Bästa Grensaxen [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En grensax kommer alltid väl till pass för en husägare som har en trädgård där träd, buskar och eventuellt tjockare grenar i häcken behöver klippas och ansas. I vårt grensax test kommer vi att gå igenom vad du behöver tänka på när du ska köpa en grensax och vi har listat topp tre bästa grensax för att underlätta för dig och du slipper helt enkelt testa flera olika själv. Alla tre grensaxar är de bästa som finns på marknaden i den prisklassen och därför placerade vi dessa tre i vårt grensax test. Vinnare i testet blev BAHCO P140-F tack vare sina fina snitt och en god ergonomi och en vikt på endast 1010 gram samt att den är prisvärd.

Kort om de tre vinnande grensaxarna

BAHCO P140-F

-"Den är otroligt lätt att klippa grenar med på ett mycket smidigt sätt"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Fiskars PowerGearX-S-LX92

-"En mycket bra grensax till en relativ låg peng"
Läs hela recensionen >

Papegoj 45cm

-"Den är liten och smidig och rejäl med sina gummerade handtag"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnare och grensax bäst i test är BAHCO P140-F. Den här saxen är väldigt lätt att använda tack vare sin integrerade stötdämpande gummibuffert som sitter precis under huvudet mellan båda handtagen. Med sin vikt på endast ett kilo är det här en relativt lätt grensax och passar därför perfekt för klippning ovanför huvudet och är mer skonsam mot kroppen än en tyngre modell. BAHCO P140-F förtjänar sin första plats i vårt grensax test.

Skäret på BAHCO P140-F har ett böjt blad vilket gör att den är otroligt lätt att klippa grenar med på ett mycket smidigt sätt. Självklart krävs det lite styrka bakom men med denna behöver du inte ta i allt för mycket utan den skär igenom grenar enkelt. Handtagen på grensaxen är tillverkad i aluminium som är väldigt slitstarkt och lätt.

Längden på BAHCO P140-F är 60 centimeter vilket är en bra längd för att få ordentligt med kraft när du klipper och den har en klippkapacitet på 35 millimeter. Är du riktigt stark klarar den även tjockare grenar än så. Vi kan varmt rekommendera denna grensax till våra besökare och alla husägare med trädgård.

🛒 Bästa priserna vi hittat för BAHCO P140-F

Last updated: 2021-08-02 20:00:45

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt grensax test kommer Fiskars PowerGearX S LX92 och även denna är en mycket bra grensax. Den klarar att klippa igenom grenar på hela 38 millimeter men tar du i kan den klippa tjockare än så. Den känns lite plastig om man jämför med vinnaren men det är antagligen för att den har teleskophandtag och kan därför inte endast vara gjord i metall.

Även fast denna grensax har teleskophandtag är den mycket tålig och klarar de mesta. Fiskars PowerGearX S LX92 är också perfekt att använda om du ska klippa mycket ovanför huvudet eftersom den endast väger 935 gram. Den har extremt vassa och tåliga sidoskär som inte blir slöa i första taget.

Anledningen att Fiskars PowerGearX S LX92 är tvåa i testat är helt enkelt för att den inte känns lika rejäl som vinnaren, annars är det här en mycket bra grensax till en relativ låg peng. Fördelen med denna är teleskophandtagen som kan förlängas och förminskas och kommer väl till pass i trånga utrymmen som till exempel när du är uppe i trädet och grenar är i vägen.

🛒 Bästa priserna vi hittat för Fiskars PowerGearX-S-LX92

Last updated: 2021-08-02 20:00:47

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats kommer Grensax, Papegoj- 45cm. Vi fattade tycke för denna mindre grensax som är förvånansvärt kraftfull för sin storlek och det är tack vare sin utväxlingsfunktion som ger upp till 50 procent mer kraft. Den är liten och smidig och rejäl med sina gummerade handtag. Vi satte därför denna på tredje plats i vårt grensax test före många andra bra konkurrenter.

Grensax, Papegoj- 45cm klarar att klippa igenom 32 millimeter och det gjorde den utan problem när vi testade den. Du ska inte bli vilseledd av storleken, den är otroligt kraftfull och perfekt att använda där det är trångt och mycket grenar i vägen. Den är gjord i aluminium vilket gör den mycket slitstark och tålig. Den här grensaxen kommer inte gå sönder i första taget.

Den är ergonomiskt utformad och förvånansvärt skön att hålla i och väger strax över 700 gram. En del grensaxar skaver och gör ont efter flitig användning men inte Grensax, Papegoj- 45cm. Med ett väldigt lågt pris förtjänar Grensax, Papegoj- 45cm sin tredje plats i listan. Du som har mindre buskar och träd hemma kommer få god användning för denna grensax.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Grensax test – Köpguide

Har du en trädgård hemma kommer du att få användning för en grensax. Det är ett betydligt säkrare verktyg än en motorsåg eller häcksax där du lätt kan skada dig om du gör fel eller om du inte har på dig skyddsutrustning. Grova grenar kan vara jobbiga att klippa av och här behöver du kraft och muskler för att lyckas.

