Bästa Kikare För Jakt, Fågelskådning & Friluftsliv (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka kikare som är bäst i test enligt vår testpanel!

I en värld där avstånden kan vara långa och naturen oändligt fascinerande har människan alltid strävat efter att komma närmare, se klarare och utforska det som är bortom vår räckvidd.

Det är här kikaren kommer in i bilden! Som en oslagbar följeslagare för äventyrare, naturälskare och observatörer av alla slag. Denna enkla optiska enhet har sedan lång tid tillbaka varit en trogen vän i våra upptäcktsfärder, hobbys och äventyr. Både vid jakt, fågelskådning och vandring är kikaren en naturlig del av packningen.

I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i världen av kikare, utforska deras olika användningsområden och guida dig genom valen som möter dig när du letar efter den perfekta kikaren för dina äventyr.

1. Vinnare och bäst i test blev kikaren från Vortex Viper HD 8×42 Handkikare

Fördelar

 • Den ultimata kikaren för jakt och friluftslivet
 • Otroligt populär
 • Bra skärpa även vid dåligt ljus
 • Tåler vatten och tuffa tag!
 • Livslång garanti

Nackdelar

 • Tung

Specifikationer

Mer om kikaren från Vortex Viper HD GlassPak

Viper HD 8×42 kikare är en ren fröjd för ögat och en nödvändig följeslagare för alla naturälskare. En av många imponerande egenskaper är HD (High Density) premiumoptiken. Den här tekniken levererar en oöverträffad upplösning som ger dig knivskarpa och detaljerade bilder med en färgåtergivning som är så verklighetstrogen att du knappt kan tro dina ögon. Oavsett om du spanar in fåglar i skogen, dovhjortar i skogen eller utforskar avlägsna landskap, kommer Viper HD inte göra dig besviken!

Den andra stora fördelen är XR multicoating och faskorrigerande prismor. Denna kombination ger enastående ljusgenomsläpp och kontrast, vilket gör att du kan njuta av levande och ljusa bilder även under svagt ljus. För att säkerställa att dessa kikare står emot alla typer av utmaningar har de utrustats med ArmorTek® beläggningen. Den skyddar linsen mot regn, smuts och repor och håller dina kikare i toppskick under alla förhållanden.

Viper HD är inte bara en visuell fröjd, utan de är också konstruerade för att vara tåliga och pålitliga följeslagare. Med sin stötsäkra konstruktion och vattentäta lösning kan du lita på att dessa kikare klarar alla utmaningar som naturen kan kräva. Argongasen ser till att de inre komponenterna inte påverkas av fukt eller temperaturförändringar, vilket ger dessa kikare en lång livslängd.

För de som bär glasögon finns det ingen anledning till oro. Viper HD har skruvbara ögonmusslor med extra långt ögonmått, vilket gör dem otroligt bekväma och användbara för alla, oavsett om du bär glasögon eller inte.

Med en mängd olika förstoringar att välja mellan är Vortex Viper HD 8×42 Handkikare det självklara valet för alla dina äventyr. Oavsett om du är en fågelskådare, jägare eller bara älskar att utforska naturen, kommer dessa kikare att ta din synupplevelse till en helt ny nivå.

2. På andraplats i vårt test kom kikaren från Swarovski EL Range 10×42

Fördelar

 • Toppmodern optik, exakt avståndsmätning= bästa kikaren för jakt
 • Konfigureras enkelt med din smartphone
 • Användarvänlig
 • Tracking Assistent (TA)

Nackdelar

 • Dyr, stor investering

Specifikationer

Mer om Swarovski EL Range TA kikare med Avståndsmätare 10×42

Swarovski El Range TA är en banbrytande kikare som förenar avancerad optik med digital intelligens, och den är ett måste för jägare som strävar efter precision och användarvänlighet. Med sin Swarovision-teknik levererar den kristallklar bildkvalitet och integrerar ballistiska och atmosfäriska data för att ge exakta mätningar.

Flera extra funktioner så som den inbyggda Tracking Assistant (TA), som vägleder dig till platsen där du senast sköt, vilket förenklar spårningen av viltet. Dessutom kan du enkelt anpassa kikaren till dina personliga behov och ballistikdata via smartphoneappen, vilket ökar skjutprecisionen.

