Bästa Mutterdragarna För Enkla Däckbyte (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka mutterdragare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Hitta den bästa mutterdragaren genom att läsa vårt mutterdragare test. Vi har valt ut de sju bästa på marknaden för att du enkelt och bekvämt ska kunna byta däck på bilen. En riktigt bra mutterdragare eller rentav den bästa mutterdragaren kan användas till mer än bara muttrar. Ett starkt och allsidigt verktyg som gör att du aldrig mer behöver oroa dig för att inte få loss muttrar från däck. Fungerar på alla typer av fordon men kan också användas inom bygg av hantverkare. Vi har i vårt test tagit fram de sju bästa alternativen för dig som vill kunna byta däck på ett enkelt sätt.

Välj rätt maskin till däckbytet

1. Vinnare och bäst i test blev mutterdragaren från BOSCH GDX 18V-200

Fördelar

 • Kraftfull
 • Mångsidig
 • Jobbar effektivt i metallplåt, metall och trä

Nackdelar

 • Utan batteri och laddare

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från BOSCH GDX 18V-200

Vinnaren i vårt test av bästa mutterdragare blir BOSCH GDX 18V-200 C. Den har tre olika momentlägen som gör det lätt att anpassa utifrån vilket typ av arbete som ska utföras.

Det är en kompakt modell som ändå har kraft motsvarande många större mutterdragare. Den kan därför användas som mutterdragare men även slagskruvdragare utan att annan typ av adapter utrustning behöver monteras på.

Mutterdragaren från Bosch är av 2-i-1 typ då den har både sexkant och fyrkant inbyggd för att använda. Den är helt sladdlös och drivs av batterier. Batteri och laddare ingår inte vid köpet. Med en bra längd på mutterdragaren blir det enkelt att komma åt också där det är trångt.

2. På andra plats kommer mutterdragaren från METABO SSW 18 LTX 400 BL

Fördelar

 • Överbelastningskydd
 • Låg rekyl med extremt vridmoment
 • 12 vridmomentssteg

Nackdelar

 • Utan batterier & laddare

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från METABO SSW 18 LTX 400 BL

En kompakt och mycket smidig mutterdragare med smidiga funktioner som exempelvis ett integrerat ljus som lyser upp det område du för tillfället arbetar med. Växelhuset är pressgjutet i aluminium vilket gör att den leder bort värmen på ett bra sätt och har en lång livslängd. 

Behöver du tillfälligt få händerna fri medföljer en bälteskrok monterad och klar på mutterdragaren. Motorn skyddas från överhettning tack vare ett effektivt överhettningsskydd.

Mutterdragaren är försedd med ultra-M-teknologi för skonsam laddning och maximerad prestanda. Batterier medföljer inte utan för köpas till separat. Verktyget har totalt 12 vridmoment för att kunna användas till så många saker som möjligt. METABO SSW 18 LTX 400 BL har väldigt låg rekylverkan också vid högt vridmoment.

3. På tredjeplats kommer mutterdragaren från MILWAUKEE M18 ONEFHIWF34-502X

Fördelar

 • Inklusive batteri & laddare
 • 3 års garanti vid registrering på Milwaukees hemsida
 • Verktygsspårning och stöldskydd

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från MILWAUKEE M18 ONEFHIWF34-502X

Tredjeplatsen bland bästa mutterdragare går till MILWAUKEE M18. En dyrare mutterdragare som har många smarta funktioner. En integrerad slagräkningsgivare blir det lätt för användaren att veta vilken inställning för vridmoment som passar bäst till respektive uppgift.

Mutterdragaren har ONE-KEY säkerhet vilket innebär ökad säkerhet genom en molntjänst. Platsspårning och ett stöldskydd är två av funktionerna som erbjuds. Ställ enkelt in verktyget till önskad inställning trådlöst. Exakt inställning gör det möjligt att använda mutterdragaren på ett optimalt sätt.

Den har ett flexibelt system vilket gör att samtliga batterier från Milwaukee passar till mutterdragaren. Det medföljer två batterier samt en laddare vid köp av mutterdragaren. Välj mellan fyra olika vridmoment och hastigheter för att få ut det mesta möjliga vid användning.

