Bästa Domkrafterna För Däckbyte & Underhåll (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka domkrafter som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att kunna byta däck hemma är guld värt, både ur ett tidsperspektiv men också ur ett ekonomiskt perfektiv. En domkraft betalar snabbt sig om du räknar ur hur ofta du lämnar in din bil för däckbyte på verkstad. Med en egen domkraft och mutterdragare hemma slipper du betala för att någon annan ska göra jobbet och dessutom behöver du aldrig oroa dig för att inte få tid hos däckverkstaden innan vintern plötsligt knackar på dörren och lagen på vinterdäck gäller vid vinterväglag.

Domkrafter är oumbärliga verktyg för privatpersoner som utför däckbyten och lättare mekaniskt arbete på sina bilar. Dessa kraftfulla verktyg gör det möjligt för användare att lyfta upp fordonet och säkert utföra lättare underhållsarbete, såsom däckbyte, bromsbyte eller oljebyte.

1. Vinnare och bäst i test blev domkraften från BAHCO BH13000

Fördelar

 • Enorm skillnad mot domkraften som ligger i bilen
 • Stor, rejäl modell som känns gedigen och stabil
 • Klarar bilar upp til 3 ton
 • Lyfter högt
 • Lätt att pumpa upp bilen
 • Prisvärd domkraft som du kommer ha i åratal

Nackdelar

 • Tung och är förhållandevis stor så krävs lite yta för förvaring i garage eller förråd

Specifikationer

Mer om domkraften från BAHCO BH13000

Bahco BH13000 är den ultimata domkraften för dig som letar efter en domkraft av hög kvalitet. Med en imponerande maximal belastning på 3 ton är den redo att hantera såväl byte av bromsar som däckbyte. Den har en 90 mm ingångshöjd och imponerande 552 mm i lyfthöjd. Tack vare dess höga kapceitet ger den flexibilitet att hantera olika fordonstyper som flertalet SUV-modeller och även en del pickups.

Det som gör Bahco domkraft till testvinnare är hur användarvänlig och gedigen den är, detta i kombination med dess höga lyfthöjd och att den klarar upp till 3 ton. Den extra stora rundan fotpedalen gör den lätt att använda från alla vinklar, medan de dubbla kolvarna minskar pumpningsarbetet med hela 50%. Säkerhetsventiler för överbelastning och nedsänkning ger extra trygghet, och PU-överdragna stålhjul ger en smidig och tyst drift.

Med certifieringarna 2006/42/EC och BS EN1494 kan du vara säker på att du investerar i en produkt av hög kvalitet. Slutsatsen är att domkraft Bahco BH13000 är det perfekta valet för dig som vill köpa en domkraft av hög kvalitet som klarar allt du kan tänkas behöva den till.

2. På en andraplats kommer domkraften från STANLEY STMT81251-1

Fördelar

 • Billig testvinnande domkraft. Du har betalt igen den på 1-2 däckbyte själv
 • Lyfter högt
 • Klarar upp till 2 ton, trots sin lätta vikt på 14 kg
 • Kommer under bilar även med lägre profil
 • Gummiklädda plattan skyddar bilen
 • Ergonomiskt bärhandtag

Nackdelar

 • Lösningen där handtaget ska sättas fast i domkraften känns lite halvdant och lossnar lätt

Specifikationer

Mer om domkraften från STANLEY STMT81251-1

Stanley domkraft är verkligen ett måste för alla bilägare som vill köpa en billig domkraft som klarar av att hjälpa till med enklare uppgifter för dig som bilägare, däckskifte eller allmänt bilmeck. Med en gummiklädd platta som skyddar din bil från skador, kan du lyfta den smidigt och säkert, även för lägre bilar. Den 360 graders svängbara sadeln gör att du kan placera den exakt där du behöver den, och den kompakta designen gör den enkel att använda och förvara.

Det ergonomiska bärhandtaget gör att du enkelt kan transportera den till den arbetsplats du önskar, garade eller uppfart. Den medföljande hävstången förvaras smidigt, vi hade dock önskat att den inte lossnade lika enkelt som den gör. Dess breda ramkonstruktion ger utmärkt stabilitet, och den rostbeständiga finishen förlänger produktens livslängd.

Med en kapacitet på upp till 2 ton kan Stanleys domkraft hantera de flesta vanliga personbilar. Du kommer ha sparat in pengarna du eventuellt spenderar på denna domkraft på ett eller två däckbyten. Jämfört med Bahco domkraft är Stanley inte i närheten av lika gedigen eller stabil, däremot gör den sitt jobb och är ett prisvärt alternativ till dig som inte vill spendera en större summa på en domkraft.

