Bästa Tvåmanstälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka tvåmanstält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att njuta av naturen är något av de mest fridfulla du kan göra på din fritid och i Sverige har vi gott om natur du kan ge dig ut i. För att kunna ge dig ut på längre vandringar kan ett tvåmanstält vara en perfekt investering att göra för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Ett tvåmanstält är en bra utrustning att ha för att du ska kunna njuta av ditt äventyr till fullo. Vädret vänder snabbt, speciellt uppe på fjället, och ett tält kan vara räddningen i sådana situationer. Dessutom ger ett tält dig möjligheten till en större frihet i skog och vildmark då du kan bo i princip var du vill.

Idag finns det en rad olika modeller av tvåmanstält som alla har sina egna specifika egenskaper. Men skulle det vara så att ingen av tälten i den här artikeln passar dig eftersom ni är ett större sällskap som ska ut och vandra kan du klicka dig vidare till det här testet om familjetält.

Marknadens bästa fem tvåmanstält

Valmöjligheterna är enorma när det kommer till olika tältmodeller och tältegenskaper. För att hjälpa dig göra en så bra investering som möjligt när det kommer till tvåmanstält har vi satt ihop en lista på de fem bästa tvåmanstälten som finns på marknaden idag. Dessutom har vi gjort en köpguide med våra bästa tips på hur du hittar ett tält som passar dig och dina behov.

Vinnaren i vårt test är Hubba Hubba NX designat av varumärket Mountain Safety Research. Varumärket har en lång erfarenhet inom tillverkningen av äventyrsartiklar och har ett bra rykte i branschen. Det är ett ultralätt tält i hög kvalitet som passar bra på alla olika typer av underlag. Tältet klarar lika bra av varma sommarmånader som de kyligare vår och höstmånaderna. Här nedanför kan du jämföra vår testvinnare med fyra andra tält som vi anser håller hög kvalitet.

1. Vinnare och bäst i test blev MSR Hubba Hubba NX

Fördelar

 • Enkelt och lätt tält att bära med sig
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Något små ingångar
 • Finns andra alternativ med bättre vattentålighet

Specifikationer

Mer om MSR Hubba Hubba NX

Hubba Hubba NX är ett tvåmanstält som är både ultralätt och kompakt. Även fast tältet är kompakt har MSR ändå lyckats få det att kännas rymligt och att vara bekvämt. Det är ett tält som har en noga uttänkt design för att ge användarna den bästa möjliga upplevelsen.

MRS är ett varumärke som är kända för att tillverka äventyrsutrustning som klarar av de allra tuffaste förhållandena. Varumärket har många års erfarenhet av att designa äventyrsprodukter vilket gör att vi många gånger ser deras produkter högt upp på listorna. Den här gången är det deras tvåmanstält som ligger i topp på vår lista.

Ett fristående tält

Det här är ett fristående tvåmanstält som passar utmärkt att ha med på bland annat fjällvandringar. Eftersom tältet är fristående kan du ställa upp det även om det inte finns möjlighet till att sätta ner tältpinnarna. Tältet fungerar bra på alla ytor men framförallt på klippiga berg eller små ytor. Dessutom är Hubba Hubba NX ett av de lättaste tälten på marknaden idag vilket gör de enkelt att bära med sig på långa vandringar.

För att förhindra att tältet blir både varmt och fuktigt är innerväggarna tillverkade i micromesh medan ytterväggarna gjorda av Ripstop Nylon. Dessutom har tältet fristående vattenrännor på sidorna som leder bort regnvattnet bra. Ytterduken tål upp till 1200 millimeter vatten och golvet tål upp till 3000 millimeter vatten.

2. Tvåa blev Urberg Dome Tent G3 2p

Fördelar

 • Smidigt att sätta upp
 • En rad praktiska funktioner

Nackdelar

 • Något tyngre än andra tält
 • Yttertältet går inte hela vägen ner till marken

Specifikationer

Mer om Urberg Dome Tent G3 2p

Dome Tent G3 2p är ett av de bästa tvåmanstält på marknaden idag. Det är ett tält som passar lika bra på en enklare campingsemester som de gör till en mer äventyrlig vandring i fjällvärlden. Tältet är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter ett bra budgetval på marknaden.

Varumärket Urberg har en extremt lång erfarenhet inom tillverkning av friluftsprodukter av hög kvalitet till ett bra pris. I vårt tvåmanstält test har vi utsett deras modell Dome Tent G3 2p till det bästa budgetvalet. Anledning till det här är att tältet fungerar till de allra flesta äventyren, klarar av regn sam vind på ett bra sätt.

Enkelt att montera

Något som tältet fått mycket beröm för är hur enkelt och smidigt det är att sätta upp. Det går nämligen på mindre än fem minuter. Urberg har nämligen färgkoordinerat tältpinnarna för att underlätta monteringen av tältet både under kalla dagar men även i regnigt väder. Utöver det här har tältet även v-formade stormlinor som gör det enkelt att få tältduken spänd. Dessutom ger linorna tältet extra stabilitet.

