Bästa Friluftsbyxorna För Äventyr & Fritid (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka friluftbyxor som är bäst i test enligt vår testpanel!

När vi ger oss ut i naturen, längtar vi efter frihet, äventyr och den befriande känslan av att vara ett med naturen. Ju mer digitalt uppkopplade vi blir desto mer behöver och längtar vi efter tid i naturen.

För att verkligen kunna njuta av din utevistelse är det en bra ide att investera i bra och funktionella outdoorkläder. Ett av de viktigaste plaggen som kan göra både fritiden, jakt, fiske, vandring eller heldagar i naturen betydligt härligare är friluftbyxorna, även kallade outdoorbyxor.

Detta mångsidiga och funktionella klädesplagg är ofta utformat med stretch, meshpaneler eller andra smidiga funktioner, för att ge både rörelsefrihet, komfort och skydd. Från vandringsleder till bergsbestigningar och campingäventyr till skogsutflykter – friluftbyxorna är en oumbärlig del av en vår utrustning.

I vår jämförelse har vi samlat 3 stycken riktigt bra outdoorbyxor som har goda recensioner och placerar sig bra i tester och jämförelser. Vinnaren i vårt test blev Fjällräven Keb, läs mer nedan om varför!

1. Vinnare och bäst i test blev Fjällräven Keb

Fördelar

 • Finns för både dam och herr
 • Storsäljare
 • Producerade utan PFC (ett hormonstörande ämne)
 • Rejält med stretch ger överlägsen rörelsefrihet
 • Ventilerande mesh med dragkedja
 • Rejäla fickor fram

Nackdelar

 • Finns enbart i längderna Regular och Long

Specifikationer

Mer om Fjällräven Keb

Fjällräven Keb är inte bara en prisbelönad vandringsbyxa, den är också en pålitlig följeslagare för andra typer av äventyr i naturen. Med den senaste uppdateringen har denna byxa förbättrat sin prestanda, passform och hållbarhet, vilket gör den ännu mer tilltalande för friluftsentusiaster.

En av de märkbara förändringarna är tillägget av en fästzon för hängslen och en ny konstruktion i benslutet, vilket gör det enklare att anpassa och reparera byxan. Den har också behållit sina klassiska rymliga benfickor, som är superpraktiska för förvaring av viktiga tillbehör.

Fjällräven Keb är känd för sin imponerande rörelsefrihet, och med den stretchiga och slitstarka designen kan du njuta av maximal komfort och flexibilitet under vandringar. Dess vatten- och vindresistenta egenskaper ger extra skydd mot naturens väderskiftningar, vilket är oumbärligt under längre pass i naturen.

För dig som prioriterar hållbarhet och miljöansvar har Fjällräven tagit ytterligare steg. Denna byxa är PFC-fri och tillverkad av ekologiska och återvunna material, vilket gör den till ett bra val för den medvetna friluftsentusiasten!

Sammanfattningsvis är Fjällräven Keb en välsittande och pålitlig klassiker för alla som älskar att vandra eller spendera tid i naturen. Dess uppdaterade egenskaper och förbättrade prestanda gör den än mer funktionell och mångsidig än tidigare modeller. Med dess hållbara konstruktion och miljövänliga material kan du njuta av naturen med gott samvete. För den perfekta kombinationen av komfort, funktion och hållbarhet är Fjällräven Keb ett utmärkt val för alla dina friluftsäventyr.

2. På en andraplats kommer Revolution Race RVRC GP Pro

Fördelar

 • Finns till både dam och herr
 • Vind och vattenavvisande
 • 4-vägsstretch
 • Flourkarbonfritt Hypershell® material
 • Meshtyg med dragkedja längs låren
 • Passar perfekt till vandring, fiske, hundsport, jakt, klättring eller helt enkelt bara i trädgården

Nackdelar

 • Upplevs något smala nedtill av en del användare

Specifikationer

Mer om RVRC GP Pro

RVRC GP Pro Pants är ett par friluftsbyxor som verkligen lever upp till sitt rykte som slitstarka och pålitliga. Deras konstruktion är oerhört robust, med förstärkningar över knän, benslut och stuss, vilket ger enastående skydd mot slitage. Materialvalet, Hypershell® med flourkarbonfri behandling, gör dem både vind- och vattenavvisande, perfekt för tuffa klimatförhållanden.

Förutom deras hållbarhet är dessa byxor också utformade med användarkomfort i åtanke. Med 4-vägsstretchpaneler på insidan av låren och i knävecken får du optimal rörelsefrihet och ventilation samtidigt som du behåller en helt grym komfortnivå. Den praktiska lårventilationen, som kan öppnas och stängas med dragkedja, ger extra härligt extra luftflöde. Lite som en inbyggd AC!

En annan imponerande egenskap hos RVRC GP Pro Pants är de förböjda knäna, som ger en bättre och behagligare passform och rörelsefrihet. Dessutom finns det fickor för knäskydd, vilket är praktiskt om du behöver extra skydd under mer krävande aktiviteter.

Byxorna har elastiska och justerbara benslut med knappstängning, vilket ger en skräddarsydd passform som är bekväm och säker. Och med deras DWR-behandling (durable water repellent) får du extra vattenavvisning för att hålla dig torr i fuktiga förhållanden.

Sammanfattningsvis är RVRC GP Pro Pants det perfekta valet för vandring och andra utomhusaktiviteter med hög intensitet. De kombinerar funktionalitet, slitstyrka, ventilation och bekvämlighet på ett enastående sätt. Med dessa byxor kan du känna dig trygg och bekväm i naturen men det är också många användare som säger att småbarnsårens eviga klädpanik räddades tack vare dessa härliga byxor!

