Verktyg

Bästa Vinkelslipen [Topp 3 2021]

Bosch GWS 18-125 V-LI

En kraftfull och liten vinkelslip!
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Milwaukee M18 CAG125XPDB-0

Batteridriven vinkelslip av högsta kvalitet!
Läs hela recensionen >

Bosch GWS 7-125

Billig vinkelslip med bra betyg!
Läs hela recensionen >

Om du ska köpa vinkelslip men inte har tid att läsa igenom varje vinkelslip test som har utförts under de senaste åren har du hittat rätt. Vi har gjort jobbet åt dig! Här kan du läsa mer om de bästa vinkelslipen som finns på den svenska marknaden just nu. Vi råder dig också att läsa vår guide för att välja rätt modell för dina behov!

Fördelar

Nackdelar

Det här är en liten vinkelslip bäst i test som kommer åt i trånga utrymmen. Slipen är utan sladd men har kraften du behöver. Den ger dig hela 10 000 v/min att jobba med. Den låga vikten på 2,3 kg kommer väl till pass när du till exempel behöver slipa och kapa i en svårare ställning.

Bosch har utrustat denna modell med mycket viktiga funktioner som skydd mot överhettning, skydd mot överladdning av batteri och ett skydd mot överbelastning av motor som kan förlänga livslängden. Det här är ett mycket bra val för dig som vill ha den bästa vinkelslipen. Tänk dock på att jobba med hörselskydd på eftersom 93 dB under en längre stund kan bli påfrestande.

Fördelar

Nackdelar

När du vill ha en vinkelslip som är batteridriven och samtidigt kraftfull och precis kan en Milwaukee bli det allra bästa valet. Den kolborstfria motorn ger dig ett starkt verktyg med lång hållbarhet. Säkerheten är mycket god. Motorbromsen RAPIDSTOP kommer att se till att bladet står still på under 2 sekunder när det behövs.

Milwaukee M18 är ett rondell verktyg som du kan göra mycket med. Vikten på 2,7 kg, vilket inkluderar batteriets vikt, gör slipen lätt att hantera. Du orkar jobba med den och du sliper slitningar i handen då handtaget är utrustat med antivibrationsfunktion.

Modellen har överbelastningsskydd, den ger dig mjukstart och är enkelt at hantera med en stor strömbrytare. Varvtalet kan nå 8500 v/minut och du kan få till ett kap-djup på 33 mm. Maskinen kommer utan batteri och laddare så det måste du köpa till.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

Det går alldeles utmärkt att få en bra slipmaskin för en mindre budget. Bosch GWS 7-125 är ett säkert val. Här får du en låg vikt på 1,9 kg utan sladden. Handtaget är utformat med tanke på ergonomi vilket gör det lättare att kapa och slipa under en längre stund med denna modell.

Det vridbara sprängskyddet ökar säkerheten och det finns också en smart säkerhetsbrytare så att maskinen inte går igång på ett våldsamt och farligt sätt. Utöver detta har denna modell en återstartsspärr. Om strömmen går och sedan slår på igen på en gång kommer maskinen inte att starta automatiskt igen.

Så väljer du den bästa vinkelslipen

När du ska köpa vinkelslip är det A och O att betänka vad du kommer att behöva den till. Bara en sådan sak som att storleken på slipen kan göra det mer eller mindre omöjligt att komma åt är något du inte vill missa.

Två viktiga saker att tänka på är:

Vad ska du använda slipmaskinen till?

Tänk igenom vilka material du kan tänkas vilja kapa. Metaller och stenmaterial kräver större styrka än projekt i trä. Var också medveten om att när en vinkelslip är batteridriven kan du ta den med och jobba på platser där det inte finns eluttag.

Hur ofta ska du använda vinkelslipen?

Var också medveten om hur ofta du kommer att behöva din vinkelslip. Om du väljer en sladdlös variant ska du se på batteritid men också på hållbarhet. Om du använder slipen ofta är det viktigt att den är gjord för att hålla längre och inte slita på motor eller på din hand med vibrationer.

Stor eller liten vinkelslip

De större modellerna är gjorda för att klara av tuffare material. De kan har mer kraft och högre varvtal än mindre modeller. Då är det lättare att kapa och slipa tunga material som sten och metall.

