Bästa Uppblåsbara Liggunderlagen För Friluftsliv (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka uppblåsbara liggunderlag som är bäst i test enligt vår testpanel!

Är det dags att sova i tält? Då kommer du först behöva att investera i ett uppblåsbart liggunderlag. Vi kommer nog alla ihåg hur det var när vi var yngre och var ute och tältade på hårda och kalla underlag i skogen. Som tur är finns det nu otroligt bra liggunderlag som klarar de mest extrema förhållandena.

I vårt uppblåsbart liggunderlag test kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att du ska kunna göra ett bra val när det är dags att inhandla ett nytt liggunderlag. Aldrig mer ska du behöva känna dig obekväm om nätterna när du är ute på äventyr med ett av våra bäst i test liggunderlag. Vinnare i vårt test blev Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small.

1. Vinnare och bäst i test blev det uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small

Fördelar

 • Liten och enkel
 • Högt r-värde
 • Endast 430 gram
 • ThermaCapture-teknologi

Nackdelar

 • Räcker inte till hela kroppen

Specifikationer

Mer om det uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Vinnaren och bästa uppblåsbara liggunderlag är Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small 6,4 (119cm). Det här är ett mycket bra uppblåsbart liggunderlag som kan användas under alla fyra säsonger om de inte blir för kallt. Vid extrem kyla bör du använda ett liggunderlag med ett högre r-värde än 2,3 som den här har.

De flesta liggunderlag är stoppade med något, till exempel dun eller något syntetiskt material som håller borta kylan. Med Therm-a-Rest NeoAir UberLite slipper du någon fyllning eftersom de använder sig av ThermCapture-teknologi som reflekterar tillbaka din egen kroppsvärme och skapar små luftfickor som värms upp och behåller värmen.

Tack vare sin ThermCapture-teknologi väger det här liggunderlaget endast 170 gram vilket gör den till ett av de lättaste uppblåsbara liggunderlagen på marknaden. När vi lagt ihop alla för- och nackdelar vinner Therm-a-Rest NeoAir UberLite med knapp marginal över de andra två liggunderlagen i topplistan.

2. Tvåa blev det uppblåsbara liggunderlaget från Exped Dura 5R LW 

Fördelar

 • Klarar extrema miljöer
 • Högt r-värde

Nackdelar

 • Tungt

Specifikationer

Mer om det uppblåsbara liggunderlaget från Exped Dura 5R LW

På andra plats i vårt uppblåsbart liggunderlag test men först bland budgetmodellerna kommer Exped Dura 5R LW. Expeds är ett känt Schweiziskt företag bland äventyrare. De föredrar att använda deras underlag då de är i hög kvalitet och stoppade med dun eller syntet vilket givetvis höjer vikten men ger en mycket bättre komfort.

Liggunderlaget från Exped har ett r-värde på 4,8 vilket gör att den klarar av kyliga temperaturer utan några som helst problem och den klarar temperaturer ner till -20 grader. Det finns dock liggunderlag med 9 i r-värde som klarar ännu extremare och kyligare väder.

Den här modellen har inbyggd pump och en pumpsäck som hjälper dig att blåsa upp underlaget på runt två minuter. Det här underlaget är ett av de varmaste på marknaden och passar perfekt för dig som gillar äventyr på kalla platser då det isolerar ner till 20 minusgrader.

3. På en tredjeplats kom det uppblåsbara liggunderlaget från NeoAir Venture Sleeping Pad Regular från Therm-a-Rest

Fördelar

 • Passar utmärkt för vår, sommar och höst
 • Lätt att fylla på luft och tömma
 • Isolerar bra
 • Skön komfort

Nackdelar

 • Låter lite när du ligger på den

Specifikationer

Mer om uppblåsbara liggunderlaget från NeoAir Venture Sleeping Pad Regular från Therm-a-Rest

NeoAir Venture Sleeping Pad Regular från Therm-a-Rest är ett utmärkt val för de som söker ett lätt och kompakt liggunderlag med en imponerande värmeisoleringsförmåga. Tillverkat av Thermarest, är detta uppblåsbara liggunderlag designat för friluiftsliv och vandringar under vår, sommar eller höst. Ett utmärkt liggunderlag som kombinerar värme och stabilitet, samtidigt som det är prisvärt.

Madrassen är 5 cm hög, vilket garanterar en bekväm natts sömn oavsett underlag. Dess imponerande R-värde på 2,2 gör den idealisk för sommarmånaderna, våren eller hösten. För enkel uppblåsning medföljer en pumppåse, och för att underlätta transport finns en packpåse inkluderad. Dess vikt på endast 540 g gör den lätt att bära med sig.

