Bästa Arbetslamporna För Hantverkare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken arbetslampa som är bäst i test enligt vår testpanel!


Arbetslampor för hantverkare och hemmarenoveringar är avgörande för att säkerställa effektivitet och precision i arbetsmiljön. Deras roll sträcker sig bortom att bara belysa – de skapar en optimal arbetsplats genom att minimera skuggor och förbättra sikt. När du jämför olika arbetslampor bör du tänka på flera faktorer.

Ljusstyrka är en nyckelaspekt; en bra arbetslampa bör erbjuda tillräckligt starkt ljus för att eliminera skuggor och ge tydlig sikt över arbetsytan. Justerbarhet är också viktig, med möjlighet att anpassa riktning och vinkel för att passa olika arbetsuppgifter. Många moderna arbetslampor använder LED-teknologi för starkt och energieffektivt ljus, vilket ger längre batteritid.

Hållbarhet är avgörande för att klara av krävande arbetsförhållanden, och portabilitet underlättar transport och användning på olika platser. Extra funktioner, såsom olika ljuslägen, inbyggda uttag eller magnetiska baser, kan ytterligare förbättra arbetslampans användbarhet. Genom att överväga dessa aspekter kan du välja en arbetslampa som inte bara möter dina specifika behov utan också skapar en optimal arbetsmiljö för dina projekt.

1. Vinnare och bäst i test blev bygglampan från GELIA TARGET T2X50AS

Fördelar

 • Justerbar höjd och vinkel
 • Kompakt och portabel design
 • Möjlighet att använda LED-belysningens överdel separat som ett golvstativ

Nackdelar

 • Kan behövas förlängningskabel då sladden enbart är 3 meter

Specifikationer

Mer om bygglampa GELIA TARGET

Vinnare och bäst i vår jämförelse av populära arbetslampor för byggen och renoveringar blev Gelia TARGET T2X50AS. En pålitlig och kraftfull LED-arbetsbelysning med imponerande egenskaper. De två 50-watts LED-strålkastarna imponerar inte bara med sin ljusstyrka utan också med sin vinklingsbara design, vilket möjliggör flexibel justering av ljusriktningen. Teleskopstativet ger möjlighet till imponerande höjdjusteringar mellan 0,95 och 2 meter och står stadigt även i fullt utdraget läge, tack vare den robusta konstruktionen och de gummerade fötterna.

Den hopfällbara designen gör stativet smidigt att förvara och transportera, och dess mångsidighet ökas genom möjligheten att använda LED-belysningens överdel separat som ett golvstativ. Med en 3 meter lång kabel och medföljande jordad stickpropp erbjuder denna arbetsbelysning flexibilitet i användningen. Dess hållbarhet och förmåga att klara olika arbetsmiljöer understryks av den imponerande skyddsklassen IP65. Sammantaget är Gelia TARGET T2X50AS ett pålitligt val för dem som söker högpresterande arbetsbelysning med användarvänliga funktioner.

2.På en andraplats kommer arbetslampan från MILWAUKEE M12 AL-0

Fördelar

 • Ljusstyrka upp till 1000 lumen
 • 15 timmars drift på batteri
 • Portabel och lättplacerad
 • Robust och tålig

Nackdelar

 • Ingår ej batteri eller laddare men passar med samtliga M12-batterier. Går självklart att köpa till batterier, men detta medför en extra kostnad

Specifikationer

Mer om bygglampan MILWAUKEE M12 AL-0

Milwaukee M12 AL-0 står fram som en imponerande bygglampa för proffshantverkare och hemmarenoveringar. Med en strålkastare på upp till 1000 lumen och en imponerande drifttid på upp till 15 timmar med sitt M12 REDLITHIUM 4,0 Ah-batteriet. Dess konstruktion är otroligt slitstark, med en tålig polykarbonatlins som tål fall på upp till 2,7 meter behöver du inte oroa dig på bygget. Mångsidigheten är en nyckelfaktor, med två kraftfulla magneter och en fjäderbelastad klämma, vilket öppnar upp olika monteringsalternativ. TRUEVIEW-tekniken sätter standarden för färgtemperatur, skapad för att göra dagligt arbete effektivt och behagligt.

Det är viktigt att notera innan eventuell beställning att leveransen sker utan batterier och laddare. Kanske har du andra batterier i samma serie (M12) från Milwaukee du kan använda? Milwaukee M12 AL-0, med sin kompakta design och skydd mot damm och fukt (IP54), är en mångsidig belysningslösning. Indikatorn för låg strömnivå är en praktisk funktion som blinkar när batteriet behöver laddas. En lysande kombination av prestanda och hållbarhet, denna golvlampa är ett pålitligt val för krävande arbetsförhållanden och ger en unik nivå av belysningsflexibilitet.

