Bästa Bedside Cribs För Sömn Nära Föräldrarna (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka bedside cribs som är bäst i test enligt vår testpanel!

En bedside crib är en typ av spjälsäng, dock i mindre modell. De flesta modeller rekommenderas att använda till ditt barn är ungefär 6 månader, eller strax under 10 kg. Alternativt när han eller hon börjar försöka att sätta sig eller stå själv. Ett bedside crib placeras direkt bredvid, tätt intill föräldrarnas säng. Ofta finns det någon typ av anordning som gör att cribet sitter fast i föräldrarnas säng, alternativt har bedside cribet en broms för att inte kunna förflytta sig och så stadigt.

En av de största fördelarna med att införskaffa ett bedside crib är att du som förälder inte behöver resa dig ur sängen för nattmatning, eller annat barnet behöver under natten. Du behöver inte heller oroa dig för att du eller din partner ska råka rulla på eller skada er bebis. Många föräldrar vittnar om att de sover väldigt dåligt och lätt av den ständigt malande oron för att någon ska slå en arm mot bebisen, rulla på den eller liknande. För lugnare, och tryggare sömn är ett bedsice crib den perfekta lösningen.

Du kan ligga och ha din hand nära bebisen så bebisen känner att du är nära, vid minsta ljud är du precis intill och kan se efter barnets behov. De första sex månaderna i ett barns liv behöver de mycket uppmärksamhet, så även under natten. Ett bedside crib kan göra denna tiden betydligt mycket smidigare. På nätterna ammas, flaskmatas och byts blöja. Barnet är aldrig längre än en armlängd ifrån dig och du behöver inte ens resa dig upp ur sängen. Flera modeller har även hjul och kan därmed flyttas runt i hemmet och användas som en sovplats där du befinner dig, även på dagtid.

1. Vinnare och bäst i test blev bedside crib från Troll Oslo

Fördelar

 • Spjälskydd och madrass ingår
 • Ingår hjul
 • Höjden på sängbottnen kan justeras

Nackdelar

 • Gjord i trä vilket kan vara hårt och omysigt
 • Behövs eventuellt någon form av spjälskydd

Specifikationer

Mer om bedside crib från Troll Oslo

Detta är en stilren modell som kan användas som bedside crib men även som fristående säng. Vilken gör den multifunktionell och väldigt praktisk att ha i hemmet. Med den ställbara höjden av sängbotten är det möjligt att matcha alla slags sängar och göra nattmatningen enkel och bekväm för dig som nybliven och nyförlöst förälder.

Vad som gör att denna bedside crib oftast vinner bäst i test är framförallt de smarta funktionerna, hjul o ställbar sängbotten. Samt att det ingår en mjuk och bekväm madrass som passar perfekt i sängen. Kombinationen av hjul och dropside funktion på långsidan gör den här sängen optimal för nyfödda och nyblivna föräldrar.

2. På en andraplats kommer bedside crib från Maxi-Cosi Iora

Fördelar

 • Fällbar design
 • Förvaringskorg under sängen
 • Ingår väska om sängen ska packas med

Nackdelar

 • Väger 10,8 kg

Specifikationer

Mer om bedside crib från Maxi-Cosi Iora

De fem olika höjdpositionerna säkerställer att dettaa bedside crib passar intill föräldrarnas säng utan problem. Den mjuka, ombonade och härliga modellen får alla barn att sova gott om natten. Och det faktum att du enkelt kommer åt barnet under natten via den fällbara sidan underlättar något enormt både för dig och ditt barn.

Tack vare den multifunktionella designen som tillåter dig att förvara saker under sängen gör att den ofta vinner i bäst i test som utförs. Samt att denna bedside crib går att fälla ihop och ta med på resan eller en övernattning. Vilket innebär att du inte när barnet väger under 9 kg behöver köpa till en extra resesäng.

3. På en tredjeplats kommer bedside crib från Moweo

Fördelar

 • Krävs inget spjälskydd
 • Perfekt som sängplats i hela hemmet
 • Fyra hjul

Nackdelar

 • Klädseln måste tvättas om olyckor sker, trä är enklare att torka av

Specifikationer

Mer om bedside crib från Moweo

Moweo bedsice crib är en riktig favorit bland småbarnsföräldrar. Detta bedside crib levereras med fyra stycken hjul, du flyttar alltså enkelt runt bebisens sovplats där den bäst behövs i hemmet. Höjden på sängbottnen går att justera i fem olika lägen, du kan enkelt matcha in rätt höjd med din egen säng.

Att tyget går att ta av enkelt och tvätta i maskin gör att just tygklädsel upplevs som en fördel av många. Dels är det mjukare att ligga och snusa mot, du som förälder kan inte heller smälla i det när det är mörkt och du fumlar runt. Inte heller behövs det införskaffas något särskilt spjälskydd till denna typ av crib.

