Bästa Lekhjälmarna/Cykelhjälmarna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken lekhjälm för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

En lekhjälm eller cykelhjälm är en hjälm som ditt barn kan använda vid flera olika typer av aktiviteter. Det kan handla om cykling, kickbike, inlines eller skateboard-åkning. När du ska välja hjälm till ditt barn bör du först och främst vara säker på att modellen du väljer är säker. Därför ska du gärna välja en variant med ett grönt spänne. Åtminstone om det är en hjälm som ska användas av barn upp till sju år.

En lekhjälm skyddar barnens huvud från skador om de skulle råka ramla när de leker. Barn kan cykla väldigt snabbt och tappar de balansen kan huvudet få en rejäl smäll. Det är mycket farligt och kan undvikas med en bra hjälm. En hjälm för lek är helt enkelt en bra försäkring mot allvarliga skador när ditt barn leker.

Marknadens bästa lekhjälmar

Marknaden är full av lekhjälmar av olika typ. Bland de framstående varumärkena hittar du till exempel STIGA och Jofa. Vår vinnare är STIGA Play +, en mycket säker hjälm med MIPS. Den är mycket prisvärd och erbjuder ett fullgott skydd oavsett vad ditt barn roar sig med. Anledningen till att denna produkt blev bäst i test är bland annat för att den är utrustad med MIPS. Det är ett extra skydd för barnets känsliga huvud som skyddar från alla vinklar.

Vi har också andra lekhjälmar som är mycket bra, till exempel vårt budgetval Republic lekhjälm 280. Det allra viktigaste är att ditt barn har en hjälm som är säker för ditt barn och de finns i alla prisklasser. Som vi nämnde i inledningen är det bäst att välja en hjälm med grönt spänne eftersom det lossnar om barnet skulle fasta någonstans. Tänk också på att lekhjälmen ska bytas ut om barnet ramlar ordentligt och slår i huvudet, då anses den nämligen som förbrukad.

1. Vinnare och bäst i test blev STIGA Play +

Fördelar

 • Utrustad med MIPS
 • EPP-liner skyddar mot upprepade stötar
 • Grönt säkerhetsspänne

Nackdelar

 • Något högt pris
 • Finns bara i två storlekar

Specifikationer

Mer om STIGA Play +

STIGA Play + med MIPS är en lekhjälm av allra högsta klass. Den finns i storlek S och M och rekommenderad ålder är från 0-7 år. Hjälmen är tillverkad av robust, tålig plast med gott om ventilation. Det gör att den passar utmärkt att bära året runt. Givetvis har den det gröna spännet som rekommenderas av både Konsumentverket och Transportstyrelsen.

Denna lekhjälm blir ofta utsedd till bäst i test, mycket tack vare att den är utrustad med MIPS. Det är en relativt ny och revolutionerande teknik som skyddar hjärnan mot både sneda slag och rotationsvåld. Det är en typ av inre skal som reducerar kraften vid sneda islagningar. Oftast får barnet inte ett slag rakt ovanifrån eller rakt från sidan när de ramlar.

STIGA Play + är dessutom en lekhjälm med en snygg svart design. Den justerar även storleken automatiskt med hjälp av sitt elastiska system. På så sätt har den alltid en bra passform utan att du behöver fixa med knäppen och andra inställningar, vilket annars kan leda till frustration. Hjälmen fungerar utmärkt att bära som cykelhjälm, men även vid andra aktiviteter.

Hjälmen är speciellt framtagen för aktiva barn och föräldrar som vill att deras barn ska leka säkert. Insidan har mjuk resår för att ditt barn inte ska få skav eller tycka att hjälmen är obekväm. Dessutom har lekhjälmen en EPP-liner vilket ger skydd även mot upprepade stötar. Hjälmen är i premiumklassen rent prismässigt men den är garanterat värt sitt pris.

2. Tvåa blev Republic lekhjälm 280 som bästa premiumalternativ

Fördelar

 • Grönt säkerhetsspänne
 • Lågt pris
 • Många färger att välja mellan

Nackdelar

 • Inte utrustad med MIPS
 • Inga speciella funktioner

Specifikationer

Mer om Republic lekhjälm 280 för barn

I flera lekhjälm tester kan du hitta den här modellen från Republic eftersom den har mycket att erbjuda till ett väldigt fördelaktigt pris. Den har ett snyggt utseende som påminner om en skidhjälm. Dessutom finns den i en mängd olika färger såsom blått, rosa, svart, vitt och gult. På så sätt kan ditt barn få en bra hjälm i just sin favoritfärg.

Varför Republic lekhjälm ofta utses till bästa lekhjälmen i den lägre prisklassen är att den har mycket att erbjuda. Först och främst har den det gröna spännet som innebär att risken för att ditt barn ska fastna och kvävas är obefintlig. Det är tryggt för dig som förälder, speciellt om ditt barn gillar att klättra i träd eller gå i buskar även med hjälmen på.