Med en längd på 183 cm och en axelbredd på 51 cm rymmer detta liggunderlag de flesta användare bekvämt. Yttermåtten är 183 x 51 cm och det kan packas ned till en kompakt storlek av 23 x 13 cm. Även om isoleringsmaterialet enbart är luft, erbjuder NeoAir Venture från Therm-a-Rest imponerande värmeegenskaper för att hålla dig varm under förhållanden ner till -10 grader. Dessutom inkluderas ett reparationskit för extra hållbarhet.

Sammanfattningsvis är Therm-a-Rest liggunderlag ett pålitligt val för dina utomhusäventyr, tack vare dess kompakta design, lätta vikt och enastående värmeisoleringsegenskaper.

Uppblåsbart liggunderlag – Köpguide

Det finns otroligt många olika liggunderlag där ute som har olika funktion beroende på vad du ska använda det till. Ska den användas inomhus eller utomhus i kallt väder? Det finns allt från cellplast-liggunderlag till betydligt mer avancerade modeller vilket bland annat påverkar priset.

I den här guiden kommer vi gå igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på när du ska köpa ett uppblåsbart liggunderlag. Ska du använda liggunderlaget i behagliga temperaturer är det meningslöst att köpa ett dyrt liggunderlag som klarar extrem kyla. Satsa istället på ett underlag med lägre r-värde, då kan du få ett större underlag med samma vikt.

Hitta bäst i test uppblåsbara liggunderlag hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test uppblåsbara liggunderlag hos oss på Testjakt.se!

Storlek

Liggunderlag kommer i många olika storlekar. Det finns uppblåsbara liggunderlag från små barn upp till vuxen storlek. Helst skulle du väl vilja ha ett större underlag än du själv så att du kan röra på dig när du sover utan att ramla av madrassen.

Ett större liggunderlag är bekvämt men det tillkommer även mer vikt och blir svårare att packa ner. Om vikten inte spelar någon roll rekommenderar vi ett större liggunderlag, men de flesta väljer ändå att köpa ett liggunderlag som är av personens storlek eller något mindre.

Tjocklek

Ska du använda liggunderlaget inomhus som en extra säng för gäster spelar inte tjockleken på underlaget någon större roll, men ju tjockare den är desto mer bekvämt kommer du att ligga. Ska du däremot använda liggunderlaget utomhus och kanske i kalla miljöer bör du ha ett ganska tjockt underlag.

Ett tjockare liggunderlag skyddar från kylan och från tjälen i marken och är oftast mer stryktålig än ett underlag som är anpassat för inomhusanvändning. Oftast har de tjockare liggunderlagen ett högt k- och r-värde vilket skyddar dig under de riktigt kalla nätterna.

R-värde

R-värdet på ett liggunderlag talar om för dig hur god isoleringsförmåga det har. Ju högre värde desto bättre isoleringsförmåga har den. Ett värde på runt tre brukar räcka för de flesta miljöer men ska du tälta när det är väldigt kallt är ett högre r-värde rekommenderat.

Samma sak gäller här – ska du bara använda liggunderlaget inomhus behöver de inte ha ett högt r-värde då det höjer vikten på liggunderlaget. Ska du tälta utomhus mellan höst och vår kommer du behöva ett högre r-värde som klarar av kylan du kommer utsätta dig för.

Pris

Priset på en vara har stor betydelse för väldigt många människor som gärna hittar ett fynd till ett lågt pris. När det kommer till ett uppblåsbart liggunderlag tycker vi inte att du ska försöka spara in pengar och köpa en billig modell. En bra modell i god kvalitet kommer hålla längre och är en god investering.

Ska du använda liggunderlaget utomhus är det väldigt viktigt att du köper ett som är av god kvalitet. Det är väldigt obehagligt att sova på ett liggunderlag och känna kylan sippra igenom. Vi har listat tre olika priskategorier i vårt test som passar alla.

Vanliga frågor om uppblåsbara liggunderlag


Hur tjockt liggunderlag ska jag köpa?

Ju tjockare det är ju högre blir komforten när du ligger på underlaget, men ett tjockare material kommer med mer vikt, högre pris och större storlek.

Hur mycket kostar ett uppblåsbart liggunderlag?

Det kan kosta allt från ett par hundra kronor och då får du ett enkelt underlag till över 3 000 kronor och då får du bra kvalitet som håller värmen och är tillverkad i ett tåligt material.

Vilken storlek på underlag ska jag köpa?

Det ska gärna vara minst lika långt som du själv men ett par centimeter kortare är inga problem. Det beror lite på hur du föredrar att sova. Är underlaget lite kortare kan du alltid lägga något annat under fötterna.

Vad är r-värde för något?

R-värdet är värdet på isoleringsförmågan ett liggunderlag har. Ju högre värde ett liggunderlag har desto bättre isoleringsförmåga har det. Ska du tälta i minusgrader är det bra om ditt liggunderlag har ett högt r-värde.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test