4. På en fjärdeplats kommer mutterdragaren från DeWALT DCF901P1G-QW

Fördelar

 • Lång batteritid
 • Liten och smidig
 • Ingår batteri och laddare

Nackdelar

 • Väska ingår ej

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från DeWALT DCF901P1G-QW

Det här är en klassisk maskin som är mycket kraftfull. När du behöver lossa muttrar som sitter riktigt hårt är det en DeWALT du behöver. Åtdragningsmomentet på upp till 340 Nm klarar av alla slags muttrar, oavsett hur hårt de sitter.

Designen av mutterdragaren är kompakt och passar därför utmärkt när du behöver komma åt i lite trängre utrymmen. Det faktum att mutterdragaren dessutom är lågviktigt är ett stort plus. Med den här modellen av DeWALT kommer du åt överallt utan att behöva slita ut dig.

Batteriet är av hög kvalitet och har en lång användningstid. 5 Ah-batteriet är mycket kraftfullt vilket gör det möjligt att lossa muttrar som sitter riktigt hårt. I batteridriven mutterdragare test får DeWALT ofta goda vitsord av både testare och användare.

5. På en femteplats kommer mutterdragaren från BOSCH DIY PDR 18 LI

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Funkar ihop med batterier i gröna Bosch DIY-serien
 • Lättanvänd
 • Kommer åt i tråna utrymme

Nackdelar

 • Ingår inte batteri och laddare

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från BOSCH DIY PDR 18 LI

Den här modellen från den gröna Bosch-serien har tagits upp i andra mutterdragare bäst i test med goda vitsord. Den är helt perfekt för skruvdragning och bultning i trä, metall, murbruk och även tegel. Den kompakta designen är både stilren och funktionell.

BOSCH DIY PDR 18 LI har ett maximalt vridmoment om 130 Nm och kan lossa de allra flesta muttrar, även om de sitter hårt. Slagfrekvensen är på 0-3200 slag per minut vilket är ett stort plus.

Eftersom den här modellen ingår i serien POWER FOR ALL från BOSCH ingår inte batteri och laddare. Utan det här måste du köpa till, alternativt kan du använda batterier från andra gröna Bosch DIY-verktyg om du har sådana. En del anser att det här är ett minus medans andra föredrar att använda samma batteri och laddare till alla maskiner.

6. På en sjätteplats kommer mutterdragaren GREENWORKS GD24IW400

Fördelar

 • Liten och smidig
 • Snabburkopplande chuck 
 • LED-lampa lyser upp ditt arbete

Nackdelar

 • Ingår inte batteri och laddare

Specifikationer

Mer om mutterdragaren från GREENWORKS GD24IW400

Den här mutterdragaren erbjuder ett justerbart moment. Du kan välja mellan 150, 400 och 600 Nm och anpassa maskinen efter arbetet du ska utföra för tillfället. Det är just den här funktionen som gör GREENWORKS GD24IW400 populär i olika mutterdragare test.

Det komfortabla greppet gör det bekvämt att använda maskinen, även om det handlar om trånga utrymmen. Vikten om endast 1,3 kilo säkerställer att du kan hantera maskinen under längre stunder utan att trötta ut dig.

Oavsett om du har tillgång till solljus, en stark lampa eller ingen ljus alls är det här maskinen för dig. Den inbyggda LED-lampan gör det möjligt att använda mutterdragaren i alla situationer. I mutterdragare test tas GREENWORKS ofta upp i listan.

Mutterdragare – köpguide

När du ska investera i en mutterdragare är det många viktiga faktorer att ha i åtanke. Det absolut viktigaste är du utgår från dig själv. Vad du kommer att använda maskinen till och hur ofta du kommer att använda den avgör resten. Om du till exempel endast kommer att använda maskinen för att byta däck på bilen två gånger om året behöver du inte investera i en kraftfull och dyr maskin.

I vårt hjulmutterdragare test kan du läsa om flera olika maskiner som vi rekommenderar. Med hjälp av vårt test mutterdragare och vår köpguide kan du lättare hitta den maskin som passar dig bäst.

Hitta bäst i test mutterdragare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test mutterdragare hos oss på Testjakt.se!

Det är svårt att jämföra olika maskiner

Det kan verka lätt att jämföra olika maskiner med varandra, tyvärr är det inte det. På grund av att det inte finns någon standard för hur vridmomenten ska mätas kan det vara riktigt svårt att jämföra två olika maskiner.

Tillverkaren av maskinen anger alltid vilken Nm maskinen klarar av. Det är dock aldrig angivet under vilka förhållanden som maskinen klarar av det. Det är viktigt att du är medveten om det här när du väljer vilken maskin du ska investera i.

