Bästa Babyfiltarna För Din Bebis (Bäst i Test 2024)

I detta test kommer du få jämföra de fem babyfiltar som fått bäst i test av oss!

En babyprodukt som kan sägas vara ovärderlig för din bebis är en babyfilt. Vad som är väsentligt att titta på är filtens kvalitet och tyg. Tyget får mer än gärna vara luftigt, vara absorberande och inte för tungt. Den här filten ska passa till allt från spjälsäng och babynest till promenader i vagnen och som snuttefilt.

Babyfiltar ska kännas bekväma och sköna mot barnets hud, med ett material som är mjukt och lent. Filten bör inte vara för varm. Vilket gör att det är viktigt att använda sig av en speciell babyfilt som passar oavsett när på året din bebis är född.

Filten ska kunna hålla bebisen varm, utan att orsaka något slags obehag. Dessutom är det väldigt viktigt att filten har tyg som andas. Oftast brukar denna typ av filt vara gjord av naturmaterial såsom bomull, bambu eller muslin. Dessa material är även de mest omtyckta när det gäller en babyfilt.

Hitta marknadens fem bästa babyfiltar här

I den här artikeln har vi tagit en titt på några olika babyfiltar som anses vara de mest populära. Vi tittar bland annat Pippi Muslinfilt 4-pack, Shrinking Violet och Aden + Anais™ Essentials Muslinfilt 4-pack, Tropicalia. Den förstnämnda tycks vara den populäraste bland det stora utbudet av filtar. Vinnare är filtar tillverkade i muslin. Fördelaktigt är att tyget känns väldigt mjukt mot huden.

Pippi Muslinfilt 4-pack, Shrinking Violet finns i ett flertal färger, och att de finns i 4-pack är perfekt då det går åt en del den första tiden med en liten bebis hemma. Om en blir smutsig finns det flera att tillgå. Materialet är gjort i 100 % bomull. Den andra vi nämner ovan en av favoriterna är Aden + Anais™ Essentials Muslinfilt 4-pack, Tropicalia som anses vara de bästa filtarna under sommarhalvåret när det är som varmast.

1. Pippi Muslinfilt 4-pack har vunnit vårt test

Fördelar

 • Tillverkad i ekologisk bomull
 • Mjukt material
 • Flertal användningsområden

Nackdelar

 • Något liten i storlek
 • Kan upplevas som lite tunn under kallare månader

Specifikationer

Mer om Pippi Muslinfilt

Det här är en babyfilt som finns i ett flertal läckra färger. Dessutom är kvaliteten bra och materialet känns skönt mot huden. Med den här filten behöver du som förälder inte oroa dig för att bebisen skulle bli för varm eller för kall och kan därmed vara trygg i att din bebis behåller en behaglig temperatur.

Filten kan användas till allt från amningsstunden och i barnvagnen till spjälsängen och som en snuttefilt när det behövs. Användningsområdena är många för den här filten. Det här är en babyfilt som ingår i begreppet muslinfilt, vilket innebär att den har en god andningsförmåga och är tillverkad av naturliga material.

Denna babyfilt blir ofta omnämnd när det görs tester på vilka babyfiltar som är bäst. Filten är tillverkad i 100 % bomull vilket är ett krav för att de ska få kallas muslinfilt. Dessutom är bomullen som används av företaget vid tillverkningen ekologisk. Det här gör att filten är mjuk och skön mot ditt barns känsliga hud.

Filten är tillverkad och designad av varumärket PIPPI. Det är ett danskt företag som grundades år 1947. Utöver design och funktion lägger varumärket stor vikt vid barnets utvecklingsstadier och anpassar sina produkter därefter. Det är en av anledningarna att PIPPI-produkter dyker upp i bäst i test-listor.

2. Cloby UV-filt vann vår bästa premium

Fördelar

 • UV-filter
 • Har bra andningsförmåga
 • Sval och tunn

Nackdelar

 • Kunde varit större
 • Något dyr

Specifikationer

Mer om Cloby babyfiltar

Babyfilten Cloby UV hamnar i det övre prisskiktet för bästa babyfilt. Det här är en tunnare filt som kommer med en solskyddsfaktor på 50+. Det ger din bebis en mjuk sval filt som skyddar den känsliga huden mot solens starka strålar.