3. På en tredjeplats kommer Lundhags Makke

Fördelar

 • Finns i både dam och herrmodell
 • Slitstarka i hållbart material och passar perfekt till vandring i snårig terräng, tältande och hajk
 • Ventilations/mesh-paneler
 • Många fickor och smart lösningar

Nackdelar

 • Små i storlekarna

Specifikationer

Mer om Lundhags Makke

Lundhags Makke pants är ett utmärkt val för vandring i snårig och stenig terräng, lägerliv och skogshajk. Dessa byxor har ett gott rykte och det finns mängder av positiva användarrecensioner att finna på nätet.

Lundhags outdoorbyxa Makke pants är tillverkade av stretchigt och slitstarkt material, vilket ger både rörelsefrihet och hållbarhet under krävande utomhusaktiviteter. Byxorna är utformade med en teknisk passform som gör dem bekväma att bära under långa sträckor och ger en naturlig rörelsefrihet.

Enligt informationen från Lundhags webbplats har Makke pants förböjda knän och en midjeband som kan justeras för att få en skräddarsydd passform. Detta är särskilt viktigt för att undvika irritation och obekväma moment under vandring i snårig terräng.

För att klara av tuffa förhållanden har byxorna förstärkningar på utsatta områden som benslut och stuss. Detta skyddar byxorna från slitage och ger dem en ökad hållbarhet. Dessutom har de flera praktiska fickor som är användbara för att förvara små föremål eller vandringsutrustning.

Det är viktigt att nämna att recensioner och feedback från användare ger ett positivt intryck av Makke pants. Många lovordar byxornas slitstyrka, komfort och funktionella design. De anses vara särskilt bra för vandring i snårig terräng och skogshajk, där de ger den nödvändiga flexibiliteten och skyddet mot utmanande terräng och väderförhållanden.

Sammanfattningsvis framstår Lundhags Makke pants som en pålitlig och funktionell partner för utomhusaktiviteter för dig med höga krav på dina vandringsbyxor. Deras stretchiga och slitstarka material, tekniska passform och förstärkningar ger en balans mellan komfort och hållbarhet.

Köpguide för att de bästa outdoorbyxorna

Innan du börjar söka efter friluftbyxor, såkallade outdoorbyxor, är det viktigt att du tänker på vilka aktiviteter du kommer att använda dessa till. Ska du vandra i bergen, ge dig ut på fisketur eller bara använda dem för enklare utomhusaktiviteter eller på fritiden? Detta kommer att påverka vilka funktioner du behöver i dina byxor, som till exempel vattentålighet, andningsförmåga eller förstärkningar på utsatta områden.

Bäst i test friluftsbyxor hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test friluftsbyxor hos oss på Testjakt.se!

Material

Friluftbyxor är vanligtvis tillverkade av olika typer av material, såsom nylon, polyester eller bomullsblandningar. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Nylon och polyester är vanligtvis lätta, snabbtorkande och slitstarka, medan bomull är ett naturmaterial som är behagligt att ha nära kroppen, men tar också längre tid att torka. Tänk på vilket material som passar dina aktiviteter och väderförhållanden bäst. Att byxorna innehar stretchpaneler eller stretch i tyget ger dig en större rörelsefrihet och är något som i princip alla användare ser som något viktigt och rekommenderar dig som ska köpa ett par vandringsbyxor.

Passform, modeller och storlekar

Det är viktigt att hitta friluftbyxor som passar bra och är bekväma att bära under långa perioder. Prova olika märken och modeller för att hitta en passform som fungerar för dig. Tänk på att du kanske behöver extra utrymme för att röra dig fritt eller för att kunna bära lager under byxorna under kyligare förhållanden. Kolla även storleksguider hos återförsäljaren för att hitta rätt storlek.

Funktioner och smarta lösningar

Friluftbyxor kan ha olika funktioner eller smarta lösningar och detaljer som kan vara användbara för dina utomhusaktiviteter. Några vanliga funktioner att leta efter:

Kvalitet

Kolla recensioner och undersök kvaliteten på byxorna innan du köper dem. Det är viktigt att de är tillverkade av slitstarkt material och har bra sömmar för att klara av tuffa förhållanden. I vår jämförelse av friluftbyxor har vi tagit med tre erkända modeller som samtliga har väldigt goda användarrecensioner och omdömen.

Pris

Priserna på friluftbyxor kan variera beroende på märke, material och funktioner. Sätt en budget för dig själv och leta efter byxor som passar inom den budgeten. Kom ihåg att kvalitet och funktioner kan vara viktigare än att bara titta på prislappen.

Sammanfattning

Genom att ha läst vår jämförelse av de bästa friluftbyxorna hoppas vi att du ska hitta en modell som du under flera år kommer ha mycket användning för. Under Covid-19 pandemin hittade fler och fler ut i naturen och hittade då också plagg som friluftbyxan. Friluftbyxan gick från att vara ett plagg för mestadels fiskare, jägare, vandrare eller andra typer av aktiviteter, till att bli en vardagsbyxa för gemene man. För alla föräldralediga, småbarnsföräldrar, eller för dig som bara vill vara bekväm och praktisk på samma gång så är just en frilustbyxa det perfekta plagget!

Kom ihåg att varje person har unika preferenser, så ta dig tid att hitta de friluftbyxor som fungerar bäst för dig. Lycka till med ditt köp!

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 26/06/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test