Hjälmen är tillverkad av tålig ABS-plast och har en EPL-liner. Du kan justera hakremmen för en bra passform. Dessutom är hjälmen mycket bekväm eftersom den har en mjuk insida. Den här modellen finns i två storlekar, tänk på att om den ska användas till vintersport ska det finnas plats för en mössa också. Många älskar den här hjälmen för att den brukar sitta bra på barnen huvud.

Du som vill ha en prisvärd hjälm utan några extra funktioner har här ett utmärkt val, utan att du tummar på säkerheten för ditt barn. För allra bästa passform finns även en ratt baktill där du kan justera storleken. Lekhjälmen fungerar till alla typer av aktiviteter, såsom skidåkning, cykling och klättring. Den kan användas både under sommar och vinter.

3. På en tredjeplats kommer K2 Varsity MIPS Hjälm

Fördelar

 • MIPS
 • Ventilation
 • Klassisk tuff modell

Nackdelar

 • Lite högre prisläge

Specifikationer

Mer om K2 Varsity MIPS Hjälm

K2 Varsity MIPS hjälmen imponerar med sin klassiska design och säkerhetsfunktioner. Tillverkad av ABS-plast, erbjuder den en robust konstruktion som ger pålitligt skydd. Den justerbara passformen gör att den sitter bekvämt på huvudet och kan anpassas för olika användare. Den goda ventilationen håller huvudet svalt även under intensiva aktiviteter, vilket är idealiskt för fartfyllda äventyr.

Tack vare MIPS-teknologin (Multi-directional Impact Protection System) erbjuder hjälmen ett extra lager av skydd genom att minska rotationstrauman vid en krasch. Dess CE-märkning bekräftar dess överensstämmelse med europeiska säkerhetsstandarder. Med en rekommenderad ålder från 3 år är den perfekt för både barn och vuxna som söker säkerhet och stil.

En eventuell nackdel kan vara att trots dess robusta konstruktion kan vissa användare uppleva att hjälmen känns lite tung jämfört med andra modeller på marknaden. Sammantaget är K2 Varsity MIPS hjälmen ett utmärkt val för dem som prioriterar säkerhet och komfort under sina äventyr.

4. På en fjärdeplats kom cykel och skate-hjälmen från POC Crane MIPS

Fördelar

 • MIPS
 • Tålig med tjockt yttre skal
 • Med skärm som går att ta av
 • Perfekt både till kick, skateboard eller cykel

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om skatehjälmen från POC Crane MIPS

För dig med ett barn som gärna kör kickbike, kick, elscooter eller skateboard kan skatehjälmen/lekhjälmen från POC Crane MIPS vara ett bra köp. Denna modell på hjälm är lite tuffare i designen och passar barn som gillar skatestilen och gärna hänger på skateparken eller vill cykla med sin MTB.

Som vi nämnt tidigare är detta en av dom stilmässigt lite kaxigare lekhjälmarna som finns till barn idag. Med detaljer som den avtagbara skärmen sticker denna hjälm till barn ut i sin design och har därför blivit ett omtyckt och populärt val bland småbarnsföräldrar och unga tonåringar. Funktionsmässigt kompromissar inte designen med kvalitet. Priset är väl motiverat då den även har högsta skydd och är utrustad med MIPS, Multi-Directional Impact Protection System. Skalet på hjälmen är stryktåligt då det är tjockt och tåler tuffa tag.

Dual-Density-liners är andra viktiga funktioner som höjer säkerheten vid användning av denna lekhjälm för barn. Själva linern består av två olika lager med olika densitet vilket gör att kraften från hårda smällar och kraschar minskas, vilket kan vara avgörande vid en krasch eller ett fall! Vill du ha en av de allra bästa och tuffaste lekhjälmarna på marknaden är det POC Crane MIPS du ska satsa på.

5. På en femteplats kommer Bell Local cykelhjälm och skatehjälm

Fördelar

 • Perfekt för cykel och skate
 • Tuff design
 • Justerbar med ratt i nacken

Nackdelar

 • Storlekar säljer slut snabbt pga. dess enorma popularitet

Specifikationer

Mer om Bell Local cykelhjälm och skatehjälm

Sett till både hur prisvärd och stilmässigt tuff lekhjälmen från Bell Local är förstår vi dess popularitet! Denna skatehjälm har inte bara alla rätt rent designmässigt, utan även flera viktiga säkerhetsaspekter. Exempel på sådana är ett tåligt ABS-skal och en liner av EPS. Dessa liners skyddar och minskar därför kraften av hårda smällar och kraschar, egenskaper som är otroligt viktiga för att välja rätt lekhjälm till ditt barn.

Den ultimata lekhjälmen ska vara både funktionell, stilmässigt passande och säker. Lekhjälmen från Bell Local uppfyller samtliga av dess krav och placerar sig därför bra i vårt test av hjälmar till barn.