3. På en tredjeplats kommer bygglampan från BOSCH GLI 18V-1900

Fördelar

 • Stark LED-ljusstyrka på 1900 lumen
 • Utan sladd vilket gör den lättplacerad och portabel till valfri plats
 • 8 timmars batteritid

Nackdelar

 • Du behöver köpa till batteri och laddare om du inte sedan tidigare har batterier i Bosch’s blå serie (14,4V eller 18V)

Specifikationer

Mer om arbetslampan från BOSCH GLI 18V-1900

Bosch GLI 18V-1900 arbetslampa imponerar som en kraftfull och praktisk arbetslampa som ger utmärkt belysning utan krångliga sladdar att anpassa sig efter. Den sladdlösa designen möjliggör optimal rörlighet, och den starka LED-belysningen med upp till 1900 Lumen säkerställer en effektiv ljusstyrka. Dess imponerande batteritid på upp till 8 timmar ger långvarig användning under arbetspasset. Den justerbara ljuskäglan och fem olika positioner ger flexibilitet för olika arbetsförhållanden.

Bygglampans robusta ram och enkla hantering ger den nödvändiga byggkvaliteten, medan den inkluderade strömbrytaren med dimmerfunktion i två steg ger extra möjlighet till anpassning för just din arbetsplats. Observera dock att batteri och laddare måste köpas separat om du inte sedan tidigare har någon av de blå Bosch 14,4V och 18V litiumjonbatterierna i din maskinpark.

Köpguide – Vikten av bra belysning

Arbetslampor för hantverkare och hemmarenovering spelar en avgörande roll för att säkerställa noggrannhet och effektivitet i arbetsmiljön. Dessa lampor är konstruerade för att belysa arbetsytan på ett optimalt sätt, vilket minskar risken för misstag och ökar säkerheten. Nedan har vi samlat lite allmänn fakta att överväga när du jämför arbetslampor och bygglampor.

Ljusstyrka

En effektiv arbetslampa bör erbjuda tillräcklig ljusstyrka för att eliminera skuggor och ge en klar sikt över arbetsytan.

Ljusstyrkan på arbetslampor varierar beroende på modell och användningsområde, men vanligtvis ligger den mellan 1000 och 5000 lumen. Lumen är enheten för mätning av ljusstyrka. För arbetslampor för hantverk och hemmarenoveringar är en ljusstyrka på cirka 1000 till 3000 lumen ofta tillräcklig för att ge tillräckligt med ljus för detaljarbete utan att orsaka överdriven bländning.

Det är dock viktigt att notera att ljusstyrkebehoven kan variera beroende på specifika arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Till exempel kan arbete som kräver mycket detaljer, såsom finmekanik eller elektronikreparationer, dra nytta av högre ljusstyrka för att säkerställa optimal sikt och precision. En annan faktor att beakta är möjligheten att justera ljusstyrkan på arbetslampan för att anpassa den till olika arbetsförhållanden och uppgifter.

Hitta bäst i test arbetslampor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test arbetslampor hos oss på Testjakt.se!

Justerbar arbetslampa

Möjligheten att justera riktning och vinkel på ljuset är viktig för att anpassa belysningen efter olika arbetsuppgifter och ytor. Vår testvinnare har exempelvis sin vinklingsbara design, vilket möjliggör flexibel justering av ljusriktningen. Ett teleskopstativ ger också möjlighet till höjdjusteringar vilket gör att du får perfekt ljus oavsett arbetshöjd.

Energikälla

Många arbetslampor använder LED-teknologi för att ge starkt och energieffektivt ljus. Detta minskar energiförbrukningen och ger längre batteritid.

LED-lampor är kända för sin höga energieffektivitet, vilket innebär att de omvandlar en betydande mängd elektricitet till ljus och minimerar förluster i form av värme. Detta resulterar i lägre energikostnader och längre livslängd jämfört med traditionella ljuskällor som glödlampor eller halogenlampor.

Förutom energieffektivitet erbjuder LED-lampor möjligheten till justerbarhet av ljusstyrka och färgtemperatur. Detta är särskilt användbart för bygglampor eftersom olika arbetsuppgifter kan kräva olika nivåer av ljusstyrka och färgton för optimal prestanda och komfort.

En annan fördel med LED-lampor är deras omedelbara starttid och förmåga att bibehålla full ljusstyrka omedelbart efter att de har tänds. Detta gör dem idealiska för arbetsmiljöer där snabb åtkomst till fullt ljus är viktigt.

Sladd eller batteri?

Valet mellan sladd eller trådlösa alternativ för bygglampor beror på arbetsmiljön och användarens preferenser. Bygglampor med sladd erbjuder kontinuerlig strömförsörjning och eliminerar behovet av batteribyte eller laddning. Detta är särskilt fördelaktigt för långa arbetspass och krävande uppgifter där konstant ljus är avgörande.

Å andra sidan ger trådlösa bygglampor ökad rörlighet och flexibilitet. De är idealiska för platser där det inte finns tillgängliga eluttag eller där användaren behöver förflytta sig mellan olika arbetsområden utan att vara begränsad av en sladd. Trådlösa lampor kan drivas av uppladdningsbara batterier, vilket gör dem praktiska och portabla.

Det är viktigt att överväga arbetsmiljön och kraven på arbetsuppgifterna när man väljer mellan sladd eller ingen sladd för bygglampor. En kombination av båda alternativen kan också vara en fördelaktig strategi för att möta olika behov inom samma projekt eller arbetsplats.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/02/2024 •  9 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test