora lekmattan KM vägmatta är drömmen för ett pojkrum! Eller flickrum för den delen! Storleken på 170 cm x 133 cm gör att denna matta kan ligga på plats permanent och behöver inte plockas under efter lek. Här kan de lite större barnen köra runt med bilar, traktor och andra fordon som annars lätt blir stående. Även legogubbar eller andra leksaker brukar få bidra i lekens värld.

En lekmatta inbjuder till lekar i fantasiens värld, något som man kan uppmuntra med enkla inköp. Dessutom lär sig barnet att leka ensam, eller interagera med vänner genom lek, kommunikation och samarbete.

Köpguide – Välj rätt lekmatta

Det finns flertalet viktiga saker att tänka på när du köper en lekmatta till ditt barn oavsett barnets ålder. Materialet är det allra viktigaste eftersom du vill att lekmattan ska vara säker för ditt barn att leka på och även bekväm för att uppmuntra till lek.

För lite äldre barn som börjat leka med leksaker och skapar fantasilekar så är det även bra om mattan är interaktiv på något sätt. Mattan får inte innehålla delar som barnet enkelt kan ta loss och eventuellt stoppa i munnen utan endast säkra interaktiva delar.

Hitta bäst i test lekmattor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test lekmattor hos oss på Testjakt.se!

Lekmattan ska innehålla bra material

Det är en självklarhet att en lekmatta ska innehålla bra material så att du som förälder kan känna dig trygg i vetskapen om att ditt barn är varmt och bekvämt under leken. Det är extra plus om mattan innehåller endast ekologiska material dessutom.

Inget material på mattan, vare sig på själva mattan eller eventuella accessoarer, ska orsaka klåda eller annat obehag för barnet och naturligtvis vara antiallergiskt om möjligt. För spädbarn bör mattan vara vadderad så de ligger bekvämt och kan rulla runt utan att eventuellt skada sig.

Mattan ska uppmuntra till lek och användning

Det är meningslöst att köpa en lekmatta till ditt barn som inte kommer att användas så att mattan är inbjudande vad gäller komfort men också inspirerar till lek är viktigt. Om mattan är mjuk och skön så sitter barnen gärna där.

Traditionellt så har lekmattor alltid varit interaktiva i form av till exempel stadsmotiv där barnen kan köa leksaksbilar och det inspirerar alltid barn till lek. Men mattan kan även inspirera med form och färg som uppmuntrar barnets fantasi.

Mattan ska vara säker för ditt barn att leka på

Liksom materialen ska vara bekväma för barnet så ska de även vara säkra i form av till exempel flamsäkra material i både själva tyget och eventuella accessoarer. Mattan ska heller inte innehålla något material som kan trigga igång allergier.

Lekmattan ska heller inte innehålla små delar som kan tas loss av ett nyfiket barn och utgöra någon slags kvävningsrisk. Du som förälder bör kunna känna dig trygg i att ditt barn inte på något sätt kan skadas under användning.

När behöver man använda en lekmatta?

En lekmatta kan vara ett fantastiskt verktyg för dig som förälder när du till exempel behöver laga mat men ogärna vill lämna barnet i ett annat rum. Då lägger du helt enkelt ner lekmattan och barnet kan på så sätt vara nära dig.

Lekmattan kan även med fördel tas med då du reser med barnet eller besöker något annat hus eftersom det kan ge barnet en känsla av trygghet i en främmande miljö. På samma sätt så kan du ta med mattan om barnet ska till en barnvakt.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  9 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test