En imponerande funktion är den individuellt anpassningsbara ögonmusslan, perfekt för glasögonbärare, och det lätta, greppvänliga magnesiumhöljet som gör kikaren slitstark och enkel att hantera.

Med en imponerande räckviddoch en inbyggd lutningsindikator för vinkelskott, ger EL Range exakta mätningar. För de som vill observera på länge avstånd finns tillvalet pannstöd. Pannstödet gör det bekvämt att använda kikaren under längre perioder.

Swarovski El Range TA är den ultimata jaktkamraten med imponerande optik, smart teknik och användarvänlighet som sätter nya standarder inom avståndsmätare och kikare.

3. På en tredjeplats kommer kikaren från Zeiss Conquest HD 8×42

Fördelar

 • Allround-modell, passar all softs av friluftsliv
 • CONQUEST HD, tysktillverkad optik
 • Klar bild, skarpa konturer, knivskarp bild
 • Premium-modell
 • Fylld med kvävgas = inga beläggningarn på linserna

Nackdelar

 • Ingen avståndsmätare

Specifikationer

Mer om kikaren från Zeiss Conquest HD 8×42

Carl Zeiss kikare är synonymt med överlägsen kvalitet och pålitlighet, och deras senaste skapelse, Conquest HD, är inget undantag. Dessa kikare är skapade för äventyr och tål de mest krävande förhållandena för dig som uppskattar livet i naturen.

Enastående optisk prestanda är kärnan i Conquest HD. Med ett kraftfullt HD linssystem leverar kikaren klara och neutrala färger, med otrolig skärpa och detaljer. Bilden är fri från färgspridning och upplevs som knivskarp. Tack vare ZEISS T*-antireflexbehandlingen och dielektriskt spegelskikt på prismorna är ljusöverföringen över 90%, vilket ger en ljusstark och levande vy.

Dessutom är dessa kikare byggda för att hålla. De är fyllda med kvävgas för att förhindra beläggningar på linserna vid temperatursvängningar och är klimatsäkra i en imponerande temperaturspann från -20 till +40 °C.

Den ergonomiska designen gör kikaren bekväm att använda under långa perioder, och det stora synfältet ger dig överblick över allt vad naturens rike har att erbjuda. Zeiss kikare är kompakt och lätt med en aluminiumkropp och ett stort fokuseringshjul för enkel och exakt fokusering.

Och det bästa av allt? Du får en 10-års garanti och en rad tillbehör som en Corduraväska, bred neoprenrem och okular- samt objektivskydd i gummi.

Zeiss Conquest HD är den ultimata allround-kikaren för alla älskare av friluftsliv. Med Carl Zeiss kikare får du över 150 års erfarenhet av tillverkning av högkvalitativ kikaroptik i ett kompakt och pålitligt paket.

4. På en fjärdeplats kommer kikaren från Urberg 10×50 SPB

Fördelar

 • Klar skärpa
 • Robust modell
 • Prisvärd modell, mycket kvalitet för pengarna

Nackdelar

 • Tung

Specifikationer

Mer om kikaren från Urberg 10×50 SPB

Urberg 10x50SPB är en imponerande kikare som levererar en riktigt bra optisk upplevelse för naturälskare och äventyrare. Den här kikaren är tillverkad i aluminium och är utrustad med 10x förstoring och 50 mm objektiv, vilket ger dig en fantastisk vy över landskapet.

En av de mest imponerande funktionerna hos 10x50SPB är dess klotformade linser och porroprisma i optiskt glas. Denna kombination ger dig en imponerande synfält på 125 meter och en klarhet som tar din naturupplevelse till nya höjder. Dess fulla beläggning på linserna garanterar att du får levande och färgrika bilder varje gång du tittar genom kikaren.

Urberg kikare har en ställbar ögonpupill, fokus och okular, vilket gör att du kan anpassa den efter dina personliga behov för en skräddarsydd din användning.

Det är även värt att nämna att Urberg är ett företag som tar sitt miljöansvar på allvar. De donerar 1% av sin årliga omsättning till miljövårdande organisationer genom 1% for the Planet-initiativet. Så när du väljer en produkt från Urberg 10x50SPB tar du också en aktiv roll i bevarandet av vår vackra planet.