Det är ett fristående tält som går att montera upp även om tältpinnarna inte kan fästas i marken. Ytterduken kan stå emot upp till 3000 millimeter vatten medan golvet klarar av 10 000 millimeter vatten. Utöver de här egenskaperna har tältet även flera fickor samt fack inne i själva tältet som gör förvaringen smidig.

3. VAUDE Taurus UL 2p blev trea i vårt test

Fördelar

 • Klarar av starka vindbyar bra
 • Double Pitching teknik som gör det enkelt att resa tältet

Nackdelar

 • Litet jämfört med andra tält på marknaden
 • Endast en ingång

Specifikationer

Mer om VAUDE Taurus UL 2p

Taurus UL 2p är ett tvåmanstält från varumärket VAUDE. Det här är en ultralätt modell som passar perfekt till långa fjällvandringar eller äventyrsdagar där du kommer bära med dig packningen länge. Dessutom är tältet litet och kompakt vilket gör att de tar upp lite plats i din packning.

VAUDE är ett tyskt varumärke som är kända för att göra högkvalitativa outdoorprylar med smarta konstruktionslösningar. Det här gör att vi ofta ser deras produkter och framförallt tvåmanstält bäst i test. Med smarta lösningar och en tälttillverkning som är miljövänlig är deras modell Taurus UL 2p det mest prisvärda tältet på marknaden just nu.

Ett litet tält med gott om utrymme

Tältet är designat för att vara litet och kompakt för att inte ta upp för mycket plats i packningen. Men även om det ser litet ut så får två personer enkelt plats och fortfarande ha lite extra utrymme. Innerytan på tältet är 2,4 m² och har en smart konstruktion med snäva vinklar som gör att tältet känns rymligare. Dessutom har tältet en relativt stor absid där du kan förvara din packning.

Ytterduken på tältet kan stå emot upp till 3 000 millimeter regn och golvet står emot upp till hela 10 000 millimeter regn. Utöver det här har det även bra ventilationsmöjligheter. Det finns nämligen ventilationsluckor längs sidorna på tältet som du kan öppna för att få luftbyte utmed marken.

4. Bergans Trollhetta Tunnel 2 Tent

Fördelar

 • Har två stora ventilationsluckor
 • Snabb uppmontering

Nackdelar

 • Något tyngre tält
 • Endast en ingång

Specifikationer

Mer om Bergans Trollhetta Tunnel 2 Tent

Trollhetta Tunnel 2 Tent är ett tvåmanstält som är designat av det norska varumärket Bergans. Det är ett tre-säsongstält som passar lika bra under hösten som under sommaren och våren. Den här modellen är en av varumärkets bästsäljare och har fått goda recensioner av användare runt om i landet.

Varumärket Bergans har tillverkat sin modell Trollhetta i tre olika modeller. Den finns nämligen som tvåmanstält, tremannatält samt fyrmannatält. Anledning till att varumärket ofta finns med på olika bäst i test listor är deras höga kvalitet på produkterna och goda rykte. Trollhetta Tunnel 2 Tent är med på våra lista eftersom det är ett tält som fungerar lika bra under flera säsonger samt klarar av hårda väderförhållanden bra.

Perfekt tält för fjällvandring

För att kunna klara av hårt väder ute i naturen har tillverkarna på Bergans designat Trollhetta Tunnel 2 Tent i slitstarkt nylon. Ytterduken består av ripstop nylon som är belagt med silikon för att klara av både vind och regn. Tältet har dessutom en bra ventilationsförmåga som gör att fukt och kondens enkelt kan luftas ut och därmed skapa ett trevligt klimat inuti tältet.

På tältmodellen har förtältet en dragkedja som gör att absiden blir stor. Här kan du förvara din packning och därmed få större plats att sova på inne i tältet. Det fungerar även utmärkt som utrymme för matlagning om vädret är dåligt. Utöver det här är tältet snabbmonterat och det tar knappt fem minuter att montera upp det.

5. MSR Elixir 2

Fördelar

 • Står emot vind och regn bra
 • Stor förvaringsplats

Nackdelar

 • Lite tungt tält
 • Kan till en början vara svårt att montera upp

Specifikationer

Mer om MSR Elixir 2

Elixir 2 är ett tvåmanstält som passar lika bra under en backpacking tur som till en längre fjällvandring. Tältet har fått toppbetyg av flera användare på flertalet olika sidor och är ett bra alternativ till dig som vill ha ett prisvärt alternativ på ett tält i riktigt bra kvalitet.

Mountain Safety Research, MSR, är ett välkänt varumärke inom friluftsutrustning runt om i världen. Varumärket har stor erfarenhet på området och ett bra rykte inom äventyrsvärlden. Deras fokus ligger på säkra och högkvalitativa produkter precis som namnet antyder. MSR har designat ett tvåmanstält som vi ofta ser på topplistorna för tältets höga kvalitet och smarta egenskaper.