Babyfilten har tryckknappar i filtens hörn vilket gör det enkelt att fästa den på bärselen eller på barnvagnen. Materialet är OekoTex-certifierat och har bra andningsförmåga, vilket kommer hålla din bebis sval under de varma perioderna. Cloby-filt utses ofta i olika babyfilt test som bästa premium tack vare dess höga kvalitet.

Cloby är ett företag från Nederländerna och skapades av föräldrar till föräldrar!

3. Vinter & Bloom Filt Single Muslin EKO vann bästa budgetfilt

Fördelar

 • Sval
 • Ekologisk och GOTS-certifierad bomullsmuslin
 • Generös storlek

Nackdelar

 • Något dyrare än liknande produkter
 • Lite tunn för kallare månader

Specifikationer

Mer om Vinter & Bloom Muslin EKO filten

Den här muslinfilten Single Muslin EKO i mjuka naturnära färger kommer från företaget Vinter & Bloom. Här får du en sval babyfilt som känns len och skön mot din bebis ömtåliga hud. Den är dessutom tillverkad av ekologisk GOTS-certifierad bomullsmuslin, vilket gör det till ett miljövänligt val.

Denna babyfilt i bäst i test får ofta höga betyg, mycket på grund av att den generösa storleken ger dig många användningsområden. Du kan använda den som sjal när du ammar för att ge din bebis en mysig och rofylld matning. Men den fungerar precis lika bra som en mjuk och tröstande snuttefilt eller när det är dags för att ta en tupplur.

Det svenska företaget Vinter & Bloom har ett stort miljötänk i sin verksamhet. De satsar på babytextilier som är ekologiskt tillverkade och GOTS- och OekoTex-certifierade för att minska sitt avtryck. Inspirationen till design och färgval kommer från de fyra årstiderna i Skandinavien.

Produkterna tillverkas för att vara hållbara och för att tåla att tvättas gång på gång utan att förlora sin mjukhet. Bomullen väljs ut med omsorg och är helt fri från kemikalier. Tack vare den höga kvaliteten kan deras produkter användas i flera led, vilket minskar konsumtionen och miljön.

4. Aden + Anais™ Essentials Muslinfilt tog en fjärde plats

Fördelar

 • Hållbar bomullsmuslin som andas
 • Många användningsområden
 • Vackra tilltalande mönster

Nackdelar

 • Bara för de varmare årstiderna
 • Kan lukta lite kemiskt när paketet öppnas

Specifikationer

Mer om Aden by Aden + Anis babyfilt

Det här är det perfekta valet för dig som vill ha fler än en babyfilt. Aden + Anais erbjuder muslinfiltar i ett smart fyrpack. De fyra filtarna kommer dessutom i olika läckra färger och mönster. Här är ett praktiskt val där du får fler av samma modell för att kunna byta med när det är dags för tvätt.

Oavsett vilken babyfilt du väljer att använda av de fyra kommer den kännas len och skön mot bebisens hud tack vare ett material av mjuk bomullsmuslin. Filtarna har bra andningsförmåga och passar lika bra i vagnen under promenader som vid hemmamys. De ger dessutom hög mysfaktor vid amning.

Företaget Aden + Anais kom ut med sin första muslinfilt 2006. Grundaren, australiensaren Raegan Moya-Jones, skapade företaget när hon inte kunde få tag i babyfiltar i muslin i USA. Något hon var van vid att det traditionellt användes som babyfilt i Australien.

Aden + Anais satsar stort på muslin och dess förmåga att andas, ge mjukhet och dess hållbarhet. Deras babyfiltar kan används till allt från att ge trygghet till bebisen till att ge skydd i barnvagnen. Varje mönster och design de väljer har en historia för att kombinera det praktiska med det etiska.

5. Garbo & Friends Vadderad filt

Fördelar

 • För dig som älskar rustika och vackra tyger och mönster
 • Hög mysfaktor
 • Lättskött
 • Vacker detalj i barnrummet

Nackdelar

 • Inte för varmt väder
 • Lite högt pris

Specifikationer

Mer om Garbo & Friends Vadderad filt

Den här är en mysig babyfilt från Garbo &Friends. Filten är tillverkad i ett härligt mjukt material kallat muslin bomull som är skönt mot bebisens hud. Perfekt att använda i vagnen när du går ut på vinterns långpromenader eller som extra filt i sängen om det är lite kyligt.