Rent funktionsmässigt passar därför denna lekhjälm alldeles perfekt även de varmaste sommardagar, detta då den har 10 ventilationskanaler som erbjuder svalka. Storlekmässigt så väljer du rätt passform baserat på ditt huvudomfång i centimeter.

I nacken på Bell Local hjälmen sitter en “action-fit-ratt” som du enkelt kan vrida på för att få hjälmen att spännas in eller ut och få rätt passform för just ditt barns huvud.

Köpguide – så väljer du bäst lekhjälm

Det finns en del saker du bör tänka på innan du väljer lekhjälm till ditt barn. Främst är det säkerheten du bör tänka på, det är ju ditt barns huvud som ska skyddas. Se därför till att kontrollera hur säker hjälmen är innan du köper den.

Passformen är också mycket viktig. En hjälm som sitter bra är givetvis säkrare än en som till exempel är för stor. Lekhjälmen ska också vara användarvänlig, vilket innebär att den ska vara lätt att ta av och på, men även att justera.

Lekhjälmar för barn bäst i test på Testjakt!
Lekhjälmar för barn bäst i test på Testjakt!

Säker att använda

Säkerheten är den allra viktigaste faktorn när du köper en hjälm till ditt barn. Barnens huvud är ömtåliga och vid aktiv lek är risken stor att de ramlar och slår sig. Med en bra hjälm skyddas skallen och hjärnan från skador.

Alla lekhjälmar du har läst om ovan är säkra val för dina barn. Om ditt barn klättrar mycket eller är under sju år rekommenderar vi en av hjälmarna med grönt spänne. Då finns ingen risk för att ditt barn stryps om han eller hon skulle råka fastna någonstans, spännet öppnas nämligen då.

För att skydda barnet extra mycket är en hjälm med MIPS ett optimalt val. Det skyddar mot sneda slag och rotationsvåld. Vår testvinnare har den här revolutionerande tekniken. Dock är det inget måste att välja en sådan hjälm utan även de andra alternativen är säkra.

Bra passform

En bra passform är A och O för att hjälmen ska vara säker, så den här kvaliteten och den tidigare går hand i hand. Du ska alltid välja en hjälm i den storlek som barnet har just nu. De ska alltså aldrig växa i hjälmen.

Om hjälmen inte sitter som den ska ger den inte ett fullgott skydd och kan även bidra till fler skador om barnet ramlar illa. Många hjälmar har justeringsmöjligheter som garanterar en mycket bra passform.

Var också noggrann med att justera hjälmen så att den sitter bra. En annan viktig sak är förstås att hjälmen är bekväm. De flesta har mjuka insidor för att vara så komfortabla som möjligt.

Användarvänlig

Sist men inte minst är användarvänligheten väldigt viktig när det kommer till saker åt barn. Det ska vara enkelt att ta av och på hjälmen. Oftast är det någonting barnet vill kunna göra själv.

Om barnet själv tar på sig lekhjälmen bör du ändå kontrollera att den sitter ordentligt innan de sätter sig på cykeln eller vad de nu ska göra utomhus. Det är för att garantera säkerheten.

Det ska också vara enkelt att justera lekhjälmen. Barn har oftast bråttom iväg och vill inte att du ska hålla på med justeringen under en längre stund. Därför är det viktigt att det går smidigt med justeringen.

När behöver du använda en lekhjälm?

En lekhjälm är ett måste när barn cyklar, detta då det är lag på att alla under 15 år ska bära cykelhjälm. Välj en lekhjälm med grönt spänne, åtminstone till barn under sju år. Då finns ingen risk för strypning om de skulle råka fastna någonstans.

Någonting många inte tänker på är att barn bör åka pulka med hjälm. Risken finns alltid att de ramlar eller krockar i pulkabacken och huvudet bör därför skyddas med en bra hjälm. Detsamma gäller givetvis om de åker skidor.

Som vi nämnt är en hjälm med grönt spänne det bästa alternativet för aktiva barn. Då är det lugnt att låta dem klättra i träd med hjälm på huvudet. Tänk på att barn också bör bära lekhjälm när de åker sparkcykel och inlines.

Vanliga frågor om lekhjälmar för barn

Måste en lekhjälm ha MIPS?

Nej du måste inte välja en lekhjälm som är utrustad med MIPS. De kostar oftast lite mer, men de ger även ett bättre skydd än de utan funktionen.

Varför ska jag välja en lekhjälm med grönt spänne?

En lekhjälm som har ett grönt spänne öppnas om ditt barn skulle fastna och bli hängande någonstans, vilket innebär att risken för strypning minskar drastiskt. Både Transportstyrelsen och Konsumentverket rekommenderar hjälmar med det gröna spännet.

Hur ska jag veta vilken storlek mitt barn ska ha på hjälmen?

Storlekarna anger oftast huvudmåttet på barnet så det bästa är att mäta huvudet på ditt barn och sedan välja storlek därefter. Det kan också vara en bra idé att prova hjälmar i butik.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 15/03/2024 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test