Vi rekommenderar även att du köper en grensax som inte är så tung, det kommer underlätta när du ska klippa träd och buskar och du slipper bli utsliten för fort. Även storlek spelar roll beroende på hur stora grenar som ska klippas. Det är onödigt att köpa en för stor och tung grensax om du bara har små träd hemma.

Lätt att använda

En grensax ska vara lätt att använda, inte ha en massa extrafunktioner förutom om du vill klippa grenar högt upp, då kan en grensax med teleskopskaft vara på sin plats om du inte vill klättra för högt upp på stegen eller i trädet. Annars tycker vi att du bör köpa en lite kraftigare grensax som håller längre.

För att en grensax ska vara lätt att använda ska de enkelt gå att klippa igenom grenar utan att du behöver ta i speciellt mycket. Även rengöring av verktyget ska vara enkelt och samma sak gäller om du vill plocka isär den. Rengör efter användning så slipper den att rosta och bli seg i utförandet.

Vikt och ergonomi

En grensax ska vara lätt att använda och för att den ska vara lätt att använda är vikten av stor betydelse. Då är det viktigt att du inte köper en allt för tung eller klumpig grensax. Jobbar du med grensaxen under en längre tid är även ergonomin på verktyget en viktig aspekt.

Om grensaxen är för tung kommer det att bli jobbigt när du ska klippa ovanför huvudet och du kan få ont i armar och axlar vilket vi tror de flesta helst undviker. Med ergonomin behöver du känna att saxen är bekväm att hålla i och att du får ett stadigt grepp. Det är viktigt för att undvika skador och överbelastning.

Prisnivå

Priset är en annan faktor som spelar stor roll för många. En grensax finns i prisklasserna 400 kronor upp till så mycket som 1 500 kronor och här beror det på vilken typ av häcksax du är i behov av. Har du en stor trädgård med många stora träd och buskar är det bra om du köper en lite kraftigare sax.

Har du inte stora träd eller buskar i trädgården kan du med fördel köpa en lite billigare grensax för att spara in lite pengar. Alla tre häcksaxar i vårt test klarar ganska stora grenar och kan med fördel väljas både för en liten och stor trädgård. Vi tycker inte att de är värt att lägga mer pengar än vad våra tre finalister kostar.

Storlek och längd

När det kommer till storleken beror det helt på vad den ska användas till och vilka behov du har i din trädgård. Samma sak gäller här, har du mindre buskar och träd kan du köpa en lite mindre sax som är lättare att hantera och inte lika tung för kroppen att arbete med.

Om du har höga träd eller buskar i trädgården som behöver klippas går det att köpa en grensax med teleskopskaft som gör att du når högre utan att du behöer klättra på en stege eller i trädet. Dessa är inte lika kraftfull men fungerar utmärkt på små och medelstora grenar.

Grensax test - Vanliga frågor och svar

En grensax är en mycket kraftig sax med förlängda handtag vilket gör att du får mer kraft och kan klippa av väldigt tjocka grenar på träd.

Rengör alltid efter användning med en fuktig trasa. Den behöver även smörjas ibland för att den lättare ska gå att klippa med.

En grensax kan kosta allt från 700 till 1 500 kronor. Det finns billigare hos lågprisbolagen men de går ofta sönder fort eller bli slöa. Lägg hellre ett par extra kronor på en bra häcksax.

Det finns saxar med teleskopskaft, kom ihåg att de inte är lika kraftfulla men kan vara bra att använda om du ska klippa grenar högt upp i trädet.

Grensax test – Sammanfattning

En grensax är ett måste för alla husägare som har en trädgård att ta om hand om. Har du mindre träd och buskar hemmavid kan du absolut köpa en av de mindre grensaxarna som inte har lika mycket kraft. Har du stora träd kommer du behöva en större grensax med mer kraft.

Grensax test – Testjakts lista över de bästa grensaxarna

  1. Bäst i test – BAHCO P140-F
  2. God tvåa – Fiskars PowerGearX S LX92
  3. Bästa lilla – Grensax, Papegoj- 45cm

Av alla grensaxar som vi testat var det dessa tre vi fattade extra tycke för. Det finns givetvis proffsverktyg som är ännu bättre men de kostar också betydligt mer pengar och du kan behöva betala upp till flera tusen kronor för en sådan. Har du en trädgård räcker någon av dessa tre mer än gott.

Lämna en kommentar