Ena långsidan på cribet är beklädd med ett meshtyg så du smidigt kan kika in och se ditt barn om du exempelvis använder det på någon annan plats i hemmet och föredrar att ha båda långsidorna uppe. Ett smidigt och nätt bedcide crib från Moweo som finns i olika färger. Du fäller enkelt och snabbt ihop det och kan således ta med det på övernattningen eller middagen.

4. På en femteplats kommer bedside crib från JLY Future 2in1 

Fördelar

 • 2 in 1 funktion, lekhage och crib
 • Mjuk sovplats för de minsta
 • Väska ingår, enkel att ta med!

Nackdelar

 • Fungerar endast i ca 6 månader

Specifikationer

Mer om bedside crib från JLY Future 2in1

JLY Future 2in1 Bedside Crib är mer än bara en riktigt bra och trygg sovplats för ditt barn. Med hjälp av en dragkedja omvandlar du den enkelt från sovplats till lekhage. Bottnen på cribet fälls enkelt ner och ett meshtyg gör att du har full uppsikt på ditt barns lek och upptäckter. Denna funktion gjorde att vi ville ha med detta som bästa premium bedside crib i vårt bäst i test. Nu kan duschen eller toalett besöken när du är ensam hemma ske något mer stillsamt. Full uppsikt över barnet och dessutom en säker och mjuk plats att leka på. Full pott säger vi!

Vid placering som bedsice crib intill föräldrarnas säng så fälls enkelt ena långsidan ner med hjälp av en annan dragkedja. Du kan sedan anpassa höjden mellan 34 cm-46 cm för att stå så bra som möjligt och i önskvärd höjd. Du behöver inte heller till dessa cribs i tyg köpa något spjälskydd för att skydda barnet från hårda kanter. Även madrassen och en förvaringsväska ingår så du enkelt kan packa med familjens viktigaste pryl om ni ska övernatta någonstans.

Köpguide – Välj rätt bedside crib

Ett bedside crib kan vara avgörande för dig som nybliven förälder. Med en traditionell spjälsäng måste du som förälder resa dig ur sängen för att komma åt barnet om natten. Men med en bedside crib går nattmatningen både snabbare och enklare vilket innebär att du sover bättre.

När du väljer ut en bedside crib är det viktigt att du letar efter en modell som passar din egen säng. Samt att du får de funktioner du är ute efter. Gå inte endast på design och form utan låt praktiska funktioner avgöra vilken modell du köper.

Hitta bäst i test bedside cribs hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test bedside cribs hos oss på Testjakt.se!

Fällbar långsida eller inte

Kommer du att använda sängen under dagtid? Ha i åtanke att små barn sover mycket under dagen och att du som förälder inte kan övervaka barnet under dygnets alla timmar. Med hjul och möjlighet att ha samtliga sidor uppfällda kan du använda sängen i hemmet även under dagtid då du själv måste göra annat.

Även om du själv gärna vill sova när barnet sover den första tiden kommer detta att ändra sig i takt med att barnet sover bättre om natten. En fällbar sida är därför en väldigt praktisk och användbar funktion att hålla ögonen öppna efter.

Praktiska hjul

Om sängen levereras med hjul blir den mycket användbar. Eftersom du kan rulla in sängen i vardagsrummet eller köket under dagtid. Då du lagar mat eller städar kan barnet sova lugnt i sängen utan att du behöver oroa dig.

Under barnets första tid i livet är det viktigt att ha uppsikt över barnet även när de sover. En säng med hjul hjälper dig enormt mycket i vardagen eftersom du kan rulla med dig sängen i hemmet utan att väcka barnet.

En multifunktionell möbel

När du köper en bedside crib vet du med dig att den inte kommer att användas länge. De flesta tillverkare rekommenderar ca 9-10 kg eller till barnet själv börjar försöka sitta eller stå upp. Med en multifunktionell bedsice crib kan du göra om bebisens tidigare sovplats till en soffa, skrivbord eller bänk. Det ger dig mer värde för dina pengarna och innebär också färre inköp. Dock bör det betänkas att just bedside cribs har ett förhållandevis bra andrahandsvärde och kan säljas vidare då de ofta är i bra skick på grund av den korta användningstiden.

Det finns även sängar som kan fällas ihop och tas med som resesäng. Dessa passar perfekt för dig med sommarstuga du gärna besöker titt som tätt. Ett barn som får sova nära föräldrarna sover oftast tryggare och med färre uppvak. Att spädbarn vaknar på natten är inget fel, utan det är helt i sin ordning, ett bedside crib är primärt till för att underlätta uppvaken.

När behöver man använda en bedside crib?

Som alla föräldrar vet med sig är den första tiden med en nyfödd baby väldigt uttröttande då en nyfödd baby oftast vaknar flera gånger per natt. Att behöva resa sig ur sängen för att nattmata eller helt enkelt trösta en baby är inte optimalt. Liggamma eller helt enkelt kunna trösta bebisen från sängen gör att du lättare somnar om. Varje timme är värdefull när man lider av sömnbrist.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 19/03/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test