Bästa Sänksågarna För Proffs och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken sänksåg som är bäst i test enligt vår testpanel!

Sänksågen påminner om en handcirkelsåg, men har fler fördelar och funktioner. Står valet mellan en sänksåg eller cirkelsåg är sänksågen det rätta valet. Den kan anpassas för att kunna såga exakta och raka sågsnitt på ett väldigt kontrollerat sätt. Du kan börja såga mitt på en skiva om det skulle behövas! Detta tack vare att sågens sänkfunktion. I vårt bäst i test av sänksågar blev Festools sänksåg vinnare med modellen FESTOOL TS 55 FEBQ-Plus Behöver du såga av brädor eller skära raka och vinklade snitt är sänksåg det verktyg som ser till att arbetet blir gjort. Läs mer om våra utvalda sänksågar i testet!

1. Vinnare och bäst i test blev Festool TS 55 FEBQ-Plus

Fördelar

 • Splitterskydd
 • Raka snitt
 • Gedigen kvalitet

Nackdelar

 • Högljudd
 • Dyr

Specifikationer

Mer om sänksågen från Festool TS 55 FEBQ-Plus

Vinnaren i vårt test av sänksåg är FESTOOL TS 55 FEBQ-Plus. Den har ett väldigt slimmat hölje vilket gör att avståndet till väggen blir så litet som möjligt, 12 mm i det här fallet, vilket ger en mer exakt hantering av sänksågen.

Vinkelinställning gör det lätt att såga alla typer av vinklar, från -1 till 47°. Siktfönstret är helt transparent och flyttbart för att ge dig full uppsikt vid användning. Det finns tydliga markeringar att följa för att få ett perfekt resultat varje gång. Festool sänksåg klarar av material med en tjocklek på upp till 55 mm.

När sänksågen inte används förvaras den smidigt i det medföljande systainer. Finns behov av att klyva finns klyvkniv för bästa resultat. Varvtal på upp till 6 500 varv/minut och en sågklinga med en diameter på 160 mm ger ett brett användningsområde, allt från att såga brädor till kapning av innerdörrar.

2. På andra plats kom sänksågen från Bosch GKS 55 GCE

Fördelar

 • Smidig hantering
 • Prisvärd
 • Snabb motorbroms
 • Ingår väska

Nackdelar

 • Högljudd
 • Sågklingan som ingår finns mer att önska av

Specifikationer

Mer om Bosch GKS 55 GCE

Bosch GKS 55 GCE​ kommer på en stadig andraplats i vårt test av sänksågar. Den klarar av sågdjup upp till 63 mm. Inbyggt finns en motorbroms och en växellåda som är 2-växlad. Med sin låga vikt på 3,8 kg är den lätt att manövrera vid alla typer av arbeten.

Sänksågen är kompatibel och redo att använda med en styrskena som går att köpa till. Verktyget är optimalt att använda för att skapa såglinjer som är 90° och 45°. Sågklingan har ett varvtal på upp till 4 700 varv/minut.

Varvtalet kan ställas in automatiskt och enkelt anpassas utifrån tjocklek och typ av material som ska bearbetas. En cirkelsåg som klarar flera typer av material och arbeten genom att ge dig som användare möjlighet att ställa in önskad effekt. Smidig att använda under många timmar för bästa resultat.

Det vi vill att du ska vara lite observant på är möjligheten att eventuellt köpa och byta ut sågklingan som medföljer då flertalet användare menar på att denna är alldeles för klen.

Köpguide – så väljer du sänksåg

Hur fungerar en sänksåg och vad är en sänksåg? En sänksåg är ett allsidigt verktyg som kan göra allt från att kapa brädor rakt av till korta av innerdörrar och skapa bra vinklar. Ett smidigt verktyg som ger bästa förutsättningar för dig som bygger och renoverar.

Hitta bäst i test sänksågar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test sänksågar hos oss på Testjakt.se!

Vår bästa sänksåg kapar tjockt material

I det bäst i test av sänksåg vi gjort landade vinsten hos FESTOOL TS 55 FEBQ-Plus. Prisvärd och klarar av att kapa material upp till 55 mm. Det gör att den kan användas till varierade uppgifter då det kommer till att kapa och såga olika saker.

Sänksåg med skena

En sänksåg med skena gör det lätt att kapa rakt på ett säkert sätt. Skenan kan läggas direkt på exempelvis trallbrädor för att snabbt och enkelt kapa av alla till en och samma längd.

Sänksåg eller cirkelsåg?

Vad är egentligen bäst, en sänksåg eller cirkelsåg? Många av sågarna kan gå in i varandra och skillnaden är inte enorm. I vårt bäst i test av sänksåg framgår dock att sänksågen går att anpassa mer. Det är enkelt beskrivet som en uppdaterad version av cirkelsågen med fler smarta finesser.

Sladd eller batteri?

De sänksågar vi har tittat på i vårt bäst i test har alla batteridrift. En sänksåg som drivs med sladd innebär mer att ha uppsikt på. Att inte snubbla eller såga i sladden är två exempel på det. Idag är de batteridrivna så effektiv att vi starkt rekommenderar batteridrift för lättare hantering.

Vikt på sänksåg

Kolla alltid på vad sänksågen väger. Kommer du att såga på fri hand blir det snabbt tungt även om det bara handlar om några kilon. Välj därför inte en tyngre sänksåg än nödvändigt, efter användning under en längre tid kommer du att vara glad om den är så lätt som möjligt.

Hur mycket vinkel klarar sänksågen?

Vinklade snitt är inte lätt att skapa på fri hand. En sänksåg kan du ställa in till önskad vinkel och såga. Alla modeller klarar olika mycket vinklar, några är väldigt flexibla och andra har angivna vinklar som de fungerar mest optimalt med. Sänksågen hjälper dig att skapa snygga och raka vinklar i mängder av material.

Vanliga frågor och svar

Vad ska jag tänka på vid val av sänksåg?

Alla sänksågar har olika egenskaper. Några är riktigt bra på att såga vinklar och andra väldigt lätt. Utgå ifrån dina behov.

Hur många varv per minut krävs av en sänksåg?

Svar: I vårt test har sänsågarna från 3 700 varv/minut till 6 500 varv/minut i effekt. Det lägre varvtalet räcker för många, men högre varvtal ger en effektivare sänksåg.

Fråga: Behöver jag köpa till en skena till min sänksåg?

Svar: En skena kan vara lämpligt att använda om du sågar mycket längder. Då blir det garanterat rakt på ett säkert sätt.

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  7 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test