Bästa Varma Vinterjackor För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken varm vinterjacka för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

En vinterjacka är något som alla barn behöver! Vinterjackan används för att hålla värmen på vintern och ge ditt barn förutsättningar för att kunna vara ute i alla väder. Förutom att hålla värmen ska dessutom en jacka vara vattentät, vindtät, gärna av ett matyerial som andas, samt även vara bekväm och rolig för ditt barn att ha på sig! Låt gärna ditt barn vara med och välja vinterjacka, det brukar vara uppskattat!

Det finns många fördelar med en bra och funktionell vinterjacka. Att hindras av kyla och väta är ingen höjdare. På förskolan, skolan eller hemma har man inte alltid alternativet att stanna inne vid snö eller kyla. Då gäller det att man investerat i funktionella plagg som inte hindrar barnen i leken eller utevistelsen.

Förutom att det blir kallt på vintern blir det även mörkt. Detta innebär att det är viktigt att ditt barns vinterjacka har tillräckligt med reflexer. Skulle din favoritjacka sakna reflexer finns det även reflex-spray att köpa som du kan spraya barnen jacka med, då kommer hela jackan bli en enda stor reflex, kanonbra tycker vi!

1. Vinnare och bäst i test blev Didriksons Lux Vinterjacka

Fördelar

 • Luvan och övre delen är i reflex = Ditt barn syns rejält!
 • Vind och vattentät
 • Tejpade sömmar
 • PFC-fri vattenavvisning
 • Extended size- förlänger enkelt ärmarnas längd och därmed användningstiden
 • Finns matchande termobyxor att köpa till

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om Didriksons Lux Vinterjacka

Denna jacka från Didrikson är en storfavorit och vår testvinnande vinterjacka för barn! Priset är bra, plagget är funktionsmässigt i toppskicket av urvalet för barn, samt reflexdetaljerna är helt outstanding. I denna vinterparkas från Didriksons kommer du inte behöva oroa dig för att ditt barn blir varken blöt, kall eller orörlig.

Lux från Didriksons är tillverkad i ett matt tyg, och går även att med matchande termobyxor. Luvan går att avlägsna och är även tillverkad i ett reflextyg som gör att ditt barn syns riktigt, riktigt överlägset bra, jämfört med nästan alla andra vinterjackor på marknaden. Även själva oket, kring bröster på denna jacka är tillverkat av reflexmaterial, detta gör sitt barn synlig 360 grader.

Utöver detta är jackan vindtät, vattentät och har tejpade sömmar, så kyla eller snö är inget problem när det är lekdags denna vinter.

Rent färgmässigt så har jackorna ett tyg som är färgat med en infärgningsteknik som sparar upp till 80% vatten, detta jämförbart med en konventionell infärgning av tyg i polyester eller polyamid. Didriksons Lux är också impregnerad med en PFC-fri vattenavvisning.

För att öka livslängden har Didrikson även på denna vinterjacka den såkallade “Extended size”-lösningen. Genom att enkelt lossa de röda sömmarna kan plagget bli upp till en storlek längre i armarna, något som ger plagget en längre användningstid.

2. På en andraplats kommer MINI A TURE Wang Vinterjacka

Fördelar

 • Hög vattenpelare på 12000 mm
 • Vindtät och hög andningsförmåga
 • Tejpade sömmar
 • Otroligt fina färger

Nackdelar

 • Kan upplevas lite bar i halsen, löses dock enkelt med en halskrage

Specifikationer

Mer vinterjackan från MINI A TURE

För dig som vill kombinera stilsäkra naturnära färger med funktion är MINI A TURE’s vinterjacka det perfekta valet. Att hitta en vinterjacka till barnen som är både funktionsmässigt högpresterande OCH snygg är smått omöjligt. Åtminstone om du föredrar de mer jordnära tonerna när du klär ditt barn. Utbudet är inte enormt men MINI A TURE har tillverkat en riktig vinnare.

Denna vinterjacka är inte bara snygg, utan den är funktionsmässigt otroligt hållbar och varm. Den har en hög vattenpelare på hela 120000 mm, mer än många regnställ på marknaden idag. Dessutom med en hög andningsförmåga på 8000g/m²/24h, något som gör att ditt barn slipper bli sådär obehagligt svettig och varm när de röjer runt på lekplatsen, i snön eller på förskolan.

Jackan från MINI A TURE har den typiska reflexen i form av en stjärna hängande framtill i brösthöjd, vilket gör det enkelt att känna igen märket. Tyvärr saknar den reflexer på både ärmar och rygg, något som tyvärr drar ner betyget för den annars så funktionella jacka! Luvan är otroligt sött utformad, som en lång luva hänger den så sött, och går även att justera med elastiska band. Kragen fås i ribbad utformning i de minsta storlekarna. Vi hade kompletterat denna söta jacka med en halskrage i ull för att stänga kylan ute, och fullända looken för ditt söt-troll!

