Bästa Stekpannorna För Matälskare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka stekpannor som är bäst i test enligt vår testpanel!

Vem vill inte ha perfekta resultat i köket? Gyllenbrun yta, jämnt fördelad värme och mat som inte bränns vid och fastnar..

Det ställs många krav och önskemål på den bästa stekpannan. Vi har tittat närmare på flera olika tester av stekpannor för att se vilka som håller måttet. Om du undrar vilken stekpanna som är bäst ska du läsa vidare. Här är de allra bästa modellerna för dig som älskar att laga mat. Vi presenterar även deras unika egenskaper så att du kan välja bästa pannan för dig och ditt kök!

Marknadens tre bästa stekpannor för dig som brinner för matlagning

Vi har testat och jämfört de tre bästa stekpannorna så att du ska ha de bästa förutsättningarna för middagar i världsklass!

1. Vinnare och bäst i test blev stekpannan från Scanpan CTX

Fördelar

 • Mat fastnar inte
 • Tål maskindisk
 • Ugnssäker

Nackdelar

 • Lite tung

Specifikationer

Mer om stekpannan Scanpan CTX 28 cm

Om vi ska kora den perfekta stekpannan genom tiderna är Scanpan CTX en god kandidat. Flera år i rad har denna modell utsetts som vinnaren i svenska stekpannor test. Det finns goda anledningar till detta. CTX står för Ceramic Titanium Extreme och är en teknik som erbjuder en tålig och säker beläggning.

CTX tillverkas i Danmark och är helt utan de farliga PFOA-ämnena. Du rekommenderas att handdiska stekpannan men det går också vid enstaka tillfällen att diska i maskin. I ugnen klarar en CTX stekpanna upp till 260 grader. Den är kompatibel med induktionshäll men fungerar på alla typer av värmekällor. Detta är verkligen ett tips till alla som vill ha en säker och smidig stekpanna som är lätt att göra ren. Utseendemässigt är den slimmad och minimalistisk i sin design. Perfekt för dig som hemmakock med lite högre krav!

2. Tvåa blev stekpannan Demeyere ProLine 28 cm

Fördelar

 • För alla spisar
 • 30 års garanti!
 • Klarar diskmaskin

Nackdelar

 • Hög prislapp

Specifikationer

Mer om stekpannan Demeyere ProLine 28 cm

Om du vill ha en riktigt gedigen premium stekpanna och har budget för den bästa stekpannan inom detta segment är Demeyere något för dig. Det här är ett belgiskt märke som står för kvalitetsprodukter av stål. Stekpannan har 7 olika lager av rostfritt stål och aluminium och fungerar bra på alla spisar. Du kan också använda pannan i ugn.

Underhållet är minimalt och du kan snabbt få pannan ren med diskmaskin. Värmeledningsförmågan är väldigt god och det är något vi kan se i uttalanden från de som använder sig av Demeyeres stekpanna. Om du använder den på rätt sätt får du grymt bra resultat och det särskilt när du lagar kött.

Att du får 30 års garanti på pannan skvallrar om den höga kvaliteten den erbjuder!

3. På en tredjeplats kom stekpannan från Jamie Oliver, Tefal Cook’s Classic

Fördelar

 • Bra handtag
 • Lätt att rengöra
 • Smart funktion för värmeindikator

Nackdelar

 • Kan slitas snabbare

Specifikationer

Mer om stekpannan Jamie Oliver Tefal Cook’s Classic

Recensionerna av Jamie Olivers Tefal Cook’s Classic är eniga. Det här är en ruskigt bra stekpanna med tanke på vad du rent prismässigt lägger på den! Botten är extra tjock, non-stick-ytan håller vad den lovar och värmefördelningen är jämn och fin. Det märks att en kock har delaktig i att utveckla designen. Inget bränns fast i pannan! Den har även en oerhört smart funktion, en värmeindikator i rött som kallas “Thermospot”! Denna visar när pannan uppnått precis rätt temperatur. Väldigt användarvänligt!

Om du vill ha en modell som har klarat test av stekpannor för vardagligt bruk är detta ett av dina allra bästa val. Kocken Jamie Oliver har tillsammans med prisbelönta Tefal tagit fram den bästa stekpannan för familjelivet. Pannan är lätt att hantera och enkel att hålla ren. Det enda minus som vi måste flagga om är att den vid massiv användning kan slitas snabbare än andra stekpannor.

Så väljer du den bästa stekpannan

Hur vet du vilken stekpanna som är bäst? Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa ny stekpanna. Det är givetvis en stor fördel att se på test av stekpannor innan du bestämmer dig. Detta för att kunna se egenskaper, fördelar och nackdelar och hur olika pannor mäter sig med varandra. Utöver detta bör du tänka på dina specifika behov. Hur ofta ska den användas? Till vilken typ av mat ska du använda den till? Men även vilka krav du har i form av pris och prestation för att kunna känna dig nöjd.

Storleken på stekpannan

Måttet för stekpannan talar om vilken diameter den har ovanifrån sett. Standardmåttet är 28 cm, 26 cm är lite mindre men också ett populärt val. Det kan vara bra att ha olika storlek på stekpannor hemma. Pannkakorna blir oftast bättre i en mindre stekpanna medans familjens köttbitar till helgen kanske behöver mer utrymme och därmed en större stekpanna. Dessutom sparar du livslängden på dina stekpannor om du har några stycken att alternera mellan!