3. På en tredjeplats kommer domkraften från FACOM DL.3CLP

Fördelar

 • Klarar bilar men riktigt låg markfrigång
 • Kan lyfta upp till 3 ton
 • Smidiga och effektiva lyft med dubbel kolvmekanism
 • Lyfter hela 533 mm
 • Gedigen, säker och kvalitativ användning och känsla

Nackdelar

 • Högre prisbild
 • Tung

Specifikationer

Mer om domkraften från FACOM DL.3CLP

Domkraft från FACOM är den ultimata domkraften för dig med höga krav och behov av en domkraft som klarar en mycket låg markfrigång. Denna modell har även en imponerande kapacitet upp till 3 ton och en dubbel kolvmekanism, vilket ger dig snabba och effektiva lyft. Lyftsadeln i stål och gummi ger stabilitet och grepp medan de tystgående polyuretanhjulen gör förflyttning enklare, trots den gedigna vilken på 42 kilo. Dessutom uppfyller den EG standard EN1494-ASME, vilket ger dig förtroendet för dess pålitlighet och säkerhet.

Med Facom DL.32A domkraft har du en pålitlig och kraftfull domkraft som är redo att klara av det mesta du kan behöva en domkraft till. Med en minimal ingångshöjd på 100 mm och en imponerande hög lyfthöjd på hela 533 mm finns det inte många personbilar som denna testvinnande domkraft inte klarar av. En suverän partner och tillskott för dina lyftbehov!

Köpguide – Du klarar dig med en mekanisk domkraft för hemmabruk

Mekaniska och hydrauliska domkrafter är två olika typer av domkrafter som används för att lyfta tunga föremål, inklusive bilar. Skillnaderna mellan dem ligger i hur de fungerar och deras användningsegenskaper. Hur fungerar då en domkraft? Jo, en mekanisk domkraft använder en skruv- eller kuggstångsmekanism för att höja och sänka lasten. När du vrider på handtaget, skapas ett moment som lyfter fordonet genom att skruva upp domkraftens stång.

Mekaniska domkrafter är lämpliga för enklare uppgifter som däckbyte eller mindre reparationer. De är portabla och enkla att använda på plats.

Hitta bäst i test domkrafter hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test domkrafter hos oss på Testjakt.se!

Hydraulisk domkraft

Hydrauliska domkrafter använder hydraulisk kraft för att lyfta lasten. De har en pumpmekanism som skapar högt tryck i en hydraulvätska, vilket driver en hydraulisk cylinder och ger en jämn och kraftfull lyftkraft. Hydrauliska domkrafter har även en betydlgit snabbare lyfthastighet än mekaniska domkrafter, vilket sparar tid vid lyftning av tunga fordon.

Hydrauliska domkrafter är vanligtvis större och har högre kapacitet än mekaniska domkrafter. De används för att lyfta allt från personbilar till lastbilar och tyngre fordon. För hemmabruk är det ovanligt att man väljer en hydraulisk domkraft, en meknisk brukar vara ett fullgott alternativ.

Däckbyte och lättare underhåll sparar mycket pengar

En domkraft gör det möjligt att lyfta din bil eller ett annat fordon så att du enkelt kan byta däck, utföra oljebyte, byta bromsbelägg eller utföra andra mindre reparationer själv. Det sparar tid och pengar genom att du slipper besöka en verkstad för dessa uppgifter.

Fexibilitet och frihet

Med en egen domkraft slipper du boka tid på däckverkstaden i hopp om att tajma innan när det plötsligt kommer med snö och halka, du kan enkelt och smidigt byta däcken hemma i lugn och ro. För varje år så höjs priserna på däckbyte och med lite enkel matematik kommer du gå plus på kort tid.

En domkraft i bilen

Om du hamnar i en nödsituation på vägen, som en punktering, kan en domkraft vara ovärderlig. Du kan snabbt och säkert lyfta fordonet för att byta däck och komma tillbaka på vägen.

I många bilar finns en klenare variant och däckkryss. Det är dock en god idé att ha en fungerande, bättre domkraft och nödvändiga verktyg i din bil, särskilt om du utför egna reparationer eller om du kör långa sträckor där det kan vara svårt att få snabb hjälp i händelse av en punktering eller en annan nödsituation. Även om det inte är en laglig skyldighet, är det ett förebyggande åtgärd som kan vara mycket användbar om du hamnar i en situation där du behöver lyfta din bil.

Hjälp vänner och familj

Att äga en domkraft gör dig också kapabel att hjälpa andra människor i nöd eller vid behov. Du kan vara den som räddar dagen när någon i dit grannskap eller i din släkt behöver hjälp med att byta däck eller utföra en snabb reparation. Alternativt lånar du ut din domkraft.

Sammanfattning

Bestäm din budget och jämför olika modeller på domkrafter. I vårt test av domkrafter har vi samlat tre bra modeller i olika prislägen.

Sammanfattninvsis så kommer ägandet av en domkraft ge dig flera fördelar, inklusive ökad självständighet när det gäller fordonsunderhåll. Vi anser att en bra och funktionsmässigt säker domkraft är en viktig del av grundutrustningen för alla fordonsägare.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 02/10/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test