3. På en tredjeplats kommer Didriksons Bjärven vinterparkas

Fördelar

 • Möjlighet att förlänga ärmarna med Didriksons “extended size”
 • Vind och vattentät
 • Tejpade sömmar
 • Bra reflexer
 • Varm och go utan att vara för stor och klumpig

Nackdelar

 • Saknar jordiga färgtoner att välja på

Specifikationer

Mer om vinterjackan Didriksons Bjärven

Didriksons Bjärven vinterjacka har utvärderats och precis som övriga ytterplagg i Didriksons sortiment lever denna vinterparkas upp till de höga krav man som småbarnsförälder ställer på barnen ytterplagg.

Att vara ute i kallt väder och snöfall, är inget problem. Ditt barn kommer hålla sig varmt och torrt hela tiden. De tejpade sömmarna är toppen, eftersom de säkerställer att inget vatten kan tränga in, även under de mest intensiva snölekar.

Att Didriksons inte snålar med reflexdetaljer är otroligt uppskattat, något som gör att barnen syns tydligt i mörkret. Säkerhet är alltid en hög prioritet, och många tillverkare har tyvärr alldeles för få eller för diskreta reflexdetaljer på barnens ytterplagg.

En annan smart funktion är Extend Size, som gör att du kan förlänga ärmarna upp till en storlek när barnet växer. Detta gör jackan hållbar och användbar under flera säsonger.

Sammanfattningsvis är Didriksons Bjärven vinterjacka jacka som ditt barn får stor rörelsefrihet i, samtidigt som den är otroligt funktionell och genomtänkt. Perfekt både för skidresor, förskolan och vinteräventyr. Med dess vind- och vattentäta egenskaper, tejpade sömmar, och reflexdetaljer kan jag tryggt säga att detta är en vinterjacka som kommer att hålla mitt barn varmt och säkert under hela vintern. Vi rekommenderar den varmt till alla föräldrar som letar efter en högkvalitativ vinterjacka för sina barn.

4. Nordbjørn Cortina Puffjacka

Fördelar

 • Skydd för halsen vid dragkedjan
 • Muddar vid ärmslut

Nackdelar

 • Få reflexer
 • Ej justerbar midja

Specifikationer

Mer om Nordbjørn Cortina Puffjacka

Denna klassiska vinterjacka kommer i vadderad pufferdesign. Det innebär att det är en slags dunjacka. Jackan är stilren och ditt barn kommer dessutom tycka att den är väldigt snygg. Den kommer även i flera olika färger och gör att ditt barn kan välja efter favoritfärg.

Eftersom detta är en klassisk vinterjacka är den givetvis vadderad. Denna jacka från Nordbjörn håller värmen även under de kallaste dagarna. Faktum är att jackan har muddar vid ärmslut och hög krage för att hålla kylan borta från ditt barn.

Denna jacka har många fördelar. För det första är jackan vattenavvisande. Det här gör att snö och vatten ej kommer igenom. För det andra har denna vinterjacka avtagbar huva som gör att den kan tas på och av efter ditt barns behov.

En ytterligare fördel med denna jacka är att den faktiskt har ett skydd vid halsen för dragkedjan. Detta gör att ditt barn slipper klämma sig på dragkedjan. De två fickorna som finns på framsidan av jackan kommer hålla ditt barns händer varma.

5. Polarn o. Pyret vinterjacka vadderad

Fördelar

 • Tåligt material
 • Vind och vattentät
 • Reflexer 360 grader

Nackdelar

 • Ej mönstrade

Specifikationer

Mer om Polarn o. Pyret Vinterjacka

Denna vinterjacka från klassiska, smått kultförklarade, Polarn o. Pyret är ett klokt val om du letar efter en praktisk jacka till ditt barn! Fördarna är många med denna jacka. Den är mjuk och smidig och går därför utmärkt att använda vid alla olika tillfällen under vinterhalvåret. Allt från skidåkning, pulka-race eller till skolan och fritids.

Jackan från Polarn o Pyret har många kvaliteter man som förälder värdesätter i valet av jacka till sitt barn. För det första är jackan vattentät, med heltejpade sömmar och vattenpelare på minst 12000. Dessutom är jackan vindtät, perfekt för kyliga och blåsiga vintrar här i Sverige! Detta en ultimat jacka för ditt barn att leka i, oavsett väder. Den har även en andningsförmåga på minst 5 000 g/m2/24h. Därav ger den ditt barn en bekväm upplevelse utan att bli varken för varm eller för kall.