Sammanfattningsvis är Urberg 10x50SPB en kikare som imponerar med sin optiska kvalitet, användarvänlighet och miljömedvetenhet. För dig som letar efter en prisvärd kikare av god kvalitet till ett bra pris är denna modell helt rätt.

5. På en femteplats kommer kikaren från Bushnell Powerview 8x 21 Roof

Fördelar

 • Liten, kompakt modell som passar i fickan
 • Gummihölje för bra grepp
 • Förvaringsväska, linsskydd och nackrem medföljer
 • Billig

Nackdelar

 • Inte likvärdig skärpa och funktion mot övriga i testet

Specifikationer

Mer om kikaren Bushnell Powerview 8x 21 Roof

Bushnell kikare Powerview 8×21 Roof är den perfekta kompanjonen för dina äventyr utomhus. Denna kompakta kikare erbjuder en god 8x förstoring, vilket ger dig en närmare titt på naturen omkring dig.

Det robusta gummihöljet ger inte bara ett bra grepp, utan det skyddar också mot stötar och oavsiktliga påfrestningar under dina aktiviteter. Dessutom är optiken behandlad med flera lager för att ge dig skarpa och klara bilder i olika ljusförhållanden.

Med sin förmåga att vikas ihop och enkelt förvaras i fickan eller väskan, är denna kikare idealisk för nybörjare, jakt, vandring eller andra äventyr. Dess inkluderade förvaringsväska, linsskydd och nackrem gör den ännu mer praktisk att använda och transportera. Powerview 8×21 Roof är en pålitlig och mångsidig följeslagare för alla dina utomhusaktiviteter.

Köpguide – Optisk prestanda

Kikaren är ett oumbärligt verktyg för en mängd olika aktiviteter och intressen. Från naturälskare som vill komma närmare djurlivet till jägare som behöver ökad precision, till astronomen som söker stjärnor i det avlägsna rymden och idrottsfans som vill uppleva evenemang på nära håll – kikaren möjliggör en närmare och mer detaljerad titt på världen omkring oss.

Optisk prestanda är en avgörande faktor när du väljer en kikare. Förstoringen bestämmer hur nära objekten upplevs, medan objektivdiametern avgör mängden ljus som samlas in. Ett större synfält gör det lättare att följa rörliga objekt. En högkvalitativ kikare kommer att erbjuda en skarp, kontrastrik bild med korrekt färgåtergivning.

Ljustransmission och ljusstyrka

För att kikaren ska fungera väl i svagt ljus är ljustransmission viktig. Här kommer beläggningar på linsen och prismatypen in i bilden. Multibeläggningar minskar reflektioner och ökar ljusgenomsläppet. Kikare med ED-glas (extra låg dispersivitet) kan leverera ännu bättre bildkvalitet i svagt ljus.

Hitta bäst i test kikare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test kikare hos oss på Testjakt.se!

Kvalitet och hållbarhet

En kikare kan vara en investering för många år framöver, så kikarens kvalitet och hållbarhet är viktiga. Kikare bör vara vattentäta för att stå emot regn och dimma, stötsäkra för att hantera tuffa förhållanden, och dammtäta för att skydda mot smuts och partiklar som kan påverka optiken negativt.

Precis som vid alla inköp så avgör dina behov och användningsområde vilken typ av kikare som passar just dig.

Pris

Priset på en kikare kan variera kraftigt, och det är viktigt att hitta rätt balans mellan prestanda och budget. En högre prislapp kan ibland betyda överlägsen optisk kvalitet och hållbarhet, men det finns också prisvärda alternativ som ger mycket värde för pengarna.

Specialfunktioner

Vissa kikarmodeller kan erbjuda extrafunktioner som kan vara värdefulla för vissa användningsområden. Till exempel kan en inbyggd kompass eller avståndsmätare vara oumbärliga för en jägare.

Ergonomi

En bekväm kikare är en användbar kikare. Vikt, storlek och greppkomfort är avgörande för att kunna använda kikaren i längre perioder utan att tröttna. Justerbara ögonmusslor och fokuseringsmekanismer bör vara lättanvända och anpassningsbara för olika användare.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 06/09/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test