Bästa Grensaxarna För Din Tomt Och Trädgård (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka grensaxar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att äga en bra grensax som husägare är nästan ett måste. Om du har en trädgård, stor som liten, där träd och buskar växer så kommer du nån gång behöva ansa eller klippa dessa! I vårt test av grensaxar kommer vi att gå igenom vad du ska tänka på när du ska köpa en ny grensax. Vi har även listat topp tre på marknaden för att underlätta valet för dig. Gör det enkelt för dig och kika igenom vårt test. Du slipper köpa “grisen i säcken” och göra onödiga felköp. Vilket faktiskt kan bli dyrt i längden.

Alla tre grensaxar nedan är de bästa som finns på marknaden i respektive prisklass. Därför placerade vi dessa tre i vårt test av grensaxar. Oavsett vilken du väljer får du ett riktigt bra verktyg till din trädgård! Vinnare i testet blev BAHCO P280-SL-80, tack vare sina fina snitt och en god ergonomi! Dessutom med en imponerande vikt på endast 1318 gram. Detta är verkligen en produkt som är prisvärd!

1. Vinnare och bäst i test blev grensaxen från BAHCO P280-SL-80

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Rena snitt
 • Precisionsslipade stålskär

Nackdelar

 • Sämre grepp

Specifikationer

Mer om grensaxen från BAHCO P280-SL-80

Vinnare och bäst i test av våra grensaxar är BAHCO P280-SL-80. Den här saxen är väldigt lätt att använda tack vare sin lätta vikt och smidiga design. Det gör den enkel att använda även vid klipp ovanför huvudet. Med sin vikt på endast 1,3 kilo är det här en relativt lätt grensax. Den passar därför perfekt för klippning ovanför huvudet, och är mer skonsam mot kroppen än en tyngre modell. BAHCO P280-SL-80 förtjänar sin första plats i vårt grensax test då den minskarbehovet av kraft vid grenklippning med 50%.

Självklart krävs det lite styrka bakom men med denna behöver du inte ta i allt för mycket! Den skär igenom majoriteten av alla grenar enkelt. Handtagen på grensaxen är tillverkad i aluminium som är väldigt slitstarkt och lätt. Den har även elhärdade, xylanbelagda skär.

Längden på BAHCO P280-SL-80 är 80 centimeter, vilket är en bra längd för att få ordentligt med kraft. Den har en klippkapacitet på hela 45 millimeter. Är du riktigt stark klarar den även tjockare grenar än så. Vi kan varmt rekommendera denna grensax till våra besökare och alla husägare med trädgård.

2. På andra plats kommer grensaxen från Fiskars PowerGear X LX92

Fördelar

 • Teleskophandtag
 • Tålig
 • Kraftfull

Nackdelar

 • Lite obekväm

Specifikationer

Mer om grensaxen från Fiskars PowerGear X LX92

På andra plats i vårt test av grensaxar kommer Fiskars PowerGear X LX92. Även denna är en mycket bra grensax! Den klarar att klippa igenom grenar på hela 38 millimeter, tar du i kan den klippa tjockare än så. Den känns lite enklare i konstruktionen om man jämför med vinnaren. Förmodligen beror detta på att den har teleskophandtag och kan därför inte enbart är gjord i metall.

Även om denna grensax har teleskophandtag är den mycket tålig och klarar de mesta. Fiskars PowerGear X LX92 är också perfekt att använda om du ska klippa mycket ovanför huvudet eftersom den endast väger 935 gram. Den har extremt vassa och tåliga sidoskär som inte blir slöa i första taget.

Anledningen att denna grensax är tvåa i testat är helt enkelt för att den inte känns lika rejäl som vinnaren. Utöver det är detta en mycket bra grensax till en relativ låg peng. Fördelen med denna är teleskophandtagen som du kan förlänga och förminska. Detta var väldigt användbart och kom väl till pass i trånga utrymmen, till exempel när man står på en stege uppe i trädet och grenar är i vägen.

3. På tredjeplats kommer grensaxen från GARDENA Comfort 500 BL

Fördelar

 • Liten och smidig
 • God ergonomi

Nackdelar

 • Inte lika kraftfull som övriga

Specifikationer

Mer om grensaxen från GARDENA Comfort 500 BL

På tredje plats kommer GARDENA Comfort 500 BL . Vi fattade tycke för denna mindre grensax som är förvånansvärt kraftfull för sin storlek och det är tack vare sin utväxlingsfunktion som ger upp till 38% procent mer kraft. Den är liten och smidig och rejäl med sina ergonomiska plasthandtag. Vi satte därför denna på tredje plats i vårt grensax test före många andra bra konkurrenter.