Materialet som jackan är skapad i är tåligt vilket är perfekt för olika utomhusaktiviteter. Den har en slitstyrka på minst 5 000 varv, 180 grit, 12 kPa, Dessutom har jackan en avtagbar huva med tryckknappar. Fördelen med detta är att huvan lossnar om ditt barn skulle fastna i något. Den har även förböjda ärmar för att passa och fungera så bekvämt som möjligt för ditt barn. Testpanelen har själv stor erfarenhet av denna jacka och kan varmt rekommendera den! Att tänka på ur miljösynpunkt är också att plagg från Polarn o. Pyret håller enormt bra. Tack vare sin fina kvalitet går det oftast att ärva vidare plagg till både ett och två barn till. Deras filosofi “Tre barn i varje plagg” säger mycket om deras kvalitet! Har du höga krav på funktion och prestanda och vill ge ditt barn en riktigt behaglig vinter, då är detta rätt jacka för dig!

Välj den bästa barnvinterjackan

Eftersom utbudet av vinterjackor är stort kan det vara svårt att orientera sig bland alla märken. Det finns en del saker du kan tänka på när du ska välja jacka.

Först och främst är det viktigt att vinterjackan har de kvaliteter som ditt barn behöver. Alla barn är olika och även förutsättningarna för barnens dagliga aktiviteter, därför är det viktigt att ha flera saker i åtanke när man väljer jacka.

Bra passform för barn

Det är viktigt att jackan sitter bra på ditt barn. Passformen är viktigt för att ditt barn ska känna sig bekväm i jackan.

När ditt barn känner sig bekväm är det enklare att leka och utföra aktiviteter i jackan. Tänk på att det är bättre att välja en rymlig storlek än en jacka som är för liten. Är du osäker finns det ofta plaggmått hos respektive återförsäljare.

Bäst i test varma vinterjackor för barn på Testjakt!
Bäst i test varma vinterjackor för barn på Testjakt!

Välj en vinterjacka med bra egenskaper

Det allra viktigaste med en vinterjacka är att den är varm. Därför är det ett smart val att välja en jacka som är vadderad.

En ytterligare sak att tänka på är om vinterjackan är vattentät. Med en vattentät jacka kommer ditt barn skyddas från både regn och snö.

Det kan även vara bra att ha en jacka i ett tåligt och slitstarkt material. Eftersom barn ofta leker och är aktiva är det en fördel att slippa oroa sig för att jackan ska bli slitas och gå sönder.

Vinterjacka med reflexer

Det är väldigt viktigt att en vinterjacka har reflexer. Faktum är att utan reflexer syns man inte.

Helst av allt ska en vinterjacka ha flera reflexer eftersom det tidigt på dagen blir mörkt under både höst och vinter.

En fördel är att de flesta vinterjackor faktiskt har reflexer, fler eller färre. Dessutom kan du enkelt köpa till flera reflexer till ditt barns jacka. Det finns även möjlighet att köpa reflex-spray för att spraya på ditt barns ytterplagg.

När behöver du använda en vinterjacka?

En vinterjacka har flera olika användningsområden. Faktum är att du kan använda en vinterjacka både på hösten, vintern och ofta behöver ditt barn den även en bra bit in på våren. Att användningstiden är så lång gör också att det ställs högre krav på kvaliteten om barnets jacka ska klara av påfrestningarna som barns vardagliga aktiviteter för med sig.

Det är klä ditt barn i lager på lager när det är riktigt kallt, undertröja i merino-ull, fleece och som sista lager vinterjackan.

Majoriteten av alla vinterjackor till barn har en hög vattentålighet/vattenpelare då barn ofta är ute oavsett väder och vind.

Vanliga frågor om varma vinterjackor för barn

Vilken storlek ska jag välja på en vinterjacka till mitt barn?

Det finns ofta rekommendationer att utgå från vid val av storlek. Det kan vara fördelaktigt att ta en större storlek för att få plats med en fleece eller tjockare tröja. Hos många återförsäljare finns det tabeller med mått på plagget att ta hjälp av.

Hur ska jag veta vilken vinterjacka som går bra att leka i?

Det kan vara en fördel att leta efter en jacka som har ett tåligt och slitstarkt yttermaterial, Didriksons och Polarn o. pyret är exempel på varumärken som brukar hålla väldigt hög kvalitet på plaggen. Dessa plagg klarar oftast att ärvas vidare efter barnen växt ur dom.

Hur ska jag tvätta mitt barns vinterjacka på bästa sätt?

Det enklaste alternativet är att följa tvättråden som finns på varje enskild vinterjacka. Det vanligaste tvättrådet är dock 40 grader maskintvätt.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 06/10/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test