En liten vinkelslip kan vara ett bra val när du kommer att jobba mer med slipuppdrag och lite lättare kaparbeten. En mindre maskin kan vara enklare att använda. Den är inte så tung och kommer åt där större modeller inte ens får plats.

Se på tillbehören

När du ska kapa med din vinkelslip behöver du rätt tillbehör för detta. Det kan till exempel behövas diamantblad för arbeten i sten. Det kan vara en fördel att välja ett märke med många smarta tillbehör. Då kan du se till att skapa den uppsättning skivor och slipblad som du kommer att få användning av för dina slip- och kap-uppdrag.

Ergonomi är väldigt viktigt

Det spelar ingen roll om du använder dig av din vinkelslip då och då eller om du kommer att jobba med den dagligen. Om den vibrerar för mycket i handtaget kan det göra ont efter varje sliptillfälle. Det vill du undvika.

Välj en modell som är gjord för att dra ner på vibrationer i handtaget. Dessutom bör handtaget vara ergonomiskt utformat så att det är lätt och bekvämt att hålla i. Användarvänlighet får också betydelse för ergonomi. Att komma åt knappar med en hand kan vara en stor fördel.

Säkerhet ska du inte hoppa över!

Undvik att köpa en billig vinkelslip som kommer att utsätta dig för livsfara. När du ser på vinkelslip test måste du alltid ta reda på hur maskinen är gjord för att skydda dig. Det handlar både om att den inte får gå igång för snabbt och om att brandrisken kan minskas med överhettningsskydd.

Vad kommer slipen att klara av?

Fundera lite på hur mycket en vinkelslip kan tänkas klarar av. Den bör vara gjord för att inte slitas i förtid för att du jobbar hårt med den. Det kan röra sig om särskilda skydd för motorn så att den inte blir smutsig och lägger av.

Tänk på att du antagligen kommer att jobba med din slipmaskin i rätt så smutsiga miljöer. Det är något som den måste vara byggd för.

Vanliga frågor om vinkelslipar

Innan du köper din vinkelslip kan det vara klokt att se lite på några vanliga frågor om detta verktyg. Svaren kan hjälpa dig att välja rätt!

  1. Vad kostar en vinkelslip?

Du kan hitta en billig vinkelslip för omkring 600 kronor. Men om du vill ha lite högre kvalitet och fler funktioner får du räkna med att betala omkring 1500-2500 kronor. Ibland kan det bli mer. Det kan vara värt att betala lite mer för en slipmaskin du kan använda ofta och länge.

  1. Vad kan du göra med en vinkelslip?

Med en vinkelslip kan du kapa material och slipa dem. Detta gör du genom att byta verktyg i slipen. Det finns olika typer av slip- och kap-verktyg som ska användas för olika material och för olika resultat.

  1. Vilken är den bästa vinkelslipen?

Det finns flera bra vinkelslipar. Om du väljer en modell från märken som Bosch eller Milwaukee kan du luta dig mot lång erfarenhet och kvalitet som inte sviker. Ta en titt på vinkelslip bäst i test och läs noga om egenskaperna för varje maskin för att hitta rätt för dig.

  1. Hur väljer jag skiva till vinkelslip?

När använder din vinkelslip som kapmaskin väljer du kapskiva i enlighet med det material som du ska kapa i. För de tyngsta materialen och naturgods är det bäst med diamant. Det finns också kapskivor av metall och sten som kan fungera bra för till exempel kapning av trämaterial.

När du använder maskinen som slipmaskin finns det lamellslip med olika kornstorlek som du väljer i enlighet med hur grovt du ska slipa. Det finns också slipskivor av metall och trä.

  1. Ska jag välja en sladdfri vinkelslip?

Idag kan du hitta riktigt bra vinkelslipar utan sladd och det här kan vara en fördel. Om du vill komma åt överallt oavsett om det finns strömförsörjning eller inte är detta det bästa valet. Med sladd fungerar fint då du alltid kapar och slipar på samma plats i din verkstad eller kanske i källare eller garage.

Leave a Comment