Ett bra tält för hårt väder

En högt uppskattad egenskap som tältet har är att det står emot både hård vind och stora regnskurar. Tältets golv kan stå emot upp till ungefär 3000 millimeter regn medan ytterduken klarar av omkring 1500 millimeter regn. Eftersom tältet är ett av de tyngre på marknaden med sin 2,7 kilogram så står det emot vind på ett bra sätt. Dessutom har tältet en stor golvyta som gör det bekvämt att sova två personer där.

För att göra upplevelsen mer bekväm och smidigare när vi sover två personer i tältet är det utrustat med två ingångar. På så sätt slipper ni klättra över varandra eller trängas när ni vill gå in och ut ur tältet. Elixir 2 har dessutom en innerhöjd på 102 centimeter vilket gör att tältet känns stort och rymligt.

Köpguide för att hitta det bästa tvåmanstältet

Älskar du att njuta av naturen genom olika vandringar och övernattningar ute i det fria är det en bra idé att investera i ett bra tält. Det finns en hel del olika typer och modeller av tält att välja mellan på marknaden idag.

För att underlätta för dig har vi satt ihop en köpguide som kan hjälpa dig att hitta det perfekta tältet för just dig. Det är viktigt att välja rätt typ, fundera ut vilka egenskaper ditt tält bör ha samt när du kommer att använda det.

bäst i test tvåmanstält hos oss på Testjakt!
bäst i test tvåmanstält hos oss på Testjakt!

Välj rätt tälttyp

Det finns en rad olika typer av tält som du bör undersöka innan du väljer vilket du ska köpa. Ett tunneltält används ofta av fjällvandrare som behöver tält som är både lätta till vikten och enkla att sätta upp. Dessutom klarar tunneltält de flesta väderförhållanden vilket är viktigt uppe på fjället.

För de personerna som vill ge sig ut på mer extrema äventyr är kupoltält ett bra alternativ. Det är fristående tält som går att sätta upp även om tältpinnarna inte kan fästas i marken. Dessutom går de att ställa upp även på små ytor och de klarar av både snö och regn bra.

Det gäller alltså att fundera ut vilken typ av vandring du ska ge dig ut på och därefter välja tälttyp. Båda sorterna har sina för- samt nackdelar som du bör överväga.

Tvåmanstält för olika säsonger

Det är vanligt att ge sig ut på turer under alla säsonger och därmed finns det även tält som är anpassade för olika väderförhållanden.

Vet du med dig att du kommer vara ute och vandra under höst,vår eller sommar kan ärr tre-säsongstält vara ett bra alternativ för dig. De här tälten är designade att klara av varmare temperaturer men de kan även stå emot lättare snöfall.

Vill du dock kunna tälta och gå på tur även under vinterns kalla månader bör du söka efter ett fyr-säsongstält. Här är tälten tillverkade för att kunna stå emot kallt väder men de klarar även av kraftiga väderomslag på ett bra sätt.

Tältets vattentålighet

En viktig egenskap att hålla koll på när du ska köpa ett tält är vattenpelaren. Det är nämligen en anvisning om hur mycket vatten tältet förväntas kunna stå emot.

Har tältet en vattenpelare på omkring 2000 millimeter kan du förvänta dig att det kommer klara av lättare regnskurar. Blir det dock regnoväder med hårda vindar står tältet emot regn sämre eftersom det skapas ett större tryck på tältet.

Du kan ofta se att tältets golv står emot vatten och regn bättre en ytterduken gör. Det här beror på att golvet måste kunna klara av både kyla och vatten under långa perioder.

När planerar du att använda ditt tvåmanstält?

Beroende på när du planerar att använda ditt tält kan du behöver leta efter olika egenskaper. Ska ni exempelvis vara borta under en lång tid och ha mycket packning kan det vara viktigt att tältet är rymligt och har bra plats att förvara era saker.

Kommer ni vandra under en längre tid kan det även vara bra att tänka på tältets vikt. Det finns ultralätta alternativ på marknaden samt tält där du smidigt kan dela upp packningen mellan flera personer.

En annan sak som är bra att ha koll på innan du köper ett tält är hur många ni kommer vara på vandringen. Det finns tält i flera olika storlekar.

Vanliga frågor om tvåmanstält

Vad innebär det när personer pratar om olika mått på vattenpelare när det kommer till tält?

Enkelt sagt är vattenpelare en anvisning om hur mycket vatten tältet förväntas kunna stå emot. Desto högre vattenpelare tältet har, desto mer regn kan de stå emot.

Många pratar om absid på sina tält, vad menar personen i fråga då?

Absiden kan ses som hallen in till ditt hus. Här kan du ta av dig skorna och förvara en del av din packning. Det är alltså utrymmet innan själva innertältet.

Vad innebär det när ett tält är fristående och vilka för- samt nackdelar har det tältet?

Ett fristående tält kan du slå upp även om det inte finns möjlighet till att fästa tältpinnarna i marken. Det behöver inte heller några fästlinor. Fördelen med ett fristående tält är att du inte är beroende av terrängen för att kunna montera upp det. Nackdelen här kan vara att tältet är lite tyngre jämfört med andra sorter på marknaden.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test