Användningsområdet för mutterdragaren

Innan du köper en maskin är det viktigt att du funderar på vad du kommer att använda den till. Du som är ute efter en maskin endast för att byta däck på bilen två gånger om året behöver inte investera i en dyr maskin. Om du däremot kommer att använda maskinen väldigt mycket är det rekommenderat att köpa en maskin av kvalitet som håller för det mesta.

Typ av maskin

Det finns i princip tre olika typer av maskiner, med tryckluft, med sladd och med batteri. En batteridriven mutterdragare är dock det vanligaste för hemmabruk. Oavsett om du ska reparera något i hemmet eller byta däck på bilen är det smidigast med en batteridriven maskin.

De maskiner som använder sig av tryckluft är vanligast i byggindustrin eller i en bilverkstad och de maskiner som har en nätverkssladd är inte speciellt vanliga i dagens samhälle. Teknologin har gått framåt och dessa maskiner har blivit lämnade i det förflutna.

Kraft för mutterdragaren

En mutterdragares kraft mäts i newtonmeter (Nm). Det finns maskiner från så lite som 100 Nm och ända upp till cirka 5000 Nm. Du som kommer att använda mutterdragaren för att byta däck på bilen behöver en maskin om cirka 130 – 250 Nm. Det är verkligen inte nödvändigt med en starkare maskin för enklare arbeten i hemmet.

Om du däremot ska använda maskinen till fler arbeten i hemmet eller någon annanstans bör välja en lite starkare maskin. Med cirka 300 Nm klarar mutterdragaren det mesta du vill få utfört.

Varvtal hänger ofta ihop med kraft

Varvtalet är oftast inte speciellt intressant. Varvtalet syftar till hur snabbt maskinen roterar utan motstånd. I bästa fall kan du få ett hum om hur snabbt det går att skruva ur en mutter som redan är lös. Lägg inte så stort fokus på varvantal utan fokusera istället på kraften mutterdragaren har.

Multifunktionella maskiner

Det finns maskiner med flera funktioner så att du kan använda samma maskin som till exempel skruvdragare och borr. En del föredrar dessa maskiner med flera funktioner då de inte behöver investera i flera olika. Medans andra föredrar att ha flera olika maskiner speciellt anpassade för sitt ändamål. Du som inte använder dessa maskiner speciellt ofta kan däremot med fördel investera i en multifunktionell maskin. Du bör dock vara medveten om att du behöver mycket mindre kraft för att borra och skruva än när du ska dra åt eller lossa muttrar.

Det är inte alla maskiner som är multifunktionella men även de maskiner som är det behöver en bitadapter för att kunna användas på flera olika sätt.

Typ av batteri

Numera finns det maskiner som kan dela batterier. Du som inte använder alla dina maskiner samtidigt kan ha mycket nytta av det här. Till exempel har BOSCH en serie med maskiner som alla använder samma batterityp. När alla maskiner använder samma batteri behöver du inte investera i flera olika batterier och laddare. Inte heller behöver du använda dig av flera olika laddare utan kan med lätthet använda samma till alla dina maskiner. Det sparar plats i verktygslådan.

När du ska investera i en ny maskin är det bra att se över hur starkt batteriet är och hur länge det klarar sig på en laddning. Se även över hur lång tid det vanligtvis tar för batteriet att ladda fullt. Du vill inte behöva lämna batteriet på laddning i flera timmar för att kunna använda maskinen.

Information om batteri

När du väljer en maskin att investera i är det viktigt att du känner till några grundläggande begrepp om batteriet. Det vill säga spänning, strömstyrka och effekt.

Volt (V) – Volt betecknar spänningen som matas till maskinen. Ju högre spänning desto mer effekt.

Ampere (A) – Ampere är beteckningen för elektrisk strömstyrka.

Amperetimmar (AH) – AH visar på hur länge du kan använda maskinen.

Sockelstorlek

Alla maskiner har olika fästen. 1/2 tumfästet är det vanligaste på marknaden. Du som kommer att använda maskinen för att byta däck på bilen bör välja en maskin med 1/2 tumfäste då det är i princip standard på alla personbilar.

Du som kommer att använda mutterdragaren till mindre muttrar bör välja en maskin som klarar det. Större än 1/2 tum är dock ovanligt att använda till arbeten i hemmet och oftast inte nödvändigt för dig som använder maskinen till lättare arbeten.