Denna babyfilt kommer i flera färger/mönster, samtliga med en rustik och romantisk känsla. Dessa filtar från Garbo & Friends har blivit oerhört populära i barnrum. Denna lite tjockare variant är vadderas och fungerar utmärkt även som lekmatta eller överkast. Garbo & Friends filt finns ofta med i olika tester när det gäller vilka filtar som är bäst och då denna variant som är vadderad som alternativ för kallare årstider.

Den härliga muslin bomullen som kännetecknar Garbo & Friends produkter är otroligt mjuk och just filtar är något av det mest användbara till små bebisar och mindre barn, såväl i vagnen som i sängen. Inga produkter innehåller några giftiga ämnen som kan vara skadligt för bebisen.

Hur du väljer bästa babyfilten

Det är inte alltid lätt att veta vilken babyfilt som är den bästa. Om den ska vara tjock eller tunn, stor eller liten.

Viktiga faktorer att tänka på när det gäller val av babyfilt till din bebis är bland annat storlek, material, skötsel och användningsområden.

Varmt eller svalt material

Vad som styr om du ska välja ett varmt eller svalt material beror på vilken årstid det är. Men även på om din bebis sover i pyjamas.

På sommaren och inomhus räcker det oftast med en tunn, sval bomullsfilt. Under de kallare årstiderna kan en tjockare filt vara lämpligare, särskilt om du använder den i vagnen.

Det absolut viktigaste att hålla koll på är att din bebis inte är obekväm med filten. Bebisen ska varken bli för varm eller kall.

Babyfiltens tvättbarhet

En annan viktig faktor är att babyfilten ska vara lätt att sköta om. Bebisar kräks, dreglar och suger på sin filt.

Därför ska den vara lätt att tvätta och tåla maskintvätt utan att vara för känslig för gradantal. En förstörd babyfilt kan orsaka många tårar hos din bebis.

Se därför till att materialet i den babyfilt du väljer tål att tvättas ofta utan att förlora mjukheten, krympa eller bli fransig.

Ventilation i babyfilten

Hur filten andas är mycket viktigt. Det hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Det är ofta lätt att lägga på för många tunga filtar när det är kallt ute.

Vare sig det är inomhus eller utomhus bör det vara bra luftcirkulation i filten. Dessutom ska din bebis kunna röra sig lätt och ledigt under babyfilten.

Ibland kan en åkpåse vara att fördra under de kallare månaderna tillsammans med en tunnare filt. Samma filt kan sedan användas när det blir varmare årstider.

Bäst i test babyfiltar hos Testjakt

När behöver du en babyfilt?

En babyfilt skapar ofta trygghet hos ditt barn. Den fungerar som täcke, ger mysfaktor och tröstar. Därför är valet av babyfilt viktigt eftersom den troligtvis kommer att hänga med långt efter att du slutat amma.

Väljer du en tillräckligt stor babyfilt är den praktiskt att använda vid amning. En del bebisar kan ha svårt att koppla av men om de känner igen sin babyfilt kan det ha en lugnande effekt.

Babyfilten är även ett bra val när det är dags för en sovstund. En trygg bebis somnar lättare och sover lugnare.

Vanliga frågor om babyfiltar

Vilken storlek är det bäst att välja på en babyfilt?

Det är givetvis individuellt men om du tänker använda den som sjal, till amning och för sovstunder bör du satsa på en något större babyfilt.

Vilket är bäst material för babyfilt, ett tunnare eller lite tjockare?

Om din bebis är född på sommaren är ett tunnare och svalare material att föredra. Däremot om bebisen är född på vintern kan det vara smart att välja en lite tjockare babyfilt.

Är det bättre att köpa dyrare babyfiltar för att få högre kvalitet och hållbarhet?

Det är inte alltid priset som avgör om babyfilten har hög kvalitet och hållbarhet. Här beror det mycket på material, samt vilka egenskaper babyfilten har. Ett billigare alternativ kan vara minst lika hållbart.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test