Bäst i test stekpannor hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test stekpannor hittar du hos oss på Testjakt.se!

Pannans botten

Det är också smart att se på pannan bottentjocklek för den kan avgöra hur du kommer att uppleva stekningen i den. Bottentjockleken påverkar hur snabbt pannan blir varm såväl som hur värmen sprids i den.

En tjockare botten är att föredra. Den kommer att bidra med en god stabilitet och värme som sprids på ett smart sätt. Det är sådant som kan göra att du slipper frustrationen av mat som bränner fast. Detta även om du använder en panna utan beläggning.

Det finns också bottnar som varvar material som stål och aluminium såkallade sanddwichbottnar och de leder värme mycket bättre än pannor som till exempel bara har rostfritt stål i botten.

Non-stick beläggning eller inte

Non-stick-beläggningen är mycket populär. En non-stick beläggning gör det möjligt att laga mat utan, eller med minimalt med fett. Idag finns det material som är säkra även vid mycket höga temperaturer. Det vill säga att dom inte släpper inte ut några ämnen i maten som tillagas.

Om du vill ha en stekpanna utan beläggning kan du kika på en kolstålspanna. Det är förstås viktigt att du förstår att den här typen av stekpannor används på ett annorlunda sätt. De är inte alltid lika enkla som pannorna med non-stick-beläggning.

Kolstål är i grund och botten en form av gjutjärn. Det är bara lite lättare än vanligt gjutjärn. Gjutjärnsstekpannor är klassiker. De är tunga och gedigna och många tycker att det är riktigt roligt att laga mat med den här typen av panna.

Om du använder en stekpanna utan beläggning som kolstålspannan eller gjutjärnspannan ska du veta att de aldrig ska diskas med diskmedel. Dessutom finns det en viss process med inbränning av den här typen av panna för att den ska fungera som tänkt.

Med non-stick är det mycket enklare. Det är bara att dra igång och använda pannan och du kan till och med steka utan fett i den. De bästa non-stick pannorna kan räcka flera år innan du måste köpa ny för att beläggningen har skalats av och inte längre ger samma effekt.

Vissa non-stick pannor kan man diska i maskin men ofta rekommenderas det att inte göra detta. Med varsam handdisk är chansen större att pannan håller längre. När du ser på bäst i test stekpanna med beläggning ska du alltid undersöka hur länge den kan tänkas hålla. Det är ofta så att lite dyrare modeller håller längre.

Med non-stick ska du tänka på temperaturen. Det är inte att rekommendera att utsätta den för mer än 180 grader. Det är viktigt att tänka på om du till exempel vill använda pannan i ugnen och tänker dra på med högre temperatur än så.

Bekväm design och enkelt underhåll

Det är förstås också viktigt med en panna som har en bekväm design som du trivs med. Ta en titt på handtaget och tänk på att du ska kunna använda pannan på din spis. Om det är en induktionshäll måste stekpannan vara designad för detta.

Enkelt underhåll betyder att det är lätt att hålla pannan ren. Om den har en form utan en massa hål och veck där smuts kan fästa kan det vara en fördel. Läs alltid igenom hur pannan ska skötas och om det finns saker som du kan göra för att få den att hålla längre. Mycket viktig information kan du få genom att läsa våra bäst i test.

Vanliga frågor om stekpannor

Vi tar en titt på några vanliga frågor om stekpannor vars svar kan vara bra att ha koll på när du ska köpa ny stekpanna till ditt kök eller som present.

Hur varm blir en stekpanna?

När smöret inte längre hörs är temperaturen omkring 170 grader. Men det kan förstås bli varmare än så. Särskilt om du har en gasspis med öppen låga. Det finns stekpannor som klarar temperaturer på omkring 250 grader och som därmed också kan användas fritt i ugn då pannan är gjord för detta (handtaget bör också klara hettan).

Vad är non-stick stekpanna?

En non-stick stekpanna är en stekpanna som har någon form av beläggning. Det kan vara teflon eller andra ämnen som gör att pannan blir hal och att maten du steker i den inte fastnar. Det är viktigt att välja en non-stick stekpanna med beläggning som inte är farlig för din hälsa.

Hur rengör jag en rostfri stekpanna?

En rostfri stekpanna bör diskas för hand eller i diskmaskin om den är gjord för det. Om det har fastnat mat i pannan kan du börja med att lägga den i blöt. För fastbränd mat som är svår att få bort kan du testa att koka med lite tvättmedel i pannan under några minuters tid och sedan göra rent med en vanlig diskborste.

Är maskindisk okej för non-stick stekpanna?

Ibland kan det vara det. Men det kan också vara så att maskindisken kan skada beläggningen och leda till att den nöts bort snabbare. Diska för hand om du kan.

Är stålull ett bra sätt att göra rent stekpanna?

Om det är en non-stick panna ska du undvika stålullen som kommer att slita ner beläggningen. I vanliga gjutjärnspannor eller kolstålpannor kan det fungera men även här kan det leda till slitage som försämrar pannans egenskaper.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test