Handtaget ska vara bekvämt

Även om du inte kommer att använda maskinen speciellt ofta är det viktigt att du väljer ett ergonomiskt handtag. När du använder maskinen vill du inte slinta och inte heller få ont i handen. Det allra bästa är ett handtag klätt i gummi då det är halkfritt och bekvämt.

LED-lampa

En LED-lampa på maskinen kan underlätta något enormt de gånger du inte har tillräckligt med belysning. Även i trånga utrymmen är det smart att kunna använda sig av en smidig LED-lampa direkt på maskinen. Numera är det rätt så lätt att hitta maskiner med LED-lampa.

Vikten på mutterdragaren

Numera är det vanligt att dessa maskiner inte väger speciellt mycket. I takt med att teknologin har gått framåt har vikten gått neråt. Det är inte längre nödvändigt med en stor tung maskin för att klara av de stora jobben utan du kan komma undan med en maskin som väger under två kilo.

När du väljer mutterdragare är det smart att se över den totala vikten. Det vill säga själva maskinen och batteriet. Många gånger står det endast med vikt för själva maskinen och inte batteriet. Eftersom det är batteriet som väger mest är det en viktig faktor att se över. Du vill inte behöva slita ut handled och arm när du ska byta däck på bilen.

Storlek på maskin

Numera är det inte nödvändigt att köpa en stor och tung maskin för att få en kraft du är ute efter. Det finns riktigt små och behändiga maskiner med tillräcklig kraft för att klara av de allra flesta arbeten. Dessutom är det troligare att du använder en maskin med en lägre vikt eftersom det inte sliter på handled, arm och rygg när du använder den.

Olika tillbehör

När du köper en maskin är det smart att köpa tillbehör som är anpassade för just den maskinen. Det är extra viktigt att tillbehören är av god kvalitet eftersom de utsätts för ett högt tryck av maskinen. Krafthylsor och kraftbits är tillverkade av krommolybdenstål som klarar en hög belastning utan att spricka eller gå sönder.

Lägg en budget

Innan du ens går igenom olika mutterdragare test för att hitta den bästa mutterdragaren bör du sätta en budget för dig själv. Det finns egentligen ingen anledning till att köpa den dyraste maskinen på marknaden men du bör inte heller köpa den billigaste. För hemmabruk räcker det gott med en maskin i prisklass mellan.

Välj en maskin av kvalitet

Även om du inte kommer att använda mutterdragaren speciellt mycket är det smart att välja en maskin av kvalitet som faktiskt håller. Att köpa den billigaste mutterdragaren på marknaden leder oftast till besvikelse.

Vanliga frågor om mutterdragare

När behövs mutterdragaren?

Det vanligaste är att använda mutterdragaren när det är dags att byta däck på bilen. Självklart går det att använda maskinen för alla slags muttrar. Oftast är det skonsammare för både muttrar och gängor att använda en maskin istället för att utföra jobbet för hand.

Hur stark behöver mutterdragaren vara?

För enklare arbeten i hemmet räcker det oftast med en svagare modell om cirka 130 – 250 Nm. Ska du däremot använda maskinen till flera olika arbeten under en längre tid bör du välja en maskin med cirka 300 Nm för att vara på den säkra sidan.

Vilken maskin är bäst för däckbyte på bilen?

Det finns flera olika maskiner som är speciellt framtagna för att lossa och skruva åt muttrar på bildäck. I vårt test av mutterdragare däckbyte kan du hitta flera olika maskiner som lämpar sig utmärkt för ett enkelt däckbyte.

Hur många Nm krävs för att byta däck på bilen?

När du ska lossa och dra åt muttrarna till däcken på bilen räcker det med 130 – 250 Nm. Det är absolut inte nödvändig med en maskin om 1000 Nm för ett enkelt däckbyte.

Vilken sockelstorlek är vanligast?

1/2 tumfästet är vanligast och mer eller mindre standard när det kommer till bildäck på personbilar.

Vad kostar en bra mutterdragare?

Du kan lätt hitta en maskin under tusen kronor men det är inte något vi rekommenderar då du säkerligen kommer bli besviken på den. Satsa istället på en maskin som kostar cirka 2000 – 3000 kronor. En maskin för det här priset klarar av det mesta i hemmet. Om du däremot kommer att använda maskinen väldigt mycket är det rekommenderat att dubbla priset för att bli nöjd med den.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  20 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test