Grensaxen från Gardena klarar att klippa igenom det mesta och det gjorde den utan problem när vi testade den. Du ska inte bli vilseledd av storleken, den är otroligt kraftfull och perfekt att använda där det är trångt och mycket grenar i vägen. Grensaxen har möjlighet att klippa 35 mm tjocka grenar  Den är gjord i aluminium och plast vilket gör den lätt, slitstark och tålig. Den här grensaxen kommer inte gå sönder i första taget.

Den är ergonomiskt utformad i handtaget och förvånansvärt skön att hålla i. En del grensaxar skaver och gör ont efter flitig användning men inte denna! Med ett fördelaktigt pris förtjänar Gardena sin tredje plats i listan. Du som har både mindre buskar och träd hemma kommer få god användning för denna grensax.

Grensax test – Köpguide

Har du en trädgård hemma kommer du att få användning för en grensax. Det är ett betydligt säkrare verktyg än en motorsåg eller häcksax där du lätt kan skada dig om du gör fel eller om du inte har på dig skyddsutrustning. Grova grenar kan vara jobbiga att klippa av och här behöver du kraft och muskler för att lyckas.

Vi rekommenderar även att du köper en grensax som inte är så tung, det kommer underlätta när du ska klippa träd och buskar och du slipper bli utsliten för fort. Även storlek spelar roll beroende på hur stora grenar som ska klippas. Det är onödigt att köpa en för stor och tung grensax om du bara har små träd hemma.

Hitta bäst i test grensaxar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test grensaxar hos oss på Testjakt.se!

Lätt att använda

En grensax ska vara lätt att använda och för att den ska vara lätt att använda är vikten av stor betydelse. Då är det viktigt att du inte köper en allt för tung eller klumpig grensax. Jobbar du med grensaxen under en längre tid är även ergonomin på verktyget en viktig aspekt.

Om grensaxen är för tung kommer det att bli jobbigt när du ska klippa ovanför huvudet och du kan få ont i armar och axlar vilket vi tror de flesta helst undviker. Med ergonomin behöver du känna att saxen är bekväm att hålla i och att du får ett stadigt grepp. Det är viktigt för att undvika skador och överbelastning.

Prisnivå

Priset är en annan faktor som spelar stor roll för många. En grensax finns i prisklasserna 400 kronor upp till så mycket som 1 500 kronor och här beror det på vilken typ av häcksax du är i behov av. Har du en stor trädgård med många stora träd och buskar är det bra om du köper en lite kraftigare sax.

Har du inte stora träd eller buskar i trädgården kan du med fördel köpa en lite billigare grensax för att spara in lite pengar. Alla tre häcksaxar i vårt test klarar ganska stora grenar och kan med fördel väljas både för en liten och stor trädgård. Vi tycker inte att de är värt att lägga mer pengar än vad våra tre finalister kostar.

Storlek och längd

När det kommer till storleken beror det helt på vad den ska användas till och vilka behov du har i din trädgård. Samma sak gäller här, har du mindre buskar och träd kan du köpa en lite mindre sax som är lättare att hantera och inte lika tung för kroppen att arbete med.

Om du har höga träd eller buskar i trädgården som behöver klippas går det att köpa en grensax med teleskopskaft som gör att du når högre utan att du behöer klättra på en stege eller i trädet. Dessa är inte lika kraftfull men fungerar utmärkt på små och medelstora grenar.

Vanliga frågor och svar om grensaxar

Vad är en grensax för något?

En grensax är en mycket kraftig sax med förlängda handtag vilket gör att du får mer kraft och kan klippa av väldigt tjocka grenar på träd.

Vad ska jag göra för att sköta om min grensax på bästa sätt?

Rengör alltid efter användning med en fuktig trasa. Den behöver även smörjas ibland för att den lättare ska gå att klippa med.

Hur mycket kostar en grensax?

En grensax kan kosta allt från 700 till 1 500 kronor. Det finns billigare hos lågprisbolagen men de går ofta sönder fort eller bli slöa. Lägg hellre ett par extra kronor på en bra häcksax.

Finns det grensaxar med teleskopskaft?

Det finns saxar med teleskopskaft, kom ihåg att de inte är lika kraftfulla men kan vara bra att använda om du ska klippa grenar högt upp i trädet.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test